filtor έγραψε:Από το βιβλίο «ΒΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ» / ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΙΣΑΑΚ (ΣΕΛ.244-246)
Σημείωση : Παρακαλώ να μη γίνουν σχόλια. Οι απόψεις μας έχουν εκφραστεί. Άλλωστε και τι έχουμε να πούμε εμείς;
b] Στον ώμο είχε ένα σακκίδιο με αρκετό βάρος. Ήταν εξαντλημένος και κρυωμένος, ενώ δεν σταμάτησε να ρίχνει χιόνι. Δεν κατόρθωσε να φτάσει ως το Κελλί του, αλλά αργά το απόγευμα έφθασε στις Καρυές όπου και διανυκτέρευσε. Υπέστη όλη αυτή την ταλαιπωρία, για να μην αθετήσει με έργο, ότι υποστήριζε με λόγο. Υ.Σ.
Οι επεμβάσεις με έντονα και πλάγια γράμματα στο κείμενο είναι δικές μου.
....Δέν είναι ο τόπος , που λέμε, η έρημος. Αν...εγώ στην έρημο δεν έχω ερημωθεί από τα πάθη μου , ας υποθέσουμε, ή επειδή δεν μπορώ , ας υποθέσουμε- πώς να σας δώσω να καταλάβετε...- την έρημο ...την προσαρμόζω , έ... δεν προσαρμόζομαι εγώ με την έρημο, αλλά προσαρμόζω την έρημο με...τον εαυτό μου, πάλι δεν είναι έρημος αυτό... Δηλαδή και εδώ , όταν κανείς ..., μπορεί, ας υποθέσουμε,να πετύχει, επειδή πολλά πράγματα κατά κάποιον τρόπο , ...ναι΄ γιατί τι μ' ωφελεί η έρημος , αν έχω το ράδιο , ας υποθέσουμε,κι είμαι στην έρημο; ... λοιπόν... και τόσα ακόμη. Και δεν έχω ερημωθεί από τα πάθη; Έχω το... αυτό μου... έχω τα αυτά...κλπ. Δεν έχω άνθρωπο να μαλώσω , αλλά θα παίρνω ...καταλάβατε.
Βοηθάει όμως η έρημος, φυσικά,...και...αλλά, όταν κανείς δεν μπορεί να κάνει πιό πέρα, κι εδώ μπορεί να πετύχει. Για μένα είναι να κάνει κανείς ...- είπαμε , όταν δεν μπορεί-... να ...να δεί από τί βλάπτεται και να το κόψει. ...Ναί. Φερ' ειπείν, ...να πούμε ότι έχω μιά βρύση και τρέχει γούρ, γούρ, ...συνέχεια...κι αυτό μέ... ή έχω ένα ξυπνητήρι , ( βλέπω) κάνει " ντάγκα ! ντάγκα! ντάγκα! ντάγκα!" ' έ παίρνω ένα πιό ταπεινό και μετά έχω μιά αυτή... μπορεί πολλά να πετύχει. Έχει τα κοκόρια, οι κότες φωνάζουν ... κάνει το κοτέτσι πιό πέρα. Μπορεί πολλά να αποφύγει... ναι....έ , τα αίτια, ναί. Ακόμη και οι επισκέψεις , φερ' ειπείν : Ξέρεις ότι έρχονται άνθρωποι.... μπορείς πολλούς να , νά αποφύγεις.... Χρειάζεται διάκριση.
(Απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του Γέροντος Παϊσίου, "η κατά Θεόν απλότης"- εκδ ΙΓ Ησ. " Παναγία η φοβερά προστασία")