Το Ελωί και το Ηλί είναι φθαρμένοι τύποι του εβραϊκού "Elohim" δηλαδή "Θεοί". Εντούτοις τα εβραϊκά μου είναι περιορισμένα. Ενδέχεται για τις διαφορές σε σχέση με το Elohim να έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην εποχή του Χριστού είχαν εντονη παρουσία όχι τόσο τα εβραϊκά αλλά τα αραμαϊκά μια συγγενής με την εβραϊκή γλώσσα και επίσημη στην πάλαι ποτέ Περσική Αυτοκρατορία των χρόνων της Βαβυλώνιας αιχμαλωσίας και έπειτα.
Ο Σταύρος Καλατζάκης, Παλαιοδιακολόγος και με καλύτερα ασφαλώς εβραϊκά απο τα δικά μου θεωρεί την επίμαχη φράση αυτή δεδομένη μαρτυρία αραμαϊσμού.
Ως προς τις διαφορετικές κάπως μεταφράσεις, προφανώς ο ένας Ευαγγελιστής μεταφράζει με βάση τον Ψαλμό και την μετάφραση τον Ο΄ που μετέφρασε "ο Θεός ο Θεός μου" το "Elohim". Προφανώς επίσης και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Γραφική ερμηνεία των λόγων του Χριστού ως εκπλήρωση ή αναφορά στον εν λόγο Ψαλμό.
Ο άλλος πάλι το Elohim το μεταφράζει επι λέξει άρα Θεέ ( Μου ) -
Θεέ ( Μου ).
Ωστόσο τελικά ο όλος στίχος μπορεί να είναι όχι άμεσος λόγος του Χριστού αλλά επίκληση του γνωστού Ψαλμού απο Αυτόν, οπότε το όλο ζήτημα λύνεται.
«Θεέ μου, Θεέ μου, ίνα τι με εγκατέλιπες;».
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Το γιατί ακριβώς έπασχε ο Κύριος δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Σημάδια δεδομένα της αγωνίας του, της ανθρωπίνου Φύσεώς Του σε σημείο εντυπωσιακό και δυσερμήνευτο ίσως εντοπίζονται στο Πάθος.
Και μόνο που ως Θεός ήξερε ότι ως τέλειος άνθρωπος θα βασανίζονταν, θα εξευτελίζονταν και θα έπρεπε να υποστεί καταραμένο θάνατο και το γεγονός ότι ο Χριστός ένιωθε να πλησιάζουν όλα εκείνα που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε σχετικά με την Θεία Οικονομία, ήταν αρκετό για να έχει ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ, και άγγελο ενισχύσεως και , και , και ....
Το αν ήταν αυτό ή κάτι άλλο είναι μυστήριο και σίγουρα δεν είμαι αυτός που μπορεί να το λύσει.
Και μόνο που ως Θεός ήξερε ότι ως τέλειος άνθρωπος θα βασανίζονταν, θα εξευτελίζονταν και θα έπρεπε να υποστεί καταραμένο θάνατο και το γεγονός ότι ο Χριστός ένιωθε να πλησιάζουν όλα εκείνα που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε σχετικά με την Θεία Οικονομία, ήταν αρκετό για να έχει ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ, και άγγελο ενισχύσεως και , και , και ....
Το αν ήταν αυτό ή κάτι άλλο είναι μυστήριο και σίγουρα δεν είμαι αυτός που μπορεί να το λύσει.
-
- Έμπειρος Αποστολέας
Το να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα Θεία με τον ανθρώπινου νου είναι μεγάλο λάθος. Θα πέσουμε σε αντιφάσεις και τέλος θα γίνουμε αιρετική. Ταπεινή μου άποψη λόγω παθήματος. Σαν ορθολογιστής έκρινα τα πάντα βάση της κοινής λογικής. Η απόρριψη της ύπαρξης του Θεού ήταν μονόδρομος. Ευτυχώς ο Θεός δεν με άφησε παρά ότι τον έχω αμφισβητήσει πολλές φορές. Είμαι υπέρ του πίστευε και ερεύνα αλλά όχι ποια του εξήγαν διά της λογικής. Τίποτα το οποίο συμβαίνει στην Θρησκεία μας δεν είναι λογικό, από την Θεία κοινωνία , το βάπτισμα μέχρι την προσευχή. Γι΄ αυτό προσοχή στις σκέψεις σας. Ο Θεός είναι ένας μοναδικός Τριαδικός (αυτό δεν εξηγείται ) . Διαβάζοντας στην Φιλοκαλία για την Τριαδικότητα του Θεού κατάλαβα ότι είναι άχωρη άρα πώς να την χωρέσει ο μικρός μου νους. Όσο για το θέμα περί Ηλί ή Ελωί ή Ελωχίμ ας το αφήσουμε στους φωτισμένους πατέρες να μας το εξηγήσουν.
Αν υπάρχει εξήγηση από αυτούς ας μας το παραθέσει κάποιος.
Σας ευχαριστώ και συγνώμη.
Αν υπάρχει εξήγηση από αυτούς ας μας το παραθέσει κάποιος.
Σας ευχαριστώ και συγνώμη.
-Για να έρθεις στην κατάσταση που να μην μπορείς να χωρέσεις την χαρά, ούτε να την εκφράσεις, χρειάζεται να προσέξεις τρία πράγματα :
• να κινείσαι απλά,
• να μην ασχολείσαι με τους άλλους,
• να λες την ευχή.
• να κινείσαι απλά,
• να μην ασχολείσαι με τους άλλους,
• να λες την ευχή.