Έθιμα του τόπου μας
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας
Έθιμα του τόπου μας
Τωρα τα Χριστουγεννα εχουμε παρα πολλα εθιμα κι οσοι ειστε απο επαρχια τα βιωνετε πολυ πιο ομορφα..ειλικρινα σας ζηλευω,με τη καλη εννοια παντα,μακαρι να μπορουσα να ζουσα οπουδηποτε αλλου εκτος την Αθηνα..Ουτε σε μεγαλουπολη ηθελα,σ ενα χωριουδακι μπορουσα ναμουνα? θα μουν η ευτυχεστερη του κοσμου,να μεγαλωναν τα παιδακια μου στη φυση...εμεις τα Χριστουγεννα απο τη γιαγια μου που ηταν προσφυγες της Σμυρνης,βρηκαμε το Χριστοψωμο που το ζυμωνε η γιαγια τη παραμονη των Χριστουγεννων και ανημερα το πρωι το πηγαινε στην εκκλησια το λειτουργουσε ο παπας και το τρωγαμε στο γιορτινο τραπεζι με ολη την οικογενεια...Εκανε κουλουρακια σμυρνεικα που τα εκανε σε σχημα καμπανουλας,αστεριου,καρδουλας,κ.α, τα κλασικα μελομακαρονα,τους κουραμπιεδες,και τις διπλες...
Τη πρωτοχρονια το πρωι επαιρνε το ροδι στην εκκλησια κι αφου τελειωνε η λειτουργια το εσπαγε στην εισοδο του σπιτιου για καλη χρονια....Λιγο,πολυ,τα ξερετε αυτα και τα κανουμε ολοι μας,τιποτα πιο ασυνηθηστο αν εχει καποιος ας το αναφερει...εμενα προσωπικα μ αρεσει να κανω καινουρια πραγματα τις γιορτες,και να μαθαινω τα εθιμα του τοπου μας.!!!
Τη πρωτοχρονια το πρωι επαιρνε το ροδι στην εκκλησια κι αφου τελειωνε η λειτουργια το εσπαγε στην εισοδο του σπιτιου για καλη χρονια....Λιγο,πολυ,τα ξερετε αυτα και τα κανουμε ολοι μας,τιποτα πιο ασυνηθηστο αν εχει καποιος ας το αναφερει...εμενα προσωπικα μ αρεσει να κανω καινουρια πραγματα τις γιορτες,και να μαθαινω τα εθιμα του τοπου μας.!!!
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Re: ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Τα περισσότερα από τα παραπάνω δεν υπάρχουν πια. Στις πόλεις τουλάχιστον.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας
Δυστηχως Αποστολε το ξερω,εγω παντως προσπαθω να τα κανω αυτα στις γιορτες γιατι ετσι τα εμαθα απο τη μαμα μου κι ετσι θελω να τα μεταδωσω και στα παιδια μου,κι ας με πουν οπισθοδρομικη...ειναι χαρα και των παιδιων να συμμετεχουν στη κατασκευη ολων αυτων των εδεσματων...
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
-
- Βασικός Αποστολέας
κι εγω Ελπιδα μου θα ηθελα να ζουσα σε ενα χωριουδακι μακρια απο τη βρωμα και τη δυσωδια της πολης...
εγω θυμαμαι τη γιαγια μου ( ντοπια απο την Φλωρινα) ( και το εθιμο αυτο το κρατησε και η μητερα μου) μετα τη λειτουργια των Χριστουγεννων .... πρωι πρωι 8.30-9.00 η ωρα....μας περιμενε μια μεγαλη τηγανια με πολύ κρεας και μπολικα αυγα και ολοι μαζι τρωγαμε ( εννοειτε οτι ειχαμε ολοι τηρησει την Σαρακοστη ) και το κρεας αυτο με μεγαλη ανυπομονησια το περιμεναμε... επειτα ακολουθουσε υπνος , αφου ειχαμε ξυπνησει απο πολυ νωρις ... και αργα το απογευμα ειχαμε το χριστουγεννιατικο τραπεζι.
Για ολους μας ομως, η μεγαλυτερη χαρα ηταν το πρωινο μας και αυτο σηματοδοτουσε στο παιδικο μυαλο μου την ημερα των Χριστουγεννων.
Ευχομαι σε ολους μας καλη και ευλογημενη Σαρακοστη...
( καθε νηστισιμη συνταγη για μεγαλυτερη ποικιλια ειναι δεκτη)
εγω θυμαμαι τη γιαγια μου ( ντοπια απο την Φλωρινα) ( και το εθιμο αυτο το κρατησε και η μητερα μου) μετα τη λειτουργια των Χριστουγεννων .... πρωι πρωι 8.30-9.00 η ωρα....μας περιμενε μια μεγαλη τηγανια με πολύ κρεας και μπολικα αυγα και ολοι μαζι τρωγαμε ( εννοειτε οτι ειχαμε ολοι τηρησει την Σαρακοστη ) και το κρεας αυτο με μεγαλη ανυπομονησια το περιμεναμε... επειτα ακολουθουσε υπνος , αφου ειχαμε ξυπνησει απο πολυ νωρις ... και αργα το απογευμα ειχαμε το χριστουγεννιατικο τραπεζι.
Για ολους μας ομως, η μεγαλυτερη χαρα ηταν το πρωινο μας και αυτο σηματοδοτουσε στο παιδικο μυαλο μου την ημερα των Χριστουγεννων.
Ευχομαι σε ολους μας καλη και ευλογημενη Σαρακοστη...
( καθε νηστισιμη συνταγη για μεγαλυτερη ποικιλια ειναι δεκτη)
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας
Αποσπάσματα από εργασίες του γιου μου:
Έθιμα Βλάχικα
Χριστούγεννα (Κριτσούνου)
Την παραμονή των Χριστουγέννων οι γυναίκες έπλαθαν αλμυρά κουλούρια με γάλα και σόδα τα οποία ονόμαζαν «κουλίντι», γι’ αυτό και την παραμονή των Χριστουγέννων τη λένε «τζούα ντι κουλίντι». Έπλαθαν ένα μεγάλο σε στρογγυλό σχήμα με σταυρό στο κέντρο και το ονόμαζαν «ντουμιτζέλου» δηλ. Θεός, το έβαζαν στο εικονοστάσι μέχρι τα Φώτα και την ημέρα εκείνη με το αγιασμένο νερό το μούσκευαν και ταΐζανε το κοπάδι.
Ακόμη έπλαθαν μικρά στρογγυλά κουλούρια με τρύπα στο κέντρο. Τα κουλούρια αυτά τα έδιναν στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα. Για να πάει καλά και το κοπάδι τους και τα ζώα τους γενικότερα έπλαθαν ένα κουλούρι σε σχήμα σταυρού.
Τα μικρά παιδιά κρατώντας σκαλιστές βέργες πήγαιναν σε όλα τα κονάκια της στάνης λέγοντας τα κάλαντα, ενώ τα κουλούρια που τους έδιναν οι νοικοκυρές τα τοποθετούσαν στις βέργες.
Τα κάλαντα που έλεγαν τα παιδιά μαζί με τη μετάφραση είναι τα εξής:
Κουλίντι μαλίντι
ντένι μάε κουλάκου
κου ους στι στάγι κικότου
κικότου σι γκιγίνα
σι βιάστα ατσά Μαρίνα Κόλιντα μέλιντα
δώσε μου γιαγιά κουλούρα
γιατί θα σου σφάξω τον κόκορα
τον κόκορα και την κότα
και τη νύφη τη Μαρίνα
Τα νεώτερα χρόνια οι Βλάχοι που ζούσαν στις πόλεις πια, έδιναν στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα, πορτοκάλια, καρύδια και φουντούκια και τα ονόμαζαν επίσης «κόλιντα»!
Έθιμα Βλάχικα
Χριστούγεννα (Κριτσούνου)
Την παραμονή των Χριστουγέννων οι γυναίκες έπλαθαν αλμυρά κουλούρια με γάλα και σόδα τα οποία ονόμαζαν «κουλίντι», γι’ αυτό και την παραμονή των Χριστουγέννων τη λένε «τζούα ντι κουλίντι». Έπλαθαν ένα μεγάλο σε στρογγυλό σχήμα με σταυρό στο κέντρο και το ονόμαζαν «ντουμιτζέλου» δηλ. Θεός, το έβαζαν στο εικονοστάσι μέχρι τα Φώτα και την ημέρα εκείνη με το αγιασμένο νερό το μούσκευαν και ταΐζανε το κοπάδι.
Ακόμη έπλαθαν μικρά στρογγυλά κουλούρια με τρύπα στο κέντρο. Τα κουλούρια αυτά τα έδιναν στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα. Για να πάει καλά και το κοπάδι τους και τα ζώα τους γενικότερα έπλαθαν ένα κουλούρι σε σχήμα σταυρού.
Τα μικρά παιδιά κρατώντας σκαλιστές βέργες πήγαιναν σε όλα τα κονάκια της στάνης λέγοντας τα κάλαντα, ενώ τα κουλούρια που τους έδιναν οι νοικοκυρές τα τοποθετούσαν στις βέργες.
Τα κάλαντα που έλεγαν τα παιδιά μαζί με τη μετάφραση είναι τα εξής:
Κουλίντι μαλίντι
ντένι μάε κουλάκου
κου ους στι στάγι κικότου
κικότου σι γκιγίνα
σι βιάστα ατσά Μαρίνα Κόλιντα μέλιντα
δώσε μου γιαγιά κουλούρα
γιατί θα σου σφάξω τον κόκορα
τον κόκορα και την κότα
και τη νύφη τη Μαρίνα
Τα νεώτερα χρόνια οι Βλάχοι που ζούσαν στις πόλεις πια, έδιναν στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα, πορτοκάλια, καρύδια και φουντούκια και τα ονόμαζαν επίσης «κόλιντα»!
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας
Κατερινακι αυριο θα σας γραψω μερικες νηστισιμες συνταγες που τις εκανε η γιαγια μου και γλυφαμε τα δαχτυλα μας τετοιες μερες....σμυρνεικες ως επι το πλειστον...
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας
Ευχαριστούμε!!!
-
- Βασικός Αποστολέας
eleimon έγραψε:Κατερινακι αυριο θα σας γραψω μερικες νηστισιμες συνταγες που τις εκανε η γιαγια μου και γλυφαμε τα δαχτυλα μας τετοιες μερες....σμυρνεικες ως επι το πλειστον...
ναι τελεια .... ( αν και δεν ειμαι η κατερίνα) ,..... να εισαι καλα ανυπομονωω
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας
Συγγνωμη Θοδωρουλα μου για τη παραλειψη...
-
- Βασικός Αποστολέας
eleimon έγραψε:Συγγνωμη Θοδωρουλα μου για τη παραλειψη...
μη μου ζητας συγνωμη σε παρακαλω.... να εισαι καλα και να συνεχισεις να μας γραφεις τοσο ομορφα .... :D