Από τη Σμύρνη με αγάπη
Συντονιστής: Συντονιστές
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 3520
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 6:34 am
- Τοποθεσία: Ελπίδα-Αθήνα
Από τη Σμύρνη με αγάπη
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ
10 πατατες
6 μελιτζανες φλασκες
1 ματσακι μαιντανο ψιλοκομμενο
2 σκελιδες σκορδο
4 ντοματες ξεφλουδισμενες
1 φλυτζανι λαδι
αλατι πιπερι
Πλενουμε και κοβουμε τις μελιτζανες σε μικρα κομματια το ιδιο και τις πατατες οπως τις κοβουμε για τηγανι,τα αλατιζουμε και τα παιρναμε απ το τηγανι.Σε αλλη κατσαρολα εχουμε βαλει το λαδι,τις ντοματες,το σκορδο και το μαιντανο,και σιγοβραζουν.Μολις τελειωσει η σαλτσα ριχνουμε τις τηγανισμενες πατατες και μελιτζανες μεσ τη κατσαρολα και ανακατευουμε ελαφρα.Αν δεν το θελουμε νηστισιμο μπορουμε να προσθεσουμε μεσ τη κατσαρολα τυρια τριμενα.
ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ
1/2 κιλο ρεβιθια
2 ντοματες ξεφλουδισμενες
1 σκελιδα σκορδο
1/2 κουταλακι κυμινο
1 φλυτζανι κρασι λευκο
1/2 φλυτζανι αλευρι
αλευρι για πασπαλισμα
λαδι για τηγανι
αλατι,πιπερι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
5 ντοματες ξεφλουδισμενες
1/2 φλυτζανι λαδι
1 σκελιδα σκορδο
1 φυλλο δαφνη
1/2 κουταλακι ζαχαρη
αλατι,πιπερι
Βαζουμε τα ρεβιθια και μουλιαζουν απο βραδυς.Το πρωι τα ξεπλενουμε και τα βραζουμε μεχρι να μαλακωσουν.Τα πολτοποιουμε και τα βαζουμε σε λεκανη.Προσθετουμε τις ντοματες τριμενες,το σκορδο,το κυμινο,το αλευρι,αλατι και πιπερι.Ζυμωνουμε βρεχοντας τα χερια μας στο κρασι,κ πλαθουμε τα σουτζουκακια,τ αλευρωνουμε και τα τηγανιζουμε σε καυτο λαδι.Σε αλλη κατσαρολα βαζουμε τις ντοματες τριμενες,το σκορδο ολοκληρο,τη δαφνη,το λαδι,αλατι πιπερι και τη ζαχαρη.Προσθετουμε λιγο νερο και ριχνουμε τα σουτζουκακια,τα σιγοβραζουμε για 10 λεπτα.Τ αφηνουμε να κρυωσουν λιγο και τα σερβιρουμε.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ
1 κιλο μανιταρια
1/2 φλιτζανι λαδι
1/2 φλιτζανι κρασι λευκο
1/2 κιλο κρεμμυδακια για στιφαδο
4 ντοματες ξεφλουδισμενες
3 σκελιδες σκορδο
1 φυλλο δαφνη
αλατι πιπερι
μπαχαρι 4-5 κοκκους
Καθαριζουμε τα μανιταρια κ κοβουμε την ακρη απο το κοτσανι τους.Τα πλενουμε,τα στραγγιζουμε και τα κοβουμε στα δυο,αν ειναι μεγαλα,τα πασπαλιζουμε με αλατι.Σοταρουμε σε μια κατσαρολα τα κρεμμυδακια,το σκορδο με το λαδι.Ριχνουμε λιγο χλιαρο νερο και αφηνουμε να παρουν μια βραση.Προσθετουμε τα μανιταρια,τις ντοματες τριμμενες,τη δαφνη,το κρασι αλατι και πιπερι και το μπαχαρι.Σκεπαζουμε και σιγοβραζουμε μεχρι να μεινουν με τη σαλτσα μονο.
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
Γινονται και με αμπελοφυλλα και με λαχανο,και με φυλλα μαρουλιου.
Οσα αμπελοφυλλα θελουμε χρησιμοποιουμε συνηθως τεταρτο η μισο κιλο
1 ματσακι μαιντανο ψιλοκομμενο
1 ματσακι ανιθο ψιλοκομμενο
1/2 φλυτζανι κουκουναρια
1 φλυτζανι ρυζι καρολινα
1 ματσο κρεμμυδακια φρεσκα και 2 μεγαλα κρεμμυδια ξερα
αλατι,πιπερι
1 φλυτζανι λαδι
Φτιαχνουμε σε ενα μπωλ ολα τα υλικα μαζι και αφου ζεματισουμε τα αμπελοφυλλα η το λαχανο η τα φυλλα του μαρουλιου,τυλιγουμε σε ντολμαδακια και τα τοποθετουμε στη κατσαρολα.Βαζουμε πανω τους ενα πιατο για να μην ανοιξουν και τα βραζουμε για 1 ωρα περιπου.Αν δε τα θελουμε νηστισιμα τα κανουμε και αυγολεμονο.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ
11/2 κιλο αλευρι
11/2 φλυτζανι βουτυρο γαλακτος
21/2 φλυτζανια ζαχαρη
1 κροκο αυγου
1 φλυτζανι πορτοκαλι χυμο και το ξυσμα του
1/2 φλυτζανι κονιακ
1 κουταλια μπεικιν
1 κουταλακι σοδα
2 δοσεις βανιλια
Λιγο βουτυρο λιωμενο για το αλειμμα του ταψιου
1 αυγο για το τελειωμα
Χτυπαμε το βουτυρο στο μιξερ μεχρι νασπρισει και ριχνουμε λιγο λιγο τη ζαχαρη,το κροκο,τη βανιλια,τη σοδα διαλυμενη στο κονιακ,λιγο λιγο το αλευρι με το μπεικιν,το χυμο πορτοκαλιου και το ξυσμα.Βαζουμε το μειγμα σε λεκανη το ζυμωνουμε να γινει μια μαλακη ζυμη και αφηνουμε 15 λεπτα να ξεκουραστει η ζυμη.Αλειφουμε ενα ταψι με βουτυρο,πλαθουμε τα κουλουρακια μας οτι σχημα θελουμε και τα αλειφουμε με ενα πινελο με το αυγο χτυπημενο.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο 180 βαθμους για 25 λεπτα περιπου.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ
6 φλυτζανια αλευρι
1/2 φλυτζανι λαδι
3 κουταλιες κονιακ
1/2 φλυτζανι χυμο πορτοκαλιου
1/2 κουταλακι σοδα
1 κουταλακι μπεικιν
1/2 φλυτζανι πετιμεζι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
11/2 φλυτζανι πετιμεζι
1/2 φλυτζανι ζαχαρη
6 φλυτζανια νερο
1 ξυλο κανελας
1/2 φλυτζανι καρυδοψιχα τριμενη για το πασπαλισμα
λιγη κανελα για πασπαλισμα
Βαζουμε σε λεκανη το αλευρι με το μπεικιν,ριχνουμε το λαδι,τη σοδα διαλυμενη στο κονιακ,το πετιμεζι διαλυμενο σε φλυτζανι νερο,το χυμο πορτοκαλιου και ζυμωνουμε.Αν χρειαστει προσθετουμε λιγο αλευρι.Πλαθουμε σε σχημα σαλιγκαριου.Ψηνουμε στους 180 βαθμους για μιση ωρα περιπου. Βραζουμε σε κατσαρολα το πετιμεζι,τη ζαχαρη,το νερο και τη κανελα για 5 λεπτα ριχνουμε μεσα τα ψημενα κουλουρακια
και τ αφηνουμε για 10 λεπτα.Τα τοποθετουμε σε πιατελα και τα πασπαλιζουμε με κανελα και τη καρυδοψιχα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...
10 πατατες
6 μελιτζανες φλασκες
1 ματσακι μαιντανο ψιλοκομμενο
2 σκελιδες σκορδο
4 ντοματες ξεφλουδισμενες
1 φλυτζανι λαδι
αλατι πιπερι
Πλενουμε και κοβουμε τις μελιτζανες σε μικρα κομματια το ιδιο και τις πατατες οπως τις κοβουμε για τηγανι,τα αλατιζουμε και τα παιρναμε απ το τηγανι.Σε αλλη κατσαρολα εχουμε βαλει το λαδι,τις ντοματες,το σκορδο και το μαιντανο,και σιγοβραζουν.Μολις τελειωσει η σαλτσα ριχνουμε τις τηγανισμενες πατατες και μελιτζανες μεσ τη κατσαρολα και ανακατευουμε ελαφρα.Αν δεν το θελουμε νηστισιμο μπορουμε να προσθεσουμε μεσ τη κατσαρολα τυρια τριμενα.
ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ
1/2 κιλο ρεβιθια
2 ντοματες ξεφλουδισμενες
1 σκελιδα σκορδο
1/2 κουταλακι κυμινο
1 φλυτζανι κρασι λευκο
1/2 φλυτζανι αλευρι
αλευρι για πασπαλισμα
λαδι για τηγανι
αλατι,πιπερι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
5 ντοματες ξεφλουδισμενες
1/2 φλυτζανι λαδι
1 σκελιδα σκορδο
1 φυλλο δαφνη
1/2 κουταλακι ζαχαρη
αλατι,πιπερι
Βαζουμε τα ρεβιθια και μουλιαζουν απο βραδυς.Το πρωι τα ξεπλενουμε και τα βραζουμε μεχρι να μαλακωσουν.Τα πολτοποιουμε και τα βαζουμε σε λεκανη.Προσθετουμε τις ντοματες τριμενες,το σκορδο,το κυμινο,το αλευρι,αλατι και πιπερι.Ζυμωνουμε βρεχοντας τα χερια μας στο κρασι,κ πλαθουμε τα σουτζουκακια,τ αλευρωνουμε και τα τηγανιζουμε σε καυτο λαδι.Σε αλλη κατσαρολα βαζουμε τις ντοματες τριμενες,το σκορδο ολοκληρο,τη δαφνη,το λαδι,αλατι πιπερι και τη ζαχαρη.Προσθετουμε λιγο νερο και ριχνουμε τα σουτζουκακια,τα σιγοβραζουμε για 10 λεπτα.Τ αφηνουμε να κρυωσουν λιγο και τα σερβιρουμε.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ
1 κιλο μανιταρια
1/2 φλιτζανι λαδι
1/2 φλιτζανι κρασι λευκο
1/2 κιλο κρεμμυδακια για στιφαδο
4 ντοματες ξεφλουδισμενες
3 σκελιδες σκορδο
1 φυλλο δαφνη
αλατι πιπερι
μπαχαρι 4-5 κοκκους
Καθαριζουμε τα μανιταρια κ κοβουμε την ακρη απο το κοτσανι τους.Τα πλενουμε,τα στραγγιζουμε και τα κοβουμε στα δυο,αν ειναι μεγαλα,τα πασπαλιζουμε με αλατι.Σοταρουμε σε μια κατσαρολα τα κρεμμυδακια,το σκορδο με το λαδι.Ριχνουμε λιγο χλιαρο νερο και αφηνουμε να παρουν μια βραση.Προσθετουμε τα μανιταρια,τις ντοματες τριμμενες,τη δαφνη,το κρασι αλατι και πιπερι και το μπαχαρι.Σκεπαζουμε και σιγοβραζουμε μεχρι να μεινουν με τη σαλτσα μονο.
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
Γινονται και με αμπελοφυλλα και με λαχανο,και με φυλλα μαρουλιου.
Οσα αμπελοφυλλα θελουμε χρησιμοποιουμε συνηθως τεταρτο η μισο κιλο
1 ματσακι μαιντανο ψιλοκομμενο
1 ματσακι ανιθο ψιλοκομμενο
1/2 φλυτζανι κουκουναρια
1 φλυτζανι ρυζι καρολινα
1 ματσο κρεμμυδακια φρεσκα και 2 μεγαλα κρεμμυδια ξερα
αλατι,πιπερι
1 φλυτζανι λαδι
Φτιαχνουμε σε ενα μπωλ ολα τα υλικα μαζι και αφου ζεματισουμε τα αμπελοφυλλα η το λαχανο η τα φυλλα του μαρουλιου,τυλιγουμε σε ντολμαδακια και τα τοποθετουμε στη κατσαρολα.Βαζουμε πανω τους ενα πιατο για να μην ανοιξουν και τα βραζουμε για 1 ωρα περιπου.Αν δε τα θελουμε νηστισιμα τα κανουμε και αυγολεμονο.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ
11/2 κιλο αλευρι
11/2 φλυτζανι βουτυρο γαλακτος
21/2 φλυτζανια ζαχαρη
1 κροκο αυγου
1 φλυτζανι πορτοκαλι χυμο και το ξυσμα του
1/2 φλυτζανι κονιακ
1 κουταλια μπεικιν
1 κουταλακι σοδα
2 δοσεις βανιλια
Λιγο βουτυρο λιωμενο για το αλειμμα του ταψιου
1 αυγο για το τελειωμα
Χτυπαμε το βουτυρο στο μιξερ μεχρι νασπρισει και ριχνουμε λιγο λιγο τη ζαχαρη,το κροκο,τη βανιλια,τη σοδα διαλυμενη στο κονιακ,λιγο λιγο το αλευρι με το μπεικιν,το χυμο πορτοκαλιου και το ξυσμα.Βαζουμε το μειγμα σε λεκανη το ζυμωνουμε να γινει μια μαλακη ζυμη και αφηνουμε 15 λεπτα να ξεκουραστει η ζυμη.Αλειφουμε ενα ταψι με βουτυρο,πλαθουμε τα κουλουρακια μας οτι σχημα θελουμε και τα αλειφουμε με ενα πινελο με το αυγο χτυπημενο.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο 180 βαθμους για 25 λεπτα περιπου.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ
6 φλυτζανια αλευρι
1/2 φλυτζανι λαδι
3 κουταλιες κονιακ
1/2 φλυτζανι χυμο πορτοκαλιου
1/2 κουταλακι σοδα
1 κουταλακι μπεικιν
1/2 φλυτζανι πετιμεζι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
11/2 φλυτζανι πετιμεζι
1/2 φλυτζανι ζαχαρη
6 φλυτζανια νερο
1 ξυλο κανελας
1/2 φλυτζανι καρυδοψιχα τριμενη για το πασπαλισμα
λιγη κανελα για πασπαλισμα
Βαζουμε σε λεκανη το αλευρι με το μπεικιν,ριχνουμε το λαδι,τη σοδα διαλυμενη στο κονιακ,το πετιμεζι διαλυμενο σε φλυτζανι νερο,το χυμο πορτοκαλιου και ζυμωνουμε.Αν χρειαστει προσθετουμε λιγο αλευρι.Πλαθουμε σε σχημα σαλιγκαριου.Ψηνουμε στους 180 βαθμους για μιση ωρα περιπου. Βραζουμε σε κατσαρολα το πετιμεζι,τη ζαχαρη,το νερο και τη κανελα για 5 λεπτα ριχνουμε μεσα τα ψημενα κουλουρακια
και τ αφηνουμε για 10 λεπτα.Τα τοποθετουμε σε πιατελα και τα πασπαλιζουμε με κανελα και τη καρυδοψιχα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
-
- Βασικός Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 146
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 27, 2008 5:00 am
- Τοποθεσία: ΘΕΟΔΩΡΑ @ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΧΑΡΙΛΑΟΥ
Re: Απ τη Σμυρνη με αγαπη
Ελπίδα μου επειδη γνωρίζω οτι εγω υπήρξα το εναυσμα για να ξεσηκωσεις ολες της συνταγες της γιαγιακας σου και να καθισεις να τις γραψεις ολες για εμας ... σε χιλιοευχαριστω και να εισαι παντα καλα και εσυ και η οικογενεια σου...
καλη σαρακοστη σε ολους
καλη σαρακοστη σε ολους
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 3520
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 6:34 am
- Τοποθεσία: Ελπίδα-Αθήνα
Re: Απ τη Σμυρνη με αγαπη
Επισης και σε σας καλη Σαρακοστη,κι οτι μπορω θα σας προμηθευω απ το βιβλιαρακι της γιαγιακας κατα καιρους σ αυτη την ενοτητα...
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Re: Απ τη Σμυρνη με αγαπη
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ
2 ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΛΑΔΙ ΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΟΥΠΑΣ ΡΙΓΑΝΙ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ
ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ
2 ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΛΑΔΙ ΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΟΥΠΑΣ ΡΙΓΑΝΙ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ
ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 3520
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 6:34 am
- Τοποθεσία: Ελπίδα-Αθήνα
Re: Απ τη Σμυρνη με αγαπη
Βασιλόπιτα Σμύρνης
Υλικά
300 γρ. βούτυρο μαλακό
400 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
750 γρ. Φαρίνα Κρήτης κοσκινισμένη
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
1 ποτηράκι κονιάκ
Χυμός και ξύσμα πορτοκαλιού
1 αυγό χτυπημένο
Γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα
Οδηγίες
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τους κρόκους με τη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνετε το μίγμα σ' ένα βουτυρωμένο ταψί. Αλείφετε την πίτα με αυγό, τη στολίζετε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα και την ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Υλικά
300 γρ. βούτυρο μαλακό
400 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
750 γρ. Φαρίνα Κρήτης κοσκινισμένη
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
1 ποτηράκι κονιάκ
Χυμός και ξύσμα πορτοκαλιού
1 αυγό χτυπημένο
Γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα
Οδηγίες
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τους κρόκους με τη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνετε το μίγμα σ' ένα βουτυρωμένο ταψί. Αλείφετε την πίτα με αυγό, τη στολίζετε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα και την ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
- theodora
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 1482
- Εγγραφή: Παρ Μαρ 03, 2006 6:00 am
- Τοποθεσία: https://theomezcrochet.blogspot.com/
- Επικοινωνία:
Re: Απ τη Σμυρνη με αγαπη
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για τις συνταγές,
μα ακόμα περισότερο για τον κόπο που έκανες!!
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ να έχουμε :) :) :) :) :)
μα ακόμα περισότερο για τον κόπο που έκανες!!
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ να έχουμε :) :) :) :) :)
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 3520
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 6:34 am
- Τοποθεσία: Ελπίδα-Αθήνα
Re: Απ τη Σμυρνη με αγαπη
Ευχαριστηση μου να διαδιδονται οι παραδοσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 3520
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 6:34 am
- Τοποθεσία: Ελπίδα-Αθήνα
Re: Απ τη Σμυρνη με αγαπη
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι, μαλακό
1 πακετάκι μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού
2 βανίλιες
5-6 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι
1 φλιτζ. μέλι
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 του φλιτζανιού νερό
Για την επικάλυψη
600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τον ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα και τα πιέζουμε επάνω σε έναν τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα ταψί, αλειμμένο με μαργαρίνη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20. Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, μαζί με τη ζάχαρη και το μέλι. Μόλις αρχίζει να πήζει, αφαιρούμε τον αφρό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Βουτάμε μέσα στο σιρόπι τα μελομακάρονα, ζεστά, για ένα λεπτό, φροντίζοντας να μη βάζουμε περισσότερα από 3-4 τη φορά. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε κατευθείαν στη λιωμένη κουβερτούρα, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και όταν παγώσει η σοκολάτα, σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία .
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι, μαλακό
1 πακετάκι μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού
2 βανίλιες
5-6 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι
1 φλιτζ. μέλι
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 του φλιτζανιού νερό
Για την επικάλυψη
600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τον ανάμεικτο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα και τα πιέζουμε επάνω σε έναν τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα ταψί, αλειμμένο με μαργαρίνη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20. Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, μαζί με τη ζάχαρη και το μέλι. Μόλις αρχίζει να πήζει, αφαιρούμε τον αφρό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Βουτάμε μέσα στο σιρόπι τα μελομακάρονα, ζεστά, για ένα λεπτό, φροντίζοντας να μη βάζουμε περισσότερα από 3-4 τη φορά. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε κατευθείαν στη λιωμένη κουβερτούρα, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και όταν παγώσει η σοκολάτα, σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία .
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 3520
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 6:34 am
- Τοποθεσία: Ελπίδα-Αθήνα
Re: Απ τη Σμυρνη με αγαπη
Αμυγδαλωτοί κουραμπιέδες
Υλικά
600 γρ. αμύγδαλο ψίχα με τη φλούδα
600 γρ. βούτυρο γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
225 γρ. ζάχαρη ψιλή
900 γρ. αλεύρι
2 κουταλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι μπράντι
Αχνη ζάχαρη
Ετοιμασία
Χτυπάμε το βούτυρο πάρα πολύ καλά. Δεν το λυπόμαστε καθόλου.
Οταν ασπρίσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Μόλις αφομοιωθεί η ζάχαρη προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και το κονιάκ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
Συνεχίζουμε με τα αμύγδαλα και το αλεύρι. (Σ΄ αυτή τη φάση θα χρειασθεί να αλλάξουμε τα αναδευτήρια του μίξερ γιατί το μίγμα παίρνει πλέον μορφή ζύμης.) Στο τέλος πρέπει να είναι μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε του κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Οταν τους βγάλουμε τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους κυλούμε σε άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε στην πιατέλα στρώσεις-στρώσεις και σε κάθε μία στρώση πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Και επειδή έπαθα, έμαθα:
Ο φούρνος να ανάβει στο πάνω-κάτω. Ποτέ στον αέρα.
Αν τυχόν όταν τους βγάλετε από το ταψί διαλύονται, είναι πιθανόν να σας έχει ξεφύγει το βούτυρο. Βάλτε τους σε απορροφητικό χαρτί και ζαχαροαχνώστε τους την επομένη. Το χαρτί θα έχει απορροφήσει το επιπλέον βούτυρο.
Είναι η συνταγή για τους φημισμένους κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης Καβάλας και προέρχεται από τη Μικρά Ασία.
Υλικά
600 γρ. αμύγδαλο ψίχα με τη φλούδα
600 γρ. βούτυρο γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
225 γρ. ζάχαρη ψιλή
900 γρ. αλεύρι
2 κουταλάκια κανέλα
1 φλιτζανάκι μπράντι
Αχνη ζάχαρη
Ετοιμασία
Χτυπάμε το βούτυρο πάρα πολύ καλά. Δεν το λυπόμαστε καθόλου.
Οταν ασπρίσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Μόλις αφομοιωθεί η ζάχαρη προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και το κονιάκ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
Συνεχίζουμε με τα αμύγδαλα και το αλεύρι. (Σ΄ αυτή τη φάση θα χρειασθεί να αλλάξουμε τα αναδευτήρια του μίξερ γιατί το μίγμα παίρνει πλέον μορφή ζύμης.) Στο τέλος πρέπει να είναι μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε του κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Οταν τους βγάλουμε τους αφήνουμε να κρυώσουν, τους κυλούμε σε άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε στην πιατέλα στρώσεις-στρώσεις και σε κάθε μία στρώση πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Και επειδή έπαθα, έμαθα:
Ο φούρνος να ανάβει στο πάνω-κάτω. Ποτέ στον αέρα.
Αν τυχόν όταν τους βγάλετε από το ταψί διαλύονται, είναι πιθανόν να σας έχει ξεφύγει το βούτυρο. Βάλτε τους σε απορροφητικό χαρτί και ζαχαροαχνώστε τους την επομένη. Το χαρτί θα έχει απορροφήσει το επιπλέον βούτυρο.
Είναι η συνταγή για τους φημισμένους κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης Καβάλας και προέρχεται από τη Μικρά Ασία.
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 3520
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 6:34 am
- Τοποθεσία: Ελπίδα-Αθήνα
Re: Απ τη Σμυρνη με αγαπη
ΚΟΡΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ
Υλικά
για το κέικ
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας κακάο
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι αλάτι
4 αυγά χωρισμένα
3/4 κούπας ζάχαρη
1/4 κουταλάκι βανίλια
2 κουταλιές νερό
για τη γέμιση
2 κούπες κρέμα γάλακτος
1/4 κούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά πουτίγκα στιγμής
1/4 κουταλάκι βανίλια
1/3 κούπας ινδοκάρυδο τριμμένο
1/3 κούπας αμυγδαλάκι φιλέ καβουρντισμένο
για το γλάσο
3 κουταλιές λικέρ γκραν μαρνιέ
1/4 κουταλάκι βανίλια
2 2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα κακάο
1/3 κούπας γάλα
6 κουταλιές βούτυρο μαλακό (1/3 κούπας)
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε καρουλάκια
Χρόνος ψησίματος: 20'
Εκτέλεση
Βουτυρώστε ελαφρά το ειδικό ταψί για ρολό ή το ρηχό ταψί του φούρνου και στρώστε επάνω λαδόχαρτο. Βουτυρώστε το κι αυτό ελαφρά. Στρώστε στον πάγκο της κουζίνας μια βαμβακερή πετσέτα και πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη. Σ' ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη. Χτυπήστε στο μίξερ τα ασπράδια ν' αφρατέψουν και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ώσπου να πήξει καλά η μαρέγκα και να στέκεται σε όποιο σχήμα της δώσετε. Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, να πήξουν και ν' αφρατέψουν. Προσθέστε λίγο λίγο το νερό και κατόπι το μίγμα αλεύρι - κακάο, ανακατεύοντας απαλά. Τέλος, προσθέστε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα, χωρίς να ξαφουσκώσει. Απλώστε το μίγμα επάνω στο λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και ψήστε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 18' - 20'. Βγάλτε το από το φούρνο κι αναποδογυρίστε το επάνω στην πετσέτα με την άχνη. Αφαιρέστε το λαδόχαρτο και τυλίξτε το παντεσπάνι σε ρολό μαζί με την πετσέτα, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάστε τη γέμιση: Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, την πουτίγκα στιγμής και τη βανίλια, ν' αφρατέψουν. Σταματήστε το μίξερ, ρίξτε κι ανακατέψτε απαλά το ινδοκάρυδο και το αμυγδαλάκι. Ξετυλίξτε το ρολό παντεσπάνι, αφαιρέστε την πετσέτα κι απλώστε στην επιφάνεια τη γέμιση, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. τριγύρω. Τυλίξτε απαλά το ρολό και τοποθετήστε το σε πιατέλα. Αφήστε το στο ψυγείο να σφίξει.
Ετοιμάστε το γλάσο: Σ' ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γάλα με το λικέρ. Σ' ένα δεύτερο μπολ, ανακατέψτε την άχνη με τη βανίλια και το κακάο. Χτυπήστε το βούτυρο ν' αφρατέψει και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε σε δόσεις εναλλάξ το γάλα και την άχνη. Συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να επιτύχετε ένα απαλό αφράτο μίγμα. Καλύψτε με το μίγμα αυτό την επιφάνεια του ρολού και πασπαλίστε τη με τα καρουλάκια της σοκολάτας. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Υλικά
για το κέικ
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας κακάο
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι αλάτι
4 αυγά χωρισμένα
3/4 κούπας ζάχαρη
1/4 κουταλάκι βανίλια
2 κουταλιές νερό
για τη γέμιση
2 κούπες κρέμα γάλακτος
1/4 κούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά πουτίγκα στιγμής
1/4 κουταλάκι βανίλια
1/3 κούπας ινδοκάρυδο τριμμένο
1/3 κούπας αμυγδαλάκι φιλέ καβουρντισμένο
για το γλάσο
3 κουταλιές λικέρ γκραν μαρνιέ
1/4 κουταλάκι βανίλια
2 2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα κακάο
1/3 κούπας γάλα
6 κουταλιές βούτυρο μαλακό (1/3 κούπας)
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε καρουλάκια
Χρόνος ψησίματος: 20'
Εκτέλεση
Βουτυρώστε ελαφρά το ειδικό ταψί για ρολό ή το ρηχό ταψί του φούρνου και στρώστε επάνω λαδόχαρτο. Βουτυρώστε το κι αυτό ελαφρά. Στρώστε στον πάγκο της κουζίνας μια βαμβακερή πετσέτα και πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη. Σ' ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη. Χτυπήστε στο μίξερ τα ασπράδια ν' αφρατέψουν και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ώσπου να πήξει καλά η μαρέγκα και να στέκεται σε όποιο σχήμα της δώσετε. Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, να πήξουν και ν' αφρατέψουν. Προσθέστε λίγο λίγο το νερό και κατόπι το μίγμα αλεύρι - κακάο, ανακατεύοντας απαλά. Τέλος, προσθέστε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα, χωρίς να ξαφουσκώσει. Απλώστε το μίγμα επάνω στο λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και ψήστε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 18' - 20'. Βγάλτε το από το φούρνο κι αναποδογυρίστε το επάνω στην πετσέτα με την άχνη. Αφαιρέστε το λαδόχαρτο και τυλίξτε το παντεσπάνι σε ρολό μαζί με την πετσέτα, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάστε τη γέμιση: Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, την πουτίγκα στιγμής και τη βανίλια, ν' αφρατέψουν. Σταματήστε το μίξερ, ρίξτε κι ανακατέψτε απαλά το ινδοκάρυδο και το αμυγδαλάκι. Ξετυλίξτε το ρολό παντεσπάνι, αφαιρέστε την πετσέτα κι απλώστε στην επιφάνεια τη γέμιση, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. τριγύρω. Τυλίξτε απαλά το ρολό και τοποθετήστε το σε πιατέλα. Αφήστε το στο ψυγείο να σφίξει.
Ετοιμάστε το γλάσο: Σ' ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γάλα με το λικέρ. Σ' ένα δεύτερο μπολ, ανακατέψτε την άχνη με τη βανίλια και το κακάο. Χτυπήστε το βούτυρο ν' αφρατέψει και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε σε δόσεις εναλλάξ το γάλα και την άχνη. Συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να επιτύχετε ένα απαλό αφράτο μίγμα. Καλύψτε με το μίγμα αυτό την επιφάνεια του ρολού και πασπαλίστε τη με τα καρουλάκια της σοκολάτας. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη.
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».