Το δικό μου πόρισμα

Συζήτηση σχετικά με το Αγιο Όρος γενικότερα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Το δικό μου πόρισμα

Δημοσίευση από filotas »

Ή ακροαματική διαδικασία της "Εξεταστικής" τελείωσε και τώρα οι "πατέρες του έθνους" ετοιμάζονται να βγάλουν το πόρισμά τους. Φυσικά , όπως όλοι ξέρουμε, το πόρισμα το είχαν βγάλει πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία, επειδή όλοι ξέρουν ποια είναι η αλήθεια, αλλά δεν τους βολεύει. Προσπάθησαν, λοιπόν, με νομικίστικα και διαδικαστικά τερτίπια ν' αποδείξουν ο καθένας αυτό που τον βόλευε. Έτσι είναι απίθανο να έχουμε ένα πόρισμα, αλλά μάλλον θα έχουμε 4-5, ένα για κάθε κόμμα.

Έτσι παίρνω κι εγώ το θάρρος να διατυπώσω κι εγώ το δικό μου πόρισμα και να το μοιραστώ μαζί σας. Φυσικά ο καθένας παρακάτω μπορεί εξ ίσου να καταγράψει κι αυτός το δικό του πόρισμα, κι ίσως στο τέλος καταφέρουμε εμείς τουλάχιστον να συμφωνήσουμε, ποια νομίζουμε ότι είναι η αλήθεια, που κρύβεται επιμελώς πίσω από τα ψέμματα, που μας ταΐζουν τόσο καιρό.

Τι δεν αποδείχτηκε:

1. Δεν αποδείχτηκε ότι έκλεψε κανείς χρήματα. Δηλαδή, ότι πήρε χρήματα του Μοναστηριού ή του Δημοσίου και τα έβαλε στην τσέπη του.

2. Δεν αποδείχτηκε ότι υπήρξε δωροδοκία ή δωροληψία, δηλαδή ότι πήρε κάποιος χρήματα για να πει ψέμματα ή να κάνει παράνομες πράξεις.

3. Δεν αποδείχτηκε ποινική ευθύνη κανενός, ούτε μοναχού ούτε λαϊκού.

Τι αποδείχτηκε:

1. Ότι οι πολιτικοί διαχειρίστηκαν την κατάσταση, που αφορούσε τα κτήματα που κατείχε από αιώνων το Μοναστήρι, με τον τρόπο που συνηθιζόταν για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις. Δηλαδή, αναγνώρισαν την κυριότητα με βάση τους βυζαντινούς τίτλους, όπως έχει γίνει σε όλη την πρώην Βυζαντινή επικράτεια από όλες τις διάδοχες κρατικές οντότητες. Η αμφισβήτηση αυτών των τίτλων θα θέση σε κίνδυνο εθνικά συμφέροντα στο εξωτερικό κι επομένως αποτελεί εθνικό έγκλημα. Επομένως για το θέμα αυτό δεν προκύπτουν ούτε πολιτικές ούτε ποινικές ευθύνες, αλλά μόνο ίσως λανθασμένοι χειρισμοί στην εκτίμηση της αντιστοιχίας των βυζαντινών τίτλων με τη σημερινή πραγματικότητα του χώρου.

2. Οι πολιτικοί για τους δικούς τους λόγους αποφάσισαν ν' ανταλλάξουν τα κτήματα των Μοναστηριών, που ήθελαν να διαθέσουν στους ακτήμονες ή σε άλλες χρήσεις, με άλλα ακίνητα του Δημοσίου. Η λογική της ανταλλαγής υιοθετήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, που δεν αφορούσε μόνο τη Μονή Βατοπαιδίου, αλλά είχε γενικότερη εφαρμογή. Ούτε η λογική αυτού του νόμου έχει κάτι το μεμπτό κι επομένως δεν προκύπτει γι αυτόν πολιτική ευθύνη.

3. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για πολιτικούς λόγους αποφάσισε να κάνει τη λίμνη Βισθονίδα εθνικό πάρκο και να διαθέσει την παραλίμνια έκταση στους αγρότες. Έτσι εφαρμόζοντας τις αποφάσεις και το νόμο που ψήφισε ξεκίνησε τη διαδικασία της ανταλλαγής. Ο τρόπος της ανταλλαγής προχώρησε σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών και ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεων της ΝΔ, η οποία υιοθέτησε τις εισηγήσεις μαζί με τις πολιτικές αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Ούτε μέχρι εδώ προκύπτει πολιτική ευθύνη. Προκύπτει ίσως ποινική ευθύνη για τους αρμόδιους υπαλλήλους, εφόσον αποδειχθεί ότι έκαναν λάθος στην εκτίμηση των αξιών των απαλλασσόμενων ακινήτων. Εάν το λάθος ήταν εσκεμμένο και υπάρχει δόλος τότε είναι έγκλημα, αν είναι απλό λάθος τότε είναι απλή αμέλεια (πλημμέλημα).

4. Η Μονή Βατοπαιδίου διαχειρίστηκε τα χρήματα, που προέκυψαν από την πώληση των ακινήτων που πήρε από την ανταλλαγή, αλλά και άλλα κεφάλαια που προέκυψαν από δανεισμό, με ιδιαίτερο περίεργο και πολύπλοκο τρόπο, ο οποίος μέχρις στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει κάτι ποινικά κολάσιμο, αλλά σίγουρα είναι πνευματικά κατακριτέος. "Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα", επομένως δεν είναι επιτρεπτό σε πνευματικούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα μέσα του διαβόλου έστω και για να κάνουν καλό έργο. Για τους χειρισμούς αυτούς ο Ηγούμενος Εφραίμ απομακρύνθηκε από τα διαχειριστικά του καθήκοντα με ευθύνη του Οικουμενικού Πατριάρχη, ως καθ' ύλην αρμόδιου πνευματικού οργάνου. Η ιστορία αυτή δεν συνδέεται με πολιτικά πρόσωπα κι επομένως δεν αποτελεί θέμα της Εξεταστικής, παρ' ότι αυτή ανάλωσε τον περισσότερο χρόνο της σ΄αυτό το θέμα προσπαθώντας ν' αποδείξει τ' αναπόδεικτα.

Επομένως ότι ευθύνες υπάρχουν από νομικής πλευράς θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη και η ιστορία της Εξεταστικής μόνη κωλυσιεργία δημιούργησε στο έργο της. Πολιτικές ευθύνες δεν προκύπτουν παρά τη λάσπη και το σάλο, που εκτοξεύθηκαν απ' όλες τις πλευρές με στόχο κυρίως την ανατροπή της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Οι πνευματικές ευθύνες που υπήρχαν αποδόθηκαν ήδη. Ελπίζω και οι Ηγούμενοι των υπόλοιπων Μοναστηριών του Αγίου Όρους και απανταχού του κόσμου να έλαβαν το ξεκάθαρο πνευματικό μήνυμα αυτής της δοκιμασίας.

Προκύπτουν όμως τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για τους όγκους της λάσπης που εκτόξευσαν με σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους. Για τις ευθύνες αυτές θα γίνει Εξεταστική ή στο εξής το ψέμμα, η υποκρισία και η λάσπη θα είναι αποδεκτή πολιτική πρακτική;

Επίσης μεγάλη είναι η ευθύνη των ΜΜΕ, αλλά και πολλών πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων που υποδαύλισαν, υιοθέτησαν και σιγοντάρισαν αυτή την προσπάθεια διασποράς και καλλιέργειας ψευδών ειδήσεων και κλίματος σήψης και διαφθοράς. Αυτή την ευθύνη καλούμαστε εμείς οι πολίτες και προπαντός οι Χριστιανοί ν΄αποδώσουμε σταματώντας κάθε συνεργασία μαζί τους. Δηλαδή, μη βλέπεται τηλεόραση, ιδιαίτερα τα ιδιωτικά κανάλια, μη διαβάζετε εφημερίδες, ιδιαίτερα αυτές που σήκωσαν τη σημαία της αντίχριστης εκστρατείας, μην τους δίνεται καταχωρίσεις, αγγελίες ή διαφημίσεις. Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος αρκεί για ενημέρωση, δεν χρειάζεται να δηλητηριάζουμε το μυαλό μας με άχρηστες κι επιζήμιες πληροφορίες και παράλληλα να χρηματοδοτούμε τη δραστηριότητα των εχθρών της Εκκλησίας. Όσο για τα πρόσωπα που υιοθέτησαν την εκστρατεία κατά της Εκκλησίας αγνοείστε τους επιδεικτικά, μήπως η απώλεια ψήφων τους αναγκάσει να ξανασκεφτούν τη συμπεριφορά τους.
lazarr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Το δικό μου πόρισμα

Δημοσίευση από lazarr »

filotas έγραψε: Προκύπτει ίσως ποινική ευθύνη για τους αρμόδιους υπαλλήλους, εφόσον αποδειχθεί ότι έκαναν λάθος στην εκτίμηση των αξιών των απαλλασσόμενων ακινήτων. Εάν το λάθος ήταν εσκεμμένο και υπάρχει δόλος τότε είναι έγκλημα, αν είναι απλό λάθος τότε είναι απλή αμέλεια (πλημμέλημα).
Απ'οτι άκουσα έχει ήδη αποδειχθεί από αρμόδια όργανα μεγάλη απόκλιση στην εκτίμηση της αξίας των ακινήτων, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, άρα προς όφελος της μονής.εδώ είναι το λεπτό ζήτημα για την κατάληξη των ποσών αυτών...
Επίσης μπορεί να μην προκύπτουν άμεσα ποινικές ευθύνες των μοναχών-διαχειριστών, αλλά η μομφή από τον κόσμο που δεν είναι κακοπροαίρετος είναι για το ύφος,τα μέσα και τον τρόπο διαχείρησης(off sore εταιρίες, χρηματιστήριο) και κυρίως για τους σκοπούς αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων..
Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώνιος...
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

lazarr έγραψε:Απ'οτι άκουσα έχει ήδη αποδειχθεί από αρμόδια όργανα μεγάλη απόκλιση στην εκτίμηση της αξίας των ακινήτων, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, άρα προς όφελος της μονής.εδώ είναι το λεπτό ζήτημα για την κατάληξη των ποσών αυτών...
Από ποια όργανα έγινε η δεύτερη εκτίμηση; Από που προκύπτει ότι υπήρξε κίνηση ποσών από τη Μονή προς ιδιωτικούς λογαριασμούς;

Λάζαρε, δεν προέκυψε τίποτε, όλα φήμες είναι.
filli
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από filli »

Σταμάτησα εδώ και πολύ καιρό να παρακολουθώ όλη αυτή τη συζήτηση περί Βατοπαιδιου διότι απλά με κουρασε. Η αληθεια ισως βρισκεται καπου στη μεση.Αδικια ,αμαρτια κτλ παντα θα υπαρχουν στον κοσμο όσο υπαρχουν ανθρωποι.Ας ειμαστε συγχωρητικοι. Ας μην κρίνουμε αυστηρά κανένα ,παρά μονό τον εαυτό μας .
Όσο εαυτούς που κόπτονται για τον σκανδαλισμό των πιστών ,ε τι να πει κάνεις…
Τα ΜΜΕ χρειάζονται ειδήσεις για να επιβιώσουν και θα πουν οτιδήποτε μετατρέποντας τις ειδήσεις σε κουτσομπολιό, για να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για "άρτο και θεάματα".Αν προσέξει κάνεις, οι ειδήσεις μιλούν επί το πλείστον για χρήματα, και εγκλήματα α: Επιδόματα , αυξήσεις τιμών , σκάνδαλα τρομοκρατία για την επερχόμενη οικονομική κρίση και ωμη περιγραφή εγκλημάτων μπροστά στα ανυπεράσπιστα μάτια μικρών παιδιών, στα δελτία των δυο και των οκτώ… ενώ αμέσως μετά προχωρουν χαμογελαστοί…. στις αθλητικές ειδήσεις! Αυτοί λοιπόν, νοιάζονται για τον σκανδαλισμό μας;;;
Οι πιστοί δεν χάνουν έτσι την πιστή τους ,και για τους υπόλοιπους έχει ο Θεος. Αυτός εργάζεται
την μετάνοια όλων μας.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

filli έγραψε:Σταμάτησα εδώ και πολύ καιρό να παρακολουθώ όλη αυτή τη συζήτηση περί Βατοπαιδιου διότι απλά με κουρασε. Η αληθεια ισως βρισκεται καπου στη μεση.Αδικια ,αμαρτια κτλ παντα θα υπαρχουν στον κοσμο όσο υπαρχουν ανθρωποι.Ας ειμαστε συγχωρητικοι. Ας μην κρίνουμε αυστηρά κανένα ,παρά μονό τον εαυτό μας .
Όσο εαυτούς που κόπτονται για τον σκανδαλισμό των πιστών ,ε τι να πει κάνεις…
Τα ΜΜΕ χρειάζονται ειδήσεις για να επιβιώσουν και θα πουν οτιδήποτε μετατρέποντας τις ειδήσεις σε κουτσομπολιό, για να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για "άρτο και θεάματα".Αν προσέξει κάνεις, οι ειδήσεις μιλούν επί το πλείστον για χρήματα, και εγκλήματα α: Επιδόματα , αυξήσεις τιμών , σκάνδαλα τρομοκρατία για την επερχόμενη οικονομική κρίση και ωμη περιγραφή εγκλημάτων μπροστά στα ανυπεράσπιστα μάτια μικρών παιδιών, στα δελτία των δυο και των οκτώ… ενώ αμέσως μετά προχωρουν χαμογελαστοί…. στις αθλητικές ειδήσεις! Αυτοί λοιπόν, νοιάζονται για τον σκανδαλισμό μας;;;
Οι πιστοί δεν χάνουν έτσι την πιστή τους ,και για τους υπόλοιπους έχει ο Θεος. Αυτός εργάζεται
την μετάνοια όλων μας.
Ακριβης και πληρης η θεση σου filli, και θα συμφωνησω μαζι σου σε ολα. Πολυ κακο για το τιποτα, ειναι καθαρα πνευματικο το θεμα, και οποιος θελει να "σκανδαλιστει" θα βρισκει παντοτε ευκαιριες για να αναπαυσει την συνειδηση του και να την κανει απο το σταδιο του αγωνος με ελαφρα πηδηματακια, και αφου καθισει ψηλα στον λοφο της απωλειας, να βλεπει κατω και να αναφωνει: ελα μωρε ολοι ιδιοι ειναι, και οι "παπαδες" και η Εκκλησια, ευτυχως που δεν γιναμε σαν και αυτους εμεις..

Παμε για αλλα συν Θεω, ερχονται τα χειροτερα, προσδεθειτε στον Χριστο, και ετοιμαστειτε για γερα και συνεχη τρανταγματα.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

"Πάμε γι άλλα" συμφωνώ και να μη σκανδαλιζόμαστε επίσης, αλλά είναι λάθος να μη βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από τις συμπεριφορές προσώπων και φορέων. Τα συμπεράσματα αυτά θα μας βοηθήσουν να τηρήσουμε την κατάλληλη στάση απέναντί τους στο μέλλον και ν' αποφύγουμε να παραπλανηθούμε και να υποστούμε ενδεχόμενη πνευματική ζημιά.

Επομένως μη βιάζεστε να κλείσουμε το θέμα. Θα το κλείσουμε αφού θα έχουμε βγάλει το "ηθικό δίδαγμα".
Άβαταρ μέλους
keliotis
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από keliotis »

Το δικό μου πόρισμα είναι πως αυτή την εποχή γίνεται προσπάθεια για ξέπλυμα βρώμικου πολιτικού προφίλ και τίποτα περισσότερο. Εκείνο που δεν μπορώ να εξηγήσω (;) είναι οι, ελάχιστες έστω, κραυγές από μέσα.
Κρίνονται και οι κρίνοντες
http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Αγαπητέ Γιάννη, έχει απόλυτο δίκιο γι αυτό κι εγώ έγραψα πιο πάνω:
filotas έγραψε:Προκύπτουν όμως τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για τους όγκους της λάσπης που εκτόξευσαν με σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους. Για τις ευθύνες αυτές θα γίνει Εξεταστική ή στο εξής το ψέμμα, η υποκρισία και η λάσπη θα είναι αποδεκτή πολιτική πρακτική;

Επίσης μεγάλη είναι η ευθύνη των ΜΜΕ, αλλά και πολλών πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων που υποδαύλισαν, υιοθέτησαν και σιγοντάρισαν αυτή την προσπάθεια διασποράς και καλλιέργειας ψευδών ειδήσεων και κλίματος σήψης και διαφθοράς. Αυτή την ευθύνη καλούμαστε εμείς οι πολίτες και προπαντός οι Χριστιανοί ν΄αποδώσουμε σταματώντας κάθε συνεργασία μαζί τους.
Έχεις δίκιο και για τα εκ των έσω βέλη, που είναι αυτά που πονάνε περισσότερο. Είναι και οι μοναχοί άνθρωποι και μπορεί να παραπληροφορηθούν ή να υπερβάλουν στις αντιδράσεις τους.
xenos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από xenos »

Το πρωί είχα αναρτήσει ένα ποστ σε αυτό το θέμα. Σβήστηκε, μεταφέρθηκε αλλού ή δεν "ανέβηκε" ποτέ λόγω δικής μου αδυναμίας?
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

Όπως έχω ξαναπεί , και θα παραθέσω τώρα παραβολικά , κακό στον εαυτό μας κάνωμαι , ασχολούμενοι με το θέμα.

Βάλεται η Ορθοδοξία μας και το Άγιο Όρος.

Όλοι αυτοί Ματαιοπονούν.

"Κάποτε σε ένα μεγάλο στάδιο , μαζεύτηκαν χιλιάδες λαού , και άρχισαν να υβρίζουν να περιπαίζουν και να μέμφονται τον Μεγαλοδύναμο τον Τρισυπόστατο Θεό - τον Πατέρα τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα- . "

Τι νομίζεται ότι έκαναν στον ΘΕΟ ? Του έκαναν τίποτα ? Κατάφεραν τίποτα εναντίον Του?

Τίποτα έναντίον του . Το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάνουν κακό στον εαυτό τους , και μάλον ανεπανόρθωτα , γιατί αλοίμονο , ουέ , τι θα απολογηθούν γιά το Πνεύμα το Αγιο.

Νομίζω οτι δεν πρέπει να σχολιασω τον Ηγούμενο Εφραίμ , αυτόν , και τους καθοιονδήποτε τρόπο (Ιερείς- Μοναχούς) προκαλέσαντες το κοινό αίσθημα , του πολύπαθου αυτού Λαού .

Προσεύχομαι γι'αυτούς.
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Το Αγιο Όρος”