Γονείς και παιδιά

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Τα παιδιά βλέπουν , τα παιδιά κάνουν ....

Δημοσίευση από stathis73 »

Δεν ειμαι ψυχολογος, απλως θα μιλησω βαση της δικής μου εμπειριας.
Εαν οι γονεις ειναι νευρικοι ανεξαρτητα αν το παιδι εχει την προδιαθεση η οχι θα γινει και αυτό νευρικο κατα πασα πιθανοτητα.
Εαν οι γονεις ειναι κοντα στον Θεό το πιο πιθανο ανεξαρητα με την προδιαθεση, το παιδι δεν θα βριζει κ.τ.λ.
Εαν οι γονεις ειναι εργατικοι πολυ με το δικο τους παραδειγμα το παιδι μπορει να μην βγει εργασιομανης αλλα δεν θα βγει και τεμπελικο.
Με λίγα λογια το παραδειγμα ειμαστε εμεις οι γονεις, και οπως εχουμε πει κυρίως οταν ειναι μικρά τοτε τα πλαθουμε -διαπεδαγωγουμε, μετα απλως τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές και τότε εμφανίζονται τα οποια κληρονομικά στοιχεια αναλογως τα ερεθισματα τους.

"Αμαρτωλέ" μπές στο αρχονταρίκη να γραψεις για την Αλωση και οσο για τον χαρακτηρα σου ...........μονο αν ανεβεις πανω θα μπεις στον σωστο δρομο.
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Σε πρόλαβα Στάθη. Ακόμη και με διαφορετικό nick-name δεν μπορείς να με ξεγελάσεις.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Απόστολε επειδη βλεπω εχει φορεθει πολυ η ανονυμια ειπα και εγω να γινω οπως ολοι.
Δεν μπορει ο στρατηγος να ειναι αλλιως και οι στρατιωτες αλλιως.
Τωρα μην βιαστεις και μπεις στον πειρασμο να υιοθετησεις το μεγαλο βαθμο γιατί εδω μέσα εχει και αρχιστράτηγους, που τωρα εχουν παρει μεταθεση στην αντικατασκοπεια.
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

Γενικώς θα συμφωνήσω με το Στάθη.
Όμως και η ψυχούλα έχει τα δίκια της.
Κάποια πράγματα τα έχουν γονιδιακά.
Επίσης ψάχνεται για το αν τα παιδιά επηρεάζονται κατά τη διάρκεια της εγγυμοσύνης.
Πολύ πιθανό να επηρεάζονται και από εκεί.
Πάντως γενικώς τα παιδιά επηρεάζονται και πλάθονται από τους γονείς.
Και περισσότερο όχι από τα λόγια τους αλλά από τις πράξεις τους.
Π.χ το παιδί τρώει σαλάτα και φρούτα αν τρώνε και οι γονείς.
Αν οι γονείς τρώνε πίτσες και πίνουν κόκα κόλα τότε είναι μάταιος κόπος να καθαρίζεις τα φρούτα...
Ας μη γεμίσουμε όμως με άγχη τους γονείς.
Δεν υπάρχει τέλειος πατέρας και μάνα.
Τον αγώνα μας κάνουμε όλοι.
Συνήθως αυτοί που κάνουν πολύ θεωρία δεν έχουν παιδιά.
Μόλις τα αποκτούν ξεχνούν και τις θεωρίες και όλα τα λοιπά.
Άβαταρ μέλους
akylina
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από akylina »

Ευχαριστούμε Domna για το βίντεο.. Είναι σοκαριστικό & θεωρώ ότι καλώς είναι, διότι όσοι το δούμε και είναι γονείς, θα λειτουργήσει σαν ένα κρύο ντούζ, στις εσφαλμένες, παγιωμένες, λαθεμένες αντιλήψεις μας για το τι σημαίνει οικογένεια, παιδιά & ανατροφή τους, κριτήρια επιλογής συντρόφου... & όχι, ανακαλώ για το λέξη σοκαριστικό που έγραψα.. Διότι όλες τις μορφές της κακοποίησης καθημερινά υφίστανται πολλά παιδιά απο τους γονείς τους.. Τα παιδιά αυτά μπορεί να είναι του γείτονά μας (που τον ακούμε συχνά να φωνάζει άσχημα), του φίλου μας (που χτυπά τη σύζυγό του & τα παιδιά είναι παρόν), τη συγγενή μας (που έχει πρόβλημα αλκοολισμού & τα παιδιά μεγαλώνουν βλέποντας τη μητέρα τους τακτικά μεθυσμένη & ανίκανη να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα), την θεία(που δείχνει το κακό παράδειγμα;) & τόσα πολλά άλλα.... Μήπως σε αυτή την κατηγορία ανήκουν & τα δικά μας παιδιά; Μήπως στην κατηγορία των ακατάλληλων γονιών ανήκουμε εμείς;;;;
Το βίντεο λοιπόν, δεν είναι σοκαριστικό... Αλλά είναι αληθινό. Γύρω & μέσα μας υπάρχει τόση ανάγκη για κατάρτιση και αναδόμηση του κόσμου μας που λέγεται "εγώ".. Το κακό "εγώ", που δεν έχει γίνει ποτέ "εσύ". Δεν έχει γίνει αγάπη για τον άνθρωπο που πονά, ούτε & για την οικογένειά & τα παιδιά μας ακόμη.. Άς σταματήσουμε αυτή την αλυσίδα της κακοποίησης. Πώς;;; Κοιτώντας τι έχει ανάγκη ο/η σύζυγος, το παιδί μας... Όχι εμείς, αλλά ο άλλος. Να είμαστε πρόθυμοι να σεβαστούμε, να ακούσουμε, να πονέσουμε, να αγαπήσουμε, να αλλάξουμε... Για τον άλλον... Όχι για εμένα, αλλά για εσένα... Μα κυρίως για τον Θεό...!
-Αινείτε τον Κύριον εκ των ουρανών,αινείτε αυτών εν τοις υψίστοις..
-Ευφράνθην επι τοις ειρηκόσι μοι εις οίκον Κυρίου πορευσόμεθα. Εστώτες ήσαν οι πόδες ημών εν ταις αυλαίς σου, Ιερουσαλήμ..
Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

vasilisalt έγραψε: Συνήθως αυτοί που κάνουν πολύ θεωρία δεν έχουν παιδιά.
Μόλις τα αποκτούν ξεχνούν και τις θεωρίες και όλα τα λοιπά.
Φιλε μου ειναι ετσι ακριβως.
Οταν δεν ειχα παιδιά ετσι έλεγα και έκανα τον σοφό, τώρα ομως λεω το εξης
Πιο δύσκολο πράγμα απο την σωστη ανατροφη ενος παιδιού δεν εχει και οταν λεω σωστη εννοειτε και Χριστιανικη.
Τωρα οσο αφορα οταν το παιδι ειναι στην κοιλια της μάνας του λέω το εξης
Ο μυστακοφορος στρατηγος οταν ηταν στην κοιλια της μητερας του του εβαζε συμφωνα με πληροφοριες να ακουει Διονυσιου Στρατο αλλα και Αγγελο και ισως γι αυτο να εχει την προδιαθεση που ανεφερες πιο πανω :wav Αποστολε πλακα κανω :wink:
Το μονο που θα πω και ειναι σιγουρο και ισχυει για ολους ειναι οτι ολοι οι γονεις πρεπει μεχρι να πεθανουν να προσευχονται μερα νυχτα για να ειναι τα παιδια τους στον δρομο του Θεου.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

stathisgrh έγραψε:Δεν ειμαι ψυχολογος, απλως θα μιλησω βαση της δικής μου εμπειριας.
Εαν οι γονεις ειναι νευρικοι ανεξαρτητα αν το παιδι εχει την προδιαθεση η οχι θα γινει και αυτό νευρικο κατα πασα πιθανοτητα.
Εαν οι γονεις ειναι κοντα στον Θεό το πιο πιθανο ανεξαρητα με την προδιαθεση, το παιδι δεν θα βριζει κ.τ.λ.
Εαν οι γονεις ειναι εργατικοι πολυ με το δικο τους παραδειγμα το παιδι μπορει να μην βγει εργασιομανης αλλα δεν θα βγει και τεμπελικο.
Με λίγα λογια το παραδειγμα ειμαστε εμεις οι γονεις, και οπως εχουμε πει κυρίως οταν ειναι μικρά τοτε τα πλαθουμε -διαπεδαγωγουμε, μετα απλως τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές και τότε εμφανίζονται τα οποια κληρονομικά στοιχεια αναλογως τα ερεθισματα τους.

"Αμαρτωλέ" μπές στο αρχονταρίκη να γραψεις για την Αλωση και οσο για τον χαρακτηρα σου ...........μονο αν ανεβεις πανω θα μπεις στον σωστο δρομο.
ουτε εγω ειμαι ψυχολογος! κι εγω βαση της δικης μου εμπειριας σα παιδι μιλω!!!

εγω ειμαι υιοθετημενη.
Στο χαρακτηρα δε μοιαζω σχεδον σε τιποτα με τους θετους γονεις μου. Οταν ανακαλυψα τους βιολογικους ανακαλυψα με μεγαλη μου εκπληξη οτι μοιαζαμε σε εκνευριστικο βαθμο στη συμπεριφορα, αντιδρασεις, συνηθειες, γουστα, προτερηματα και ελαττωματα.
για αυτο τα λεω. Δεν ξερω βεβαια μπορει να ειμαι η περιπτωση και να μη πρεπει να το γενικευω.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

akylina έγραψε:Ευχαριστούμε Domna για το βίντεο.. Είναι σοκαριστικό & θεωρώ ότι καλώς είναι, διότι όσοι το δούμε και είναι γονείς, θα λειτουργήσει σαν ένα κρύο ντούζ, στις εσφαλμένες, παγιωμένες, λαθεμένες αντιλήψεις μας για το τι σημαίνει οικογένεια, παιδιά & ανατροφή τους, κριτήρια επιλογής συντρόφου... & όχι, ανακαλώ για το λέξη σοκαριστικό που έγραψα.. Διότι όλες τις μορφές της κακοποίησης καθημερινά υφίστανται πολλά παιδιά απο τους γονείς τους.. Τα παιδιά αυτά μπορεί να είναι του γείτονά μας (που τον ακούμε συχνά να φωνάζει άσχημα), του φίλου μας (που χτυπά τη σύζυγό του & τα παιδιά είναι παρόν), τη συγγενή μας (που έχει πρόβλημα αλκοολισμού & τα παιδιά μεγαλώνουν βλέποντας τη μητέρα τους τακτικά μεθυσμένη & ανίκανη να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα), την θεία(που δείχνει το κακό παράδειγμα;) & τόσα πολλά άλλα.... Μήπως σε αυτή την κατηγορία ανήκουν & τα δικά μας παιδιά; Μήπως στην κατηγορία των ακατάλληλων γονιών ανήκουμε εμείς;;;;
Το βίντεο λοιπόν, δεν είναι σοκαριστικό... Αλλά είναι αληθινό. Γύρω & μέσα μας υπάρχει τόση ανάγκη για κατάρτιση και αναδόμηση του κόσμου μας που λέγεται "εγώ".. Το κακό "εγώ", που δεν έχει γίνει ποτέ "εσύ". Δεν έχει γίνει αγάπη για τον άνθρωπο που πονά, ούτε & για την οικογένειά & τα παιδιά μας ακόμη.. Άς σταματήσουμε αυτή την αλυσίδα της κακοποίησης. Πώς;;; Κοιτώντας τι έχει ανάγκη ο/η σύζυγος, το παιδί μας... Όχι εμείς, αλλά ο άλλος. Να είμαστε πρόθυμοι να σεβαστούμε, να ακούσουμε, να πονέσουμε, να αγαπήσουμε, να αλλάξουμε... Για τον άλλον... Όχι για εμένα, αλλά για εσένα... Μα κυρίως για τον Θεό...!
Συγχαρητήρια, μπράβο μέσα από την καρδιά μου!!!!!!!!!!!
Έτσι είναι όπως τα λές.
Θα προσθέσω μόνο τα λόγια του π. Παίσιου πως σχεδόν για όλους τους χωρισμούς φταίει η φιληδονία ή ο εγωισμός.
Όλα τα άλλα ευεβρίσκονται μετά.
΄Στο προηγούμενο σχολιο μου εννοούσα το άγχος πολλών γονιών να είναι οι τέλειοι γονείς με αποτέλεσμα
να γίνονται νευρωτικοί κουραστικοί και εκτός πραγματικότητας.
Ως γονιός θα κάνεις και λάθη.
Ε δεν θα γίνει και τίποτα αν μαλώσεις μια φορά μπροστά στο παιδί.
Αν δεν μαλώσεις και ποτέ (μακάρι!) μπροστά στο παιδία νομίζω ψευδής είναι η εικόνα.
Το θέμα είναι να έχεις αγάπη στην οικογένεια και σεβασμό των πάντων στους πάντες.
Και τα λαθάκια συγχωρούνται αρκεί να τα παραδεχόμαστε και να μη τα επαναλαμβάνουμε.
Καλό νομίζω θα ήτανε να παίρνουμε παραδείγματα και αντιπαραδείγματα από τα δικά μας βιώματα.
Γιατί παρ ότι πολλοί το ξεχνούν, δεν γεννηθήκαμε μεγάλοι....
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

ψυχουλα έγραψε: ουτε εγω ειμαι ψυχολογος! κι εγω βαση της δικης μου εμπειριας σα παιδι μιλω!!!

εγω ειμαι υιοθετημενη.
Στο χαρακτηρα δε μοιαζω σχεδον σε τιποτα με τους θετους γονεις μου. Οταν ανακαλυψα τους βιολογικους ανακαλυψα με μεγαλη μου εκπληξη οτι μοιαζαμε σε εκνευριστικο βαθμο στη συμπεριφορα, αντιδρασεις, συνηθειες, γουστα, προτερηματα και ελαττωματα.
για αυτο τα λεω. Δεν ξερω βεβαια μπορει να ειμαι η περιπτωση και να μη πρεπει να το γενικευω.
Υποκλίνομαι και σέβομαι ιδιαιτέρως στους ανθρώπους που μιλάνε με βιώματα.
Εννοείται πως έχει δίκιο αλλά νομίζω πως αν ψάξεις θα βρεις και και πολλά από τους θετούς γονείς σου.
Πάντως βρε παιδιά εγώ για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι πως τα παιδιά αλλάζουν.
Τα κακά μπορεί να γίνουν καλά και αντιστρόφως.
Ο μεγάλος μου γυιος έχει αλλάξει 2 , 3 φορές.
Οπότε ας παίρνουν ελπίδα οι έχοντες μπόμπιρες που τους ταλαιπωρούν αλλά
ας μην καμαρώνουν και πολύ οι έχοντες αγγελούδια.
Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Ψυχουλα μου ακου, δεν θελω να μπαινω σε τοσο προσωπικα και ευαισθητα πραγματα αλλα εγω το ειπα ως εξης:
Οταν μιλησα για προσωπικη πειρα εννοουσα τα δικά μου παιδιά και οχι τον εαυτο μου.
Εάν ομως ενα παιδι που οι γονεις του ειναι "τρελοι" νευρικοι και οτι αλλο θες και το παιδι ομως μεγαλωσει μεσα στην γαληνη και την ηρεμια εαν στην πορεια της εφηβειας δεν συναντηση τετοιες συμπεριφορες δεν θα βγουν ποτέ στην επιφάνεια τουλαχιστον στο μεγαλυτερο ποσοστο.
Αυτή ειναι η προσωπικη μου γνώμη και δεν θέλω να ειμαι απολυτος.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”