Ντολμαδάκια με μανιτάρια
Υλικά (4-5 μερίδες)
1/2 κιλό μανιτάρια λευκά φρέσκα
400 γραμ. ρύζι νυχάκι (2 φλυτζάνια τσαγιού)
1 βάζο αμπελόφυλλα
1 μέτριο κρεμμύδι
1/2 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
10 κλωναράκια άνιθο
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ή 1 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 λεμόνι
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουτάλι της σούπας μαγειρικό λίπος
Νερό, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και το μαγειρικό λίπος και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια με το χέρι ή στο μπλέντερ (προσοχή να μη γίνουν πολτός, αλλά να μοιάζουν με κιμά) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε επίσης το σκόρδο και το θυμάρι (ή τη ρίγανη). Τα ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξουν λίγο τα υγρά τους και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, τον πελτέ, τον άνηθο, το δυόσμο και το μισό λεμόνι στημένο και ανακατεύουμε 4-5 λεπτά προσθέτοντας σιγά σιγά 1 ποτήρι νερό για να φουσκώσει λίγο το ρύζι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα βάζοντας μέσα ένα με ενάμιση κουταλάκι του γλυκού γέμιση σε κάθε φύλλο ανάλογα με το μέγεθός τους. Βάζουμε στην κατσαρόλα μερικά φύλλα για να καλύψουμε τον πάτο και στη συνέχεια στρώνουμε προσεκτικά τα τυλιγμένα ντολμαδάκια. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το άλλο μισό λεμόνι και νερό μέχρι να σκεπάσει τα ντολμαδάκια. Τα καλύπτουμε μ' ένα πιάτο ανθεκτικό στη θερμοκρασία για να μη διαλυθούν στο βράσιμο.
Βράζουμε 20 λεπτά περίπου στη χύτρα ταχύτητος ή μισή ώρα σε κανονική κλειστή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (συμπληρώνοντας αν χρειαστεί νερό).
Αν θέλουμε τα σερβίρουμε με λευκή σάλτσα που φτιάχνουμε με αλεύρι, λίγο μαγειρικό λίπος, λεμόνι και ζουμί από τα ντολμαδάκια.