Συνταγματικό δικαίωμα η αποτέφρωση, δηλώνει ο Ν.Κακλαμάνης

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

michail
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από michail »

Οι νεκροί δεν είναι "πεθαμένοι" αλλά κεκοιμημένοι.
"ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ" ΘΑ ΕΛΕΓΑ.ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΕΣ ΝΕΚΡΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ? ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ? ΦΑΝΤΑΖΕΣΘΕ ΝΑ "ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ" ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΗΤΕ ΣΤΗΝ ΥΨΙΚΑΜΙΝΟ ? ΕΓΩ ΩΣ ΦΙΛΟΖΩΟΣ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΓΙΝΗ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΜΟΥ ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ? ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΟΜΙΖΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΚΑΨΙΜΟ.ΝΙΚΟΖ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.
michail
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από michail »

Hμερομηνία : 19-04-07 Eκτύπωση | e-mail

Καύση νεκρών: Ηθικό δίλημμα ή γραφειοκρατικό κόλλημα;
Οι υπέρμαχοι της καύσης των νεκρών, μετά από πολυετή αγώνα, αναμένουν την πρώτη μονάδα αποτέφρωσης, στο νεκροταφείο Σχιστού
Του Κώστα Ονισένκο
onisenko@kathimerini.gr

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ η δημιουργία ενός Κέντρου Αποτέφρωσης αρχικά (στην Αττική) και ενός δεύτερου στη συνέχεια (στη Θεσσαλονίκη). Εκτός απροόπτου, η πρώτη μονάδα θα δημιουργηθεί στο νεκροταφείο του Σχιστού, αφού καλύψει τις προϋποθέσεις λειτουργίας, όπως αυτές θα οριστούν και αφετέρου, ο Δήμος και η διοίκηση του νεκροταφείου αντιμετωπίζουν θετικά το ζήτημα.

Αντίθετα με την άποψη της κοινής γνώμης, το θέμα της αποτέφρωσης νεκρών έχει μείνει στάσιμο όχι από κάποια εκκλησιαστική ή εξωθεσμική παρέμβαση αλλά από την κωλυσιεργία των αρμόδιων υπουργείων. Ενώ πέρυσι ψηφίστηκε, με καθυστέρηση ετών, ο σχετικός νόμος (3448/2006 αρθ. 35) το θέμα δεν προχώρησε αφού εκκρεμεί ο ορισμός των χώρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των αποτεφρωτήρων. Συγκεκριμένα, τρία υπουργεία (Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας) πρέπει να καθορίσουν τους χώρους δημιουργίας Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, τους όρους λειτουργίας, καθώς και ειδικότερες προϋποθέσεις αποτέφρωσης. Τα υπόλοιπα θα είναι στην αρμοδιότητα των δήμων όπου θα λειτουργήσουν οι μονάδες. Η κοινή Υπουργική Απόφαση και το Προεδρικό Διάταγμα αναμένονται μέχρι τέλους του χρόνου. Από νομοπαρασκευαστική άποψη το θέμα αναμένεται να κλείσει πριν τις εκλογές.

Φόβοι άνευ λόγου

Ο νόμος 3448/2006 παρουσιάζει ένα μεγάλο παράδοξο, αφού στην πρώτη γραμμή του σχετικού άρθρου γράφει: «Επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρών, ημεδαπών ή

αλλοδαπών, των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επέτρεπαν τη μετά θάνατον αποτέφρωση» . Δηλαδή, ήδη διαχωρίζονται οι πολίτες του κράτους σε πιστούς ή μη κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας, ώστε να ισχύσει ο νόμος, παραδίδοντας τη σκυτάλη στην Εκκλησία.

Ο νομοθέτης, όπως και πολιτικοί παράγοντες που κωλυσιέργησαν το θέμα τα τελευταία χρόνια, φανερώνουν μια επιφυλακτική στάση έναντι ενδεχόμενης αντίδρασης εκ μέρους της Εκκλησίας. Όπως μάλιστα εκφράζεται, πρόκειται για μια υπέρ του δέοντος ανησυχία αφού, αφενός η Εκκλησία έχει δείξει μια αρκετά ανεκτική στάση σε ευαίσθητα ζητήματα και αφετέρου, η ταφή των νεκρών δεν αγγίζει δογματικά ζητήματα της πίστεως παρά μόνον θέματα παράδοσης. Η καύση των νεκρών θα απασχολήσει την ερχόμενη Ιεραρχία του Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα περάσει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ως σχετικό παράδειγμα μιας τέτοιας ανεκτικότητας μπορεί να αναφερθεί η ταφή των αυτοχείρων: Σ' αυτήν την περίπτωση, αν και η επίσημη στάση είναι αρνητική, οι ιερείς δεν αρνούνται να κάνουν την τελετή, εφόσον υπάρχουν επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο θάνατος επήλθε από φυσικά αίτια. Όλες οι υπηρεσίες επιδεικνύουν ευαισθησία. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με την καύση νεκρών. Εξάλλου, θεωρείται υπερβολική η προσπάθεια μετριασμού τυχόν αντιδράσεων της Εκκλησίας από τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ένας κλίβανος.

Η ίδια η Εκκλησία πάντως έχει ανακοινώσει πως επιτρέπει την καύση των νεκρών για τους αλλόθρησκους ενώ για τους ορθόδοξους συστήνεται η ταφή. Και στην Ελλάδα όμως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που επιλέγουν την αποτέφρωση, καταφεύγοντας στα αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού. Αυτό, εκτός από την ψυχική ταλαιπωρία, έχει και ως αποτέλεσμα οι οικογένειες να δαπανούν υπέρογκα ποσά αφού το συνολικό κόστος μιας αποτέφρωσης στο εξωτερικό κυμαίνεται από τέσσερις έως και έξι χιλιάδες ευρώ. Οι χώρες που προτιμούνται είναι η Βουλγαρία, λόγω δυνατότητας μετάβασης των νεκροφόρων οδικώς και το Αμβούργο της Γερμανίας, λόγω χαμηλού κόστους.

Βασικά... οι ανάγκες

Σύμφωνα με τον Αντώνη Αλακιώτη, (γραμματέα της Επιτροπής για τη Θεσμοθέτηση του Δικαιώματος της Αποτέφρωσης) υπάρχουν θρησκείες, οι οποίες έχουν σαν βασικό τελετουργικό της διαδικασίας διάθεσης του σώματος την αποτέφρωση: ο Βουδισμός, ο Ινδουισμός, ο Ταοϊσμός. «Στην Ιαπωνία, το 99,9% των νεκρών αποτεφρώνονται, αυτό είναι μέρος της θρησκείας τους, είναι η παράδοσή τους. Σε άλλες περιπτώσεις χριστιανών επιτρέπεται η αποτέφρωση, οι προτεστάντες και οι καθολικοί επιτρέπουν την αποτέφρωση και τα ποσοστά είναι τεράστια. Σε χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία τα ποσοστά ξεπερνάνε το 60% ενώ στην Τσεχία φτάνει το 80%. Νοτιότερα, τα ποσοστά δεν είναι τόσο υψηλά αλλά στην Ισπανία έχει φτάσει το 28% και στην Ιταλία γύρω στο 8%» αναφέρει.

Όχι άλλο «βάλε - βγάλε»

Ο κ. Αλακιώτης αναφέρεται στους λόγους που οδηγούν όλο και περισσότερους Ευρωπαίους στο να επιλέγουν την αποτέφρωση: «Δεν υπάρχουν τάφοι διαθέσιμοι, μια οικογένεια μπορεί να αφήσει το νεκρό μερικές εβδομάδες μέσα στο ψυγείο μέχρι να βρεθεί ο χώρος. Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρχε αυτό το 'βάλε - βγάλε'. 'Αναπαύσου εν ειρήνη' λέει ο ιερέας όταν διαβάζει το νεκρό και μετά από τρία χρόνια τον βγάζουν. Ποτέ στις παραδόσεις της ελληνικής Εκκλησίας δεν υπήρχε η διαδικασία της εκταφής, η οποία είναι υποχρεωτική. Είναι ιδιαίτερα μακάβρια γιατί λόγω του μικρού χρόνου της ταφής και της ασφυξίας των χωμάτων, τα σώματα που βγάζουν δεν έχουν αποσυντεθεί. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα, η έλλειψη χώρου στα νεκροταφεία υποχρεωτικά θα οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην αποτέφρωση. Η αποτέφρωση δεν διαφέρει και πολύ απ' αυτό που συμβαίνει τώρα στα νεκροταφεία, όπου ρίχνουν τα κόκαλα στα χωνευτήρια, ρίχνουν χημικά ώστε αυτά να διαλυθούν και να γίνουν σκόνη. Είναι μια υποκρισία όλο το θέμα» .

Σταδιακά, ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών θα επιλέγουν αυτή τη λύση για το τέλος τους, και για να μην επιβαρύνουν τις οικογένειές τους με αυτό το μακάβριο γεγονός της εκταφής. Το κόστος, επίσης, θα είναι μικρό: δεν θα στοιχίζει πάνω από 300 ευρώ η αποτέφρωση. Σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν αυτή τη λύση φτάνει τους 300 ετησίως, με όποιο οικονομικό ή συναισθηματικό κόστος ενώ υπολογίζουμε ότι μόλις λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, αυτός ο αριθμός θα φτάσει τους 3.000, που είναι το 3% των θανάτων στην Ελλάδα.

Καπρίτσιο ή ανάγκη;

«Έχω αποτεφρώσει πριν από λίγα χρόνια τον πατέρα μου και πριν από ένα χρόνο και τη μητέρα μου. Τον πατέρα στην Πολωνία και τη μητέρα μου στη Βοστόνη» λέει στο kathimerini.gr ο κ. Ζαμάνος Λουκάς προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σ'αυτή την απόφαση.

«Διατηρούμε οικογενειακό τάφο στο Α' νεκροταφείο, ο πατέρας μου ήταν ο μικρότερος από τα 12 αδέρφια του και με τα χρόνια τους έχασε όλους. Κάθε φορά που πηγαίναμε σε κηδεία συγγενούς μου έλεγε 'δεν θέλω να με βάλεις σ' αυτή την τρύπα'. Αργότερα μου ζήτησε να τον αποτεφρώσω. Το ίδιο και η μητέρα μου. Και εγώ, ούτε που σκέφτομαι ότι μπορώ να ταφώ αφού παρέστην σε εκταφή και είδα αυτό το αποτροπιαστικό θέαμα. Ντροπιάζει τον άνθρωπο. Αργότερα έμαθα και όλες τις λεπτομέρειες και τους κινδύνους, σε ότι αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα κ.α. Είναι και το άλλο το ντροπιαστικό: να βρίσκονται πολυκατοικίες στα σύνορα νεκροταφείων. Αυτά είναι μικρόβια που δεν πεθαίνουν με την ταφή. Πέραν του ότι τα σώματα δεν αποσυντίθενται πια, επειδή χρησιμοποιείται το ίδιο χώμα για πάρα πολλά χρόνια» διηγείται ο κ. Ζαμάνος. Ο ίδιος είναι βαθιά θρησκευόμενος και ουδέποτε σκέφτηκε πως η καύση των νεκρών έρχεται σε αντίθεση με την πίστη.

«Δεν είδα πουθενά να αναφέρεται στις Γραφές ότι ο νεκρός πρέπει να ταφεί και όχι να καεί. Για να πως όμως την αλήθεια, ούτε ποτέ αντιμετώπισα πρόβλημα με την Εκκλησία διότι κανείς δε με ρώτησε που θα θάψω το νεκρό. Οι τελετές έγιναν κανονικά» συμπληρώνει.

www.kathimerini.gr
justin
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από justin »

michail έγραψε:Hμερομηνία : 19-04-07 Eκτύπωση | e-mail

Καύση νεκρών: Ηθικό δίλημμα ή γραφειοκρατικό κόλλημα; ....

Ο νομοθέτης, όπως και πολιτικοί παράγοντες που κωλυσιέργησαν το θέμα τα τελευταία χρόνια, φανερώνουν μια επιφυλακτική στάση έναντι ενδεχόμενης αντίδρασης εκ μέρους της Εκκλησίας. Όπως μάλιστα εκφράζεται, πρόκειται για μια υπέρ του δέοντος ανησυχία αφού, αφενός η Εκκλησία έχει δείξει μια αρκετά ανεκτική στάση σε ευαίσθητα ζητήματα και αφετέρου, η ταφή των νεκρών δεν αγγίζει δογματικά ζητήματα της πίστεως παρά μόνον θέματα παράδοσης. ...Κάθε φορά που πηγαίναμε σε κηδεία συγγενούς μου έλεγε 'δεν θέλω να με βάλεις σ' αυτή την τρύπα'. Αργότερα μου ζήτησε να τον αποτεφρώσω. Το ίδιο και η μητέρα μου. Και εγώ, ούτε που σκέφτομαι ότι μπορώ να ταφώ αφού παρέστην σε εκταφή και είδα αυτό το αποτροπιαστικό θέαμα. Ντροπιάζει τον άνθρωπο. Αργότερα έμαθα και όλες τις λεπτομέρειες και τους κινδύνους, σε ότι αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα κ.α. Είναι και το άλλο το ντροπιαστικό: να βρίσκονται πολυκατοικίες στα σύνορα νεκροταφείων. Αυτά είναι μικρόβια που δεν πεθαίνουν με την ταφή. Πέραν του ότι τα σώματα δεν αποσυντίθενται πια, επειδή χρησιμοποιείται το ίδιο χώμα για πάρα πολλά χρόνια» διηγείται ο κ. Ζαμάνος. Ο ίδιος είναι βαθιά θρησκευόμενος και ουδέποτε σκέφτηκε πως η καύση των νεκρών έρχεται σε αντίθεση με την πίστη.

«Δεν είδα πουθενά να αναφέρεται στις Γραφές ότι ο νεκρός πρέπει να ταφεί και όχι να καεί. Για να πως όμως την αλήθεια, ούτε ποτέ αντιμετώπισα πρόβλημα με την Εκκλησία διότι κανείς δε με ρώτησε που θα θάψω το νεκρό. Οι τελετές έγιναν κανονικά» συμπληρώνει.

www.kathimerini.gr
H ταφή των νεκρών είναι εντολή του Κυρίου και αναφέρεται στην Γένεση όταν ο Αδάμ δεν είχε τι να κάνη το πτώμα του δολοφονημένου Άβελ- μιάς και δεν είχε ξαναδεί νεκρό- και τότε εστάλη 'Αγγελος που έδωσε εντολή στον Αδάμ να ΤΟΝ ΘΑΨΗ... Και μετά έδωσε εντολή να ξεθάψη τα λειψανά του, για να παρηγοριέται ο Αδάμ με την κάρα του Άβελ.( Δικαίος Εφραίμ, www. pantokrator.info). Άρα υπάρχει εντολή ταφής και εκταφής... Και μην ξεχνάμε βέβαια ότι και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ετάφη και ουχί απετεφρώθη. Αυτό και μόνο λέει πολλά.

Η αποτέφρωση ( και όχι καύση γιατί δεν μένει παρά μόνο στάχτη) των κεκοιμημένων ανήκει στο σχέδιο της "νέας εποχής " του αντιχρίστου, με κύριο σκοπό την δημιουργία φόβου για το θάνατο και την αρρώστια ώστε, τελικά, να φέρη σαν αντίδραση την καύση και μαζί την απαξίωση και τον ευτελισμό του ανθρωπίνου προσώπου( όλοι στάχτη είμαστε...). Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με πρόσχημα δήθεν τους υγιειονομικούς λόγους , ενώ και χώροι υπάρχουν( τόσα βουνά , όπως έλεγε και ο Άγιος Παϊσιος) αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας δεν κινδυνεύει απο την φυσιολογική σήψη της σάρκας, επειδή η τελευταία, όπως γνωρίζουν και οι μαθητές δημοτικού, μετατρέπεται σε άνθρακα και άζωτο,στοιχεία δλδ που ανακυκλώνονται στη φύση. Όσο για τα μικρόβια, αυτά δεν πολλαπλασιάζονται όταν η σάρκα λυώσει. Αλλά λυώνει η σάρκα ενός ανεξομολόγητου και ακοινώνητου;

Το κύριο επιχείρημα των "γνωστικών" είναι ότι η καύση του "νεκρού" του εξασφαλίζει "αξιοπρέπεια", με την αποφυγή της διαδικασίας της σήψεως. Πρόκειται βέβαια γαι το αντίθετο . Η σκληρή πραγματικότητα στα σημερινά νεκροταφεία είναι η εξής:

90% των κεκοιμημένων βγαίνουν άλειωτοι , τουμπανιασμένοι και μαύροι στην τριετία της εκταφής( Δ. Παναγόπουλος, www. pantokrator. info)
Οι "γνωστικοί" αιτιολογούν το φαινόμενο, ότι δήθεν φταίνε τα χώματα που ξαναχρησιμοποιούνται, τα φάρμακα που έπαιρναν οι κεκοιμημένοι, η έλλειψη υγρασίας κλπ.

Η αλήθεια είναι μία: οι σεσηπότες,μαυρισμένοι και σε τυμπανιαία κατάσταση κεκοιμημένοι έφυγαν ανεξομολόγητοι και ακοινώνητοι( Δ. Παναγόπουλος) και ο πανοικτίρμων Κύριος ειδοποιεί φιλάνθρωπα τους συγγενείς τους ότι η ψυχή έχει πέσει σε χέρια αλλοφύλων , ώστε να κάνουν σαρανταλείτουργα και ελεημοσύνες για να ανακουφιστεί η ψυχή τους.( Άγιος Παϊσιος). Το άλοιωτο δηλαδή και σε αποτρόπαια κατάσταση σώμα είναι σκληρό μεν αλλά φιλάνθρωπο σημάδι του Θεού , ότι η ψυχή θέλει πνευματική βοήθεια.

Αυτή την αλήθεια την αποκρύβουν οι νεοεποχίτες, γι' αυτό και μιλούν για δήθεν "αξιοπρέπεια" του θανάτου μέσω αποτεφρώσεως... Ξεχνούν όμως ότι ο δρόμος για να αποφύγουμε το "τουμπάνιασμα" δεν είναι η αποτέφρωση, ενός ούτως ή άλλως φθαρτού σώματος, αλλά η αφθαρσία και αθανασία με την κοινωνία Σώματος και Αίματος Χριστού, του μόνου Ζωοδότου.

Αυτή είναι η μοναδική ακι αψεγάδιαστη Αλήθεια , είτε το θέλουν οι νεοεποχίτες , είτε όχι.
vfilip
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vfilip »

justin έγραψε:
90% των κεκοιμημένων βγαίνουν άλειωτοι , τουμπανιασμένοι και μαύροι στην τριετία της εκταφής( Δ. Παναγόπουλος, www. pantokrator. info)
δεν αναφέρει το ποσοστό αυτό , λέει όμως ότι πάρα πολλοί είναι στην κατάσταση που λές
justin
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από justin »

vfilip έγραψε:
justin έγραψε:
δεν αναφέρει το ποσοστό αυτό , λέει όμως ότι πάρα πολλοί είναι στην κατάσταση που λές
90% για το κοιμητήριο του Ζωγράφου... Κάτι παρόμοιο ακούω και για ένα καινούργιο κοιμητήριο σε μεγάλη πόλη της Κρήτης...
Petros_Germ
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από Petros_Germ »

http://www.orthodoxie.net/gr/Texte/Text ... ng_Gr.html

Επίσκοπος Αντιοχείας
Αξίζει τον κόπο να μεταφέρουμε εδώ τους συγκινητικούς λόγους αυτού του θεοφόρου αποστολικού πατρός: "Άφετέ με θηρίων είναι βοράν, δι' ων ένεστιν Θεού επιτυχείν. Σίτος ειμί Θεού και δι' οδόντων θηρίων αλήθομαι, ίνα καθαρός άρτος ευρεθώ του Χριστού. Μάλλον κολακεύσατε τα θηρία, ίνα μοι τάφος γένωνται και μηδέν καταλίπωσι των του σώματός μου" (Προς Ρωμαίους, IV, 1-2). Το κείμενο αυτό ένας σύγχρονος θεολόγος - λογοτέχνης μετέφρασε ως εξής: "Αφήστε με να γίνω βορά των θηρίων, γιατί έτσι θα απολαύσω τον Θεό. Σιτάρι είμαι του Θεού και αλέθομαι στα δόντια των θηρίων, για να φανερωθώ καθαρό ψωμί του Χριστού. "Ίσα-ίσα, να καλοπιάσετε τα θηρία, για να μου γίνουν τάφος και να μην αφήσουν τίποτε από το σώμα μου" (Βασ. Μουστάκη, Οι Αποστολικοί Πατέρες, εκδ. "Αστήρ", Αθήναι 1953, σελ. 195). "Άξιο ιδιαίτερης σημειώσεως είναι, ότι και στους ανωτέρω λόγους του μεγάλου Αποστολικού Πατρός και η παράδοση περί ταφής αναφέρεται και μεταφέρεται, καθώς και η πίστη στη μέλλουσα ανάσταση των νεκρών διακηρύσσεται.
[/b]
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

Ο Κύριος Κακλαμάνης που κόπτεται για το δικαίωμα να μη ταφεί όποιος θέλει νομίζω θα ήταν πιο ενδιαφέρον να φρόντιζε πριν να μη θαφτούμε κάτω από τα σκουπίδια στην Αθήνα :?
yparxei
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από yparxei »

ολοι εχουν ενα αγχος να δειξουν οτι ειναι προοδευτικοι...εχουν ταυτισει την προοδο με την αθεια...ημαρτον!
προοδος θα πει να μην περιμενω στην ουρα του δημου τρεις ωρες...να μην χωνουντ α μπατζανακια τους μεσα,αλλα να υπαρχει αξιοκρατια..προοδος θα πει να σκεφτονται και την τελευταια δραχμη που εισπραττουν απο τους φορους...να μην υπαρχουν ρατσα στα νοσοκομεια...σκουπιδια στα ρεματα και στις πολεις...και πολλα ακομη ειναι προοδος...
αδικο εχω?προοδος δεν ειναι να θες να διαλυσεις την πιστη του κοσμου για μια μειοψηφια του 3 τα εκατο...ας καουν αυτοι αμα θελουν τοσο πολυ,νομος ομως γιατι να γινει?

ουτε καν ως παραδοση που κρατησε σε καιρους δυσκολους το εθνος δεν το παιρνουν...λες και η ορθοδοξια ειναι κατι ξενο στην ελλαδα..δεν ειναι ταυτισμενη με την ιστορια και την ταυτοτητα του ελληνα...
Carlos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Carlos »

Εγώ πάντως παιδιά δεν είδα κανέναν στο χωριό μου να βγαίνει χωρίς να έχει λιώσει.
Και σχεδόν κανένας στο χωριό μου δεν πατάει στην εκκλησία για να πούμε την αλήθεια.
Όμως ποτέ δεν άκουσα να ξεθάβουνε άνθρωπο στον ένα, στα δύο ή στα τρία χρόνια. Τουλάχιστον στα δέκα χρόνια.
Μήπως όμως είναι αλήθεια ότι πέραν της πνευματικής κατάστασης κάποιου, να ευθύνεται η κατάχρηση των μεγάλων νεκροταφείων στα μεγάλα αστικά κέντρα;
Γιατί δεν είναι λογικό να ξεθάβουμε έναν άνθρωπο σε ένα και δύο χρόνια.
vfilip
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vfilip »

justin έγραψε:
vfilip έγραψε:
justin έγραψε:
90% για το κοιμητήριο του Ζωγράφου... Κάτι παρόμοιο ακούω και για ένα καινούργιο κοιμητήριο σε μεγάλη πόλη της Κρήτης...
Εγώ σε μια ομιλία του Παναγόπουλου άκουσα ότι στα χωριά πολλοί βγαίνουν άλοιωτοι και τουμπανιασμένοι . Ούτε ποσοστό ούτε συγκεκριμένο κοιμητήριο .
Αν σου είναι εύκολο δώσε ένα λινκ με τη συγκεκριμένη ομιλία .
Σε ποιό κοιμητήριο αναφέρεσαι στη Κρήτη ? στείλε μου ένα π.μ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”