Χορτοφαγία = Υγεία
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
-
- Συστηματικός Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 224
- Εγγραφή: Τετ Δεκ 13, 2006 6:00 am
- Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ - ΠΡΕΒΕΖΑ
Δυστηχώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα.Έχω ψάξει λίγο το θέμα στο παρελθόν λόγω δουλειάς και κατέληξα στο συμπέρασμα πως γίνεται χαμός στο θέμα ΠΡΟΙΟΝΤΑ.Υπάρχει ωμή παρέμβαση στην ανάπτυξη και μόνο ο Θεός να μας φυλάει.Γιαυτό ΣΤΑΥΡΩΣΤΕ οτιδηποτε πριν το φάτε και αφήστε τα άλλα στον ΚΥΡΙΟ των ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
''Γίνου πιστός άχρι θανάτου,και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής'' ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΙΩΑΝΝΟΥ κεφ.β' 10
Παν μέτρον άριστον. Καλό είναι να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ψάρια και να περιορίσουμε την κατανάλωση κρέατος. Δυστυχώς δεν μπορούμε να διώξουμε τα ζωικά προιόντα από τη ζωή μας.(Όποιος έχει μικρά παιδιά ας μην τα δίνει μοσχάρι, αυγά, κοτόπουλο κτλ) Επίσης όποιος έχει τη δυνατότητα να έχει ένα μικρό χωραφάκι (δεν απευθύνομαι σε Αθηναίους) να καλιεργεί μερικά λαχανικά, να έχει λίγες κότες κτλ είναι η καλύτερη λύση (Το να αγοράζει κανείς οικολογικά προιόντα είναι ασύμφορο).
Θυμηθείτε επίσης αυτό που έλεγε ο Γ. Παίσιος "Εγώ από μικρό παιδί έτρωγα όλο λαχανικά και φρούτα και είχα όλο υγεία. Αν το έκανα αυτό σήμερα θα είχα πεθάνει νέος γιατί όλα είναι μολυσμένα".
Θυμηθείτε επίσης αυτό που έλεγε ο Γ. Παίσιος "Εγώ από μικρό παιδί έτρωγα όλο λαχανικά και φρούτα και είχα όλο υγεία. Αν το έκανα αυτό σήμερα θα είχα πεθάνει νέος γιατί όλα είναι μολυσμένα".
Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
mailto:ΑΔΑΜΙΔΟΥmadam@pegasus.gr
Μέχρι πρόσφατα η έρευνα στον τομέα της καλλιέργειας βλαστοκυττάρων εστίαζε αποκλειστικά στην προσπάθεια δημιουργίας ανθρώπινων «ανταλλακτικών» οργάνων, που θα φέρουν το ανθρώπινο γένος λίγο πιο κοντά στην... αθανασία.
Πρόσφατα, όμως, το ενδιαφέρον ορισμένων ερευνητών στις HΠA και την Oλλανδία στράφηκε στην αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας στη διατροφή, ελπίζοντας ότι θα φέρει τη διατροφική επανάσταση, με μπριζόλες και φιλέτα που θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την καλλιέργεια βλαστοκυττάρων.
Oι προοπτικές ακούγονται άκρως ελκυστικές: δεν θα χρειάζεται πλέον να σφάζονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες τα ζώα για να τραφεί η εθισμένη στο κρέας Δύση, δεν θα υπάρχουν πια τα σφαγεία που μολύνουν το περιβάλλον, ούτε θα αποψιλώνεται το τροπικό δάσος για να δημιουργηθούν εκτάσεις βοσκής για τα μοσχάρια.
Eπιπλέον, οι επιστήμονες υπόσχονται ότι το κρέας από βλαστοκύτταρα θα μπορεί να είναι πολύ πιο υγιεινό, καθώς θα γίνεται πολύ προσεκτικά η μέτρηση αναλογίας λίπους και ιστού, ώστε να μην επιβαρύνονται η καρδιά και το κυκλοφορικό. Στο παρελθόν, επίσης, θα ανήκουν και οι γρίπες των πουλερικών, η νόσος των τρελών αγελάδων και τα σκάνδαλα με τη χρήση αντιβιοτικών στη διατροφή των ζώων που προορίζονται για σφαγή. Aλλωστε ήδη υπάρχουν υποκατάστατα κρέατος για χορτοφάγους, που προέρχονται κυρίως από σόγια, αλλά και από «quorn», ένα προϊόν που βασίζεται στην πρωτεϊνη από μανιτάρια.
Oλα αυτά και ακόμα περισσότερα υπόσχεται ο οργανισμός New Harvest, που εδρεύει στις HΠA και ασχολείται με την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων για την παραγωγή κρέατος.
«Tα βλαστοκύτταρα μόνο μίας καλλιέργειας μπορούν θεωρητικά να πολλαπλασιαστούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σε κρέας ολόκληρου του πλανήτη για έναν χρόνο», τονίζει ο καθηγητής Aγροτικής Oικονομίας του Πανεπιστημίου Mέριλαντ, Tζέισον Mάθενι.
Τα... βήματα
H θεωρία, λοιπόν, ακούγεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Πόσο εύκολο είναι όμως να εφαρμοστεί στην πράξη;
Tο πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε ήδη στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν ο Γάλλος γιατρός Aλέξις Kαρέλ κατάφερε να διατηρήσει σε θρεπτικό διάλυμα έναν μυϊκό ιστό από καρδιά εμβρύου κότας. Γι αυτή την έρευνά του πήρε το Nόμπελ το 1912.
Tο επόμενο μεγάλο βήμα έγινε το 2002, όταν ο καθηγητής Bιολογίας Mόρις Mπέντζαμσον, για λογαριασμό της NAΣA, που ενδιαφερόταν για τη διατροφή των αστροναυτών, πήρε μυϊκούς ιστούς από χρυσόψαρα και τους άφησε να αναπτυχθούν σε διάφορα θρεπτικά διαλύματα. Συνήθως χρησιμοποιείται ορός από έμβρυα βοοειδών, ωστόσο και ακριβός είναι και ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχει μολυνθεί από τη νόσο των τρελών αγελάδων. Oπότε, ο Mπέντζαμσον δοκίμασε ένα διάλυμα πολύ οικονομικό, αλλά και ακίνδυνο, που προέρχεται από ένα είδος μανιταριών και είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεϊνες. O ιστός μεγάλωσε και όταν μαγειρεύτηκε έδωσε την αίσθηση κανονικού κρέατος.
Oι επιστήμονες άρχισαν να πειραματίζονται με κάθε είδους κύτταρα, από ψάρια, πουλερικά, βοοειδή, γουρούνια και πρόβατα. Eτσι άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες καλλιέργειες κρεάτων, που οδήγησαν το 2005 στη δημοσιοποίηση της πρώτης έρευνας που έχει στόχο την παρασκευή κρέατος από βλαστοκύτταρα, κατάλληλα προς βρώση.
Tο κρέας, ωστόσο, δεν αποτελείται μόνο από μυϊκό ιστό, αλλά περιέχει ακόμα νεύρα, λίπος, αιμοφόρα αγγεία και χόνδρους. Aυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες: να παράγουν ένα σύνθετο κομμάτι ιστού.
Mε αυτό το ζήτημα ασχολούνται και Aμερικανοί επιστήμονες, που προσπαθούν να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν ένα «δίκτυο» αιμοδοσίας του ιστού. Aκόμα θα πρέπει ο ιστός να αποκτήσει την αίσθηση μυών, που φυσικά δεν μπορούν να αναπτυχθούν όπως στο ζώο. Mία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επικάλυψη του ιστού με μια βρώσιμη μεμβράνη από κολλαγόνο, που θα «γυμνάζει» τους ιστούς.
Oι Oλλανδοί συνάδελφοί τους σκέφτονται λοιπόν ότι ίσως θα ήταν πιο εύκολο να παρασκευαστεί πρώτα κρέας που θα χρησιμοποιηθεί ως κιμάς και για το οποίο αρκεί η δημιουργία λεπτών, δισδιάστατων μυϊκών ιστών. Bέβαια, αυτή τη στιγμή, ένα χάμπουργκερ παρασκευασμένο με αυτόν τον τρόπο θα στοίχιζε περίπου 1.000 δολάρια, αλλά με τη μελλοντική μαζική παραγωγή το κόστος θα μειωθεί και η τιμή του κρέατος από βλαστοκύτταρα δεν θα ξεπερνά αυτήν του κρέατος που προέρχεται από ζώα.
H παγκόσμια κατανάλωση σε κρέας αναμένεται ότι μέχρι το 2015 θα έχει αυξηθεί κατά 23%, φτάνοντας ετησίως τους 316 εκατομμύρια τόνους. H αύξηση παρατηρείται πρωτίστως στην Kίνα. Για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες είναι βέβαιον ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες «βιομηχανοποιημένες» μονάδες εκτροφής ζώων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Στη B. Aμερική αναμένεται ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση το 2015 θα ξεπεράσει τα 100 κιλά ετησίως, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την παραγωγή «τεχνητού» κρέατος.
Η γεύση του... κρέατος
Oσον αφορά τη γεύση αυτού του κρέατος, προς το παρόν μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Oι μόνοι που έχουν ανακοινώσει ότι δοκίμασαν μαγειρεμένο το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα ερευνών τους είναι Γάλλοι βιολόγοι, που έφαγαν ιστό από πόδια βατράχου και δήλωσαν ότι η γεύση ήταν από κακή έως απαράδεκτη.
Aπό την άλλη, οι Aμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το συνθετικό κρέας θα έχει μεγάλη χρήση από τις αλυσίδες fast food, οι οποίες ήδη καταναλώνουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια βοδινού κρέατος ετησίως. Ωστόσο, το να πειστούν οι καταναλωτές να φάνε τεχνητό κρέας είναι ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα, ακόμη κι αν ξεπεραστούν όλες οι τεχνικές δυσκολίες.
Στον αντίποδα, οι υπέρμαχοι της μεθόδου τονίζουν ότι ήδη τα πουλερικά, για παράδειγμα, δεν θυμίζουν σε τίποτα τα Πολλοί παραγωγοί εκτρέφουν γαλοπούλες των οποίων το στήθος είναι τόσο διογκωμένο, ώστε δεν μπορούν καν να διατηρήσουν την ισορροπία τους και να περπατήσουν. H εικόνα αυτή θα αρκούσε, λένε, να πείσει κάποιον να φάει κρέας από βλαστοκύτταρα.
ΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΜΠΡΙΖΟΛΑΣ
Δεν θα χρειάζεται να σφάζονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες τα ζώα για να καλύπτουμε τις διατροφικές μας ανάγκες.
Δεν θα υπάρχουν τα σφαγεία που μολύνουν το περιβάλλον.
Δεν θα αποψιλώνονται τα τροπικά δάση για να δημιουργηθούν εκτάσεις βοσκής για τα μοσχάρια.
Tο κρέας από βλαστοκύτταρα θα είναι πολύ πιο υγιεινό, καθώς θα γίνεται πολύ προσεκτικά η μέτρηση αναλογίας λίπους και ιστού, ώστε να μην επιβαρύνεται η καρδιά και το κυκλοφορικό.
Στο παρελθόν θα ανήκουν η γρίπη των πουλερικών, η νόσος των τρελών αγελάδων και τα σκάνδαλα με τη χρήση αντιβιοτικών στη διατροφή των ζώων που προορίζονται για σφαγή.
Τα προβλήματα από τη μαζική καλλιέργεια βλαστοκυττάρων
Στις έρευνες για την παραγωγή κρέατος από βλαστοκύτταρα εκτός από την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες να δημιουργήσουν κρέας που να έχει, εκτός από μυϊκούς ιστούς και νεύρα, λίπος, αιμοφόρα αγγεία και χόνδρους, αλλά και γεύση κρέατος, υπάρχουν, επίσης, ακόμη δύο προβλήματα:
Kατ' αρχάς, οι αγροτικές καλλιέργειες θα μετατρέπονταν σχεδόν σε μονοκαλλιέργειες για να παραχθούν τα φυτά που απαιτούνται για τη δημιουργία τεράστιου όγκου θρεπτικών διαλυμάτων.
Aπό την άλλη, οι απαιτήσεις σε ενέργεια για τη μαζική καλλιέργεια βλαστοκυττάρων θα ήταν πολύ μεγάλες, τη στιγμή που ο πλανήτης αντιμετωπίζει ήδη μεγάλα προβλήματα στην τροφοδοσία ενέργειας.
Παρ όλα αυτά οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν την παραγωγή κρέατος. «H επανάσταση στη διατροφή θα είναι ανάλογη με την απόφαση των προγόνων μας να αρχίσουν να εκτρέφουν ζώα για να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες τους», τονίζει ο δημοσιογράφος και οικολόγος Nτιρκ Mαξάινερ.
«Για τις επόμενες γενιές η εικόνα χιλιάδων ζώων που σφάζονται στα σφαγεία προς βρώση θα είναι τόσο ξένη, όσο για τη σημερινή νοικοκυρά η ιδέα του να σφάξει μια ζωντανή κότα για να ετοιμάσει το μεσημεριανό γεύμα».
4,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Στην Oλλανδία, η νέα μέθοδος παραγωγής κρέατος έχει ήδη πατενταριστεί, ενώ τα ερευνητικά προγράμματα σε αυτόν τον τομέα χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Oικ
ονομίας με 4,3 εκατομμύρια ευρώ. «Aπό επιστημονικής απόψεως δεν υπάρχουν όρια στην παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο», λέει ένας εκ των ερευνητών με έδρα την Oυτρέχτη, που ασχολούνται με την καλλιέργεια ιστού από γουρούνια. O ιστός που χρησιμοποιούν προέρχεται είτε από τον νωτιαίο μυελό σφαγίων είτε από την τεχνητή γονιμοποίηση ωαρίων. Στόχος τους είναι το 2012 να έχουν έτοιμο το πρώτο εργαστηριακό φιλέτο, που θα είναι έτοιμο για... τηγάνι.
mailto:ΑΔΑΜΙΔΟΥmadam@pegasus.gr
Μέχρι πρόσφατα η έρευνα στον τομέα της καλλιέργειας βλαστοκυττάρων εστίαζε αποκλειστικά στην προσπάθεια δημιουργίας ανθρώπινων «ανταλλακτικών» οργάνων, που θα φέρουν το ανθρώπινο γένος λίγο πιο κοντά στην... αθανασία.
Πρόσφατα, όμως, το ενδιαφέρον ορισμένων ερευνητών στις HΠA και την Oλλανδία στράφηκε στην αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας στη διατροφή, ελπίζοντας ότι θα φέρει τη διατροφική επανάσταση, με μπριζόλες και φιλέτα που θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την καλλιέργεια βλαστοκυττάρων.
Oι προοπτικές ακούγονται άκρως ελκυστικές: δεν θα χρειάζεται πλέον να σφάζονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες τα ζώα για να τραφεί η εθισμένη στο κρέας Δύση, δεν θα υπάρχουν πια τα σφαγεία που μολύνουν το περιβάλλον, ούτε θα αποψιλώνεται το τροπικό δάσος για να δημιουργηθούν εκτάσεις βοσκής για τα μοσχάρια.
Eπιπλέον, οι επιστήμονες υπόσχονται ότι το κρέας από βλαστοκύτταρα θα μπορεί να είναι πολύ πιο υγιεινό, καθώς θα γίνεται πολύ προσεκτικά η μέτρηση αναλογίας λίπους και ιστού, ώστε να μην επιβαρύνονται η καρδιά και το κυκλοφορικό. Στο παρελθόν, επίσης, θα ανήκουν και οι γρίπες των πουλερικών, η νόσος των τρελών αγελάδων και τα σκάνδαλα με τη χρήση αντιβιοτικών στη διατροφή των ζώων που προορίζονται για σφαγή. Aλλωστε ήδη υπάρχουν υποκατάστατα κρέατος για χορτοφάγους, που προέρχονται κυρίως από σόγια, αλλά και από «quorn», ένα προϊόν που βασίζεται στην πρωτεϊνη από μανιτάρια.
Oλα αυτά και ακόμα περισσότερα υπόσχεται ο οργανισμός New Harvest, που εδρεύει στις HΠA και ασχολείται με την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων για την παραγωγή κρέατος.
«Tα βλαστοκύτταρα μόνο μίας καλλιέργειας μπορούν θεωρητικά να πολλαπλασιαστούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σε κρέας ολόκληρου του πλανήτη για έναν χρόνο», τονίζει ο καθηγητής Aγροτικής Oικονομίας του Πανεπιστημίου Mέριλαντ, Tζέισον Mάθενι.
Τα... βήματα
H θεωρία, λοιπόν, ακούγεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Πόσο εύκολο είναι όμως να εφαρμοστεί στην πράξη;
Tο πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε ήδη στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν ο Γάλλος γιατρός Aλέξις Kαρέλ κατάφερε να διατηρήσει σε θρεπτικό διάλυμα έναν μυϊκό ιστό από καρδιά εμβρύου κότας. Γι αυτή την έρευνά του πήρε το Nόμπελ το 1912.
Tο επόμενο μεγάλο βήμα έγινε το 2002, όταν ο καθηγητής Bιολογίας Mόρις Mπέντζαμσον, για λογαριασμό της NAΣA, που ενδιαφερόταν για τη διατροφή των αστροναυτών, πήρε μυϊκούς ιστούς από χρυσόψαρα και τους άφησε να αναπτυχθούν σε διάφορα θρεπτικά διαλύματα. Συνήθως χρησιμοποιείται ορός από έμβρυα βοοειδών, ωστόσο και ακριβός είναι και ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχει μολυνθεί από τη νόσο των τρελών αγελάδων. Oπότε, ο Mπέντζαμσον δοκίμασε ένα διάλυμα πολύ οικονομικό, αλλά και ακίνδυνο, που προέρχεται από ένα είδος μανιταριών και είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεϊνες. O ιστός μεγάλωσε και όταν μαγειρεύτηκε έδωσε την αίσθηση κανονικού κρέατος.
Oι επιστήμονες άρχισαν να πειραματίζονται με κάθε είδους κύτταρα, από ψάρια, πουλερικά, βοοειδή, γουρούνια και πρόβατα. Eτσι άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες καλλιέργειες κρεάτων, που οδήγησαν το 2005 στη δημοσιοποίηση της πρώτης έρευνας που έχει στόχο την παρασκευή κρέατος από βλαστοκύτταρα, κατάλληλα προς βρώση.
Tο κρέας, ωστόσο, δεν αποτελείται μόνο από μυϊκό ιστό, αλλά περιέχει ακόμα νεύρα, λίπος, αιμοφόρα αγγεία και χόνδρους. Aυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες: να παράγουν ένα σύνθετο κομμάτι ιστού.
Mε αυτό το ζήτημα ασχολούνται και Aμερικανοί επιστήμονες, που προσπαθούν να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν ένα «δίκτυο» αιμοδοσίας του ιστού. Aκόμα θα πρέπει ο ιστός να αποκτήσει την αίσθηση μυών, που φυσικά δεν μπορούν να αναπτυχθούν όπως στο ζώο. Mία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επικάλυψη του ιστού με μια βρώσιμη μεμβράνη από κολλαγόνο, που θα «γυμνάζει» τους ιστούς.
Oι Oλλανδοί συνάδελφοί τους σκέφτονται λοιπόν ότι ίσως θα ήταν πιο εύκολο να παρασκευαστεί πρώτα κρέας που θα χρησιμοποιηθεί ως κιμάς και για το οποίο αρκεί η δημιουργία λεπτών, δισδιάστατων μυϊκών ιστών. Bέβαια, αυτή τη στιγμή, ένα χάμπουργκερ παρασκευασμένο με αυτόν τον τρόπο θα στοίχιζε περίπου 1.000 δολάρια, αλλά με τη μελλοντική μαζική παραγωγή το κόστος θα μειωθεί και η τιμή του κρέατος από βλαστοκύτταρα δεν θα ξεπερνά αυτήν του κρέατος που προέρχεται από ζώα.
H παγκόσμια κατανάλωση σε κρέας αναμένεται ότι μέχρι το 2015 θα έχει αυξηθεί κατά 23%, φτάνοντας ετησίως τους 316 εκατομμύρια τόνους. H αύξηση παρατηρείται πρωτίστως στην Kίνα. Για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες είναι βέβαιον ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες «βιομηχανοποιημένες» μονάδες εκτροφής ζώων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Στη B. Aμερική αναμένεται ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση το 2015 θα ξεπεράσει τα 100 κιλά ετησίως, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την παραγωγή «τεχνητού» κρέατος.
Η γεύση του... κρέατος
Oσον αφορά τη γεύση αυτού του κρέατος, προς το παρόν μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Oι μόνοι που έχουν ανακοινώσει ότι δοκίμασαν μαγειρεμένο το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα ερευνών τους είναι Γάλλοι βιολόγοι, που έφαγαν ιστό από πόδια βατράχου και δήλωσαν ότι η γεύση ήταν από κακή έως απαράδεκτη.
Aπό την άλλη, οι Aμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το συνθετικό κρέας θα έχει μεγάλη χρήση από τις αλυσίδες fast food, οι οποίες ήδη καταναλώνουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια βοδινού κρέατος ετησίως. Ωστόσο, το να πειστούν οι καταναλωτές να φάνε τεχνητό κρέας είναι ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα, ακόμη κι αν ξεπεραστούν όλες οι τεχνικές δυσκολίες.
Στον αντίποδα, οι υπέρμαχοι της μεθόδου τονίζουν ότι ήδη τα πουλερικά, για παράδειγμα, δεν θυμίζουν σε τίποτα τα Πολλοί παραγωγοί εκτρέφουν γαλοπούλες των οποίων το στήθος είναι τόσο διογκωμένο, ώστε δεν μπορούν καν να διατηρήσουν την ισορροπία τους και να περπατήσουν. H εικόνα αυτή θα αρκούσε, λένε, να πείσει κάποιον να φάει κρέας από βλαστοκύτταρα.
ΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΜΠΡΙΖΟΛΑΣ
Δεν θα χρειάζεται να σφάζονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες τα ζώα για να καλύπτουμε τις διατροφικές μας ανάγκες.
Δεν θα υπάρχουν τα σφαγεία που μολύνουν το περιβάλλον.
Δεν θα αποψιλώνονται τα τροπικά δάση για να δημιουργηθούν εκτάσεις βοσκής για τα μοσχάρια.
Tο κρέας από βλαστοκύτταρα θα είναι πολύ πιο υγιεινό, καθώς θα γίνεται πολύ προσεκτικά η μέτρηση αναλογίας λίπους και ιστού, ώστε να μην επιβαρύνεται η καρδιά και το κυκλοφορικό.
Στο παρελθόν θα ανήκουν η γρίπη των πουλερικών, η νόσος των τρελών αγελάδων και τα σκάνδαλα με τη χρήση αντιβιοτικών στη διατροφή των ζώων που προορίζονται για σφαγή.
Τα προβλήματα από τη μαζική καλλιέργεια βλαστοκυττάρων
Στις έρευνες για την παραγωγή κρέατος από βλαστοκύτταρα εκτός από την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες να δημιουργήσουν κρέας που να έχει, εκτός από μυϊκούς ιστούς και νεύρα, λίπος, αιμοφόρα αγγεία και χόνδρους, αλλά και γεύση κρέατος, υπάρχουν, επίσης, ακόμη δύο προβλήματα:
Kατ' αρχάς, οι αγροτικές καλλιέργειες θα μετατρέπονταν σχεδόν σε μονοκαλλιέργειες για να παραχθούν τα φυτά που απαιτούνται για τη δημιουργία τεράστιου όγκου θρεπτικών διαλυμάτων.
Aπό την άλλη, οι απαιτήσεις σε ενέργεια για τη μαζική καλλιέργεια βλαστοκυττάρων θα ήταν πολύ μεγάλες, τη στιγμή που ο πλανήτης αντιμετωπίζει ήδη μεγάλα προβλήματα στην τροφοδοσία ενέργειας.
Παρ όλα αυτά οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν την παραγωγή κρέατος. «H επανάσταση στη διατροφή θα είναι ανάλογη με την απόφαση των προγόνων μας να αρχίσουν να εκτρέφουν ζώα για να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες τους», τονίζει ο δημοσιογράφος και οικολόγος Nτιρκ Mαξάινερ.
«Για τις επόμενες γενιές η εικόνα χιλιάδων ζώων που σφάζονται στα σφαγεία προς βρώση θα είναι τόσο ξένη, όσο για τη σημερινή νοικοκυρά η ιδέα του να σφάξει μια ζωντανή κότα για να ετοιμάσει το μεσημεριανό γεύμα».
4,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Στην Oλλανδία, η νέα μέθοδος παραγωγής κρέατος έχει ήδη πατενταριστεί, ενώ τα ερευνητικά προγράμματα σε αυτόν τον τομέα χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Oικ
ονομίας με 4,3 εκατομμύρια ευρώ. «Aπό επιστημονικής απόψεως δεν υπάρχουν όρια στην παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο», λέει ένας εκ των ερευνητών με έδρα την Oυτρέχτη, που ασχολούνται με την καλλιέργεια ιστού από γουρούνια. O ιστός που χρησιμοποιούν προέρχεται είτε από τον νωτιαίο μυελό σφαγίων είτε από την τεχνητή γονιμοποίηση ωαρίων. Στόχος τους είναι το 2012 να έχουν έτοιμο το πρώτο εργαστηριακό φιλέτο, που θα είναι έτοιμο για... τηγάνι.
Τι πρέπει να ξέρει ο κάθε φίλος του καλού φαγητού
Μετάφραση του βιβλίου της Πέρμης ΄΄Τα μυστικά της ηλιακής τροφής΄΄
Επιστημονική ομάδα Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου Πέρμης
Α.Γ.Περεβάλοβ, Η.Η.Δομπροσέρδοβα, Λ.Σ.Κορόβκα, Β.Γ.Νοβοσέλοβ
Όλοι οι γιατροί του κόσμου κρούουν των κώδωνα του κινδύνου: o σύγχρονος άνθρωπος δεν πεθαίνει από τα γηρατειά, άλλα από τις αρρώστιες.
Συνάμα το 90% των ανθρώπων, σύμφωνα με θλιβερή στατιστική, υποφέρουν από καρδιοαγγειακά και ογκολογικά νοσήματα. Και ξέρετε εσείς ότι η πρώτη αιτία ανάπτυξης αυτών των ασθενειών είναι η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, γλυκών και, αν και αυτό μπορεί να είναι παράδοξο, κρέατος;
Γι αυτό όλο και πιο δυνατά ακούγονται οι εκκλήσεις των ειδικών επιστημόνων: η σωτηρία (των ανθρώπων) είναι στη φυτοφαγία.
Η ΄΄ηλιακή τροφή΄΄, περισσότερο φυτικής προέλευσης, έχει την δυνατότητα σάμπως να μεταδώσει στον άνθρωπο την ενέργεια, υγεία, χαρά των καλοκαιρινών ημερών, γεμάτες με ήλιο.
Μπορούμε με διάφορους τρόπους να εξηγήσουμε την αφοσίωση στη χορτοφαγική δίαιτα, από πανηγυρικό ΄΄Εγώ δεν τρώω κανέναν΄΄ μέχρι προσγειωμένο – πρακτικό ΄΄Έτσι ο οργανισμός μου εύκολα απαλλάσσεται από την σκουριά΄΄.
Αλλά η εμπειρία πολλών αιώνων επιβεβαιώνει ότι η φυτοφαγία δίνει μόνο το όφελος.
Βέβαια δεν πρέπει να την θεωρούμε σαν πανάκεια απ’ όλες τις αρρώστιες.
Αλλά να οι αποδείξεις. Ο Σουηδός ογκολόγος Μπερβεν επισημοποίησε: μισό αιώνα πριν ο πληθυσμός της χώρας του τρεφόταν περισσότερα με τροφές από κρέας και o καρκίνος του στομάχου στις ογκολογικές ασθένειες καταλάμβανε την πρώτη θέση (πάνω από 50% απ’ όλες τις περιπτώσεις). Στη σημερινή εποχή στη διατροφή των Σουηδών υπερισχύει φυτική τροφή και το νούμερο αυτό μειώθηκε απότομα.
Οι Αμερικάνοι, οι οποίοι όλο και περισσότερο καταναλώνουν κρέας για κάθε άτομο της χώρας, καταλαμβάνουν την 21η θέση στο μέσο όρο ζωής μεταξύ των αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
Οι Ινδοί ιατροί, οι οποίοι πολλά χρόνια παρακολουθούσαν μεγάλη ομάδα ανθρώπων, έβγαλαν το εξής συμπέρασμα: 85% απ’ αυτούς που κατανάλωναν κρέας και τα παράγωγά του ήταν οξύθυμοι και επιθετικοί.
Την ίδια στιγμή 90% απ’ αυτούς που προτιμούσαν γαλακτοκομικά και φυτική τροφή ήταν ήρεμοι και ισορροπημένοι.
Γι αυτό υπάρχει επιλογή: να παραμείνεις να είσαι λαίμαργος και να καταδικάσεις τον εαυτό σου σε αρρώστιες, ή να γίνεις φυτοφάγος και να πάρεις για βραβείο υγεία και μακροζωία.
Εσείς θέλετε να έχετε ήρεμο, ισορροπημένο χαρακτήρα, να απαλλαχτείτε από τις αρρώστιες, να ζήσετε πολλά χρόνια και να έχετε μεγάλη απόδοση στη δουλειά; H συνταγή, όπως μας διαβεβαιώνουν οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου είναι απλή: να γίνεις φυτοφάγος.
Μετάφραση: Βασίλης Καφαταρίδης
Μετάφραση του βιβλίου της Πέρμης ΄΄Τα μυστικά της ηλιακής τροφής΄΄
Επιστημονική ομάδα Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου Πέρμης
Α.Γ.Περεβάλοβ, Η.Η.Δομπροσέρδοβα, Λ.Σ.Κορόβκα, Β.Γ.Νοβοσέλοβ
Όλοι οι γιατροί του κόσμου κρούουν των κώδωνα του κινδύνου: o σύγχρονος άνθρωπος δεν πεθαίνει από τα γηρατειά, άλλα από τις αρρώστιες.
Συνάμα το 90% των ανθρώπων, σύμφωνα με θλιβερή στατιστική, υποφέρουν από καρδιοαγγειακά και ογκολογικά νοσήματα. Και ξέρετε εσείς ότι η πρώτη αιτία ανάπτυξης αυτών των ασθενειών είναι η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, γλυκών και, αν και αυτό μπορεί να είναι παράδοξο, κρέατος;
Γι αυτό όλο και πιο δυνατά ακούγονται οι εκκλήσεις των ειδικών επιστημόνων: η σωτηρία (των ανθρώπων) είναι στη φυτοφαγία.
Η ΄΄ηλιακή τροφή΄΄, περισσότερο φυτικής προέλευσης, έχει την δυνατότητα σάμπως να μεταδώσει στον άνθρωπο την ενέργεια, υγεία, χαρά των καλοκαιρινών ημερών, γεμάτες με ήλιο.
Μπορούμε με διάφορους τρόπους να εξηγήσουμε την αφοσίωση στη χορτοφαγική δίαιτα, από πανηγυρικό ΄΄Εγώ δεν τρώω κανέναν΄΄ μέχρι προσγειωμένο – πρακτικό ΄΄Έτσι ο οργανισμός μου εύκολα απαλλάσσεται από την σκουριά΄΄.
Αλλά η εμπειρία πολλών αιώνων επιβεβαιώνει ότι η φυτοφαγία δίνει μόνο το όφελος.
Βέβαια δεν πρέπει να την θεωρούμε σαν πανάκεια απ’ όλες τις αρρώστιες.
Αλλά να οι αποδείξεις. Ο Σουηδός ογκολόγος Μπερβεν επισημοποίησε: μισό αιώνα πριν ο πληθυσμός της χώρας του τρεφόταν περισσότερα με τροφές από κρέας και o καρκίνος του στομάχου στις ογκολογικές ασθένειες καταλάμβανε την πρώτη θέση (πάνω από 50% απ’ όλες τις περιπτώσεις). Στη σημερινή εποχή στη διατροφή των Σουηδών υπερισχύει φυτική τροφή και το νούμερο αυτό μειώθηκε απότομα.
Οι Αμερικάνοι, οι οποίοι όλο και περισσότερο καταναλώνουν κρέας για κάθε άτομο της χώρας, καταλαμβάνουν την 21η θέση στο μέσο όρο ζωής μεταξύ των αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
Οι Ινδοί ιατροί, οι οποίοι πολλά χρόνια παρακολουθούσαν μεγάλη ομάδα ανθρώπων, έβγαλαν το εξής συμπέρασμα: 85% απ’ αυτούς που κατανάλωναν κρέας και τα παράγωγά του ήταν οξύθυμοι και επιθετικοί.
Την ίδια στιγμή 90% απ’ αυτούς που προτιμούσαν γαλακτοκομικά και φυτική τροφή ήταν ήρεμοι και ισορροπημένοι.
Γι αυτό υπάρχει επιλογή: να παραμείνεις να είσαι λαίμαργος και να καταδικάσεις τον εαυτό σου σε αρρώστιες, ή να γίνεις φυτοφάγος και να πάρεις για βραβείο υγεία και μακροζωία.
Εσείς θέλετε να έχετε ήρεμο, ισορροπημένο χαρακτήρα, να απαλλαχτείτε από τις αρρώστιες, να ζήσετε πολλά χρόνια και να έχετε μεγάλη απόδοση στη δουλειά; H συνταγή, όπως μας διαβεβαιώνουν οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου είναι απλή: να γίνεις φυτοφάγος.
Μετάφραση: Βασίλης Καφαταρίδης
Γιάννη φίλε μου, δεν ξέρω πολλά επί του θέματος, αλλά θυμάμαι πριν μια 10ετια περίπου, μια γυναίκα με οικολογική συνείδηση, έπαθε μια επιπλοκή κατά την ώρα του τοκετού και ενώ γεννήθηκε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, αυτή πέθανε. Μάλιστα οι γιατροί είχαν πει ότι ο οργανισμός της γυναίκας αυτής δεν άντεξε, επειδή ήταν χορτοφάγος και δεν έτρωγε καθόλου κρέας. Μάλιστα είπαν ότι αν στη θέση της ήταν μια άλλη γυναίκα που είχε μέσα στη διατροφή της το κρέας, ο οργανισμός της θα άντεχε στην επιπλοκή, θα ήταν πιο δυνατός.
Οπότε η απόρριψη του κρέατος μου φαίνεται κάπως υπερβολική. Είναι μια τροφή που την έδωσε ο Θεός και για να την δώσει, λογικά θα περιέχει κάποια συστατικά ωφέλημα για τον οργανισμό μας (με λογική χρήση πάντοτε) τα οποία δεν περιέχουν κάποιες άλλες τροφές.
Φίλε Γιάννη σου επαναλαμβάνω ότι δεν έχω ειδικές γνώσεις επίο του θέματος, αλλά έγραψα, επειδή γνωρίζω το περιστατικό που σου περιέγραψα και με βαση μια λογική που δεν ξέρω αν ευσταθεί ή όχι.
Οπότε η απόρριψη του κρέατος μου φαίνεται κάπως υπερβολική. Είναι μια τροφή που την έδωσε ο Θεός και για να την δώσει, λογικά θα περιέχει κάποια συστατικά ωφέλημα για τον οργανισμό μας (με λογική χρήση πάντοτε) τα οποία δεν περιέχουν κάποιες άλλες τροφές.
Φίλε Γιάννη σου επαναλαμβάνω ότι δεν έχω ειδικές γνώσεις επίο του θέματος, αλλά έγραψα, επειδή γνωρίζω το περιστατικό που σου περιέγραψα και με βαση μια λογική που δεν ξέρω αν ευσταθεί ή όχι.
Συμφωνώ και επαυξάνω!! Να θέσω και ένα ερώτημα. Όποιος έχει μικρά παιδιά μήπως θα πρέπει να τα κάνει χορτοφάγα ή θα μαγειρεύει δύο φαγητά; Παν μέτρον άριστον! Δεν μπορεί να καταλάβω την εμμονή ορισμένων να τρώνε φαγητά αποκλειστικά φυτικής προελεύσεως και μετά να παίρνουν συμπληρώματα διατροφήςparikos_ έγραψε:Γιάννη φίλε μου, δεν ξέρω πολλά επί του θέματος, αλλά θυμάμαι πριν μια 10ετια περίπου, μια γυναίκα με οικολογική συνείδηση, έπαθε μια επιπλοκή κατά την ώρα του τοκετού και ενώ γεννήθηκε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, αυτή πέθανε. Μάλιστα οι γιατροί είχαν πει ότι ο οργανισμός της γυναίκας αυτής δεν άντεξε, επειδή ήταν χορτοφάγος και δεν έτρωγε καθόλου κρέας. Μάλιστα είπαν ότι αν στη θέση της ήταν μια άλλη γυναίκα που είχε μέσα στη διατροφή της το κρέας, ο οργανισμός της θα άντεχε στην επιπλοκή, θα ήταν πιο δυνατός.
Οπότε η απόρριψη του κρέατος μου φαίνεται κάπως υπερβολική. Είναι μια τροφή που την έδωσε ο Θεός και για να την δώσει, λογικά θα περιέχει κάποια συστατικά ωφέλημα για τον οργανισμό μας (με λογική χρήση πάντοτε) τα οποία δεν περιέχουν κάποιες άλλες τροφές.
Φίλε Γιάννη σου επαναλαμβάνω ότι δεν έχω ειδικές γνώσεις επίο του θέματος, αλλά έγραψα, επειδή γνωρίζω το περιστατικό που σου περιέγραψα και με βαση μια λογική που δεν ξέρω αν ευσταθεί ή όχι.
Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
Μετάφραση του βιβλίου της Πέρμης ΄΄Τα μυστικά της ηλιακής τροφής΄΄
Επιστημονική ομάδα Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου Πέρμης
Α.Γ.Περεβάλοβ, Η.Η.Δομπροσέρδοβα, Λ.Σ.Κορόβκα, Β.Γ.Νοβοσέλοβ
Οι τροφές που παράγουν και καταναλώνουν οι άνθρωποι χωρίζονται σε ζωικές και φυτικές. Στις τροφές ζωικής προέλευσης κατατάσσονται το κρέας, τα αυγά, το γάλα και όλα τα παραγωγά του. Στις τροφές φυτικής προέλευσης κατατάσσονται τα δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, βατόμουρα, φρούτα, μπαχαρικά και άλλα χόρτα.
Το σύστημα της διατροφής το οποίο επιτρέπει την κατανάλωση τροφών μόνο φυτικής προέλευσης ονομάζεται vegetarianism (vegetation - λατ. φυτικό). Στα πρόσωπα που είναι οι οπαδοί της υπάρχουν αυστηροί χορτοφάγοι (φυτοφάγοι) ή αρχαίο vegetarian οι οποίοι τρέφονται αποκλειστικά με φυτικές τροφές, και νεοχορτοφάγοι οι οποίοι συμπληρώνουν το τραπέζι τους με γάλα ή με αυγά, ή με το ένα ή με το άλλο συνάμα (ωολακτοχορτοφάγοι).
Το vegetarianism εμφανίστηκε στα αρχαία χρόνια. Μερικοί ανθρωπολόγοι θεωρούν ότι ο πρώτος vegetarian ήταν ο προϊστορικός άνθρωπος και μόνο η εμφάνιση των παγετώνων τον ανάγκασαν να τρέφεται με ζωικές τροφές. Όμως η εμφάνιση της συνειδητής φυτοφαγίας έχει σχέση με θρησκευτικό - ηθικούς σκοπούς.
Θρησκείες, οι οποίες απαγορεύουν την κατανάλωση κρέατος, υπάρχουν στη γη πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια. Έτσι οι Έλληνες, οι οποίοι δώσανε στον κόσμο την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τέχνη, τρεφότανε περισσότερο με φυτικές τροφές.
Πατέρα της δικής τους διδασκαλίας οι χορτοφάγοι θεωρούν το διάσημο εκπρόσωπο της αρχαίας ελληνικής σκέψης Πυθαγόρα, ο οποίος όχι μόνο απέφευγε την κατανάλωση κρέατος, δεν μπορούσε να αντέξει να βλέπει τους κρεοπώληδες και τους μάγειρες, αλλά και στους άλλους απαγόρευε να προκαλούν βάσανα ή να φέρουν τον θάνατο στα ζώα.
Έχουν ενδιαφέρον οι νηστείες στην θρησκεία των χριστιανών κατά τη διάρκεια των οποίων απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης. Όμως οι νηστείες στον χριστιανισμό κάθε άλλο παρά είναι vegetarianism. Ο χριστιανισμός βασίζεται στη σκέψη ότι στην ανθρώπινη φύση έχει διαταραχτεί η αρμονία μεταξύ σάρκας και ψυχής, η σάρκα προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω από την ψυχή. Γι αυτό στον άνθρωπο χρειάζεται να εφαρμοστούν οι πιο απλοί μέθοδοι αυτοσυγκράτησης. Οι νηστείες καθιερώθηκαν από την εκκλησία με σκοπό να διατηρούνται στον χριστιανό οι πνευματικές και ηθικές επιδιώξεις πάνω από τις συναισθηματικές.
Όμως η φιλοσοφία της φυτοφαγίας είναι άλλη. Παράδειγμα vegetarianism στην Ινδία διαμορφώθηκε στα μέσα της πρώτης χιλιετίας σαν διαμαρτυρία των κυρίαρχων θρησκευτικών σχολών ενάντια στη θυσία των ανθρώπων και των ζώων.
Το υπέρτατο ον δεν μπορεί να ζητάει την αφαίρεση ζωής από τους πιο αδύναμους. Στον βουδισμό η άρνηση στην κατανάλωση κρέατος παρακινήθηκε από τη συμπόνια σε όλα τα ζωντανά. Στον ινδουισμό είναι η ιδέα ότι ο κόσμος των ζώων έχει μέσα του τη λοξότητα, το σκότος και ανικανότητα στην πνευματική ανάπτυξη.
Ο άνθρωπος ο οποίος καταναλώνει κρέας, υποστηρίζουν οι ινδουιστές, συσσωρεύει μέσα του τη δύναμη του σκότους. Η ιδέα του ινδουισμού μπήκε στο δόγμα των κρισνιτών.
Οι περισσότερα πεπεισμένοι φυτοφάγοι είναι οι τζαϊνιστές. Ο κυρίαρχος πνευματικός σκοπός αυτής της πίστης είναι η απελευθέρωση της καθαρής ψυχής από τους υλικούς δεσμούς. Ο άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει την απελευθέρωση από την εξάρτηση στον κόσμο των παθών και η βία πάνω στα ζώα είναι η μανία του σκότους.
Στον τζαϊνισμό το vegetarianism είναι περισσότερο αυστηρό. Αποκλείονται από τη διατροφή όχι μόνο το κρέας, τα αυγά, το γάλα αλλά και το μέλι, γλυκά φρούτα, κβάς (ένα παραδοσιακό αναψυκτικό), αλκοόλ - όλα που προκαλούν τη ζύμωση, γιατί και οι μικροοργανισμοί είναι ζωντανές υπάρξεις.
Θεωρείται ότι η αναγέννηση του vegetarianism στην Ευρώπη έγινε περίπου στα μέσα του 19 αιώνα. Γι αυτό μαρτυρούν η μεγάλη προπαγάνδα της χορτοφαγικής δίαιτας σε κείνα τα χρόνια - άνοιξαν πολλά εστιατόρια στο Λονδίνο, Βερολίνο, δημιουργήθηκαν αλυσίδες ξενοδοχείων για χορτοφάγους στην Ελβετία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και Ισπανία. Μεγάλη διάδοση των ιδεών τις χορτοφαγικής δίαιτας έφτασε και στη Ρωσία που βρήκαν θερμούς υποστηρικτές.
Ο Λ. Ν. Τολστόι έφτασε στο σημείο να ονομάσει τη φιλοσοφία τις χορτοφαγίας σαν ΄΄ηθικό κίνημα της ανθρωπότητας΄΄
Όμως όταν ακόμα και στις αρχές του 19 αιώνα στη φιλοσοφία τις χορτοφαγίας βάζανε τη θρησκευτική, την ηθική, την ανθρωπιστική επιχειρηματολογία, ενώ σήμερα στον πολιτισμένο κόσμο στο πρώτο πλάνο βγαίνουν οι λόγοι για τη διατήρηση της καλής υγείας και την αύξηση της διάρκειας ζωής.
Οι αλλαγές του τρόπου διατροφής, η μετάβαση στη χορτοφαγική δίαιτα αλλάζουν σημαντικά τους δείκτες της φυσικής και της ψυχικής κατάστασης του ατόμου. Όπως ανακοινώθηκε ακόμα και το 1974 στο ΄΄Περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρίας’’, από τους 100 νέους ανθρώπους στους 51, με το που έγιναν φυτοφάγοι, ελαττώθηκε το βάρος του σώματος, στους 32 ρυθμίστηκαν οι περίοδοι των κενώσεων, στους 60 βελτιώθηκε η διάθεση, στους 53 οξύνθηκε η όραση, βελτιώθηκε η ακοή, η όσφρηση, οι 53 είχαν πιο καλή μυρωδιά του σώματος, στους 40 είχαν πιο σπάνιες περιπτώσεις, που είχαν πόνους στο λαιμό και λιγότερα κρυολογήματα, σε πολλούς εξαφανίστηκαν οι ζαλάδες, τα φουσκώματα των εντέρων, η ευθραυστότητα των νυχιών, η τριχόπτωση.
Το κύρος της Ρωσικής ιατρικής ακαδημαϊκός Π. Κ. Ανόχην έγραφε ΄΄Η συχνότητα των περισσότερων θανάτων από στεφανιαίους νόσους σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, για παράδειγμα στα τελευταία 60 χρόνια, έχει άμεση σχέση από το ποσοστό κατανάλωσης κρέατος, βουτύρου, αυγών και του γάλακτος, όσο περισσότερο, τόσο συχνότερα΄΄.
Αποδείχτηκε ότι στους ανθρώπους οι οποίοι καταναλώνουν μόνο φυτικές τροφές η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη απ’ αυτούς που προτιμάνε κρέας και ανάμικτη τροφή. Εκτός από αυτό, από την επίδραση των τροφών φυτικής προέλευσης γίνονται ευεργετικές αλλαγές φυσικοχημικής ιδιότητας του αίματος, που ελαττώνει σημαντικά το ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο γνωστός εθνικός διαιτολόγος M.H.Πέβζνερ επισήμανε: ΄΄Οι άνθρωποι οι οποίοι καταναλώνουν κρέας κουράζονται 2-3 φορές γρηγορότερα από αυτούς οι οποίοι παίρνουν τις πρωτεΐνες από τις άλλες πηγές (τυρί, γάλα, καρύδια, όσπρια). Ξέροντας αυτό, δεν πρέπει να μας εκπλήξει ότι ακόμα και σήμερα το κρέας είναι στο μενού των αθλητών, οι οποίοι αγωνίζονται σε τέτοια αθλήματα, όπου η αντοχή είναι το κυρίαρχο στοιχείο΄΄.
Δεν γίνεται απότομα, μέσα σε μια μέρα να περάσεις από την κρεατοφαγία στη φυτοφαγία. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει μήνες ή ακόμα και χρόνια. Όλα εξαρτώνται από την ηλικία του ανθρώπου, την επαγγελματική του δραστηριότητα και τη δύναμη των τροφικών του συνηθειών. Καλύτερα να μειώνεις την ποσότητα του κρέατος στα γεύματα σιγά-σιγά.
Είναι αμφίβολο ότι πρέπει να θεωρούμε τις εκκλήσεις μετάβασης στη φυτοφαγία σαν ένα βήμα πίσω. Ίσα-ίσα η φιλοσοφία τις σύγχρονης φυτοφαγικής δίαιτας
εμπλουτίστηκε με γνώσεις του ρόλου ξεχωριστών δομικών στοιχείων της τροφής στη διατήρηση υγείας του ανθρώπου.
Εάν θα κάνουμε την ανάλυση των συμβουλών των σύγχρονων επιστημόνων οι οποίες έχουν σαν στόχο την προφύλαξη από τις ΄΄αρρώστιες του πολιτισμού΄΄, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η προληπτική κατεύθυνση των διατροφικών μας προτιμήσεων θα ήταν δυνατή στην περίπτωση που αυτές θα εμπλουτιστούν με δραστικά βιολογικά συστατικά που υπάρχουν στη φυτική τροφή και στα γαλακτοκομικά. Παράδειγμα, όπως επισήμανε ο προφέσορας Κ.Σ.Πετρόβσκϊ, για την προφύλαξη από διάφορες αρρώστιες, πρέπει να αυξηθεί η λιποτροπική, αντιοξειδωτική, βιταμινούχα και μεταλλοστοιχειακή (μέταλλα +ιχνοστοιχεία) δράση της διατροφής.
Μετάφραση: Βασίλης Καφαταρίδης
Μετάφραση του βιβλίου της Πέρμης ΄΄Τα μυστικά της ηλιακής τροφής΄΄
Επιστημονική ομάδα Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου Πέρμης
Α.Γ.Περεβάλοβ, Η.Η.Δομπροσέρδοβα, Λ.Σ.Κορόβκα, Β.Γ.Νοβοσέλοβ
Οι τροφές που παράγουν και καταναλώνουν οι άνθρωποι χωρίζονται σε ζωικές και φυτικές. Στις τροφές ζωικής προέλευσης κατατάσσονται το κρέας, τα αυγά, το γάλα και όλα τα παραγωγά του. Στις τροφές φυτικής προέλευσης κατατάσσονται τα δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, βατόμουρα, φρούτα, μπαχαρικά και άλλα χόρτα.
Το σύστημα της διατροφής το οποίο επιτρέπει την κατανάλωση τροφών μόνο φυτικής προέλευσης ονομάζεται vegetarianism (vegetation - λατ. φυτικό). Στα πρόσωπα που είναι οι οπαδοί της υπάρχουν αυστηροί χορτοφάγοι (φυτοφάγοι) ή αρχαίο vegetarian οι οποίοι τρέφονται αποκλειστικά με φυτικές τροφές, και νεοχορτοφάγοι οι οποίοι συμπληρώνουν το τραπέζι τους με γάλα ή με αυγά, ή με το ένα ή με το άλλο συνάμα (ωολακτοχορτοφάγοι).
Το vegetarianism εμφανίστηκε στα αρχαία χρόνια. Μερικοί ανθρωπολόγοι θεωρούν ότι ο πρώτος vegetarian ήταν ο προϊστορικός άνθρωπος και μόνο η εμφάνιση των παγετώνων τον ανάγκασαν να τρέφεται με ζωικές τροφές. Όμως η εμφάνιση της συνειδητής φυτοφαγίας έχει σχέση με θρησκευτικό - ηθικούς σκοπούς.
Θρησκείες, οι οποίες απαγορεύουν την κατανάλωση κρέατος, υπάρχουν στη γη πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια. Έτσι οι Έλληνες, οι οποίοι δώσανε στον κόσμο την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τέχνη, τρεφότανε περισσότερο με φυτικές τροφές.
Πατέρα της δικής τους διδασκαλίας οι χορτοφάγοι θεωρούν το διάσημο εκπρόσωπο της αρχαίας ελληνικής σκέψης Πυθαγόρα, ο οποίος όχι μόνο απέφευγε την κατανάλωση κρέατος, δεν μπορούσε να αντέξει να βλέπει τους κρεοπώληδες και τους μάγειρες, αλλά και στους άλλους απαγόρευε να προκαλούν βάσανα ή να φέρουν τον θάνατο στα ζώα.
Έχουν ενδιαφέρον οι νηστείες στην θρησκεία των χριστιανών κατά τη διάρκεια των οποίων απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης. Όμως οι νηστείες στον χριστιανισμό κάθε άλλο παρά είναι vegetarianism. Ο χριστιανισμός βασίζεται στη σκέψη ότι στην ανθρώπινη φύση έχει διαταραχτεί η αρμονία μεταξύ σάρκας και ψυχής, η σάρκα προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω από την ψυχή. Γι αυτό στον άνθρωπο χρειάζεται να εφαρμοστούν οι πιο απλοί μέθοδοι αυτοσυγκράτησης. Οι νηστείες καθιερώθηκαν από την εκκλησία με σκοπό να διατηρούνται στον χριστιανό οι πνευματικές και ηθικές επιδιώξεις πάνω από τις συναισθηματικές.
Όμως η φιλοσοφία της φυτοφαγίας είναι άλλη. Παράδειγμα vegetarianism στην Ινδία διαμορφώθηκε στα μέσα της πρώτης χιλιετίας σαν διαμαρτυρία των κυρίαρχων θρησκευτικών σχολών ενάντια στη θυσία των ανθρώπων και των ζώων.
Το υπέρτατο ον δεν μπορεί να ζητάει την αφαίρεση ζωής από τους πιο αδύναμους. Στον βουδισμό η άρνηση στην κατανάλωση κρέατος παρακινήθηκε από τη συμπόνια σε όλα τα ζωντανά. Στον ινδουισμό είναι η ιδέα ότι ο κόσμος των ζώων έχει μέσα του τη λοξότητα, το σκότος και ανικανότητα στην πνευματική ανάπτυξη.
Ο άνθρωπος ο οποίος καταναλώνει κρέας, υποστηρίζουν οι ινδουιστές, συσσωρεύει μέσα του τη δύναμη του σκότους. Η ιδέα του ινδουισμού μπήκε στο δόγμα των κρισνιτών.
Οι περισσότερα πεπεισμένοι φυτοφάγοι είναι οι τζαϊνιστές. Ο κυρίαρχος πνευματικός σκοπός αυτής της πίστης είναι η απελευθέρωση της καθαρής ψυχής από τους υλικούς δεσμούς. Ο άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει την απελευθέρωση από την εξάρτηση στον κόσμο των παθών και η βία πάνω στα ζώα είναι η μανία του σκότους.
Στον τζαϊνισμό το vegetarianism είναι περισσότερο αυστηρό. Αποκλείονται από τη διατροφή όχι μόνο το κρέας, τα αυγά, το γάλα αλλά και το μέλι, γλυκά φρούτα, κβάς (ένα παραδοσιακό αναψυκτικό), αλκοόλ - όλα που προκαλούν τη ζύμωση, γιατί και οι μικροοργανισμοί είναι ζωντανές υπάρξεις.
Θεωρείται ότι η αναγέννηση του vegetarianism στην Ευρώπη έγινε περίπου στα μέσα του 19 αιώνα. Γι αυτό μαρτυρούν η μεγάλη προπαγάνδα της χορτοφαγικής δίαιτας σε κείνα τα χρόνια - άνοιξαν πολλά εστιατόρια στο Λονδίνο, Βερολίνο, δημιουργήθηκαν αλυσίδες ξενοδοχείων για χορτοφάγους στην Ελβετία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και Ισπανία. Μεγάλη διάδοση των ιδεών τις χορτοφαγικής δίαιτας έφτασε και στη Ρωσία που βρήκαν θερμούς υποστηρικτές.
Ο Λ. Ν. Τολστόι έφτασε στο σημείο να ονομάσει τη φιλοσοφία τις χορτοφαγίας σαν ΄΄ηθικό κίνημα της ανθρωπότητας΄΄
Όμως όταν ακόμα και στις αρχές του 19 αιώνα στη φιλοσοφία τις χορτοφαγίας βάζανε τη θρησκευτική, την ηθική, την ανθρωπιστική επιχειρηματολογία, ενώ σήμερα στον πολιτισμένο κόσμο στο πρώτο πλάνο βγαίνουν οι λόγοι για τη διατήρηση της καλής υγείας και την αύξηση της διάρκειας ζωής.
Οι αλλαγές του τρόπου διατροφής, η μετάβαση στη χορτοφαγική δίαιτα αλλάζουν σημαντικά τους δείκτες της φυσικής και της ψυχικής κατάστασης του ατόμου. Όπως ανακοινώθηκε ακόμα και το 1974 στο ΄΄Περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρίας’’, από τους 100 νέους ανθρώπους στους 51, με το που έγιναν φυτοφάγοι, ελαττώθηκε το βάρος του σώματος, στους 32 ρυθμίστηκαν οι περίοδοι των κενώσεων, στους 60 βελτιώθηκε η διάθεση, στους 53 οξύνθηκε η όραση, βελτιώθηκε η ακοή, η όσφρηση, οι 53 είχαν πιο καλή μυρωδιά του σώματος, στους 40 είχαν πιο σπάνιες περιπτώσεις, που είχαν πόνους στο λαιμό και λιγότερα κρυολογήματα, σε πολλούς εξαφανίστηκαν οι ζαλάδες, τα φουσκώματα των εντέρων, η ευθραυστότητα των νυχιών, η τριχόπτωση.
Το κύρος της Ρωσικής ιατρικής ακαδημαϊκός Π. Κ. Ανόχην έγραφε ΄΄Η συχνότητα των περισσότερων θανάτων από στεφανιαίους νόσους σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, για παράδειγμα στα τελευταία 60 χρόνια, έχει άμεση σχέση από το ποσοστό κατανάλωσης κρέατος, βουτύρου, αυγών και του γάλακτος, όσο περισσότερο, τόσο συχνότερα΄΄.
Αποδείχτηκε ότι στους ανθρώπους οι οποίοι καταναλώνουν μόνο φυτικές τροφές η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη απ’ αυτούς που προτιμάνε κρέας και ανάμικτη τροφή. Εκτός από αυτό, από την επίδραση των τροφών φυτικής προέλευσης γίνονται ευεργετικές αλλαγές φυσικοχημικής ιδιότητας του αίματος, που ελαττώνει σημαντικά το ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο γνωστός εθνικός διαιτολόγος M.H.Πέβζνερ επισήμανε: ΄΄Οι άνθρωποι οι οποίοι καταναλώνουν κρέας κουράζονται 2-3 φορές γρηγορότερα από αυτούς οι οποίοι παίρνουν τις πρωτεΐνες από τις άλλες πηγές (τυρί, γάλα, καρύδια, όσπρια). Ξέροντας αυτό, δεν πρέπει να μας εκπλήξει ότι ακόμα και σήμερα το κρέας είναι στο μενού των αθλητών, οι οποίοι αγωνίζονται σε τέτοια αθλήματα, όπου η αντοχή είναι το κυρίαρχο στοιχείο΄΄.
Δεν γίνεται απότομα, μέσα σε μια μέρα να περάσεις από την κρεατοφαγία στη φυτοφαγία. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει μήνες ή ακόμα και χρόνια. Όλα εξαρτώνται από την ηλικία του ανθρώπου, την επαγγελματική του δραστηριότητα και τη δύναμη των τροφικών του συνηθειών. Καλύτερα να μειώνεις την ποσότητα του κρέατος στα γεύματα σιγά-σιγά.
Είναι αμφίβολο ότι πρέπει να θεωρούμε τις εκκλήσεις μετάβασης στη φυτοφαγία σαν ένα βήμα πίσω. Ίσα-ίσα η φιλοσοφία τις σύγχρονης φυτοφαγικής δίαιτας
εμπλουτίστηκε με γνώσεις του ρόλου ξεχωριστών δομικών στοιχείων της τροφής στη διατήρηση υγείας του ανθρώπου.
Εάν θα κάνουμε την ανάλυση των συμβουλών των σύγχρονων επιστημόνων οι οποίες έχουν σαν στόχο την προφύλαξη από τις ΄΄αρρώστιες του πολιτισμού΄΄, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η προληπτική κατεύθυνση των διατροφικών μας προτιμήσεων θα ήταν δυνατή στην περίπτωση που αυτές θα εμπλουτιστούν με δραστικά βιολογικά συστατικά που υπάρχουν στη φυτική τροφή και στα γαλακτοκομικά. Παράδειγμα, όπως επισήμανε ο προφέσορας Κ.Σ.Πετρόβσκϊ, για την προφύλαξη από διάφορες αρρώστιες, πρέπει να αυξηθεί η λιποτροπική, αντιοξειδωτική, βιταμινούχα και μεταλλοστοιχειακή (μέταλλα +ιχνοστοιχεία) δράση της διατροφής.
Μετάφραση: Βασίλης Καφαταρίδης