Jesus Super Star και φυλλάδια
Συντονιστής: Συντονιστές
Σας βρίσκω όλους τρομαχτικά ακραίους
Αλλά ας είναι
Ισως δεν έχω σωστή πίστη μέσα μου
Αλλωστε δεν ζήτησα τη γνώμη σας για το έργο ή για το Χ βιβλίο ή για το Χ θέαμα με θέμα Τον Χριστό , αλλά τη γνώμη σας για το πόσο βοηθάει ή βλάπτει η τακτική να γίνονται αντιδράσεις από θρησκευτικές ομάδες και όχι καν από ιερείς έξω από τα μέρη αυτά
Αλλά ας είναι
Αλλωστε δεν ζήτησα τη γνώμη σας για το έργο ή για το Χ βιβλίο ή για το Χ θέαμα με θέμα Τον Χριστό , αλλά τη γνώμη σας για το πόσο βοηθάει ή βλάπτει η τακτική να γίνονται αντιδράσεις από θρησκευτικές ομάδες και όχι καν από ιερείς έξω από τα μέρη αυτά
Εκμετάλευση προς τα θεία;Voliotis έγραψε:Εγώ θα ήθελα να θέσω ένα άλλο ερώτημα, συμφωνώντας με την 123. Με ποιο δικαίωμα μπορεί ο οποιοσδήποτε χ ψ ή ω καλλιτέχνης να πλουτίζει, παρουσιάζοντας τη ζωή προσώπων της Εκκλησίας και μάλλιστα με λάθος στοιχεία; Αυτό δεν είναι εκμετάλλευση προς τα θεία;
Αυτή συμβαίνει ακόμα και μέσα στους ίδιους τους ναούς
Σε ναούς μέσα πουλάνε βιβλία , σε προαύλια πουλάνε αγίασμα και φυλαχτά
Σβύνουν τα κεριά με το που τ'ανάβεις και τα επιστρέφουν πάλι πίσω και κερδίζουν συνεχώς
Και είναι εκμετάλευση προς τα θεία το θεατρικό έργο ενός συγγραφέα επειδή διαφωνούμε με το πως αντιμετωπίζει ένα γεγονός ;
-
creative256
- Τακτικό Μέλος

ο προβληματισμός δεν ήταν ποτέ αντιπαραγωγικός
ο προβληματισμός δεν ήταν ποτέ αντιπαραγωγικός .
Στη συγκεκριμένη περίπτωση , κάποιοι μοίρασαν φυλλάδια μιλώντας για την διαφωνία τους με το έργο. Έχουν δικαίωμα να εκφράζονται .
Πολύ πιο άψογο από τα ακραία συνθήματα στους τοίχους , τις ενοχλητικές(και υποχρεωτικές) διαφημίσεις στους δρόμους και τα ΜΜΜ(μεσα μαζικής μεταφοράς).
Αποδίδει ως μέθοδος διαφωνίας ? Προβληματίζει τον κόσμο?
Ο κόσμος είτε μας αρέσει είτε όχι έχει στην πλειοψηφία του απομακρυνθεί απο την εκκλησία .Αντί για ηχηρες διαφωνίες ας επιλέξουμε την οδό του παραδείγματος . Είναι και η πλέον χριστιανική , και μακρυά απο τις παγίδες του θεάματος , διαφήμισης ,μάρκετινγκ κλπ.
έτσι κι αλλιώς "όστις θέλει οπίσω μου ελθείν",είπε ο Κύριος
Θα κριθούμε για τις σκέψεις-πράξεις μας και όχι για το θεαθήναι . Το παράδειγμα του Φαρισαίου τα λέει όλα
Στη συγκεκριμένη περίπτωση , κάποιοι μοίρασαν φυλλάδια μιλώντας για την διαφωνία τους με το έργο. Έχουν δικαίωμα να εκφράζονται .
Πολύ πιο άψογο από τα ακραία συνθήματα στους τοίχους , τις ενοχλητικές(και υποχρεωτικές) διαφημίσεις στους δρόμους και τα ΜΜΜ(μεσα μαζικής μεταφοράς).
Αποδίδει ως μέθοδος διαφωνίας ? Προβληματίζει τον κόσμο?
Ο κόσμος είτε μας αρέσει είτε όχι έχει στην πλειοψηφία του απομακρυνθεί απο την εκκλησία .Αντί για ηχηρες διαφωνίες ας επιλέξουμε την οδό του παραδείγματος . Είναι και η πλέον χριστιανική , και μακρυά απο τις παγίδες του θεάματος , διαφήμισης ,μάρκετινγκ κλπ.
έτσι κι αλλιώς "όστις θέλει οπίσω μου ελθείν",είπε ο Κύριος
Θα κριθούμε για τις σκέψεις-πράξεις μας και όχι για το θεαθήναι . Το παράδειγμα του Φαρισαίου τα λέει όλα
Elpida έγραψε:Σας βρίσκω όλους τρομαχτικά ακραίους
Αλλά ας είναι
Κατ`αρχας,νομιζω επιτρεπεται να εκφρασουμε την γνωμη μας και για το "εργο",ασχετα απο αν μας την ζητησες η οχι,και ασχετα απο το αν την βρισκεις ακραια.
Η τακτικη των αντιδρασεων βοηθαει αυτους που ενεκα της "ελευθεριας εκφρασης" καποιων, βλεπουν την Πιστη τους να μην αντιμετωπιζεται με τον δεοντα σεβασμο. Εχουν το δικαιωμα και την υποχρεωση να υπερασπιζονται οτι θεωρουν ιερο, απο μυθευματα και βλασφημιες.Εχουν το δικαιωμα και την υποχρεωση να μαχονται για την αληθεια.
Ειτε κληρικοι,ειτε λαικοι εχουν και αυτοι το δικαιωμα της ελευθερης εκφρασης. Η ελευθερια των παντος ειδους καλλιτεχνων ,πρεπει να σταματα εκει που αρχιζει η ελευθερια οποιουδηποτε αλλου.
Με το να βαζουν μια ταμπελα " τεχνη " σε οτι παρουσιαζουν δεν αποκτουν αυτοματα και ανευθυνοτητα η ασυδοσια.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
-
aliploessa
- Τακτικό Μέλος

για μένα ο κάθε άνθρωπος
οφείλει να κάνει τη ζωή του έργο τέχνης,
δηλ. να αφήσει το ιερό να λειτουργήσει
μέσα του...
Δυστυχώς ή ευτυχώς,
τα εμφανή βλάσφημα ή ιερόσυλα κατα πολλούς έργα,
και παράγονται και προβάλλονται
όπως και τα λιγότερο εμφανή
που πιστεύω είναι και τα πιο επικίνδυνα
για την πίστη....
το παράδοξο στην δική μου περίπτωση τουλάχιστον
είναι ότι,
διαβάζοντας Καζαντζάκη,
βλέποντας Ντα βίντσι κλπ.,
άρχισα να μελετώ και ανακάλυψα τους πατέρες της Εκκλησίας,
εντύπωση επίσης μου έκανε που στην πολυσυζητημένη παράσταση
του Πανούση, πέρα από τα σκληρά και ανόσια ίσως, υπήρχε
και τραγούδι που απηγγέλθη με σχετική ευλάβεια και αφορούσε
τον Κοσμά τον Αιτωλό....
Πολλές φορές αναρρωτήθηκα αν τίθεται ζήτημα
απαγόρευσης θεαμάτων ή βιβλίων ή μουσικής στα παιδιά μου
συνδυασμένης με μια σχετικη υστερία,
αλλά τελικά κατέληξα στην ελεύθερη χρήση προϊόντων τέχνης
και στην εκπαίδευση της επεξεργαστικής ικανότητας, παράλληλα
με την προώθηση πνευματικής τροφής.
οφείλει να κάνει τη ζωή του έργο τέχνης,
δηλ. να αφήσει το ιερό να λειτουργήσει
μέσα του...
Δυστυχώς ή ευτυχώς,
τα εμφανή βλάσφημα ή ιερόσυλα κατα πολλούς έργα,
και παράγονται και προβάλλονται
όπως και τα λιγότερο εμφανή
που πιστεύω είναι και τα πιο επικίνδυνα
για την πίστη....
το παράδοξο στην δική μου περίπτωση τουλάχιστον
είναι ότι,
διαβάζοντας Καζαντζάκη,
βλέποντας Ντα βίντσι κλπ.,
άρχισα να μελετώ και ανακάλυψα τους πατέρες της Εκκλησίας,
εντύπωση επίσης μου έκανε που στην πολυσυζητημένη παράσταση
του Πανούση, πέρα από τα σκληρά και ανόσια ίσως, υπήρχε
και τραγούδι που απηγγέλθη με σχετική ευλάβεια και αφορούσε
τον Κοσμά τον Αιτωλό....
Πολλές φορές αναρρωτήθηκα αν τίθεται ζήτημα
απαγόρευσης θεαμάτων ή βιβλίων ή μουσικής στα παιδιά μου
συνδυασμένης με μια σχετικη υστερία,
αλλά τελικά κατέληξα στην ελεύθερη χρήση προϊόντων τέχνης
και στην εκπαίδευση της επεξεργαστικής ικανότητας, παράλληλα
με την προώθηση πνευματικής τροφής.
Αγαπητή μου Ελπίδα τα θέματα που προτείνεις σήμερα είναι όλα τέτοια,που με ακρίβεια θα προκαλέσουν έντονες διαφωνίες. Τοποθετούμαι στο συγκεκριμένο γιατί είναι το λιγότερο.....επικίνδυνο για πρωϊνές αψιμαχίες.Η τέχνη είναι ελεύθερη μορφή έκφρασης του καλλιτέχνη,και οι λεπτές γραμμές ισορροπίας που επικρατούν σε ένα έργο προϊδεάζουν για τις νοητικές του αναζητήσεις,είτε αυτό αποτυπώνεται σε ένα πίνακα,είτε στη μουσική είτε στο θέατρο,είτε στον χορό.Μας περιέγραψες το συγκεκριμένο χορόδραμα,αποδίδοντας σ'αυτό εμφατικά στοιχεία,όπως το άψογο των χορευτών,τόυ ηχοχρώματος της μουσικής πανδαισίας,σεβόμενο τις ιερές στιγμές του Πάθους του Χριστού,και προσδιόρισες στο αποτέλεμα εστιάζοντας στη γεύση που αφήνει.Γεύση όμορφη....διδακτική για νέα παιδιά που ίσως θέλουν να διαμορφώσουν άποψη οχι μεσα από τον δικανικό λόγο της εκκλησίας,αλλα μέσα από την τέχνη!Ομως Ελπίδα προσδιόρισες και μερικά σημεία -αιρετικά-όσον αφορά την ιστορικότητα των γεγονότων συγκρινόμενα με την Αγία Γραφή.Ερωτισμός από μέρους της Μαγδαληνής,και πανηγυρική αθώωση του Ιούδα του μεγάλου θύματος των προδιαγραφέντων του Θεού.Αγαπητή μου όταν η διδαχή από όπου και να προέρχεται,ενώ φαίνεται οτι έχει επάρκεια αλλοιώνει κάποια ελάχιστα σημεία είναι χειρότερη της ύβρεως.Το υβριστικό το αποφεύγεις γιατί σου δημιουργεί ταραχή, ενώ το δοσμένο με γνωστικό εσωτερικό τρόπο σε κάνει κοινωνό μιας αλήθειας που είναι δυσδιάκριτη ως πρός το ψέμμα και η ψυχική ζημιά είναι αόρατη και ανεπανόρθωτη.Οσο για τις διαμαρτυρίες των παράταιρων,παρωχημένων έξω από το έργο? Οπως αυτοί που είδαν το έργο έχουν ελευθερία επιλογής να το κάνουν,άλλο τόσο έχουν ελευθερία επιλογής και αυτοί να αντιδράσουν κόσμια.Ξέρεις πως λέγεται αυτό?Απολογία Πίστης.Και για το σταυρουδάκι που είπες......Ο γέροντας Παϊσιος στους Λόγους Β'λέει οτι ο Σταυρός έχει ζωοποιό δύναμη σ'αυτούς που πιστεύουν και ζουν εν Χριστώ.Τα ούρα ....και το σταυρό να βάλεις πάνω τους,δεν γίνονται ποτέ αγίασμα.Καλημέρα...ήταν κάποιες ταπεινές μου σκέψεις....
Δηλαδή είμαι αμαρτωλή επειδή πήγα να δω τη παράσταση ;anny έγραψε:Ξέρεις πως λέγεται αυτό?Απολογία Πίστης.Και για το σταυρουδάκι που είπες......Ο γέροντας Παϊσιος στους Λόγους Β'λέει οτι ο Σταυρός έχει ζωοποιό δύναμη σ'αυτούς που πιστεύουν και ζουν εν Χριστώ.Τα ούρα ....και το σταυρό να βάλεις πάνω τους,δεν γίνονται ποτέ αγίασμα.Καλημέρα...ήταν κάποιες ταπεινές μου σκέψεις....
Την επόμενη φορά δηλαδή να γεμίσω όλο το προαύλιο με προσπέκτους και αφίσσες κολημένες στα παγκάκια ;
Τα ούρα είπες και το σταυρό να βάλεις πάνω τους δεν γίνονται ποτέ αγίασμα
Τι εννοείς ; διότι είπα ότι είχα το σταυρό στη τσάντα μου και σκέφτηκα να τον δείξω και να τους πω πως δεν είμαι αντίχριστη που πήγα να δω μια παράσταση η οποία ακόμα και αν γράφτηκε για να προβληματίσει πάλι δεν θεωρώ πως ο προβληματισμός αποτελεί αμαρτία . Αμαρτία αποτελεί η συγκατάθεσή μας σε αυτόν ως αλλαγή σκέψης
(Τα θέματα που έβαλα σήμερα δεν τα έβαλα με σκοπό να γίνει τσακωμός αλλά να πάψει ο τσακωμός . Το φόρουμ απ΄ότι βλέπω έχει σε ποσοστό 90% παλαιοημερολογίτες που βρίζουν συνέχεια τους ιερείς της Ορθοδόξου εκκλησίας μου )
Ισως τα θέματα που έβαλα να τους κάνουν να γίνουν λίγο πιο ήρεμοι
Σε αυτό σφάλλεις. Οι Παλαιοημερολογίτες σε αυτό το φόρουμ δεν είναι παραπάνω από 5-6. Οι "βρισιές" στις οποίες αναφέρεσαι δεν προέρχονται εκ του πονηρού, αλλά αποβλέπουν στην επιστροφή κάποιων ταγών στην αυτούσια Ορθόδοξη διδασκαλία. Όταν ο χ Μητροπολίτης, Αρχιεπίσκοπος ή Πατριάρχης αρχίζει να λοξοδρομεί, είναι χρέος όλης της Εκκλησίας να του υποδείξει το σωστό δρόμο της σωτηρίας. Ειδικά, στην Ορθοδοξία ΔΕΝ ισχύει ο θεσμός του Πάπα και του αλάθητου. Οποιοσδήποτε ανώτατος κληρικός είναι επιρρεπής σε δογματικά ή άλλα λάθη. Γι' αυτό και οι υπόλοιποι που τα διαπιστώνουν, οφείλουν να προσπαθήσουν να τον συνετίσουν.Elpida έγραψε:Το φόρουμ απ΄ότι βλέπω έχει σε ποσοστό 90% παλαιοημερολογίτες που βρίζουν συνέχεια τους ιερείς της Ορθοδόξου εκκλησίας μου )
Ισως τα θέματα που έβαλα να τους κάνουν να γίνουν λίγο πιο ήρεμοι