Σελίδα 13 από 13
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Παρ Νοέμ 07, 2014 7:32 am
από stathisekp
Ναι, από φυτικά έλαια είναι γενικά οι μαργαρίνες, προσοχή όμως γιατί έχουν κυκλοφορήσει και μαργαρίνες με προσθήκη ζωικού λίπους (βουτύρου). Γιαυτό να ρίχνουμε μια ματιά στη συσκευασία ,στα συστατικά.
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 12, 2014 5:57 pm
από vasilisalt
Το γλύκισμα της γαλήνης
Υ Λ Ι Κ Α
1. Ένα κιλό απλή καρδιά.
2. Δύο κιλά ήσυχη συνείδηση.
3. Μισό κιλό χαρωπό πρόσωπο.
4. 300 γραμμάρια αγάπη.
5. Δύο φλιτζάνια γέλιο.
6. Δύο κουταλάκια εξοχή.
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
1. Ρίχνετε στην κατσαρόλα του εσωτερικού σας κόσμου την ήσυχη συνείδηση και την απλή καρδιά.
2. Τα δουλεύετε πολύ καλά, ώσπου ν’ ασπρίσουν, να φουσκώσουν και να γεμίσει η κατσαρόλα.
3. Προσθέτετε τότε την αγάπη και το γλυκό σας παίρνει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
4. Μετά ρίχνετε το χαρωπό πρόσωπο και το γέλιο.
5. Προσέχετε πολύ καλά στο δούλεμα, γιατί ένα κατσούφιασμα μπορεί να κόψει το γλυκό.
6. Αν έχετε λίγη εξοχή, βάζετε και δύο κουταλάκια για άρωμα.
7. Όταν δουλέψετε καλά όλα τα υλικά, δηλαδή: την συνείδηση, την απλή καρδιά, την αγάπη, το γέλιο, το χαρωπό πρόσωπο και την εξοχή, τα ρίχνετε στο ταψί της ψυχής, τα στρώνετε με την κουτάλα της θελήσεως και τα ψήνετε στο φούρνο της υπομονής.
8. Το σερβίρετε ζεστό, ραντισμένο με την εμπιστοσύνη στον Θεό!
Όσοι έφαγαν αυτό το γλύκισμα
ομολογούν ότι το κύριο χαρακτηριστικό
της γεύσεώς του είναι η ψυχική γαλήνη...
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 12, 2014 8:07 pm
από ntinos
vasilisalt έγραψε:Το γλύκισμα της γαλήνης
Υ Λ Ι Κ Α
1. Ένα κιλό απλή καρδιά.
2. Δύο κιλά ήσυχη συνείδηση.
3. Μισό κιλό χαρωπό πρόσωπο.
4. 300 γραμμάρια αγάπη.
5. Δύο φλιτζάνια γέλιο.
6. Δύο κουταλάκια εξοχή.
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
1. Ρίχνετε στην κατσαρόλα του εσωτερικού σας κόσμου την ήσυχη συνείδηση και την απλή καρδιά.
2. Τα δουλεύετε πολύ καλά, ώσπου ν’ ασπρίσουν, να φουσκώσουν και να γεμίσει η κατσαρόλα.
3. Προσθέτετε τότε την αγάπη και το γλυκό σας παίρνει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
4. Μετά ρίχνετε το χαρωπό πρόσωπο και το γέλιο.
5. Προσέχετε πολύ καλά στο δούλεμα, γιατί ένα κατσούφιασμα μπορεί να κόψει το γλυκό.
6. Αν έχετε λίγη εξοχή, βάζετε και δύο κουταλάκια για άρωμα.
7. Όταν δουλέψετε καλά όλα τα υλικά, δηλαδή: την συνείδηση, την απλή καρδιά, την αγάπη, το γέλιο, το χαρωπό πρόσωπο και την εξοχή, τα ρίχνετε στο ταψί της ψυχής, τα στρώνετε με την κουτάλα της θελήσεως και τα ψήνετε στο φούρνο της υπομονής.
8. Το σερβίρετε ζεστό, ραντισμένο με την εμπιστοσύνη στον Θεό!
Όσοι έφαγαν αυτό το γλύκισμα
ομολογούν ότι το κύριο χαρακτηριστικό
της γεύσεώς του είναι η ψυχική γαλήνη...
Βασίλη, ο Θεός σε έστειλε?..πάνω που έψαχνα καμια συνταγή για τη νηστεία των Χριστουγέννων
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 13, 2014 7:34 am
από Domna
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Δευ Δεκ 01, 2014 9:25 am
από Domna
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Τετ Δεκ 03, 2014 9:04 pm
από Domna
Tα Γιουβαρλάκια της Φακής
Χορτοφαγικά, νηστίσιμα ή αλλιώς vegan γιουβαρλάκια
Υλικά:
Για τα γιουβαρλάκια:
500 γρ. ρύζι
250 γρ φακή χονδρή (μισό σακουλάκι)
2 μεγάλα κρεμμύδια
τριμμένη φρυγανιά
αλεύρι για το πασπάλισμα
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
1 βιολογικό ζωμό λαχανικών
λάδι για τηγάνισμα
Για τη σούπα:
2 κουταλιές της σούπας ρύζι
1 κρεμμύδι
1 1/2 κουταλιά φυτικό βούτυρο
1 βιολογικός ζωμός λαχανικών
1 καρότο
λιγα μανιτάρια agaricus (τα απλά λευκά)
λίγο σέληνο
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
Εκτέλεση:
Για τα γιουβαρλάκια:
1. Βάζουμε τη φακή στο μούσκιο όλο το βράδυ.
2. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό και μία χούφτα αλάτι. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε το ρύζι για τα γιουβαρλάκια και το βράζουμε/σουρώνουμε κανονικά σαν πιλάφι και τα αφήνουμε στην άκρη.
3. Παίρνουμε τις μουλιασμένες φακές και σιγά σιγά τις περνάμε από το μπλέντερ μαζί με λίγο νερό κάθε φορά ώστε να γίνουν πολτός.
4. Τοποθετούμε τον πολτό της φακής σ' ένα μπολ όσο το δυνατόν μεγαλύτερο (γιατί θα μπουν πολλά υλικά). Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι, τον έναν ζωμό λαχανικών θρυμματισμένο, τα κρεμμύδια (αφού τα περάσουμε από μπλέντερ), κύμινο, πιπέρι, την τριμμένη φρυγανιά, μία χούφτα αλάτι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα εύπλαστο ομοιογενές ζυμάρι.
5. Ζυμώνουμε και πλάθουμε γιουβαρλάκια σχετικά μεγάλα (ώστε να μην διαλυθούν αργότερα).
6. Βάζουμε λάδι τηγανίσματος σ' ένα τηγάνι (σχεδόν όσο θα βάζαμε για να τηγανίσουμε πατάτες) και το αφήνουμε να κάψει καλά. Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τα γιουβαρλάκια μας μέχρι να πάρουν το χρώμα της απαλής σοκολάτας.
(Σημείωση: Τα γιουβαρλάκια μετά το τηγάνισμα τρώγονται και σαν κεφτέδες. Μην περιμένετε να βάλετε όλα τα γιουβαρλάκια στη σούπα γιατί α) θα βγουν πολλά, και β) αν δεν υποκύψετε να φάτε τα μισά, θα σας τα φαν σίγουρα οι γύρω σας, βγαίνουν πεντανόστιμα).
Για τη σούπα:
7. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει, ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να γεμίσει πάνω από τη μισή κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον δεύτερο ζωμό λαχανικών, το κύμινο, το πιπέρι και μία χούφτα αλάτι και περιμένουμε να βράσει.
8. Στο μεταξύ, κόβουμε το καρότο σε πάρα πολύ μικρά κυβάκια, το σέληνο και το κρεμμύδι (μπορούμε να τα περάσουμε κι από το μπλέντερ). Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και φροντίζουμε να πασπαλίσουμε όσα γιουβαρλάκια μας έμειναν με αλεύρι.
9. Μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα υλικά μας, τα αλευρωμένα γιουβαρλάκια και τις 2 κουταλιές ρύζι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (γύρω στα 15 λεπτά) και είναι έτοιμο.
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 05, 2014 8:03 am
από Domna
Παστίτσιο
Συστατικά
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
1 κύβο φρέσκων λαχανικών
500 γραμμάρια μανιτάρια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 δαφνόφυλλο
Μερικούς κόκκους μπαχάρι
1 φλιτζάνι άσπρο κρασί
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
Λίγη ζάχαρη
Αλάτι-πιπέρι
Μπεσαμέλ: 7 κουταλιές σούπας κοφτές μαργαρίνη
11 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 ποτήρια νερό
Αλάτι-πιπέρι
Τριμμένο μοσχοκάρυδο
Φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό μαζί με το κύβο λαχανικών και τα σουρώνουμε.
Πλένουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε στο μούλτι να γίνουν κιμάς.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο χωρίς να μαυρίσει και προσθέτουμε το κιμά μανιταριών με τα μπαχαρικά.
Σοτάρουμε μέχρι να βγάλει ο κιμάς όλα τα υγρά του και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε στη κατσαρόλα το πελτέ και το χυμό ντομάτας.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και συμπληρώνουμε με αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει ο κιμάς χωρίς πολλά υγρά.
Όταν είναι έτοιμος αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη με το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να ξανθύνει και ρίχνουμε το νερό χλιαρό λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς, το αλάτι και λίγο πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε έως ότου πήξει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα μακαρόνια (αφαιρούμε από τα βρασμένα μακαρόνια 1 πιάτο βαθύ), με το κιμά μανιταριών και τα ρίχνουμε σε ένα πυρέξ που έχουμε πρώτα πασπαλίσει με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Τακτοποιούμε τα μακαρόνια να μην αφήνουν κενά και χύνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ αφήνοντας ένα δάκτυλο απόσταση από το χείλος του πυρέξ.
Στρώνουμε καλά τη κρέμα, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο τριμμένο και τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.