Εγωισμός.........

Γενικά Πνευματικά Θέματα

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Thomas15n
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Εγωισμός.........

Δημοσίευση από Thomas15n »

Ο εγωισμός είναι όπως η μετριοφροσύνη, μία έκφραση που λέμε σκοπτικά "είμαι και μετριόφρων" δηλαδή από την στιγμή που το δηλώνω δεν είμαι μετριόφρων, έτσι και όσοι δηλώνουν ότι δεν είναι εγωιστές ή δεν έχουν εγωισμό είναι οι μεγαλύτεροι εγωιστές. Εγωισμό λιγότερο ή περισσότερο έχουμε όλοι μας είναι συστατικό της προσωπικότητας μας, οι έλληνες δε είναι από αρχαιοτάτων χρόνων οι καθ'εαυτό εγωιστές με όλη την σημασία της λέξεως. Ε το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί ο καθένας να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του εγωισμού του ώστε να τον κρατήσει σε λογικά πλαίσια και να μην γίνει θεριό που θα τον κατασπαράξει.
Στις ημέρες μας γιά ευνόητους λόγους προωθείται ο έντονος εγωισμός ως αξία σε όλους και ειδικότερα στις γυναίκες, διότι εγωισμός με εγωισμό αν συναντηθούν τότε μιλάμε γιά ατομική έκρηξη μεγατόνων.
Μεγαλύτερη από της Χιροσίμα τόσο μεγάλη που διαλύει κοινωνίες και έθνη, όπως περίπου συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Λίγο δύσκολη και ιδιόμορφη, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η θέση σου Θωμά.
Θα σκεφτώ τα λεγόμενά σου.

Αλλά αυτό που ακολουθεί, δεν το πολυκαταλαβαίνω, δεν το εξηγείς λίγο?
Thomas15n έγραψε:Στις ημέρες μας γιά ευνόητους λόγους προωθείται ο έντονος εγωισμός ως αξία σε όλους και ειδικότερα στις γυναίκες,
Γιατί ιδιαίτερα στις γυναίκες?

Νάσαι καλά αδελφέ.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Gewrgiosgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Gewrgiosgr »

οταν λεμε εγωισμό εννωούμε και υπερηφάνια κενοδοξία η ειναι διαφορετικά? εγγυς Κύριος τοις συντετριμμενοις την καρδία και τους ταπεινούς το πνεύματι σώσει ...
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον.Τριάς Αγία Δόξα Σοι!
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Andreasmas »

Αντίθετα εμένα όχι μόνο δε μου πρόσφερε τίποτε η Ψυχολογία ,αλλά μου αποδόμησε την εσωτερική γαλήνη και με φόρτωσε με μπόλικη οίηση .

Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω με τα επιμέρους με την Ψυχούλα .

Και για να μη μακρολογώ θα τονίσω δυο μόνο επισημάνσεις:
1.Αν σήμερα ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς ,των αγραμμάτων ή και των φτωχών έστω ,ήταν σαν τον παλιό καλό καιρό ,ίσως και να μη χρειάζονταν καθόλου οι Ψυχολόγοι σήμερα .
2.Αν οι άνθρωποι σήμερα φρόντιζαν να δώσουν στην ψυχή τους την μοναδική τροφή που ο Θεός προσφέρει ,και αφού επισταμένως πριν είχαν φροντίσει να κάνουν κατάθεση ψυχής στον Πνευματικό τους ,τότε σίγουρα, πολλοί λίγοι θα ήταν οι κατά τ`άλλα σεβαστοί αυτοί επιστήμονες .

Στο προκείμενο τώρα και επιγραμματικά:

Εγωισμός υπάρχει όπου δεν υπάρχει
η Αγία Υπομονή και η Βασίλισσα των αρετών ,η Αγάπη.

Γι` αυτό,
ας αγαπήσουμε τον κάθε άνθρωπο σαν τον εαυτό μας και ας μη βλέπουμε κανενός τα παραπτώματα ,παρά μόνο τα δικά μας.
Ας σκορπίζουμε στους φτωχούς τα υλικά αγαθά που ο Θεός μας δίνει ,κι ας έχουμε την Ιερά ταπείνωση να μας οδηγεί στο δρόμο Του.

<<Ζω τόσα χρόνια σ`αυτό
Τον κόσμο και δε γνώρισα
ούτε ένα ένα κακό άνθρωπο
παρά μόνο τον εαυτό μου>>

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
Άβαταρ μέλους
XRHSTOS
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από XRHSTOS »

αν και δεν ειμαι ειδικος.. η ψυχολογια δεν θεραπευει οπως θεραπευει η Ορθοδοξια.. απλα μπορει να βοηθησει αυτους δεν πιστευουν σε τιποτα..
αλλα απο την αλλη η ψυχολογια δεν ειναι ακριβως επιστημη... πιο πολυ φιλοσοφικολογια...
ο καθε ενας προτεινε τροπος θεραπειας π μοιραια επηρεαζονται απο τις θρησευτικες του πεποιθησεις..
ετσι πχ ο Andler ενας εβραιος ψυχολογος ελεγε πως οι νευρωσεις εχουν ριζα στο οτι ο ανθρωπος δεν ξερει ποιος ειναι ο σκοπος της Ζωης του!! ποσο αληθινο
αλλος μιλουσε για το ανικανοποιητο κλ.. η μρα με την νυχτα...

παντως καποια πραγματα τα ειπανε σωστα.. αφου ο ανθρωπος σαν κατ εικονα Θεου εστω κ αμαυρωμενη κατι μπορει να πει...
αυτη ειναι προσωπικη θεση... οποιος διαφωνει ας με διορθωσει! με πολυ χαρα θα το δεχτω
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

Ένας καλός Πνευματικός , δεν συγκρίνεται με όλους τους ψυχολόγους του κόσμου μαζί , όπως εν πολλοίς λέει και ο Ανδρέας μας.

Αν είναι ευλογημένο Ανδρέα.
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Andreasmas »

Αποκάλεσα την Ψυχολογία επιστήμη από το <<επίσταμαι>>,κάτι βεβαίως που γίνεται και που υπάρχει ,αλλά που παράκειται σε ένα θολό έως σκοτεινό τοπίο
μιας υποτιθέμενης υπαρκτής γνώσης .
Δεν το λέω εγώ αυτό .
Το λένε οι ίδιοι με τις γνωστές αντιπαραθέσεις τους και που διαφαίνεται στο ότι δε φτάνουν σε ολοκληρωμένα πορίσματα και αλήθειες και που να τις αποδέχονται όλοι.
Αυτό δε έκανε κι ο Φρόυντ ;
Αυτό δεν έκανε κι ο Καρλ Γιουνγκ ;Ο ίδιος μάλιστα θεώρησε τον εαυτό μας κέντρο του κόσμου και σε όλες τις ρήσεις του υπερτονίζει το <<ΕΓΩ>> και το θεωρεί ως το πιο φωτισμένο μέρος της ύπαρξης .

Και οι δυο ήταν Εβραϊκής καταγωγής ,όπως και πολλοί άλλοι.
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
Thomas15n
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

panagiotisspy έγραψε:Λίγο δύσκολη και ιδιόμορφη, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η θέση σου Θωμά.
Θα σκεφτώ τα λεγόμενά σου.

Αλλά αυτό που ακολουθεί, δεν το πολυκαταλαβαίνω, δεν το εξηγείς λίγο?
Thomas15n έγραψε:Στις ημέρες μας γιά ευνόητους λόγους προωθείται ο έντονος εγωισμός ως αξία σε όλους και ειδικότερα στις γυναίκες,
Γιατί ιδιαίτερα στις γυναίκες?

Νάσαι καλά αδελφέ.
Έχεις ακούσει μήπως γιά το Depopulation Program πρόγραμμα αποπληθυσμοποίησης δηλαδή, με αυξημένο εγωισμό μιά γυναίκα δεν μένει υπό άντρα σε οικογένεια και αν γίνει μετά διαζύγιο, χωρίς οικογένεια και άνδρα πόσα παιδιά να κρατήσει μιά γυναίκα ένα το πολύ, δηλαδή προωθείται η διάλυση της οικογένειας και κατ'επέκταση της κοινωνίας η πληθυσμιακή συρρίκνωση κυρίως στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.
Ο άνδρας από την φύση του είναι εγωιστής ενώ παλαιότερα οι γυναίκες υπάκουαν τους άνδρες τους με την ανάπτυξη του εγωισμού μέσω του φεμινισμού παραδοσιακή οικογένεια δεν στέκεται όπως και συμβαίνει ήδη γι'αυτό τα διαζύγια έχουν εκτοξευτεί.
Thomas15n
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Επί τη ευκαιρία παρακαλώ όταν βάζετε ερωτηματικό να βάζετε το ελληνικό (;) και όχι το λατινικό (?). Τί είπες; What are you saying?
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

Thomas15n έγραψε:Επί τη ευκαιρία παρακαλώ όταν βάζετε ερωτηματικό να βάζετε το ελληνικό (;) και όχι το λατινικό (?). Τί είπες; What are you saying?
Γιατί έχεις πρόβλημα με αυτό ?
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Θέματα”