Θα πούμε ξανά ΟΧΙ;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Θα πούμε ξανά ΟΧΙ;

Δημοσίευση από Andreasmas »

Αγαπητέ μου, μάλλον δε διάβασες την απάντηση που έδωσα στον Διονύση ,ο οποίος πολύ σωστά και με αδελφικό τρόπο επισήμανε κάποια τρωτά και δικαίως τον ευχαρίστησα.
Με γνωρίζει και τον γνωρίζω πολύ καλά και χαίρομαι όταν υπάρχουν τέτοιες αμιγείς διαπροσωπικές σχέσεις .
Θα χαιρόμουν πολύ να βλέπει και ο καθένας τον άλλο σαν αδελφό του ,ακόμα κι αν υπάρχουν αντιθέσεις ή διαφορές κι όχι να καιροφυλαχτούμε για ενορχηστρωμένες προσωπικές επιθέσεις .

Όταν έγραφα αυτό που επισυνάπτεις ,είχα στο νου μου αυτό:

ο Henry Kissinger είχε πει: «The Greek people are anarchic and difficult to tame. For this reason we must strike deep into their cultural roots: Perhaps then we can force them to conform. I mean, of course, to strike at their language, their religion, their cultural and historical reserves, so that we can neutralize their ability to develop, to distinguish themselves, or to prevail; thereby removing them as an obstacle to our strategically vital plans in the Balkans, the Mediterranean, and the Middle East»
Οι Έλληνες είναι αναρχικοί... και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή). -
Απόσπασμα ομιλίας του στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβρη του 1974.

Καταδίκασέ με λοιπόν !
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

lovethink έγραψε:
Andreasmas έγραψε:Εδώ όμως δεν επιθυμώ να μιλήσω εγώ ,ας μιλήσουν δυο άνθρωποι που μισούν τον Έλληνα ,μισούν την Ελλάδα μας ,την Πατρίδα μας ,κι ό,τι ακούει στο όνομα Ελλάδα.

1. Φρήντριχ Σίλερ:
<<Καταραμένε Έλληνα
Όπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω.
Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά, πρώτος και αξεπέραστος.
Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος.
…Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα, εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος κι ανεπισκίαστος.
Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη Γνώση…
Γιατί να σε αγγίξω;
Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός;
Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;
>>
!
Έχεις δίκιο ,δε διάβασες το παρακάτω:

Να λοιπόν που και δεδηλωμένοι εχθροί μας σκύβουν αυτοβούλως την κεφαλή των στο μεγαλείο το ελληνικό και που πάντα θα αναρωτιούνται ,τι είναι ο Έλληνας ,ο άνθρωπος αυτός που μέσα από πάθη ,πολέμους ,λιμούς ,λοιμούς ,φυσικές καταστροφές και τραγωδίες επαναλαμβανόμενες ,κατορθώνει παρ`όλα αυτά ,όχι μόνο να υπάρχει, αλλά και να μεγαλουργεί, να γράφει Ιστορία .
Ο Έλληνας δεν είναι αυτός που έστρεψε και που είναι σε θέση να στρέψει τον ρου της Ιστορίας και να δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέους ορίζοντες στην οικουμένη;

Είδες πόσο εύκολο είναι να πέσεις σε παγίδα και να συκοφαντήσεις έναν άνθρωπο ; o Συγκεκριμένος είναι ποιητής .Το ποίημα αυτό δεν δείχνει ότι μισεί την Ελλάδα αλλά δείχνει ότι ζηλεύει την φιλοσοφία και τον πολιτισμό μας .Δεν είναι ένα κείμενο μίσους αλλά ένα κείμενο θαυμασμού
Δεν μπορείς να ξέρεις αν το έγραψε επειδή "μισούσε" τους Ελληνες ή αν ήθελε να δείξει με αυτό το τρόπο τον πολιτισμό των Ελλήνων
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

lovethink έγραψε:
Andreasmas έγραψε:Εδώ όμως δεν επιθυμώ να μιλήσω εγώ ,ας μιλήσουν δυο άνθρωποι που μισούν τον Έλληνα ,μισούν την Ελλάδα μας ,την Πατρίδα μας ,κι ό,τι ακούει στο όνομα Ελλάδα.

1. Φρήντριχ Σίλερ:
<<Καταραμένε Έλληνα
Όπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω.
Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά, πρώτος και αξεπέραστος.
Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος.
…Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα, εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος κι ανεπισκίαστος.
Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη Γνώση…
Γιατί να σε αγγίξω;
Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός;
Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;
>>
!
Είδες πόσο εύκολο είναι να πέσεις σε παγίδα και να συκοφαντήσεις έναν άνθρωπο ; o Συγκεκριμένος είναι ποιητής .Το ποίημα αυτό δεν δείχνει ότι μισεί την Ελλάδα αλλά δείχνει ότι ζηλεύει την φιλοσοφία και τον πολιτισμό μας .Δεν είναι ένα κείμενο μίσους αλλά ένα κείμενο θαυμασμού
Δεν μπορείς να ξέρεις αν το έγραψε επειδή "μισούσε" τους Ελληνες ή αν ήθελε να δείξει με αυτό το τρόπο τον πολιτισμό των Ελλήνων
Έχεις δίκιο, δε διάβασες το παρακάτω:

Να λοιπόν που και δεδηλωμένοι εχθροί μας σκύβουν αυτοβούλως την κεφαλή των στο μεγαλείο το ελληνικό και που πάντα θα αναρωτιούνται ,τι είναι ο Έλληνας ,ο άνθρωπος αυτός που μέσα από πάθη ,πολέμους ,λιμούς ,λοιμούς ,φυσικές καταστροφές και τραγωδίες επαναλαμβανόμενες ,κατορθώνει παρ`όλα αυτά ,όχι μόνο να υπάρχει, αλλά και να μεγαλουργεί, να γράφει Ιστορία .
Ο Έλληνας δεν είναι αυτός που έστρεψε και που είναι σε θέση να στρέψει τον ρου της Ιστορίας και να δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέους ορίζοντες στην οικουμένη;
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

Captain Yiannis έγραψε:
ΔΕΝ Σ'ΑΡΕΣΟΥΝ ήθελα να πω ,αμάν κι εσύ αμέσως[/quote]

Όχι όχι , αλλά μου προξένησε , ένα χαμόγελο. :lol: :lol:[/quote]

Tότε είμαι καχύποπτος κ είναι κακό αυτό , γιατί αλλού πήγε το μυαλό μου :p
Καλή Σαρακοστή
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Andreasmas έγραψε: κι όχι να καιροφυλαχτούμε για ενορχηστρωμένες προσωπικές επιθέσεις .

Καταδίκασέ με λοιπόν !
Επ επ επ επ επ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ τώρα σοβαρολογείς ; χωρίς να με γνωρίζεις γυρίζεις και λες ότι ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΧΤΩ και σου έκανα προσωπική επίθεση ;
Τι επίθεση σου έκανα ; που είπα την άποψή μου ;
Kαι αυτό το "καταδικασέ με" στο τέλος τι σημαίνει ;
Eντάξει ρε φίλε ,δεν μιλάω άλλο τότε ,αν είναι να λέμε τη γνώμη μας και να ακούμε από πάνω ότι καιροφυλαχτούμε για να επιτεθούμε καλύτερα να μην γράφω

(Μα τι θέλω και γράφω .....ΤΙ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ !!!!!!)
Καλή Σαρακοστή
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

lovethink έγραψε:
Andreasmas έγραψε: κι όχι να καιροφυλαχτούμε για ενορχηστρωμένες προσωπικές επιθέσεις .

Καταδίκασέ με λοιπόν !
Επ επ επ επ επ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ τώρα σοβαρολογείς ; χωρίς να με γνωρίζεις γυρίζεις και λες ότι ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΧΤΩ και σου έκανα προσωπική επίθεση ;
Eντάξει ρε φίλε ,δεν μιλάω άλλο τότε ,αν είναι να λέμε τη γνώμη μας και να ακούμε από πάνω ότι καιροφυλαχτούμε για να επιτεθούμε καλύτερα να μην γράφω

Καληνύχτα ,Μάνο.
Έχεις την εν Χριστώ αγάπη μου .
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Andreasmas έγραψε:
lovethink έγραψε:

Καταδίκασέ με λοιπόν !

Καληνύχτα ,Μάνο.
Έχεις την εν Χριστώ αγάπη μου .
Ωραία απάντηση , αφού πρώτα πεις στον άλλον ότι καιροφυλαχτεί του κλείνεις και την πόρτα της συζήτησης με φόρα ( βάζοντας φυσικά και την "αγάπη" μέσα για να νιώσεις καλά )
Καλή Σαρακοστή
Pythagoras
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Pythagoras »

.
Τὴν 28η Ὀκτωβρίου 1940, ἡ Ἑλλάδα κινδύνευσε τὸν ἔσχατο κίνδυνο. Ἀλλὰ οἱ ἔνδοξοι πρόγονοί μας ἔκαναν τὸ χρέος τους πρὸς τὴν Πατρίδα. Δὲν στάθηκαν μὲ
σταυρωμένα τὰ χέρια, δὲν ἀντιμετώπισαν μοιρολατρικὰ τὸν κίνδυνο, ἀλλὰ κατέφυγαν στὸν Θεό, πολέμησαν, θυσιάστηκαν, ἔσωσαν τὴν Πατρίδα μας καὶ δόξασαν τὸ Ἔθνος μας!
.
Τώρα ἡ Ἑλλάδα βρίσκεται πάλι σὲ δύσκολη θέση. Ἐμεῖς ποὺ εἴμαστε τὰ παιδιὰ καὶ τὰ ἐγγόνια αὐτῶν ποὺ πολέμησαν τὸ 1940, ἄραγε θὰ κάνουμε τὸ χρέος μας
γιὰ νὰ σώσουμε τὴν Πατρίδα μας; Πολλοὶ λένε ὅτι βρισκόμαστε στὴ δίνη μεγάλης κρίσεως. Ἄλλοι λένε ὅτι βρισκόμαστε στὰ πρόθυρα χρεωκοπίας! Μελετώντας
μὲ τὴν κοινὴ λογικὴ καὶ μὲ ἀριθμητικοὺς ὑπολογισμοὺς τὴ δεινὴ θέση στὴν ὁποία βρισκόμαστε, συμπεραίνουν ὅτι ἡ Ἑλλάδα θὰ σωθεῖ μόνο μὲ θαῦμα!
.
Θέλουμε θαῦμα; Ὑπάρχει τὸ θαῦμα. Νὰ μᾶς διδάξει ἡ Ἱστορία. Ἦταν μικρότερη ἡ δυσκολία ποὺ ἀντιμετώπισε ἡ γενεὰ τοῦ ’40; Οἱ ἀριθμοὶ ἦταν καὶ τότε ἀμείλικτοι. Τὸ πρόβλημα ἐθεωρεῖτο καὶ τότε ἄλυτο. Ἀλλὰ αὐτοὶ ποὺ ἔγραψαν τὴν ἀθάνατη ἐποποιΐα, δὲν ἔλυσαν τὸ πρόβλημα μὲ τὴ λογική. Τὸ ἔλυσαν μὲ τὴν καρδιὰ καὶ τὴν πίστη!
.
Νὰ τοὺς μοιάσουμε! Νὰ μιμηθοῦμε τὴ γενναιότητα καὶ τὸν ἡρωισμό τους, τὴν ἑνότητα καὶ ὁμοψυχία τους, τὴ θερμὴ πίστη τους στὸν Θεό, τὶς πύρινες προσευχές τους, τὴν καταφυγή τους στὴν προστασία τοῦ Θεοῦ καὶ τὴ σκέπη τῆς Παναγίας, τὴν αὐταπάρνηση καὶ τὶς θυσίες τους, τὴν ἀπέραντη ἀγάπη τους πρὸς τὴ γλυκύτατη Πατρίδα!
.
Γιὰ νὰ βγοῦμε ἀπὸ τὴν πολλαπλὴ κρίση ποὺ μαστίζει τὸν τόπο μας, ὀφείλουμε ὅλοι νὰ βοηθήσουμε τὴν Πατρίδα μας δίνοντας τὸν καλύτερο ἑαυτό μας: τὴν ἀρετή μας, τὴν τιμιότητά μας, τὴν εἰλικρίνεια στὶς σχέσεις καὶ τὶς συναλλα γές μας, τὸν τίμιο ἱδρώτα μας, κάποιες θυσίες μας, ἂν χρειασθεῖ καὶ τὸ αἷμα μας! Δὲν τὴ βοηθοῦμε, ἂν βαδίζουμε στὴν ἀποστασία. Τὴ βοηθοῦμε, ἂν δείξουμε τὴν ἔμπρακτη μετάνοιά μας, τὴ θυσιαστικὴ ἀγάπη μας, τὴν καταφυγή μας στὴν προστασία τοῦ Θεοῦ καὶ τὴ σκέπη τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου.
.
Νὰ ἐμπνεόμαστε ἀπὸ τὸν μεγάλο λόγο τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου: «Τὴν πατρίδα τίμησον, καὶ τῇ ἀρετῇ βοήθησον αὐτῇ», κι ἀνάλογα νὰ πορευόμαστε μὲ τὴν πεποίθηση ὅτι ὁ ἅγιος Θεὸς σώζει τὴν Ἑλλάδα!
.
«Οὐδὲν πατρίδος γλυκύτερον», σαλπίζει ὁ ἱερὸς Χρυσόστομος! Γιὰ τὴ γλυκύτατη Πατρίδα μας ἀξίζει νὰ προσφέρουμε ὅ,τι τὸ καλύτερο, γιὰ νὰ ζήσει καὶ
νὰ μεγαλουργήσει! Τότε θὰ εἴμαστε κι ἐμεῖς ὑπερήφανοι ὅτι κάναμε τὸ χρέος μας πρὸς αὐτήν!
.
Ο ΣΩΤΗΡ http://www.osotir.org/content/blogcateg ... 6/lang,el/
.
Εν τη οδώ των μαρτυρίων σου ετέρφθην, ως επί παντί πλούτω.
nikolaos-9

Δημοσίευση από nikolaos-9 »

dionysisgr έγραψε:
1. Καταρχας δεν θυμαμαι να λεει πουθενα οτι υπεγραψε κανενα.. χαρτι ο Θεος, και "εθνικοποιησε" την Ορθοδοξια,
η ακομα χειροτερα την χαρισε στην Ελλαδα, για να την διαχειριζεται αυτη, κατα το δοκουν,
και να την κουναει απειλητικα περιπου σαν ροπαλο,
επανω απο τα κεφαλια των αλλων, γενων, εθνων, γλωσσων, φυλων, θρησκειων, κλπ κλπ..

Ο Θεος δεν ειναι ουτε εθνικο-ληπτης, ουτε προσωπο-ληπτης,
αλλα βλεπει ολους τους ανθρωπους ως τεκνια Του, ως παιδακια Του.

Πλανη μεγιστη και επικινδυνη. Δεν ειναι ετσι τα πραγματα.
Ετσι λειτουργουσαν και λειτουργουν ακομα, οι Ιουδαιοι και ειδαμε τα χαϊρια τους..

Ο εθνικισμος της Πιστεως, εχει καταδικαστει συνοδικως απο την Εκκλησια μας. Οποτε προσοχη!!

2. Ουτε μας εχει καμμια υποχρεωση, ο Θεος, να μας "νταντευει", ανεξαρτητα απο το τι κανουμε εμεις,
και να μας "σωζει" αιωνιως, απο τους πασης λογης κοσμικους "εχθρους μας".

Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνα η τοποθέτηση αυτή, καθότι η ταύτιση πατρίδας-θρησκείας ως αλληλένδετες αξίες, απέχει από τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Η Εκκλησία αναμφίβολα βρίσκεται πέρα απο τόπους, σύνορα και πολιτικούς περιορισμούς.

Ο Οικουμενικός χαρακτήρας της Ορθοδοξίας και το μήνυμα του Ευαγγελίου δε δίνουν περιθώρια για τις περιχαρακώσεις που δημιουργούν οι άνθρωποι διότι δε μπορεί ο Υπέρλογος Θεός να "προσγειώνεται" σε ανθρώπινες ιδεολογίες, ούτε οι ιδεολογίες να εξυψώνονται στην Ουράνια πραγματικότητα.

Στην ιστορία της Εκκλησίας έχουμε δει να αναπτύσσονται "εθνικιστικού τύπου" νοοτροπίες όπως στη Ρωσία του 19ου αιώνα με τον "Πανσλαβικό μεγαλοϊδεατισμό": Η θεολογική και εκκλησιαστική ελίτ της Ρωσίας κάτω από την ιδέα της "τρίτης Ρώμης" είχε δημιουργήσει ένα είδος "λατρείας" για τη χώρα, ύστερα από τις μεταρρυθμίσεις του Μ. Πέτρου, που εξευρωπαϊσαν τη Ρωσία.
Αυτή η "ευλάβεια" για το κράτος έβαζε σε δεύτερη μοίρα τη θρησκευτική πίστη και την πνευματική ζωή των ανθρώπων που "έβλεπαν" τις αξίες του ρωσικού λαού ως σημαντικότερες από την Ορθόδοξη πνευματικότητα.

Η νοοτροπία αυτή υποστηρίζεται ακόμη από εκκλησιαστικούς κύκλους της Ρωσίας (μετά από την παλινόρθωση της Εκκλησίας από τον κουμουνισμό), που εποφθαλμιούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την αιτιολόγηση πως η Ρωσία πλέον ως "Τρίτη Ρώμη" (από τη στιγμή που η Κωνσταντινούπολη δεν είναι πλέον Χριστιανική) μπορεί να έχει την Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας, οπότε το Πατριαρχείο Μόσχας πλέον να γίνει Οικουμενικό.

Αυτές οι υπερβολές σαφώς και απομακρύνουν τη χάρη του Θεού και επιτρέπουν στον πονηρό να σπέρνει ζιζάνια φανατισμού, έχθρας και μισαλλοδοξίας, που αφαιρούν τη γαλήνη του νού και τη συγκέντρωσή του στην κατεύθυνση της αγάπης στον Κύριο αλλά και στον πλησίον.

Οι παπικοί από την άλλη, θεώρησαν τον εθνικισμό ως αίρεση για άλλους λόγους βέβαια:

Λόγω "ιδίου συμφέροντος", διότι όταν τον 16ο αιώνα οι Ολλανδοί, Γερμανοί Πολωνοί κλπ. άρχιζαν να αποκτούν εθνική συνείδηση, αντιδρούσαν και στην καταχρηστική διαχείρηση γης που ασκούσε το Βατικανό στις πατρίδες τους (δυσβάστακτη φορολογία κλπ.). Η αντίδραση αυτή ήταν κάτι που δεν "άρεσε" στην εκκλησιαστική εξουσία, έτσι δεν ήθελε ανθρώπους με εθνική συνείδηση που θα οδηγούσαν σε "απώλειες εσόδων" την "...αγία έδρα", οπότε "προληπτικά" καταδίκασε ως αίρεση τον εθνικισμό.

Βαθύτερα όμως (και όχι κομπιναδόρικα όπως πήγε το Βατικανό), πιστεύω πως ο εθνικισμός στη μορφή που τον γνωρίζουμε ως κοινωνικό φαινόμενο, είναι μία διαστροφή της φιλοπατρίας, ένα κατώτερο συναίσθημα "υπεροχής" και εγωισμού, άκρατου φανατισμού, που φυσικά καμμία σχέση δεν έχει με το λόγο του Ευαγγελίου και το πνεύμα της Ορθοδοξίας.
Βλέπουμε όμως αρκετούς εθνικιστές να συμπλέκουν την πίστη στο Θεό, με το ιδανικό της πατρίδας.
Δε μπορεί κάποιος που εχθρεύεται ανθρώπους άλλων κρατών να θεωρείται πως αγαπά τον πλησίον του, ή όταν διατρανώνει το "εγώ" του πλημμηρισμένος από μεγαλοϊδεατισμό και μισαλλοδοξία, να νομίζει πως είναι χριστιανός!

Άλλωστε ο Χριστιανός την "Άνω Ιερουσαλήμ" προσδοκά και αυτή θεωρεί πατρίδα του.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”