Σελίδα 3 από 3
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 24, 2007 1:58 pm
από sakis_
φίλε Μιχαήλ ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που παρέθεσες. Επειδή δε γνωρίζω πολλά γύρω από τη χορτοφαγία θα ήθελα πολύ να μάθω γύρω από χορτοφαγική διατροφή, καθώς και εαν είναι:
1. κατάλληλη για παιδιά στην ανάπτυξη
2. πραγματοποιήσιμη μόνιμα και μακροχρόνια
3. συμβατή με αθλητική δραστηριότητα
4. συμβατή με το μεγαλύτερο ποσοστό της ανθρωπότητας που δεν έχει πρόσβαση σε supermarket καθώς και είδη "υγιεινής διατροφής"
Έψαξα σε ορισμένες ιστοσελίδες όπως:
Αλλά δε βρήκα κάτι σχετικό :D
Δημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 16, 2007 6:48 pm
από michail
Συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα προάγουν τον διαβήτη τύπου ΙΙ
health.in.gr
Νέα Υόρκη: Η αποφυγή του κρέατος και των λιπαρών τροφών και η προτίμηση άφθονων σαλατών και μαγειρεμένων λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Η Δρ Aλισον Χοντζ του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης μελέτησε τη σχέση μεταξύ προτύπων διατροφής και διαβήτη τύπου ΙΙ κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών σε δείγμα 36.787 ενηλίκων που συμμετείχαν στη μελέτη Melbourne Collaborative Cohort. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, διαγνώστηκαν 365 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου ΙΙ.
Η ερευνήτρια όρισε τέσσερα διατροφικά πρότυπα βασιζόμενη στην κυριαρχία 123 τροφών και λαχανικών στη διατροφή, περιλάμβαναν: ελαιόλαδο, σαλάτα, λαχανικά, όσπρια και αποφυγή γλυκισμάτων, μαργαρίνης και τσάι (μεσογειακό πρότυπο), ποικιλία σαλατών και λαχανικών (Σαλάτα και Λαχανικά), κρέατα και λιπαρά τηγανητά τρόφιμα (Κρέας) και πολλά διαφορετικά φρούτα (Φρούτα).
Το Μεσογειακό πρότυπο συσχετίστηκε με τη χώρα γέννησης αλλά όχι με τον διαβήτη. Καταγράφηκε αντίστροφη σχέση μεταξύ προτύπου Σαλάτα και Λαχανικά και διαβήτη. Το πρότυπο Κρέας συσχετιζόταν θετικά με τον διαβήτη, ενώ δεν καταγράφηκε σχέση μεταξύ κινδύνου διαβήτη και προτύπου Φρούτα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν λοιπόν ότι η αποφυγή μιας διατροφής που περιλαμβάνει κρέας και λιπαρά τρόφιμα και η προτίμηση σαλατών και μαγειρεμένων λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Είναι λοιπόν σημαντικότερο να επικεντρωνόμαστε σε ένα διατροφικό πρότυπο και όχι σε μεμονωμένες τροφές. Τα διατροφικά πρότυπα συντελούν στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη μέσω της επίδρασής τους στο σωματικό βάρος. Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου διαβήτη τύπου ΙΙ.