Ioan έγραψε:Αν το λογισμικό που χρησιμοποιώ είναι για επαγγελματικούς σκοπούς καταλαβαίνω τον προβληματισμό. Εκεί μάλλον το πειρατικό δεν είναι η λύση. Από κάθε άποψη.
Αν όμως το χρησιμοποιώ για προσωπικούς-οικιακούς σκοπούς, τότε δε θα είχα ενδοιασμούς να χρησιμοποιήσω πειρατικό λογισμικό.
Αν δηλαδή, ακούσω ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο, δω μια εκπομπή που μ'ενδιαφέρει, κλπ, να μη τα γράψω διότι δεν θα έχω την απαραίτητη άδεια;
Αν βρώ ένα βιβλίο και μ'ενδιαφέρει ένα τμήμα του, να μην το βγάλω φωτοτυπία, διότι αντίκειται στα περί πνευματικών διακαιωμάτων;
Πολλά τέτοια ερωτήματα μπορούν τα τεθούν.
Θα αρχίσω κάποια σχόλια εδώ παραθέτοντας την άποψή μου σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Επειδή όμως είναι πολλά τα σχόλια θα απαντάω σε κάθε ποστ ξεχωριστά.
Κατ αρχάς αγαπητέ Ioan το οτι σπίτι σου είναι λιγότερο εύκολο να σε "πιάσει" κάποιος εξ αιτίας του παράνομου λογισμικού δεν σημαίνει οτι είναι και ηθικό (δεν μιλάω για εκκλησιαστική ηθική αλλα ανθρώπινη) να αντιγράφεις το πρόγραμμα. Φυσικά και εγώ δεν έχω όλα τα προγράμματα (μάλλον λίγα θα έλεγα) νόμιμα αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι κάνω το σωστό. Το γιατί δεν τα αγοράζω όλα μπορεί να είναι οικονομικός λόγος (κυρίως).
Σχετικά με τα τραγούδια στο ραδιόφωνο θα πρέπει να ξέρεις οτι οι σταθμοί πληρώνουν δικαιώματα για την αναπαραγωγή τους και εμείς "κανονικα" δεν έχουμε δικαίωμα να τα καταγράψουμε. Επισης για τα βιβλία θα πρέπει να γνωρίζετε οτι το κόστος της φωτοτυπίας περιλαμβάνει και φόρο πνευματικής ιδιοκτησίας για την αποζημίωση όσων "κλέβουμε".
Επίσης αν δεν το γνωρίζετε και σε μαγαζιά που παίζεται μουσική (ασχέτως πηγής) πληρώνονται δικαιώματα (χαράτσι θα το πει κάποιος και θα έχει και δίκιο)
gkdgr έγραψε:Οταν στα 1984 ο κος GATES έδινε το λογισμικό (MS-DOS) σχεδόν τζάμπα είχε το σκοπό του.ΠΟλύ σύντομα όλοι βρεθήκαμε με PC και στη συνέχεια ασχοληθήκαμε μόνομε αυτό παρατώντας όλα τα υπόλοιπα γιατί ήταν φτηνό.
Οταν στη συνέχεια κυκλοφορούσαν οι πρώτες εκδόσεις των WINDOWS και του Office το κόλπο επαναλήφθηκε.
Ετσι γίναμε όλοι εξαρτόμενοι. Σήμερα ο κος Gates μπορεί να κλειδώσει τα πάντα μέσω του Explorer. Πρός το παρόν κάνει προειδοποιήσεις και προσπαθεί να πείσει τους χρήστες να καρφώσουν έναντι αμοιβής ..
Τό ξανάκανε αλλά στην Ελλάδα δεν έπιασε.
Εμείς όμως κάναμε διάσημα τα προγράμματα του. Αν γνωρίζετε τις τιμές του Office (κανονική έκδοση η DSP η Student η Upgrade) και πολλαπλασιάσετε επί ένα αριθμό χρηστών να έχετε διαθέσιμη μεγάλη αριθμομηχανή.
Και μην ξεχνάτε ότι είναι κάτι που αναπαράγετε σε ενα DVD των 20 λεπτών.
Εμείς τον κάναμε τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου..
Κανένας προγραμματιστής του (που παράγει και τον κώδικα και είναι κατα ένα μεγάλο μέρος δικό του δημιουργημα) δεν μπορεί ούτε καν να τον μεταβιβάσει..
Στο θέμα του Bill Gates τώρα. Είναι αλήθεια οτι η μη προστασία του λογισμικού στις απαρχές της παρουσίας της Microsoft βοήθησε πολύ στο να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν μας καλύπτει για να πούμε οτι την "τιμωρούμε" και συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε πειρατικά αντίγραφα του λογισμικού της. Αυτό ισχύει για κάθε εταιρεία φυσικά. Προσωπικά δεν γνωρίζω στην Ελλάδα περίπτωση αμοιβής ανθρώπου που "κάρφωσε" για πειρατεία κάποια εταιρεία. Για το κόστος της άδειας ενός λογισμικού ευθύνη φέρει η ίδια η εταιρεία. Εαν σε κάποιον δεν αρέσει δεν το αγοράζει υπο κανονικές συνθήκες. Το οτι η εταιρεία βγάζει εκατομμύρια δεν μας οδηγεί στο να κάνουμε πειρατεία. Υπάρχουν και εταιρείες που έβγαζαν εκατομμύρια και λόγω πειρατείας έκλεισαν ή εξαγοράστηκαν. Το Bill δεν τον κάναμε πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, έγινε, με τους τρόπους που επέλεξε. Η κρητική για αυτούς τους τρόπους δεν έχει σχέση με την πειρατεία μας.
Κατ εμέ καλώς η κάθε εταιρεία προστατεύει με τον όποιο τρόπο θεωρεί εκείνη σωστό τα προγράμματά της. Θα συνεχίζω πιο κάτω σχετικά.
blurcode έγραψε:Θα ήθελα να είμαι σε μια γωνία να βλέπω τους δαίμονες να μετράνε τα kilobytes & megabytes από τα προγράμματα που κατεβάζω...
Μιλάνε πολλοί πως είναι κλοπή, και σας λέω αυτοί που φωνάζουν πως τους κλέβεις είναι αυτοί που κάθονται σε μια πολυθρόνα αραχτοί και περιμένουν την κότα με τα χρυσά αυγά να τους δώσει φαϊ.
Για πια προγράμματα ανοιχτού λογισμικού; για αυτά με το διαβολάκι για μασκότ ή αυτά με το πιγκουϊνάκι με τα προγράμματα τους τα επωνομαζόμενα daemons;
Μήπως γνωρίζετε την εκμετάλευση που γίνεται από τις εταιρείες "ανοιχτού" λογισμικού; βάζουν τους προγραμματιστές να δουλεύουν χωρίς πληρωμή (με το δόλωμα ότι βοηθούν την ανθρωπότητα) και μετά πέρνουν τον κώδικά τους και τον ενσωματώνουν σε πιο "επαγγελματικές σουίτες" προγραμμάτων, οι οποίες είναι και πολλαπλάσιες σε τιμή από την πιο ακριβή έκδοση των Microsoft Windows.
Θα διαφωνίσω επίσης με τον blurcode. Η κότα με τα χρυσά αυγά δεν υπάρχει όπως την αναφέρεις. Ενα πρόγραμμα θέλει πολλές ώρες (χιλιάδες συχνά) για να βγει καλό και να κάνει σωστά μια δουλειά. Δεν πετάγεται ξαφνικά από το πουθενα. Πιθανώς να το έχουν δημιουργήσει κάποιοι με κόπους για τους οποίους δεν ζητούν αμοιβή. Αν είναι αφελείς και τους εκμεταλεύονται αυτό είναι άλλο ζήτημα. Αν μια εταιρεία βελτιώσει ένα προγραμμα ανοικτού κώδικα και το πουλήσει μετά αυτό δεν ξέρω κατα πόσο είναι παράνομο. Και πάλι θα πω ότι αν κάποιος δεν το θέλει δεν το αγοράζει. Για τους "δαίμονες" μέσα σε linux συστήματα και για το διαβολάκι (προφανώς αναφέρεσαι στο freeBSD) δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι προϊόντα διαβολικής συνομοσίας. Από ό,τι είχα διαβάσει ο όρος daemon δημιουργήθηκε στις απαρχές του Unix για να περιγράψει προγράμματα που έκαναν συνεχώς την ίδια εργασία και "έτρεχαν" σαν δαίμονες. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν σε Θεο ή σε δάιμονες.
blurcode έγραψε:
Φιλάνθρωπος και ο Bill Gates με το ίδρυμά του, Bill & Melinda Gates, βοηθούν τόσο κόσμο, άραγε πόσα δολάρια πέρνουν φορο-απαλαγή γι αυτές τι φιλανθρωπίες; Και όχι μόνο ο Bill Gates, δεν ξέρετε καν πόσα λεφτά, σπαταλούσαν πριν κάτι χρόνια, μεγάλοι επιχειρηματίες σε πεταλούδες ή φρουτάκια, λεφτά ασύληπτα, αλλά προπάντων φιλάνθρωποι, ε βέβαια πως θα πάρουν φορο-απαλαγές και αυτοί.
Όταν αποφασίσουν όλοι αυτοί να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν (εκτός από περισσότερα χρήματα) τότε εγώ τουλάχιστον θα ξανασκεφτώ να αγοράσω ό,τι πειρατικό λογισμίκο έχω. Αφήστε που δεν ξέρω σε τι πείραμα θα καταλήξει το αντίτιμο για την αγορά αυθεντικού λογισμικού.
Το θέμα της φιλανθρωπίας επίσης είναι μεγάλο και δεν μπορούμε να κατηγορούμε έναν άνθρωπο (τον πιο πλούσιο του κόσμου) ότι κάνει τη φιλανθρωπία μόνο και μόνο για να πάρει φοροαπαλλαγές. Στο φινάλε αν δεν έδινε πουθενά τα λεφτά και πλήρωνε φόρους μπορεί να του έβγαινε καλύτερα. Πέραν αυτού ένα ίδρυμα δεν λειτουργεί και πάλι μόνο του. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ του Gates αλλά σε κάθε περίπτωση δεν γνωρίζουμε τα πάντα για να κρίνουμε τόσο εύκολα.
Επι της ουσίας λοιπόν η άποψή μου. Το μεγάλο ζήτημα είναι κατα πόσον θεωρούμε οτι μπορεί να υπάρξει πνευματική ιδιοκτησία. Απο εκεί αρχίζουν όλα. Οι νόμοι που υπάρχουν σε κάποια κράτη υποστηρίζουν το ναι σε αυτήν την ερώτηση αλλά είναι γενικά πολύ δύσκολο να την προστατεύσουν. Η πνευματική ιδιοκτησία θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από τους στίχους ενός τραγουδιού, το σχέδιο μιας μηχανής, ένα ποίημα, η σύσταση ενός φαρμάκου, ο κώδικας ενός προγράμματος σε υπολογιστή. Μπορούμε λοιπον να πουλάμε ή να κατέχουμε μία σκέψη, μια ιδέα; Επειδή φυσικά κατά κύριο λόγο το πρόβλημα δημιουργείτε όταν η σκέψη μας αυτή θα μας αποφέρει οικονομικά οφέλη μεταφερόμαστε σε αυτό που λέγεται ευρεσιτεχνία (πατέντα στα ελληνικά). Ο πρώτος που κατοχυρώνει μια ιδέα με κάποια διαδικασία έχει και την κυριότητά της (σύμφωνα με κάποιους νόμους).
Ενα πρόγραμμα λοιπόν είναι στην πραγματικότητα μια ιδέα που υλοποιείται "εικονικά" στον κόσμο των υπολογιστών, δεν είναι κάτι χειροπιαστό. Οταν "αγοράζουμε" το πρόγραμμ
α στην πραγματικότητα δεν το αγοράζουμε αυτο καθεαυτό αλλά μία άδεια για να το χρησιμοποιούμε. Κάτι σαν εφάπαξ ενοίκιο. Πολλά προγραμματα έχουν άδεια ανα χρήστη, άλλα ανα ΗΥ,άλλα ανα λειτουργία, άλλα με χρονική περίοδο (βλέπε ενημερώσεις για ιους). Ο δημιουργός τους συχνά επιλέγει την πιο συμφέρουσα αδειοδότηση. Σε κάθε περίπτωση όμως όταν ένα πρόγραμμα πωλείται (η άδεια), σε πολύ χαμηλή βάση αυτό γίνεται για να κερδίσει ο δημιουργός του χρήματα. Μπορεί να είναι για να ζήσει την οικογένειά του μπορεί και για να πλουτίσει ή να πληρώσει τους εργαζόμενους της εταιρείας που το έγραψαν.
Αυτό για άλλους είναι μεμπτο και για άλλους όχι. Σκεφθείτε όμως οτι για να είναι όλα ελευθερα θα πρέπει να τα απολαμβάνουν και όλοι ίσα. Φυσικά σε αυτόν τον κόσμο μάλλον δεν θα το δούμε ποτέ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση της δημιουργίας ελεύθερου λογισμικού από ομάδες εθελοντών. Άλλοι το κάνουν για την τρέλα τους, άλλοι γιατί θέλουν να προσφέρουν, άλλοι για την μαγκιά, κι άλλοι για να πάνε κόντρα στο πληρωμένο λογισμικό. Σε κάθε περίπτωση αν θέλουμε να είμαστε εντάξει, κατά τη γνώμη μου πάντα, όταν κάποιος πουλά κάτι θα πρέπει να το αγοράζουμε ή να ψάχνουμε για κάτι άλλο που να κάνει τη δουλειά μας και να είναι δωρεάν. Κι εγώ έχω αντίγραφα, το ξαναλέω, αλλά γνωρίζω οτι είναι παράνομο και δεν κρύβομαι πίσω από δικαιολογίες τύπου "αυτοί δεν έχουν ανάγκη από λεφτά, μας κλέβουν όλους". Προσωπικά προσπαθώ όταν μπορώ να αγοράζω λογισμικό που θεωρώ οτι είναι αντάξιο των χρημάτων του και έχω το ποσό που απαιτεί. Εχει όμως τύχει και να δωρίσω (donate) χρήματα έστω και πολύ μικρό ποσό 2-3 ευρώ σε προγραμματιστές που δίνουν δωρεάν λογισμικό αλλά ζητούν βοήθεια για να καλύψουν κάποια έξοδα.
Το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας βέβαια είναι δύσκολο γιατί όλοι μας έχουμε συνδιασει την κλοπή με κάτι που πιάνουμε και το κάνουμε δικό μας. Η ταινία βέβαια που κατεβάζουμε είναι κάτι που μόνο βλέπουμε. Και τις περισσότερες φορές για μία φορά μόνο. Πίσω από μία ταινία βρίσκονται εκατοντάδες άτομα που δούλεψαν και πληρώθηκαν είτε με μικρό είτε με μεγάλο μισθό (εκατομμύρια για κάποιους) και φυσικά η εταιρεία που την παρήγαγε και έχει σαν σκοπό να κερδίσει χρήματα. Πολλοί από εμάς βλέπουμε πειρατικές ταινίες αλλά πάμε και στο σινεμά και τα σκάμε (7-8 ευρώ). Ναι, θα μου πειτε, η ταινία βγάζει εκατομμύρια, βέβαια, αλλά πόσες άλλες ταινιες ζημιώνουν τους παραγωγούς; Και πάλι δεν παιρνω το μέρος τους, οι εταιρείες αυτές είναι ήδη κολοσσοι, που δημιουργήθηκαν όμως σιγά σιγά. Πόσες ελληνικές ταινίες χαμηλού κόστους βλέπετε εσείς;
Σκεφτείτε λοιπον οτι κάποιος παίρνει ένα κείμενό σας και το δημοσιέυει σε μια εφημερίδα σαν δικό του. Γίνεται διάσημος και κερδίζει χρήματα απο συνεντευξεις π.χ. Θα κινηθείτε νομικά εναντίον του; Η θα θεωρήσετε οτι η σκέψεις είναι ιδiοκτησία όλων;
Παραπονιόμαστε για το κόστος των Windows Π.χ. αλλά λίγοι από εμάς θα βάλουν λινουξ ή θα φτιάξουν το δικό τους λογισμικό ή θα χρησιμοποιήσουν μονο ελευθερο λογισμικό. Ποιος από εσάς δουλευει openoffice; Ούτε κι εγω δουλευω. (αν και το σκέφτομαι :-).
Πριν κάνετε κόπια ένα πρόγραμμα ψάχνετε για να βρειτε κάποιο άλλο δωρεάν που κάνει την ίδια δουλειά; Σας πληροφορώ οτι υπάρχουν ΠΑΡΑ πολλά. Δείτε εδώ π.χ.
http://www.osalt.com/
Το ζήτημα λοιπον φίλοι μου είναι οτι μας νοιάζει πρώτα η βολή μας και μετά το πορτοφόλι μας. Που να κάτσεις να ψάχνεις τώρα, που να κάτσεις να μάθεις να φτιάχνεις δικό σου.
Και επειδή το ζήτημα είναι αν κάνουμε αμαρτία τελικά εγώ πιστεύω ότι κατα κάποιο τρόπο κάνουμε. Απλά επειδή και πάλι την αμαρτία την έχουμε συνδέσει με κάτι που επηρεάζει εμάς ή κάποιον άμεσα, δεν την καταλαβαίνουμε τόσο πολύ. Έχουμε άλλες αμαρτίες στο προσκήνιο να σκεφτούμε!
Συγνώμη για το σεντόνι!