Ελλαδική Εκκλησία και εθνικά ζητήματα
Συντονιστής: Συντονιστές
Χαίρετε αδερφοί!
Αγαπητέ Φιλώτα, ποιος έβαλε τα εθνικά θέματα πάνω από τα πνευματικά?
Απλά είναι φλέγον ζήτημα και πολύ επίκαιρο και σημαντικό. Αν θέλει κάποιος βέβαια μπορεί να κλειστεί στο σπιτάκι του και να "κλαίει" τις αμαρτίες του χωρίς να τον ενδιαφέρει ο ξεφτυλισμός της πατρίδας του, του έθνους του. Οι σχισματικοί "Ορθόδοξοι" Μακεδόνες έχουν πιο πολύ αγάπη για το γένος τους από εμάς... Σίγουρα αυτή την στάση θα επικροτούσαν και οι Άγιοί μας όπως ο
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, θα έλεγαν --> Τι Τούρκοι και κουραφέξαλα? Τι βιασμοί και αρπαγές περιουσιών? Τι κάτω πατρίδα? Εγώ πάω για την Άνω Ιερουσαλήμ, θα κάτσω στο Α. Όρος και θα προσεύχομαι για την πατρίδα μου...
Πιστεύω να καταλαβαίνετε όλοι τι θέλω να πω.
Ο Θεός Ιησού Χριστός να δώσει ώστε οι Έλληνες να τον δοξάσουν και όχι να τον ντροπιάσουν.
Λοιπόν, η προσευχή, η αγάπη προς τον Θεό, ενισχύει την αγάπη προς τους ανθρώπους, προς την πατρίδα και δεν είναι εμπόδιο. Οι σιωπηλές, δειλές αντιδράσεις μάλλον κρύβουν άλλα πράγματα.
Έχει ο Θεός. Ευλογείτε, συγχωρείτε!
Αγαπητέ Φιλώτα, ποιος έβαλε τα εθνικά θέματα πάνω από τα πνευματικά?
Απλά είναι φλέγον ζήτημα και πολύ επίκαιρο και σημαντικό. Αν θέλει κάποιος βέβαια μπορεί να κλειστεί στο σπιτάκι του και να "κλαίει" τις αμαρτίες του χωρίς να τον ενδιαφέρει ο ξεφτυλισμός της πατρίδας του, του έθνους του. Οι σχισματικοί "Ορθόδοξοι" Μακεδόνες έχουν πιο πολύ αγάπη για το γένος τους από εμάς... Σίγουρα αυτή την στάση θα επικροτούσαν και οι Άγιοί μας όπως ο
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, θα έλεγαν --> Τι Τούρκοι και κουραφέξαλα? Τι βιασμοί και αρπαγές περιουσιών? Τι κάτω πατρίδα? Εγώ πάω για την Άνω Ιερουσαλήμ, θα κάτσω στο Α. Όρος και θα προσεύχομαι για την πατρίδα μου...
Πιστεύω να καταλαβαίνετε όλοι τι θέλω να πω.
Ο Θεός Ιησού Χριστός να δώσει ώστε οι Έλληνες να τον δοξάσουν και όχι να τον ντροπιάσουν.
Λοιπόν, η προσευχή, η αγάπη προς τον Θεό, ενισχύει την αγάπη προς τους ανθρώπους, προς την πατρίδα και δεν είναι εμπόδιο. Οι σιωπηλές, δειλές αντιδράσεις μάλλον κρύβουν άλλα πράγματα.
Έχει ο Θεός. Ευλογείτε, συγχωρείτε!
Υ.Γ.
Οι Σκοπιανοί βάζουν παντού το όνομα της Μακεδονίας- Μεγάλου Αλεξάνδρου..., στην σχισματική τους θρησκεία, στα Αεροδρόμια, στις πλατείες..παντού...μέχρι και στα γραμματόσημα εμφανίζουν το λευκό Πύργο, είναι προφανές πως έχουν άλλες βλέψεις, με την στήριξη της Αμερικής.
Ας σταθούμε ή ας αναβούμε στο ύψος των προγόνων μας!!!
Οι Σκοπιανοί βάζουν παντού το όνομα της Μακεδονίας- Μεγάλου Αλεξάνδρου..., στην σχισματική τους θρησκεία, στα Αεροδρόμια, στις πλατείες..παντού...μέχρι και στα γραμματόσημα εμφανίζουν το λευκό Πύργο, είναι προφανές πως έχουν άλλες βλέψεις, με την στήριξη της Αμερικής.
Ας σταθούμε ή ας αναβούμε στο ύψος των προγόνων μας!!!
-
spirosn
- Έμπειρος Αποστολέας

Μεγάλο λάθος κάνεις αγαπητέ φιλώτα.Η εκκλησία επιβάλεται να ασχολείται
με όλα τα ζητήματα που απασχολούν το ποίμνιό της.
Οταν τα ράσα βάφονταν κόκκινα,οταν οι παπάδες έμπαιναν μπροστά στα μεγάλα Εθνικά ζητήματα και έδιναν και τις ζωές τους κανένας δεν μίλησε
για άσκηση εξωτερικής πολιτικής.Πέρα από τα της ψυχής ο Ιερέας οφείλει
να δίνει αγώνα για το ποίμνιό του,να εμψυχώνει,να προστατεύει,ναοδηγεί
και να μάχεται μαζί τους.Αυτός ο παπάς θα έχει στην τσέπη του τα κλειδιά
των ψυχών τους.Η θέση του Ιερωμένου δεν είναι μόνο μέσα στο Ιερό Βήμα.
Είναι και έξω στην κοινωνία στον κόσμο.Από πότε χωρίσαμε τα κοινωνικά από τα της εξωτερικής πολιτικής ζητήματα.Και από πότε λόγο για όλα και γνώμη μπορούμε να έχουμε όλοι αλλά όχι ο παπάς.
Τώρα όσον αφορά τις καλλιεργημένες ψυχές που δεν πρέπει να είναι και το κεντρικό τους θέμα τα εθνικά προβλήματα τι να πω.Μάλλον είναι θέμα καλλιέργειας και εδάφους.Πάλι καλά που υπάρχουν και τα χέρσα χωράφια
και μπαίνουν μπροστά όταν χρειάζεται για να μπορούν μετά οι καλλιέργειες
να καρποφορούν αγαπητέ μου φιλώτα.
με όλα τα ζητήματα που απασχολούν το ποίμνιό της.
Οταν τα ράσα βάφονταν κόκκινα,οταν οι παπάδες έμπαιναν μπροστά στα μεγάλα Εθνικά ζητήματα και έδιναν και τις ζωές τους κανένας δεν μίλησε
για άσκηση εξωτερικής πολιτικής.Πέρα από τα της ψυχής ο Ιερέας οφείλει
να δίνει αγώνα για το ποίμνιό του,να εμψυχώνει,να προστατεύει,ναοδηγεί
και να μάχεται μαζί τους.Αυτός ο παπάς θα έχει στην τσέπη του τα κλειδιά
των ψυχών τους.Η θέση του Ιερωμένου δεν είναι μόνο μέσα στο Ιερό Βήμα.
Είναι και έξω στην κοινωνία στον κόσμο.Από πότε χωρίσαμε τα κοινωνικά από τα της εξωτερικής πολιτικής ζητήματα.Και από πότε λόγο για όλα και γνώμη μπορούμε να έχουμε όλοι αλλά όχι ο παπάς.
Τώρα όσον αφορά τις καλλιεργημένες ψυχές που δεν πρέπει να είναι και το κεντρικό τους θέμα τα εθνικά προβλήματα τι να πω.Μάλλον είναι θέμα καλλιέργειας και εδάφους.Πάλι καλά που υπάρχουν και τα χέρσα χωράφια
και μπαίνουν μπροστά όταν χρειάζεται για να μπορούν μετά οι καλλιέργειες
να καρποφορούν αγαπητέ μου φιλώτα.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αδελφέ Νικόλα, επίτρεψέ μου, αν και ασημαντότατος, να διατυπώσω δύο απόψεις :filotas έγραψε:Για τους παραπάνω λόγους είμαι απόλυτα σύμφωνος με τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Η Εκκλησία είναι χώρος θεραπείας ψυχών κι όχι χώρος άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Οι καλλιεργημένες ψυχές τοποθετούν τα εθνικά θέματα στη σωστή βάση, δεν τα κάνουν κεντρικό ζήτημα της ζωής τους.filotas έγραψε:Τόσο καιρό προσπαθώ να μη μιλήσω για να μην πάω αντίθετα στο γενικότερο εθνικό συναίσθημα όμως νομίζω ότι έχουμε πια φτάσει στην υπερβολή.
Τον τελευταίο καιρό ανοίχτηκαν πάνω από δέκα θέματα με κύριο περιεχόμενο γύρω από το Μακεδονικό. Όμως αδέλφια εμείς οι Χριστιανοί "δεν έχουμε εδώ πατρίδα". Εμάς η πατρίδα μας είναι στον Ουρανό. Εμείς εδώ είμαστε προσωρινοί κι αύριο θα φύγουμε. Αν συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε θέματα του κόσμου τούτου, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε την άνω πατρίδα.
Αξίζει τον κόπο να υπερασπιζόμαστε αυτή την πατρίδα που ανέδειξε τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό, χωρίς όμως αυτό να γίνεται η μόνη σκέψη και η μόνη προτεραιότητα της ζωής μας.
Είμαστε στο Τριώδιο και σε λίγο μπαίνουμε στη Σαρακοστή. Η περίοδος αυτή είναι η κεντρική στον ετήσιο κύκλο της ζωής της Εκκλησίας. Αν δεν τη ζήσουμε αυτή την περίοδο όπως πρέπει έχουμε χάσει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο το χρόνο. Έξω ο κόσμος που υποτίθεται ανησυχεί για την πατρίδα γλεντά μεταμφιεσμένος και μεθυσμένος μέχρι τα ξημερώματα. Ποιος απ΄αυτούς θα βγει να υπερασπιστεί την πατρίδα;
Νομίζω ότι ήρθε καιρός να τοποθετήσουμε το εθνικό θέμα στη θέση του, δηλαδή κάτω από τα πνευματικά ζητήματα και τα θέματα της ζωής της Εκκλησίας. Αν ενταχθεί εκεί θα βρει και τη σωστή του λύση. Όσο το διατηρούμε σαν το κεντρικό θέμα που μας απασχολεί, χάνουμε την ουσία και το στόχο.
Αυτά και με συγχωρείτε αν σας ενόχλησα.
1. Η δική μου άποψη για παρέμβαση αναφερόταν στο γνωστό θέμα του ιδιωτικού συμφωνητικού συμβίωσης, για το οποίο, θεωρώ ότι η Εκκλησία πρέπει να πάρει θέση και να στηλιτεύσει την κυβερνητική στρατηγική. Γιατί δεν είναι μόνο το συφωνητικό, είναι μια σειρά αποφάσεων, σε βάθος χρόνου, καλά μελετημένες, που προετοιμάζουν την κοινή γνώμη : αποποινικοποίηση της μοιχείας, νομιμοποίηση των αμβλώσεων, πολιτικός γάμος, αυτόματα διαζύγια, διατήρηση του επιθέτου της συζύγου, ταυτότητες και τώρα αυτό. Η συμβίωση μπορεί να γίνεται αυτή τη στιγμή στη πράξη, αλλά είναι άλλο πράγμα να ξέρεις ότι κάνεις κάτι που δεν είναι νόμιμο, για το οποίο κάποια στιγμή ίσως νιώσεις (λόγω τύψεων) την ανάγκη να μετανοήσεις και άλλο πράγμα να σου λέει το ίδιο σου το κράτος ότι αυτό το ολέθριο πράγμα είναι νόμιμο!
2. Σχετικά με την εξωτερική πολιτική είναι σωστό αυτό που λες, ότι προτεραιότητα έχει η πνευματική πατρίδα, αλλά εδώ, έχω την εντύπωση και συγχώρεσέ με, δεν πρόκειται απλώς για κάποια στρατηγική στην εξωτερική μας πολιτική, αλλά για θέμα που αγγίζει την εθνική μας ανεξαρτησία. Η οποία συνδέεται άμεσα με την θρησκευτική! Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι ΚΑΙ σ' αυτό το θέμα έπρεπε να συνεδριάσει η ΔΙΣ και να πάρει απόφαση! Αυτές, νομίζω, ότι θα ήσαν οι απόψεις και του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Παπαφλέσσα και του Παϊσίου (μεταξύ άλλων).
Μπορεί να κάνω λάθος, ως ανάξιος και ασήμαντος που είμαι. Περιμένω και τις απόψεις των άλλων αδελφών!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Για το θέμα του "συμφωνητικού ελεύθερης συμβίωσης" έχω τοποθετηθεί εκτενέστατα στο αντίστοιχο topic, και συμφωνώ απόλυτα ότι είναι πνευματικό θέμα και πρέπει να πάρει θέση η Εκκλησία γι αυτό.
Για την προτεραιότητα που πρέπει να έχει ο πατριωτισμός στη ζωή μας, θα μου επιτρέψεις να παραμείνω προς το παρόν σ΄όσα είπα παραπάνω.
Για την προτεραιότητα που πρέπει να έχει ο πατριωτισμός στη ζωή μας, θα μου επιτρέψεις να παραμείνω προς το παρόν σ΄όσα είπα παραπάνω.
-
gol
- Έμπειρος Αποστολέας

[
Για τους παραπάνω λόγους είμαι απόλυτα σύμφωνος με τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Η Εκκλησία είναι χώρος θεραπείας ψυχών κι όχι χώρος άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Οι καλλιεργημένες ψυχές τοποθετούν τα εθνικά θέματα στη σωστή βάση, δεν τα κάνουν κεντρικό ζήτημα της ζωής τους.[/quote]
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ! ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΜΕΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΧΗΜΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΟΧΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ !!! ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ!!!ΚΑΙ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΚΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΝ ΒΑΛΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ( ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ "ΠΑΝΩ")
Για τους παραπάνω λόγους είμαι απόλυτα σύμφωνος με τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Η Εκκλησία είναι χώρος θεραπείας ψυχών κι όχι χώρος άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Οι καλλιεργημένες ψυχές τοποθετούν τα εθνικά θέματα στη σωστή βάση, δεν τα κάνουν κεντρικό ζήτημα της ζωής τους.[/quote]
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ! ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΜΕΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΧΗΜΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΟΧΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ !!! ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ!!!ΚΑΙ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΚΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΝ ΒΑΛΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ( ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ "ΠΑΝΩ")