Παραδοσιακές Συνταγές 12ημέρου ή Μάγειρες του site Ενωθείτε!
Συντονιστής: Συντονιστές
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 444
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 19, 2006 5:00 am
- Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ
Λέγανε οι παλιοί, πως ο τρόπος που τυλίγουμε το λάχανο, μοιάζει με το φάσκιωμα του Νεογέννητου Χριστού γι'αυτό και το φαγητό αυτό δεν έλειπε ποτέ από το Γιορτινό Τραπέζι των Χριστουγέννων τουλάχιστον σε εμάς τους Μικρασιάτες...
Λίγο δύσκολο στην εκτέλεση, αλλά αξίζει να δώσουμε την αγάπη μας στους άλλους και με αυτόν τον τρόπο...
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο
1 λάχανο μέτριο
3/4 του φλυτζανιού ρύζι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κρόκοι αυγών
2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
-Βάζετε σε ένα μπωλ τον κιμά
-Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το ρύζι
-Αλατοπιπερώνετε
-Ζυμώνετε καλά μέχρι γίνουν μία ενιαία μάζα
-Προσθέτετε λίγο νερό και ζυμώνετε
-Αφαιρείτε το κοτσάνι από το λάχανο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζεται μία τρύπα κωνική προς το μέρος της καρδιάς του λάχανου
-Βάζετε νερό στη φωτιά και όταν πάρει βραση ρίχνετε μέσα το λάχανο και το αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις
-Το βγάζετε από την κατσαρόλα, το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει
-Όταν κρυώσει βγάζετε ένα - ένα τα φύλλα από τα οποία αφαιρείτε τα σκληρά μέρη και τα κόβετε μισά
-Φυλάτε τα σκληρά μέρη για αργότερα
-Παίρνετε ένα - ένα φύλλο, του βάζετε μέσα από λίγη γέμιση και το τυλίγετε
-Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση
-Βάζετε σε μία κατσαρόλα το μισό βούτυρο να κάψει
-Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στρώνετε στον πάτο τα σκληρά μέρη από το λάχανο που είχατε κρατήσει
-Τοποθετείτε τους ντολμάδες στη σειρά τον ένα δίπλα στον άλλο
-Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και στην από πάνω στρώση
-Σκεπάζετε τους ντολμάδες με νερό και εν συνεχεία βάζετε από πάνω ένα πιάτο, ώστε να τους πιέζει και να βρίσκονται πάντα, κατά το βράσιμο, μέσα στο ζωμό τους και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά
-Όταν πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν
-Προσέχετε συνέχεια να υπάρχει αρκετό ζουμί
-Εάν δεν έχετε αρκετό ζουμί τότε πρέπει να προσθέσετε, γιατί θα χρειαστεί για να φτιάξετε τη σάλτσα
-Όταν οι ντολμάδες ψηθούν τους αποσύρετε από τη φωτιά και στραγγίζετε το ζουμί τους μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα
-Διατηρείτε ζεστό σε πολλή χαμηλή φωτιά
-Βάζετε σε ένα άλλο κατσαρολάκι στη φωτιά με το υπόλοιπο βούτυρο και όταν λειώσει προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι μέσα στο βούτυρο
-Προσθέτετε λίγο - λίγο ζουμί από τους ντολμάδες, τόσο όσο χρειάζεται για να παρασκευάσουμε τη σάλτσα αρκετά πηκτή
-Προσθέτετε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς
-Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι
-Περιχύνετε τη σάλτσα από πάνω από τους ντολμάδες
Λέγανε οι παλιοί, πως ο τρόπος που τυλίγουμε το λάχανο, μοιάζει με το φάσκιωμα του Νεογέννητου Χριστού γι'αυτό και το φαγητό αυτό δεν έλειπε ποτέ από το Γιορτινό Τραπέζι των Χριστουγέννων τουλάχιστον σε εμάς τους Μικρασιάτες...
Λίγο δύσκολο στην εκτέλεση, αλλά αξίζει να δώσουμε την αγάπη μας στους άλλους και με αυτόν τον τρόπο...
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο
1 λάχανο μέτριο
3/4 του φλυτζανιού ρύζι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κρόκοι αυγών
2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
-Βάζετε σε ένα μπωλ τον κιμά
-Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το ρύζι
-Αλατοπιπερώνετε
-Ζυμώνετε καλά μέχρι γίνουν μία ενιαία μάζα
-Προσθέτετε λίγο νερό και ζυμώνετε
-Αφαιρείτε το κοτσάνι από το λάχανο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζεται μία τρύπα κωνική προς το μέρος της καρδιάς του λάχανου
-Βάζετε νερό στη φωτιά και όταν πάρει βραση ρίχνετε μέσα το λάχανο και το αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις
-Το βγάζετε από την κατσαρόλα, το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει
-Όταν κρυώσει βγάζετε ένα - ένα τα φύλλα από τα οποία αφαιρείτε τα σκληρά μέρη και τα κόβετε μισά
-Φυλάτε τα σκληρά μέρη για αργότερα
-Παίρνετε ένα - ένα φύλλο, του βάζετε μέσα από λίγη γέμιση και το τυλίγετε
-Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση
-Βάζετε σε μία κατσαρόλα το μισό βούτυρο να κάψει
-Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στρώνετε στον πάτο τα σκληρά μέρη από το λάχανο που είχατε κρατήσει
-Τοποθετείτε τους ντολμάδες στη σειρά τον ένα δίπλα στον άλλο
-Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και στην από πάνω στρώση
-Σκεπάζετε τους ντολμάδες με νερό και εν συνεχεία βάζετε από πάνω ένα πιάτο, ώστε να τους πιέζει και να βρίσκονται πάντα, κατά το βράσιμο, μέσα στο ζωμό τους και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά
-Όταν πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν
-Προσέχετε συνέχεια να υπάρχει αρκετό ζουμί
-Εάν δεν έχετε αρκετό ζουμί τότε πρέπει να προσθέσετε, γιατί θα χρειαστεί για να φτιάξετε τη σάλτσα
-Όταν οι ντολμάδες ψηθούν τους αποσύρετε από τη φωτιά και στραγγίζετε το ζουμί τους μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα
-Διατηρείτε ζεστό σε πολλή χαμηλή φωτιά
-Βάζετε σε ένα άλλο κατσαρολάκι στη φωτιά με το υπόλοιπο βούτυρο και όταν λειώσει προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι μέσα στο βούτυρο
-Προσθέτετε λίγο - λίγο ζουμί από τους ντολμάδες, τόσο όσο χρειάζεται για να παρασκευάσουμε τη σάλτσα αρκετά πηκτή
-Προσθέτετε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς
-Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι
-Περιχύνετε τη σάλτσα από πάνω από τους ντολμάδες
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 3872
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 6:00 am
- Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
- Επικοινωνία:
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 444
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 19, 2006 5:00 am
- Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα
Καλησπέρα!
Ε, εντάξει!!!
Αφού φίλε Misha μου δίνεις εσύ αυτόν τον τίτλο τον αποδέχομαι ευχαρίστως!!!
Πίστεψέ με, γύρω από το τραπέζι και ειδικά αυτό της Κυριακής ή των Εορτών, ακούγονται τα ωραιότερα πράγματα απ'όλη την οικογένεια και τους φίλους μας όταν οι τελευταίοι παρευβρίσκονται σ'αυτό!
Δόξα τω Θεώ
ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Ε, εντάξει!!!
Αφού φίλε Misha μου δίνεις εσύ αυτόν τον τίτλο τον αποδέχομαι ευχαρίστως!!!
Πίστεψέ με, γύρω από το τραπέζι και ειδικά αυτό της Κυριακής ή των Εορτών, ακούγονται τα ωραιότερα πράγματα απ'όλη την οικογένεια και τους φίλους μας όταν οι τελευταίοι παρευβρίσκονται σ'αυτό!
Δόξα τω Θεώ
ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
-
- Έμπειρος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 228
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 08, 2006 5:00 am
- Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ
Aς βάλουμε και τις δίπλες στο μενού-άλλωστε όσο και να προσπαθώ να πάω στο 46 άδικος κόπος
2 1/2 κούπες αλεύρι
3 αυγά
4 κουταλιές σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
λάδι για τηγάνισμα
1 κούπα μέλι
1/2 κούπα χλιαρό νερό
καρύδια χονδροκομμένα και κανέλα
Ανακατεύω το αλεύρι με μπέικιν σε μια λεκανίτσα.Κάνω μια τρύπα στη μέση.Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη και το κονιάκ τ'αδειάζω στην τρύπα και τα ζυμώνω όλα μαζί.Αφήνω τη ζύμη για μισή ώρα και ύστερα ξαναζυμώνω.
Ανοίγω τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο,το κόβω σε λωρίδες και το διπλώνω
σε όποιο σχέδιο θέλω π.χ.τριγωνάκι.
Βάζω το λάδι να κάψει και ρίχνω τις δίπλες.Μόλις ροδίσουν τις βγάζω και τις ακουμπώ σε χαρτί κουζίνας.
Ετοιμάζω το σιρόπι του μελιού διαλύοντας το μέλι με το χλιαρό νερό. Το απλώνω στις δίπλες και τέλος τις πασπαλίζω με τα καρύδια και την κανέλα.
Καλή όρεξη. (:)
2 1/2 κούπες αλεύρι
3 αυγά
4 κουταλιές σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
λάδι για τηγάνισμα
1 κούπα μέλι
1/2 κούπα χλιαρό νερό
καρύδια χονδροκομμένα και κανέλα
Ανακατεύω το αλεύρι με μπέικιν σε μια λεκανίτσα.Κάνω μια τρύπα στη μέση.Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη και το κονιάκ τ'αδειάζω στην τρύπα και τα ζυμώνω όλα μαζί.Αφήνω τη ζύμη για μισή ώρα και ύστερα ξαναζυμώνω.
Ανοίγω τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο,το κόβω σε λωρίδες και το διπλώνω
σε όποιο σχέδιο θέλω π.χ.τριγωνάκι.
Βάζω το λάδι να κάψει και ρίχνω τις δίπλες.Μόλις ροδίσουν τις βγάζω και τις ακουμπώ σε χαρτί κουζίνας.
Ετοιμάζω το σιρόπι του μελιού διαλύοντας το μέλι με το χλιαρό νερό. Το απλώνω στις δίπλες και τέλος τις πασπαλίζω με τα καρύδια και την κανέλα.
Καλή όρεξη. (:)
Ολους τους θησαυρούς της γης εάν έχεις και δεν έχεις Θεό στην καρδιά σου,δεν έχεις τίποτα...
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 444
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 19, 2006 5:00 am
- Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα
Καλησπέρα :)
Μελομακάρονα Πολίτικα
(ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ SITE!!!)
Υλικά για μία δόση
Για τη ζύμη:
9 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπεϊκιν παουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 φλυτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο και ένα φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο και κανέλλα τριμμένα
Για το σιρόπι:
2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι
Για το στόλισμα:
200γρ. τριμμένο καρύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη, για περίπου 45 λεπτά ( θα δούμε ότι το μίγμα σχεδόν θα ασπρίσει ). Διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον ρίχνουμε, μαζί με το κονιάκ και τα κανελλογαρύφαλα, στο μίξερ για να αναμιχθούν καλά. Αναμιγνύουμε στο αλεύρι το μπεϊκιν πάουντερ και το αλάτι. Βάζουμε το μίγμα από το μίξερ σε μια βαθιά λεκάνη και προσθέτουμε λίγο-λίγο το μίγμα με το αλεύρι ζυμώνοντας παράλληλα.
Πλάθουμε μακρόστενα μικρά ( γιατί φουσκώνουν πολύ ) μελομακάρονα μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με απόσταση 2cm για να μην κολλήσουν και εν συνεχεία με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια. Τα ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (180-190 βαθμούς) μέχρι να ροδίσουν ( θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο ταψιά ).
Για να φτιάξουμε το σιρόπι ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι σε σιγανή φωτιά μέχρι να βράσουν ( μέχρι να αρχίσει να αφρίζει )
Βουτάμε τα μελομακάρονα, αφού έχουν κρυώσει καλά, στο σιρόπι που σιγοβράζει και τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα μετά από 1-2 λεπτά περίπου ( ανάλογα με την προτίμησή μας, πολύ μελομένα ή λίγο ). Τα τοποθετούμε σε πιατέλες και πάνω από κάθε στρώση ρίχνουμε τριμμένο καρύδι.
Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα
Μελομακάρονα Πολίτικα
(ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ SITE!!!)
Υλικά για μία δόση
Για τη ζύμη:
9 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπεϊκιν παουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 φλυτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο και ένα φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο και κανέλλα τριμμένα
Για το σιρόπι:
2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι
Για το στόλισμα:
200γρ. τριμμένο καρύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη, για περίπου 45 λεπτά ( θα δούμε ότι το μίγμα σχεδόν θα ασπρίσει ). Διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον ρίχνουμε, μαζί με το κονιάκ και τα κανελλογαρύφαλα, στο μίξερ για να αναμιχθούν καλά. Αναμιγνύουμε στο αλεύρι το μπεϊκιν πάουντερ και το αλάτι. Βάζουμε το μίγμα από το μίξερ σε μια βαθιά λεκάνη και προσθέτουμε λίγο-λίγο το μίγμα με το αλεύρι ζυμώνοντας παράλληλα.
Πλάθουμε μακρόστενα μικρά ( γιατί φουσκώνουν πολύ ) μελομακάρονα μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με απόσταση 2cm για να μην κολλήσουν και εν συνεχεία με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια. Τα ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (180-190 βαθμούς) μέχρι να ροδίσουν ( θα χρειαστούμε τουλάχιστον δύο ταψιά ).
Για να φτιάξουμε το σιρόπι ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι σε σιγανή φωτιά μέχρι να βράσουν ( μέχρι να αρχίσει να αφρίζει )
Βουτάμε τα μελομακάρονα, αφού έχουν κρυώσει καλά, στο σιρόπι που σιγοβράζει και τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα μετά από 1-2 λεπτά περίπου ( ανάλογα με την προτίμησή μας, πολύ μελομένα ή λίγο ). Τα τοποθετούμε σε πιατέλες και πάνω από κάθε στρώση ρίχνουμε τριμμένο καρύδι.
Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα