Ερώτηση κρίσεως

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Αν δεν είχατε γεννηθεί σε Ορθόδοξη χώρα

Θα ήμουν πιστός στη δική μου θρησκεία
11
55%
Δεν θα ήμουν κοντά στη δική μου αλλά θα έψαχνα την αληθινή
4
20%
Θα γινόμουν σίγουρα Ορθόδοξος/η
1
5%
Δεν ξέρω , μπερδεύτηκα τώρα ....
4
20%

Σύνολο ψήφων: 20

lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

Iosif έγραψε:
lovethink έγραψε:
Iosif έγραψε: Εγώ έψαξα. Ψάξε και εσύ καλύτερα !
Όσα έγραψα, είναι μόνο η αλήθεια !
Δε μπορώ αυτό το στυλάκι να χαρείς
Αυτά τα ΜΟΝΟ και τα ΕΓΩ δε τα μπορώ
Είναι δικό σου πρόβλημα, εάν δεν τα μπορείς.
Δεν θα σταματήσουμε να ομολογούμε την αλήθεια, επειδή δεν την καταλαβαίνεις.

Με ενόχλησε ΠΟΛΥ πραγματικά το μήνυμά σου
Για δύο λόγους
α) βγάζεις συμπεράσματα χωρίς να γνωρίζεις τον άλλον και χωρίς να προσέξεις ποιό είναι το νόημα του θέματος και προσβάλεις δημόσια τον άλλον
β) Οποιος δεν συμφωνεί με κάτι που λες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ που την καταλαβαίνεις μόνο εσύ. Εσύ αυτή τη στιγμή δεν έχεις καταλάβει το νόημα του θέματος .

Μην λειτουργείς ιδεοψυχακαταναγκαστικά
Ακόμα και να κατέχεις ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΟΛΗ την αλήθεια θα έπρεπε να είσαι πιο προσεκτικός στο τρόπο που το διαφημίζεις
Αν νομίζεις ότι εδώ προσβάλει κάποιος την Ορθοδοξία μπορείς απλά να μην λάβεις μέρος στη συζήτηση όπως κάνω και εγώ σε άλλου είδους θεματολογία που υπάρχει στο φόρουμ
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος lovethink την Τρί Ιαν 23, 2007 7:59 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Καλή Σαρακοστή
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

katia έγραψε:Νομίζω ως προβληματισμός είναι σωστός.
Είναι σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο ή ακατόρθωτο, όταν κάποιος έχει μεγαλώσει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, να κάνει ξαφνικά την υπέρβαση και να αλλάξει θρησκεία.
Όπως επίσης είναι μάλλον ή βέβαιον ότι η σωτηρία δεν είναι προνόμιο των Ορθοδόξων (φυσικά αυτή η διαπίστωση εντελώς καταχρηστικά :-)).
Κάτια μου δεν μένω στο ποιανών είναι προνόμιο η σωτηρία
Απλά βλέποντας τόσα μέρη στο κόσμο είτε στη τηλεόραση σε ντοκυμανταίρ είτε σε φωτογραφίες είτε στο ίντερνετ να πιστεύει στο Θεό είτε με λάθος τρόπο ( κατά εμάς ) είτε με σωστό , όσες διαφορές και να έχουμε δογματικά από τη στιγμή που δεν μας πολεμάνε οφείλουμε να μην τους θεωρούμε παρακατιανούς , ή ανθρώπους β κατηγορίας
Ενα κοριτσάκι 15 χρονών αθώο παρθένο καλόκαρδο για μένα είτε είναι Ορθόδοξο είτε καθολικό είτε προτεστάντικό δεν πρέπει να το θεωρώ καμμένο χαρτί
Ο Θεός φαντάζομαι ότι δεν κρίνει μόνο από αυτό που είμαστε αλλά και από τον τρόπο που φτάσαμε να γίνουμε αυτό που είμαστε
Αν οι δυό γονείς ενός παιδιού πχ είναι και οι δύο άλλης πίστης το παιδάκι έχει την ίδια ευθύνη με κάποιο που ήταν Ορθόδοξοι και οι δύο και αλλαξοπίστησε στη πορεία ?
Τέλος πάντων , δεν μπορώ να γίνω κριτής κανενός , δεν θέλω και δεν είναι αυτός ο σκοπός του θέματος
Απλά το ξαναλέω ήθελα λίγο να έρθουμε στη θέση των άλλων λαών
Ναι , είμαστε ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ είμαστε ΟΧΙ ΥΠΕΡ αλλά εκατομμύρια φορές ΥΠΕΡ ΤΥΧΕΡΟΙ που γεννηθήκαμε Ορθόδοξοι και είναι ΤΡΟΜΕΡΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΩΡΟ και κληρονομιά και δεν σηκώνει αμφιβολία
Αλλά πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε στη καρδιά και στο μυαλό μας τους άλλους λαούς ?
Καλή Σαρακοστή
plou73
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από plou73 »

Με αγάπη και κατανόηση νομίζω,αυτό θα ήθελε και ο Κύριος από εμάς και το κυριότερο να το βάλουμε στην προσευχή μας,αν δεν το έχουμε βάλει ήδη.Στο κάτω-κάτω εμείς δηλ. είμαστε παιδιά Του και οι άλλοι δεν είναι;O Καλός Θεός για όλους φροντίζει και όλους τους αγαπάει,θα κρίνει ανάλογα και αυτόν που Τον γνώρισε αλλά και αυτόν που δεν Τον γνώρισε.
plou73
Katerinar
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Katerinar »

plou73 έγραψε:Με αγάπη και κατανόηση νομίζω,αυτό θα ήθελε και ο Κύριος από εμάς και το κυριότερο να το βάλουμε στην προσευχή μας,αν δεν το έχουμε βάλει ήδη.Στο κάτω-κάτω εμείς δηλ. είμαστε παιδιά Του και οι άλλοι δεν είναι;O Καλός Θεός για όλους φροντίζει και όλους τους αγαπάει,θα κρίνει ανάλογα και αυτόν που Τον γνώρισε αλλά και αυτόν που δεν Τον γνώρισε.
Αντιγράφω...Και να προσθέσω πως, όπως τώρα δεν αλλάζω με τίποτα την πίστη μου με κάποια άλλη, έτσι κι αν γεννιόμουν και είχα γαλουχηθεί σε μια άλλη χωρά, με άλλα έθιμα και άλλη θρησκεία και τότε δεν θα αλλαζα την πίστη μου, γιατί πολύ απλά αυτήν διδάχτηκα , αυτή βρήκα απο τους προγόνους μου..

Ισως να την άλλαζα αν ερχόμουν σε επαφή με μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και πάλι αυτό θα γινόταν μόνο αν φωτιζόμουν απο το Θεό να δω την αλήθεια και αν με ελεούσε με τον τρόπο αυτό..

Πραγματικά έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε, για να βάζουμε λίγο τον εαυτό μας στη θέση των άλλων.

Θα αλλάζαμε στην παρούσα φάση τη θρησκεία μας με κάποιαν άλλη?
Εγώ δεν δέχομαι καν να μου μιλήσουν για άλλες θρησκείές , όχι να αρνηθώ την δική μου.
Και το λεει και ο Χριστός στο Ευαγγέλιο, οτι όσοι δεν έχουν γνωρίσει τον πραγματικό Θεό, θα κριθούν σύμφωνα με τα έργα τους..

Για μας χτυπάει η καμπάνα δυστυχώς, που ναι μεν είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και γνωρίζουμε το λόγο του Θεού, αλλα πόρρω απέχουμε και έχουμε το μαύρο μας το χάλι γενικότερα...
silver
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Ερώτηση κρίσεως.

Δημοσίευση από silver »

Ο Voliotis έγραψε :

Και στο κάτω κάτω, δεν έχουμε διαρροές Ορθοδόξων σε άλλες αιρέσεις-θρησκείες; Ε, όσοι φεύγουν από την Ορθοδοξία, άλλοι τόσοι έρχονται σ' αυτήν.
Αδελφέ, ποτέ δεν χάνει κάποιος, κάτι που δεν έχει.
Όσοι φεύγουν από την Ορθοδοξία ποτέ τους δεν ήσαν Ορθόδοξοι.
Ήσαν, τύποις και ουχί ουσία Ορθόδοξοι.
Νομίζω, έχει τεράστια διαφορά, ελπίζω να συμφωνείς.
Voliotis
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Re: Ερώτηση κρίσεως.

Δημοσίευση από Voliotis »

silver έγραψε:Ο Voliotis έγραψε :

Και στο κάτω κάτω, δεν έχουμε διαρροές Ορθοδόξων σε άλλες αιρέσεις-θρησκείες; Ε, όσοι φεύγουν από την Ορθοδοξία, άλλοι τόσοι έρχονται σ' αυτήν.
Αδελφέ, ποτέ δεν χάνει κάποιος, κάτι που δεν έχει.
Όσοι φεύγουν από την Ορθοδοξία ποτέ τους δεν ήσαν Ορθόδοξοι.
Ήσαν, τύποις και ουχί ουσία Ορθόδοξοι.
Νομίζω, έχει τεράστια διαφορά, ελπίζω να συμφωνείς.
Δεν ξέρω, μου φαίνεται πολύ απόλυτο αυτό. Ένα απλό παράδειγμα: ο Ιερός Αυγουστίνος διατύπωσε εσφαλμένες θεολογικές αντιλήψεις προς το τέλος της ζωής του. Πρέπει λοιπόν κατά αυτή τη λογική να τον κατηγορήσουμε πως ποτέ δεν ήταν Ορθόδοξος με την πλήρη έννοια του όρου; :? :? :?
yparxei
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από yparxei »

νομιζω αλλο ειπε ο σιλβερ
silver
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Ερώτηση κρίσεως.

Δημοσίευση από silver »

Ο lovethink, έγραψε :
Εγώ λοιπόν ψήφισα πως θα ήμουν πιστός στη δική μου θρησκεία απλά επειδή μου αρέσει να έχω πνευματική βάση και να έχω την αίσθηση ότι παλεύω για τη ψυχή μου
Από εκεί και πέρα το θεωρώ μέγιστη τιμή και τύχη (?) που γεννήθηκα Ορθόδοξος και δεν το αλλάζω με τίποτα

Αδελφέ, χωρίς να έχω διάθεση να σε στενοχωρήσω, θα μου επιτρέψεις να καταθέσω μερικές σκέψεις, χωρίς να διεκδικώ το αλάνθαστο, αυτό είναι προνόμιο του εκ Δυσμών σεπτού Ποιμένα και Αγιωτάτου Πάπα.
Ο αρχηγός τής Πίστεώς μας, λέγει «ερευνάτε τας Γραφάς» . Προς το παρόν, ξέχασε αυτό του Κυρίου και σε ερωτώ ; Δεν είσαι
άνθρωπος του προβληματισμού και της αναζήτησης ; Γράφεις : Θα ήμουν πιστός στη δική μου θρησκεία,,,
Τώρα που γεννήθηκες Ορθόδοξος, θεωρείς τούτο μεγίστη τιμή , και πράγματι είναι. Έχει όμως καθήκοντα και υποχρεώσεις.
Εξηγούμαι : Αν ο χαρακτήρας σου είναι να μην ερευνάς τις γραφές, είσαι σίγουρος ότι είσαι Ορθόδοξος ή ότι θα πεθάνεις Ορθόδοξος ;
Για τις έσχατες μέρες πού ζούμε ο Κύριος, μας προειδοποιεί ότι θα πλανηθούν και οι εκλεκτοί. Δεν έχω πρόθεση να σε κουράσω περισσότερο. Νομίζω με κατάλαβες.
silver
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Ερώτηση κρίσεως.

Δημοσίευση από silver »

Ο yparxei, έγραψε :
νομιζω αλλο ειπε ο σιλβερ
Πολύ σωστά νομίζεις αδελφέ, έτσι είναι.
katia
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από katia »

lovethink έγραψε:
katia έγραψε:Νομίζω ως προβληματισμός είναι σωστός.
Είναι σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο ή ακατόρθωτο, όταν κάποιος έχει μεγαλώσει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, να κάνει ξαφνικά την υπέρβαση και να αλλάξει θρησκεία.
Όπως επίσης είναι μάλλον ή βέβαιον ότι η σωτηρία δεν είναι προνόμιο των Ορθοδόξων (φυσικά αυτή η διαπίστωση εντελώς καταχρηστικά :-)).
Κάτια μου δεν μένω στο ποιανών είναι προνόμιο η σωτηρία
Απλά βλέποντας τόσα μέρη στο κόσμο είτε στη τηλεόραση σε ντοκυμανταίρ είτε σε φωτογραφίες είτε στο ίντερνετ να πιστεύει στο Θεό είτε με λάθος τρόπο ( κατά εμάς ) είτε με σωστό , όσες διαφορές και να έχουμε δογματικά από τη στιγμή που δεν μας πολεμάνε οφείλουμε να μην τους θεωρούμε παρακατιανούς , ή ανθρώπους β κατηγορίας
Ενα κοριτσάκι 15 χρονών αθώο παρθένο καλόκαρδο για μένα είτε είναι Ορθόδοξο είτε καθολικό είτε προτεστάντικό δεν πρέπει να το θεωρώ καμμένο χαρτί
Ο Θεός φαντάζομαι ότι δεν κρίνει μόνο από αυτό που είμαστε αλλά και από τον τρόπο που φτάσαμε να γίνουμε αυτό που είμαστε
Αν οι δυό γονείς ενός παιδιού πχ είναι και οι δύο άλλης πίστης το παιδάκι έχει την ίδια ευθύνη με κάποιο που ήταν Ορθόδοξοι και οι δύο και αλλαξοπίστησε στη πορεία ?
Τέλος πάντων , δεν μπορώ να γίνω κριτής κανενός , δεν θέλω και δεν είναι αυτός ο σκοπός του θέματος
Απλά το ξαναλέω ήθελα λίγο να έρθουμε στη θέση των άλλων λαών
Ναι , είμαστε ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ είμαστε ΟΧΙ ΥΠΕΡ αλλά εκατομμύρια φορές ΥΠΕΡ ΤΥΧΕΡΟΙ που γεννηθήκαμε Ορθόδοξοι και είναι ΤΡΟΜΕΡΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΩΡΟ και κληρονομιά και δεν σηκώνει αμφιβολία
Αλλά πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε στη καρδιά και στο μυαλό μας τους άλλους λαούς ?
Νομίζω κατάλαβες ότι όταν έλεγα πως δεν θα είναι "προνόμιο" μόνο των Ορθοδόξων, εννοούσα αυτό ακριβώς που λες. Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν μπορεί ένα αθώο παιδί, ένας ηθικός άνθρωπος άλλης θρησκείας να "καταδικαστεί" επειδή πιστεύει αλλού. Χωρίς φυσικά να μπορώ να σταθώ εγώ κριτής.
Επιτρέψτε μου να επικολλήσω το εξής:

[Σωτηρία αλλοδόξων και αλλοθρήσκων

Μ.Μ : … Ας πάμε ,όμως τώρα σε ένα άλλο ερώτημα: ακούμε κατά καιρούς πολλούς να λένε το εξής απλό και πολύ λογικό για τους μη θεολόγους μερικές φορές: « Καλά εμείς οι Χριστιανοί έχουμε την Πίστη μας, την ορθή Πίστη ,την Εκκλησία μας, την Αποκάλυψη του Κυρίου . Είμαστε μέσα στο αυλάκι της σωτηρίας, της Βασιλείας των Ουρανών… »
π.Ι : Αν προσέξουμε…
Μ.Μ : Φυσικά, εξυπακούεται. Πάτερ, με έχει ρωτήσει μαθητής Γυμνασίου , τι γίνεται με τους Τούρκους; Το παιδί δεν ήξερε να πει με τους Μουσουλμάνους, εννοούσε κάποιο άλλο θρήσκευμα. Κι εγώ επαυξάνω, απηχώντας την άποψη όχι μόνο του παιδιού ,αλλά και άλλων πολλών . Ίσως και εσείς ο ίδιος να το έχετε συναντήσει. Τι γίνεται με τους Βουδιστές, τι γίνεται με τους Μουσουλμάνους , για να μην πάω σε άλλες Ομολογίες Χριστιανικές, ας μιλήσουμε για άλλες θρησκείες. Αυτοί δεν θα πάνε στον Παράδεισο; Τι κριτήρια θα έχει ο Θεός για αυτούς; Μόνον εμείς θα κριθούμε και ανάλογα ή θα προαχθούμε , να το πω έτσι ή θα απορριφθούμε; Με αυτούς τι γίνεται; Δεν υπάρχει σωτηρία;
π.Ι : Βεβαίως και μπορεί να υπάρξει σωτηρία. Το θέμα τοποθετείται ως εξής: Κάποιος που γνώρισε το Χριστιανισμό και βαπτίσθηκε, θα κριθεί βάσει του νόμου της Χάριτος. Κάποιος όμως που ζει στη Μαδαγασκάρη ,για παράδειγμα, στη Σουμάτρα ή στο Βόρνεο, στη Νότιο Αμερική , στο Β.Πόλο, οπουδήποτε δεν έχει κηρυχθεί το Ευαγγέλιο , αυτός θα κριθεί σύμφωνα με αυτό το οποίο αναφέρει ο Απ. Παύλος στην προς Ρωμαίους Επιστολή: Θα κριθεί βάσει του νόμου της συνειδήσεώς του: « όταν οι εθνικοί – που δεν έχουν γραπτό ηθικό νόμο- τηρούν εκ φύσεως τις διατάξεις του νόμου, σε αυτούς, μολονότι δεν έχουν γραπτό νόμο, νόμος είναι ο εαυτός τους. Αυτοί αποδεικνύουν ότι έχουν το έργο του νόμου γραπτό στις καρδιές τους » ( βʼ 14 - 15 ) . Ο Θεός έχει βάλει, λοιπόν, σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, οπουδήποτε και αν βρίσκονται πάνω στην γη, αυτό το αδέκαστο δικαστήριο…
Μ.Μ: Τον έμφυτο ηθικό νόμο…
π.Ι: Τον έμφυτο ηθικό νόμο, ναι, και βάσει αυτού του νόμου θα κριθούν. Αν πορεύθηκαν σύμφωνα με τον έμφυτο ηθικό νόμο σωστά, θα μπουν στον Παράδεισο. Αν όχι, δεν θα μπουν στον Παράδεισο.
Βέβαια θα υπάρχει- σύμφωνα με το « αστήρ αστέρος διαφέρει εν δόξη » ( Αʼ Κορ. ιεʼ 41 ) – διαβάθμιση στον Παράδεισο, όπως εξάλλου και στην Κόλαση. Οι άνθρωποι άλλων θρησκευμάτων , λόγω των καλών πράξεων τις οποίες θα πράξουν, θα μπουν στον Παράδεισο, αλλά δε θα απολαύσουν αυτά τα οποία θα απολαύσει π.χ. ο Απ. Παύλος ή ο Άγιος Μακάριος.
Μ.Μ: Γιατί π. Ιωάννη. Δεν είναι « άδικο » αυτό;
π.Ι: Δεν είναι άδικο διότι κρίνονται και ευκολότερα. Ο Χριστιανισμός είναι πολύ δύσκολος με τις εντολές τις οποίες έχει. Αυτό εξάλλου- για να κάνουμε μια παρέκβαση- αποδεικνύει λόγω και της πληθύος των πιστών την αλήθεια του. Αν κάποιος θέλει να τραβήξει οπαδούς, δεν τους λέει αρνητικά πράγματα. Αντιθέτως , τους τάζει « λαγούς με πετραχήλια ».
Μ.Μ: Κολακεύει δηλαδή…
π.Ι: Ακριβώς . Αυτά, όμως, τα οποία είπε ο χριστός στους μαθητές Του ήταν : « Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε ( Ιω. ιεʼ 20 ) κι ένα σωρό τέτοια πράγματα ,που είναι αποτρεπτικά να τραβήξεις τον κόσμο κοντά σου. Το ότι λέει τέτοια πράγματα και παρόλα αυτά έρχονται οι άνθρωποι κοντά του, αυτό αποδεικνύει ότι είναι αλήθεια ο Χριστιανισμός.
Αλλά για να επανέλθουμε στο θέμα μας σχετικά με τους αλλοθρήσκους. Δεν είναι τόσο « τυχερός » ο Χριστιανός ,διότι από τους Χριστιανούς ζητάει πολύ περισσότερα ο Χριστός. Και θα πάνε σε κατώτερη θέση από τους αλλοθρήσκους, αν δεν πράττουν αυτά τα οποία ζητάει ο Χριστός. Οι άλλοι δεν θα κριθούν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο , αλλά ευκολότερα.
Μ.Μ: Ενός ανθρώπου δηλαδή, ο οποίος θα κριθεί σύμφωνα με τον έμφυτο ηθικό νόμο , το πολύ-πολύ να του καταλογίσει ο Θεός, την πράξη της μοιχείας, για παράδειγμα.
π.Ι: Ναι , ενώ ο Χριστιανός θα κριθεί πολύ πιο αυστηρά. Ακόμα για ένα πονηρό βλέμμα π.χ.
Μ.Μ: « Εν λόγω , έργω και διανοία » δηλαδή…
π.Ι: Ακριβώς. Θα είναι και περισσότερα τα οφέλη για τον Χριστιανό , αλλά θα είναι και αυστηρότερο το κριτήριο και δυσκολότερος ο αγώνας του. Όλα είναι δίκαια. Ο Θεός είναι ακριβοδίκαιος . Όπως λέει ο π. Παϊσιος από το Άγιο Όρος , « Ο Θεός δεν έχει ούτε δυο ζυγαριές όμοιες. Τον κάθε άνθρωπο θα τον ζυγίσει με την δική του ζυγαριά » . Ανάλογα με το που γεννήθηκε ,σε τι περιβάλλον βρέθηκε, τους γονείς δηλαδή, το σχολείο, το κράτος, το θρήσκευμα, την ιδιαιτερότητα του καθενός προσώπου. Ο Θεός δεν κάνει λάθη.
Ο μακαρίτης ο Χρήστος Ανδρούτσος , ο καθηγητής της Δογματικής, έλεγε ότι η Ορθοδοξία είναι η μόνη ασφαλής οδός σωτηρίας. Δεν είναι η μόνη οδός σωτηρίας, αλλά είναι η μόνη ασφαλής οδός.
Και ο π. Ιωήλ ο Γιαννακόπουλος μας δίνει ένα εποπτικό παράδειγμα , για να κατανοήσουμε καλύτερα τη ρήση αυτή του Ανδρούτσου: Μας λέει: Στον ανταρτοπόλεμο υπήρχε μια ασφαλής οδός που ένωνε την Καλαμάτα με την Αθήνα : εκείνη με την τεθωρακισμένη φάλαγγα. Υπήρχαν βέβαια και άλλα μονοπάτια, από τα οποία μετέβαιναν οι άνθρωποι από τη μια πόλη στην άλλη. Δεν ήσαν όμως ασφαλή. Έτσι ακριβώς και με την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους αλλοδόξους και ετεροθρήσκους.
Να τονίσουμε, όμως, ότι, αν κάποιος έχει βαπτισθεί Ορθόδοξος και γίνει εκ τρων υστέρων αιρετικός ή ,πολύ περισσότερο αλλόθρησκος, αυτός δεν πρόκειται επ ʽ ουδενί να σωθεί παραμένοντας στη νέα αυτή πίστη, όσα καλά έργα κι αν κάνει. Άλλο πράγμα να είσαι Βουδιστής ή Μουσουλμάνος και να μη γνωρίσεις το Χριστό κι άλλο πράγμα να αρνηθείς το Χριστό, για χάρη του Βούδα ή του Σίβα ή του Αλλάχ.
Αυτά, σχετικά με τη σωτηρία των άλλων. Το κύριο ωστόσο , είναι να προσέξουμε πως θα σωθούμε εμείς… ]

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ « ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ »
Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΩΦ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΜΕΛΙΝΟΥ
Αʼ ταξίδι 1993
ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ 2002
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”