Είσαστε σίγουροι ότι κάνουν το καθήκον τους;

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

giorgospet
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από giorgospet »

Και εσένα filota και τον Διονύση σας σέβομε και σας εκτιμώ διότι με έχετε βοηθήσει αρκετά μέσα από το φόρουμ.¨Ομως πιστεύω ότι δεν πρέπει να είμαστε εγωιστές και να λέμε ότι εμείς είμαστε και κανείς άλλος (οι Χριστιανοί). Λόγω συγκυριών είμαστε Ορθόδοξοι, αν είχαμε γεννηθεί στην Τουρκία θα είμασταν μουσουλμάνοι κλπ. Να πω την αλήθεια εννοιωσα πολλή άσχημα όταν διάβασα τον τελωνισμό των ψυχών, όπου λέει για τους άπιστους (τι τους περιμένει). Ο Θεός θα μας κρίνει όλους από τις πράξεις μας και σίγουρα εμάς ποιο σκληρά διότι γνωρίζουμε και δεν πράξαμε.
-Για να έρθεις στην κατάσταση που να μην μπορείς να χωρέσεις την χαρά, ούτε να την εκφράσεις, χρειάζεται να προσέξεις τρία πράγματα :
• να κινείσαι απλά,
• να μην ασχολείσαι με τους άλλους,
• να λες την ευχή.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

giorgospet, οχι μονο δεν εννοουμε αυτο που καταλαβες, αλλα ουτε καν το σκεπτομαστε.

Μας εχεις παρεξηγησει.

Αυτα που γραφουμε ακουμπανε σε αλλη λογικη και αλλο θεμα. Δεν ειναι ετσι.

Αν θες ξαναδες απο την αρχη το θεμα, αναλυσε τις απαντησεις και θα το δεις.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Ionas, καταλαβαινω το πνευμα σου, και συμφωνω μαζι σου σε μεγαλο ποσοστο, εχοντας διαφωνιες σε επιμερους κομματια των συλλογισμων σου, αλλα αυτο δεν λεει τιποτα στην ομηγυρη, καθως ειναι αποψεις προσωπικες.

Αυτο που θα πω μπορει να ακουγεται εγωϊστικο, δειγμα αυταρκειας πνευματικης, η ακομα και προθεση ατομιστικη, αλλα επειδη δεν ειναι στην σκεψη μου ετσι, αλλα με αλλη εννοια ξεκαθαρο, αρα δεν ειναι δικαιο να διαστρεφεται αμα τη εκφραση, και την εμφανιση του στον παροντα διαλογο ειναι το ερωτημα οτι:

Εαν δεν κοιταξουμε την προσωπικη μας πορεια κατα Θεον, ως ατομικες υποστασεις - προσωπα που βρισκουν την εκπληρωση και δικαιωση του ορου Προσωπο μονο στην εν Θεω ενατενιση, εαν δεν κοιταξουμε τα του οικου μας, των αμεσως πλησιον μας ανθρωπων, πως θα βγουμε παραπερα, να 'νουθετησουμε' να 'κατηχησουμε' αλλους λαους, που εχουν μαλιστα εντελως αλλη κοσμοθεωρια απο εμας;

Θελω να πω, οταν δεν εχεις δει ακομα εσυ ο ιδιος φως, και αλλοιθωριζεις στην Πιστη, πως θα πας να φωτισεις και τους εντελως τυφλους;

Eιναι μια αλλη οπτικη γωνια που εχει βαση, και νομιζω ειναι ρεαλιστικη, στο μετρο, που η κριση του καθενος, δεν πιστευω οτι θα ειναι νομικης φυσεως, δικαστικης υφης, οπως πολλοι πλανημενως και αφελως πιστευουν, αλλα θα ειναι μια αυτο-εξεταση με βαση το τι καναμε προσωπικα ο καθενας στην σχεση μας με τον ζωντα Θεον, εαν την κρατησαμε ζωντανη, ζεστη, η την αφησαμε στο επιπεδο της ιδεολογιας, της θρησκειοποιησης, του κενου ακτιβισμου, της κοινωνικης ευαρεσκειας, και η οποια αυτο-εξεταση, θα οδηγησει τον καθενα στην αυτο-καταταξη, η στην θεωρια του ακτιστου φωτος ως χαρα, ως αει ευ, η στην θεαση του ως φλογα πυρος, και αει φευ.

Αυτο κυριως αφορα εμας το πληρωμα της ΕΚκλησιας, και οχι τον κληρο που ειναι κυριως επιφορτισμενος με το ιεραποστολικο εργο, εκ της θεσεως του.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

filotas έγραψε:Γιώργο αν και θα κριθούμε πιο αυστηρά, οπωσδήποτε είμαστε σε καλύτερα μοίρα. Είναι σαν δυο άνθρωποι να θέλουν να πάνε κάπου κι ο ένας ξέρει το δρόμο κι ο άλλος όχι. Εσύ ποιος απ' τους δυο λες ότι είναι πιθανότερο να τα καταφέρει;
Όπως βλέπεις Γιώργο δεν αποκλείω την πιθανότητα να τα καταφέρει και κάποιος που δεν είναι Ορθόδοξος, αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι είναι πολύ δύσκολο ν΄αγαπήσει κάποιον ένα Θεό που δεν τον γνωρίζει.

Γιατί αυτός είναι ο δρόμος για να βρεθούμε κοντά στο Θεό, να τον αγαπήσουμε δηλαδή, πάνω από κάθε τι άλλο στη ζωή μας κι αυτό να το εκφράσουμε αγαπώντας τους συνανθρώπους μας. Δεν αρκεί επομένως ν' αγαπήσουμε τους συνανθρώπους μας, αλλά η αγάπη αυτή πρέπει να είναι κατά Θεόν αγάπη κι όχι ανθρώπινη (δύσκολο να διακρίνεις τη διαφορά, ε; ).

Αν επομένως αγαπούμε τους συνανθρώπους μας, που δεν γνώρισαν το Θεό και πονάμε, που έχουν λίγες πιθανότητες να κερδίσουν τη Βασιλεία των Ουρανών, δεν θα περιμένουμε από κάποιους "επώνυμους" να σώσουν όλο τον κόσμο, αλλά θα φροντίσουμε κατά τις δυνάμεις μας με τη συμπεριφορά μας και τον καλό λόγο να τους βοηθήσουμε να τον γνωρίσουν και να τον αγαπήσουν κι αυτοί.
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Όλα αυτά που είπα και εδώ και στη συζήτηση με τον Inaap για τα "φιλότιμα"- αφιλότιμα δεν ελέχθησαν σαν κατηγορία προς τους ποιμένες της Εκκλησίας...Λέχθηκαν και λέγονται και θα λέγονται για να αναδειχθή η Αλήθεια και προς το συμφέρον της Εκκλησίας. Ο "πιστός" Ελληνικός Λαός είμαστε σε μαύρο χάλι και δεν μας αξίζει η Χάρη που μας δίνει ο Κύριος αλλά ευτυχώς που "υπάρχει κάποια μαγιά" , όπως έλεγε ο Γέροντας Παίσιος, χάριν αυτής μας ανέχεται ακόμη...
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
JohnyWest
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από JohnyWest »

Για παραδειγμα, ασυναρτησιες σαν κι αυτες που αναγραφονται εδω απο ενα μανιακο φανατισμενο ατομο:

Κώδικας: Επιλογή όλων

http://www.davlos.gr/pdf/22462.pdf
γιατι δεν αντιμετωπιζονται ΕΠΙΣΗΜΑ απο τους ΤΑΓΟΥΣ της Ορθοδοξιας?

Ο καθε ανθελληνας, μασωνος, συνωμοτης να λεει οτι ΨΕΜΑ - ΒΛΑΚΕΙΑ - ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ του κατεβαινει στο μυαλο, ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΩΝΤΑΣ και πολλους (ισως και καλοπροαιρετους) ΑΦΕΛΕΙΣ που πεφτουν θυματα σε τετοιου ειδους ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΕΣ προπαγανδες...

Ας βγουν οι Εκκλησιατικοι Παραγοντες, που ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ εχουν και τα ΥΛΙΚΑ ΜΕΣΑ, και την ΜΟΡΦΩΣΗ και την υποστηριξη της ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ να κατακεραυνωσουν τετοιες ΑΠΑΙΣΙΕΣ Φωνες πριν να ειναι πολυ αργα! Δυστυχως ομως, τιποτα δεν βλεπω να γινεται!
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Υπάρχει η αρμόδια επιτροπή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία ασχολείται με αυτά τα θέματα. Τις απαντήσεις όμως τις δημοσιεύει στα δικά της περιοδικά και το site, όχι στις εφημερίδες και τα κανάλια. Επομένως ακόμη κι αν δόθηκε απάντηση πιθανότατα δε θα το ήξερες.

Η Ορθοδοξία δεν κραυγάζει στους δρόμους, αυτό το κάνουν μόνο οι οπαδοί του αντιθέτου, η Εκκλησία μεταδίδει το Φως της Αληθείας μόνο σ' όποιον το το επιθυμεί και το ζητά.

Είναι άχρηστο να κηρύττεις την Αλήθεια σε ώτα μη ακουόντων. Το πιθανότερο είναι ότι η Αλήθεια θα αγνοηθεί ή θα διαστρεβλωθεί. Είναι σαν το σπόρο που έπεσε στην πέτρα της παραβολής του Καλού Σπορέως.

Ο Χριστός είπε πολλές φορές "ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω". Επομένως όποιος έχει αυτιά για ν' ακούει τον καλό λόγο και το θέλει, πάει και βρίσκει που θα τον ακούσει και δεν περιμένει να τον ακούσει στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, αν κι εκεί υπάρχουν οι σταθμοί των Μητροπόλεων και το 4E.
JohnyWest
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από JohnyWest »

Ναι, αυτα τα μεσα ενημερωσης δεν τα γνωριζω, αφου εχωντας φυγει απο την Ελλαδα σχεδον πριν εικοσι χρονια, δεν γνωριζω καν την υπαρξη τους...

Εδω ισως πρεπει να αναφερω μια μικρη προσωπικη εμπειρια, που με ενανε να ξεκινησω το ολο θεμα, δεν ειχα σκοπο να αναφερθω το παραπανω site αλλα ηθελα να ειμαι οσο γινεται πιο αφηρημενος, ομως δεν αντεξα...

Οπως ειπα και παραπανω, ζω μακρυα απο την Ελλαδα για σχεδον εικοσι χρονια μεσα στα οποια αυτα βρεθηκα στην Πατριδα μου, μονο για ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ....

Μεταξω των γνωριμιων μου εδω στην Νεα Υορκη, ειναι και μια οικογενεια ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΩΝ, οι οποιοι με μεγαλο αγωνα, πουλωντας χαντογκια μεσα στους δρομους, μεγαλωσαν τα δυο τους παιδακια, που τα ξερω απο πιτσιρικια, οσο μπορουσαν πιο καλα, μαθαινωντας τους αψογα Ελληνικα, πηγαινωντας τα σχεδον καθε Κυριακη στην Εκκλησια, αλλα και με ετησια ταξιδια στην Ελλαδα...

Ε, φανταστητε λοιπον την εκπληξη μου, πριν λιγο καιρο, οταν ο μικρος τους γιος, που ολοι τον καμαρωνουμε για το ηθος και την επιμελεια του, σε μια συζητηση που ειχαμε, αρχισε και μου ελεγε παραξενα πραγματα, που με αφησαν στην αρχη αφωνο...

Ουτε λιγο ουτε πολυ, αρχισε να μου μιλαει για τον Δια, τον Απολλωνα τον Ορφεα και δεν ξερω κι εγω ποιον αλλο Δαιμονα, για το πως αυτη ειναι η Θρησκεια των Ελληνων και για το πως ο Χριστιανισμος κατεστρεψε την Ελλαδα, το πως οι Χριστιανοι σκοτωσαν την Αρχαια Μαθηματικο Υπατια, πως εκαψαν την Βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας και αλλες παρομοιες κατηγοριες εναντια στην Θρησκεια μας.

Οπως εχω πει, δεν ειμαι ειδικος στο θεμα, αλλα μια και ξερω λιγο παραπανω γραμματα απο τους γονεις του παιδιου αυτου και στο παρελθον εχω μιλησει αρκετα μαζι του, για θεματα Ελληνισμου, Παραδοσης κλπ κατι επρεπε να του πω, αφου οι ηταν και αυτοι παροντες και ηταν φυσικα αδυνατο να του εξηγησουν...

Του ανεφερα λοιπον αυτα που ξερω, για το Συνταγμα των Ελληνων που στηριζεται στην Αγια Τριαδα, την Επανασταση μας που εγινε για του Χριστου την Πιστη την Αγια, για τους Αγιους Πατερες που εχουν αναδειχθει μεσα στην Εκκλησια, και αναδεικνυονται μεχρι σημερα, το ειπα για τον Γεροντα Πορφυριο, τον Αγιο Νεκταριο, Αγιο Νικολαο Πλανα που εζησαν στα χρονια μας, και πολλα αλλα πραγματα, προσπαθωντας να δωσω σε ενα παιδι να καταλαβει, οτι ουτε εμεις, ουτε οι γονεις μας, ουτε οι παπουδες μας κανεις τελος παντων απο τους προγονους μας δεν ηταν Ειδωλολατρης και αντιχριστος αλλα απεναντιας ο πυρηνας της ζωης μας και η κινητηριος μας δυναμη υπηρξε παντα και ειναι φυσικα ακομα και τωρα η Ορθοδοξη Πιστη

Τελικα, μου παρουσιασε ενα εντυπο, γραμμενο μαλιστα στα Ελληνικα, το οποιο περιειχε οτι ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΑ και ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ειναι ποτε δυνατο, ενα διεστραμενο μυαλο να επινοησει! Απο κει τα ειχε διαβασει ολα αυτα τα αισχη και ψεμματα και απο εκει αντλουσε τα επιχειρηματα του!

Πεφτωντας λοιπον αυτο το σατανικο κειμενο στα χερια ενος αποδημου Ελληνοπουλου, του οποιου οι γονεις θυσιαστηκαν για να τον κανουν Ελληνα και Χριστιανο του δηλητηριασε και αναστατωσε στην αγνη εφηβικη ψυχη....

Ε, δεν αντεξα, και τελικα σας ειπα το λογο που ανοιξα το θεμα!
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

JohnyWest αν μετά από τόσα χρόνια που το παιδί πήγαινε στην εκκλησία δεν έμαθε, δεν κατάλαβε και δεν εμπέδωσε την αξία της ορθοδοξίας, τότε ίσως να πρέπει να την μάθει με τον σκληρό τρόπο. Δεν μπορώ να κρίνω τις πράξεις του Θεού βέβαια ώστε να ξέρω γιατί επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά ίσως του βγει σε καλό. Είναι απλά ένας πειρασμός που ή θα νικηθεί από αυτόν ή θα τον νικήσει. Βέβαια αυτό θα γίνει με τα χρόνια... αφού πρώτα περάσει από όλα τα στάδια της δοκιμασίας τα οποία θα φέρουν και την αξία της νίκης. Αυτό πρέπει να σε ευχαριστεί όχι να σε λυπεί. Για να το έχουμε σίγουρο όμως ότι θα στρέψουμε το συμφέρον του προς την νίκη, θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει τα υπέρ και τα κατά.

Π.χ ένα υπέρ της ορθοδοξίας είναι η αγάπη. Ακόμα και αν η ορθοδοξία δεν ήταν πηγή ζωής και ήταν μονάχα ένα θετικό συναίσθημα που απλά μετέδιδε την καλοσύνη, την αγάπη, την αλληλεγγύη κ.τ.λ.... σαφέστατα συμφέρει καλύτερα από το μίσος που μεταδίδουν επίτηδες οι σημερινοί ειδωλολάτρες. Άμα είναι να έχω μίσος μέσα μου για χατήρι του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος τότε προτιμώ να μην το έχω καθόλου!! Αυτός τι προτιμάει; Δεν νομίζω να προτιμάει το μίσος.... Αρκεί κάποιος να του αποδείξει ότι αυτό που λένε οι αρχαιολάτρες είναι μίσος. Τα ίδια τους τα γραπτά το αποδεικνύουν. Αν του τα δείξεις και του εξηγήσεις θα το καταλάβει.

Να ένα παράδειγμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν τον Σωκράτη. Ένας από αυτούς είμαι και εγώ. Όταν μιλάς με σημερινούς ειδωλολάτρες σου δίνουν την εντύπωση ότι ο Σωκράτης είναι ο Νο1 φιλόσοφος. Όχι ότι διαφωνώ με την ιδέα του πόσο καλός ήταν ο Σωκράτης, αλλά διαφωνώ όταν λένε ότι ήταν σοφός για τους τάδε 5 λόγους αλλά ο Μέγας Αθανάσιος που λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα δεν είναι φιλόσοφος μόνο και μόνο επειδή τυχαινει να είναι χριστιανός!! (Αν θες κάνε σύγκριση μεταξύ Σωκράτους και Μεγάλου Αθανασίου και θα δεις ότι λένε τα ίδια). Πολύ απλά είναι προκατειλεμένοι προς κάποια θεωρία που έτυχε να την συναντήσουν πρώτα στην ζωή τους.

Δώσε του π.χ να διαβάσει αυτά τα δύο για να κάνει σύγκριση και ρώτα τον. Συμφωνεί με κάποιον; Με ποιον; Τι συμπεράσματα βγάζει;

Κάνε μια κουβέντα μαζί του, σε ήρεμο τόνο (όχι για να μην τον θυμώσεις, αλλά για να του αποδείξεις στην πράξη ότι όλα όσα λες είναι αλήθεια), δώσε του να καταλάβει το νοήμα του ενός και το νόημα του άλλου, δηλ, την πλευρά της ορθοδοξίας και η πλευρά της ειδωλολατρίας και αφού του τα εξηγήσεις βάλε τον να σκεφτεί. Θέσε του κάποια ερωτήματα, και βάλε του μερικά ερωτηματικά.

Ας πούμε: Που καταλήγει το καθένα; Στην αγάπη; Στον θυμό; Στο μίσος; Ποιος ειναι ο σκοπός του καθενός; Ο σκοπός της ζωής του ιδίου; Είναι ο σκοπός του να γίνει ένα όμορφο βάζο για να δεχτεί μέσα του τα όμορφα λουλούδια της αγάπης του Θεού; Δηλ, έχει σκοπό να αποδεχτεί την ιδέα του να κοπιάσει για να αποκτήσει τις χάρες του Αγίου Πνευματος όπως δηλ είναι ο σκοπός της ζωής του χριστιανού; Τι νομίζει ότι του προσφέρει το Άγιο Πνεύμα; Γαλήνη; Αγάπη; Τι;

Γιατί αν το παιδί έχει βάλει σκοπό της ζωής του π.χ το μίσος τότε θα λατρέψει την ειδωλολατρεία. Αν έχει βάλει την αγάπη θα λατρέψει την ορθοδοξία. Πρέπει λοιπόν να τον φέρεις αντιμέτωπο και με τις δύο αυτές επιλογές πριν ριζώσει η λανθασμένη.

Εδώ πρέπει να λάβεις σοβαρά υπ' όψην ότι λανθασμένη θα καταλήξει και η ίδια η ορθοδοξία αν του πεις τα πράγματα από την δικιά σου την πλευρά. Δεν είναι η δικιά σου πλευρά εδώ. Είναι η δική του. Αυτός θα αποφασίσει. Δώσε του αποδείξεις και για τα δύο και άφησε τον να αποφάσισει μόνος του. Εσύ δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Θες δεν θες έχει ελεύθερη βούληση. Αν το παιδί ψάξει λίγο θα δει ότι ακόμα και τα θετικά που έχει η ελληνική φιλοσοφία μεταδίδονται σήμερα με τέτοιο στυλ ώστε είναι προσβολή ακόμα και για την ίδια την ελληνική φιλοσοφία!!! Δεν πιστεύω να μην καταλάβει τις διαφορές....
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Ουτε λιγο ουτε πολυ, αρχισε να μου μιλαει για τον Δια, τον Απολλωνα τον Ορφεα και δεν ξερω κι εγω ποιον αλλο Δαιμονα, για το πως αυτη ειναι η Θρησκεια των Ελληνων και για το πως ο Χριστιανισμος κατεστρεψε την Ελλαδα, το πως οι Χριστιανοι σκοτωσαν την Αρχαια Μαθηματικο Υπατια, πως εκαψαν την Βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας και αλλες παρομοιες κατηγοριες εναντια στην Θρησκεια μας.
Είπα πριν ότι οι ειδωλολάτρες λένε ψέμματα και μεταδίδουν το μίσος. Θα σου πω μερικές πληροφορίες με βάση τα αποπάνω που ανέφερες. (Θα το χωρίσω σε 2-3 ποστς για ποιο εύκολη ανάγνωση)

Σημείωση: Μην γράφεις με κεφαλαίο το "δαίμονας". Πρώτα από όλα δεν είναι όνομα. Δεύτερον δεν θα του δώσουμε και τιμές... Αυτό έλειπε να τον τιμήσουμε κιόλας.... Τρίτον, είναι λέξη και βγαίνει από ρήμα "δαίω / δαϊζω" που σημαίνει: χωρίζω, διαχωρίζω, απομακρύνω, δολοφονώ, θυσιάζω. Δεν θα έγραφες το π.χ "χωρίζω" με κεφαλαίο έτσι δεν είναι; Απο κει βγαίνει η γνωστή μας "διαίρεση" καθώς και η "αίρεση"

Πληροφορίες:
1) Η λέξη "θρησκεία" βγαίνει από το ρήμα "θρώσκω" που σημαίνει "αναπηδώ", "χοροπηδώ". Λόγο του όταν μιλάμε για θρησκεία έχουμε καταλήξει να εννοούμε το ψυχικό κομμάτι του εαυτού μας, και όχι το σωματικό, βγάζουμε το νόημα ότι η ψυχή μας "αναπηδάει" για κάποιο λόγο. Είτε από φόβο, είτε από χαρά. Έχουν ο Χριστιανισμός και η ειδωλολατρεία περιπτώσεις φόβου ή χαράς όμως; Εδώ πρέπει να γίνει ολόκληρη μελέτη πάνω σε αυτά τα δύο. Και ο καθένας να κρίνει μόνος του. Προσωπικά βρίσκω ένα κάρο ελλατώματα στην ειδωλολατρεία και κανένα στην Ορθοδοξία. Ακόμα και αν υποθέσουμε όμως ότι είμαι προκατελειμένη υπέρ της ορθοδοξίας, δυστυχώς κανένας ειδωλολάτρης δεν μπορεί να αρνηθεί τα άσχημα της ειδωλολατρείας.

Και ποια είναι αυτά; Στους σημερινούς ειδωλολάτρες -και όχι δεν θα κουραστώ να το λέω- βρίσκω το ψέμμα. Ψέμμα και ψέμματα, χωρίς καμμιά ντροπή και χωρίς καμμιά τιμή και αξία που να δικαιολογεί κάπως τα ψέμματα, την συκοφαντία των αντιπάλων τους λες και αυτοί είναι οι σούπερ τέλειοι άνθρωποι (αν και το έχουν πει και αυτό...δημόσια!!!) απόκρυψη της αληθείας υπέρ της ιδεολογίας τους και ένα σωρό άλλα....

Στην αρχαία ειδωλολατρεία βρίσκω επίσης ένα σωρό ελλατώματα αλλά ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!! Χωρίς να έχουν ένα φως που να τους δείξει τον δρόμο, χωρίς να έχουν ευκαιρίες ψυχικής ανάτασσης και όμως να είναι τόσο τίμιοι, σοφοί και σκεπτόμενοι άνθρωποι. Που αποδεικνύει το πόσο πολύ η ψυχή τους ήθελε έναν Σωτήρα... που αποδεικνύει ότι η θρησκεία τους δεν άξιζε τίποτα.... και που αποδεικνύει ότι Αυτός ήταν ο Σωτήρας μιας και τον αγκαλίασαν μεμιάς!!

Μπορούμε να υποθέσουμε λοιπόν ( ;; ) ότι το "θρώσκω" μεταβλήθηκε σε χαρά και ότι ο φόβος έφυγε...( ;; ) Ή μάλλον.... θέλουμε; Θέλουμε να μεταβλήθηκε σε χαρά; Στην αρχαία Ελλάδα γινόντουσαν ΤΑ όργια και ΟΙ ανθρωποθυσίες. Τα αφήνουμε πίσω μας και πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η σωτηρία της ψυχής;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”