Ψυχοφελή μηνύματα...

Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...

Δημοσίευση από toula »

"" Αυτό συμβαίνει όταν κανείς συμπεριφέρεται άσχημα εις τον Γέροντα και τον λυπεί.. ""
Μία φορά έφεραν ένα τσουβάλι με πατάτες, κάτω εις τον αρσανά μας.
Έναν αρχάριο υποτακτικό που είχα (τώρα δεν είναι στη συνοδία μου) είπε ότι είναι κουρασμένος, και δεν θέλησε να πάει να το φέρει.
Πήγα εγώ τότε κάτω, για να το φέρω. Όταν έφθασα κάτω, ήτο σταματημένο εκεί ένα κρις-κράφτ.
Τους έκανα νόημα, και ήρθαν πιο κοντά μου οι δύο κύριοι που ήσαν μέσα.
Ήσαν καθηγηταί Πανεπιστημίου.
«Γέροντα», λέει ο ένας, «μήπως γνωρίζετε τον παπα-Εφραίμ, που μένει εκεί επάνω;»
«Εγώ είμαι», απήντησα. Τότε εκείνος είπε: «Γέροντα, εσείς οι μοναχοί είσθε όντως μακάριοι, διότι εσείς ζείτε ακριβώς με συνέπεια τη χριστιανική ζωή».
Όταν επέστρεψα στο κελλί, λέω εις τον υποτακτικό το περιστατικό με τους καθηγητάς.
Τότε λέει με πολλή αναίδεια:
«Ναί, εδώ τους διώχνεις, όταν έρχονται· κάτω όμως, μόλις κατεβαίνεις μόνος σου, τους προσκαλείς».
«Τι να κάνω, παιδί μου, έτσι ήλθε και ενήργησα την ώρα εκείνη.
Τώρα ας πάμε, να κάνουμε κανένα κομποσχοίνι εις τα κελλιά μας. Ας κάνουμε μία ώρα κομποσχοίνι».
Όταν τελειώσαμε, έρχεται και με ερωτά: Πόσα κομποσχοίνια έκανες;» «Τόσα», απήντησα.
«Σε μία ώρα μόνον τόσα έκανες;
Εγώ έκανα περισσότερα, και μπορούσα να κάνω κι ακόμη περισσότερα».
Τα έλεγε δε αυτά με αναίδεια και θράσος.
Δεν μίλησα καθόλου· πήγα στενοχωρημένος εις το κελλί μου· και μόνο που δεν έκλαιγα για τη συμπεριφορά αυτού του παιδιού.
Πήγε ο υποτακτικός μου να κοιμηθεί· που όμως να κοιμηθεί· έντονη δαιμονική ενέργεια. Έρχεται καταφοβισμένος εις το κελλί μου και μου λέει:
«Γέροντα, αυτό και αυτό μου συμβαίνει· σώσέ με».
Τότε του είπα:
«Αυτό συμβαίνει όταν κανείς συμπεριφέρεται άσχημα εις τον Γέροντα και τον λυπεί».
Του διάβασα τότε μία ευχή και του έφυγαν όλα, όλη η δαιμονική ενέργεια.
Κατόπιν πήγε και κοιμήθηκε ήσυχος.
Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από toula »

Έξελε τους πειρασμούς και ουδείς ο σωζόμενος.
Σας παρακαλώ για την αγάπη του Χριστού μας, μη χάνετε το θάρρος και την Ζώσα Ελπίδα από τον Ιησού μας.
Οι πειρασμοί, οι θλίψεις, τα αγκάθια και οι τρίβολοι των δαιμονικών λογισμών δεν θα παύσουν να μας αγκυλώνουν.
Όλα αυτά δεν είναι ξένα και αφύσικα απ' την κατά Θεόν Ζωή. Είναι αναπόφευκτα. Οπότε, να το καταλάβουμε καλά πως μ' αυτά θα ζήσουμε ή διά αυτών θα σωθούμε.
«Έξελε τους πειρασμούς και ουδείς ο σωζόμενος».
Αν δεν έχουμε πειρασμούς δεν είμεθα φυσιολογικοί άνθρωποι της εν Χριστώ ζωής....
Άγιος Εφραίμ ο Αριζονιτης.
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από toula »

μαρτες; Ησύχασον..
Ο Άγιος Παΐσιος μάς έλεγε, κάθε πράγμα που έχει άγχος και αγωνία και σύγχυση,
διώξτο μακρυά από σένα, δεν είναι από το Θεό.
Δεν θέλει ο Θεός να αγχώνεσαι για τίποτα.
Ακόμα κι όταν αμαρτάνουμε πρέπει με μία ψυχραιμία να διαχειριστούμε και τις αμαρτίες μας και τις πτώσεις μας και τα κακά που κάνουμε.
Βλέπετε, ο Κάιν όταν σκότωσε τον Άβελ, τι του είπε ο Θεός;
«Ήμαρτες; Ησύχασον».
Ησύχαζε.
Αν αρχίσεις τα ατελείωτα «γιατί» και τα «μήπως» και τα «εάν» και όλα αυτά τα παιχνίδια της λογικής σου, θα καταστραφείς πριν την ώρα σου, θα γίνεις παρανάλωμα του πυρός.
Που ο Θεός δεν το θέλει αυτό το πράγμα, ο Θεός θέλει να έχουμε ειρήνη.
π. Αθανάσιος Μητρ. Λεμεσού.
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από toula »

Συχνά να ενθυμείσθε την παραβολή του άσωτου υιού.
Δεν περίμενε ο πατέρας να πλησίαση ο άσωτος κοντά του, άλλα έτρεξε ο ίδιος να τον συναντήσει και να τον σφίξει στην αγκαλιά του.
Ο ουράνιος Πατέρας μας βεβαιώνει ότι δεν θέλει τον θάνατο του αμαρτωλού.
Ο Υιός του Θεού που βρίσκεται στα δεξιά του Πατρός, τί κάνει;
Διαρκώς πρεσβεύει για μας.
Και το Πνεύμα το Άγιο;
Και Αυτό επίσης πρεσβεύει για μας με στεναγμούς αλάλητους.
Να τι συμβαίνει στον ουρανό.
Ενώ, αντίθετα, ο εχθρός θέλει να σας πείσει ότι δεν υπάρχει για σας σωτηρία από τον Θεό που παροργίσατε.
Και σεις πιστεύετε σ’ αυτόν τον πλάνο και τον ψεύτη, ξεχνώντας ότι ο Θεός μια σκέψη και μια επιθυμία έχει:
Να ελεεί, να ελεεί, να ελεεί….
Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος.
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από toula »

Ο Χριστός είναι φίλος μας, είναι αδελφός μας, είναι ό,τι καλό και ωραίο. Είναι το παν. Αλλά είναι φίλος και το φωνάζει: “Σας έχω φίλους, βρε, δεν το καταλαβαίνετε; Είμαστε αδέλφια. Βρε, εγώ δεν βαστάω την Κόλαση στο χέρι, δεν σας φοβερίζω, σας αγαπάω. Σας θέλω να χαίρεσθε μαζί μου τη ζωή”.

Άγ. Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από toula »

Στην Κιβωτό της Ορθοδοξίας

Του Αρχιμ. Νεκτάριου Πόκκια, Ηγούμενου της Ι. Μονής Θάρρι Ρόδου

Διερωτηθήκαμε ποτέ, όπως καθημερινά τρέφουμε το σώμα μας με αρκετές και ποικίλες τροφές μήπως πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για την ψυχή μας;

Η περίοδος που διανύουμε, εν μέσω πολεμικών συρράξεων και συγκρούσεων, μάς καλεί να αφυπνούμε περισσότερο, να προσευχόμαστε, να βρισκόμαστε σε εγρήγορση πνευματική και «καλή» ανησυχία!

Ταυτόχρονα, είναι καιρός να αποκαταστήσουμε μία αδικία που κάνουμε πολλοί, δίνοντας την προτεραιότητα στο σώμα μας και υποτιμώντας την αθάνατη ψυχή που έχει και αυτή ανάγκη – εκτός από την Θεία Κοινωνία, που είναι η τροφή της – από λόγους ψυχωφέλιμους και πνευματικούς.

Πολλοί Πατέρες έχουν πει ωραία και αθάνατα λόγια τα οποία καλό θα ήταν εκ μέρους μας να τα αξιοποιούμε για την πνευματική μας πρόοδο και προκοπή. Είναι λυπηρό να είμαστε ειδήμονες σε ανούσια θέματα και μπροστά στα πνευματικά να είμαστε υποτονικοί και στάσιμοι.

Ας δούμε παρακάτω κάποια πνευματικά μαργαριτάρια που έχουν ειπωθεί από Πατέρες της Εκκλησίας μας. Εύχομαι απλά να γίνουν αιτία υγιούς προβληματισμού και κατά Θεόν αξιοποιήσεως από όλους όσοι τα διαβάσουν!

– Όσο περισσότερο αγωνίζεσαι να αγαπάς τον Θεό τόσο περισσότερο Αυτός σου αποκαλύπτεται.

– Όπως ακριβώς ιδιότητα της φωτιάς είναι να θερμαίνει και του ήλιου να φωτίζει, έτσι και του Θεού ιδιότητα είναι να ευεργετεί.

– Σύμφωνα με την παραβολή της μελλούσης κρίσεως, οι άνθρωποι θα καταδικασθούν όχι για το κακό που έκαναν, αλλά για το καλό που παρέλειψαν να κάνουν στον πλησίον τους.

– Αν έκανες μία καλοσύνη μην την θυμάσαι ποτέ, αν δέχτηκες μία καλοσύνη μην την ξεχάσεις ποτέ.

– Πλούσιος δεν είναι εκείνος που παίρνει, αλλά εκείνος που δίνει.

– Άνθρωπος χωρίς αγάπη είναι δένδρο δίχως καρπό.

– Τα χρήματα όλους τους χαλάνε εκτός από αυτούς που τα χαλάνε για το κοινό καλό.

– Για να κάνουμε ελεημοσύνη δεν μας χρειάζεται περιουσία, αλλά προθυμία. Τίποτε δεν μας εξισώνει τόσο με τον Θεό όσο το να ευεργετούμε.

– Ο πλούτος όταν τον φυλάσσουμε φεύγει και όταν σκορπίζεται μένει.

– Πλούτος Θεού είναι η σωτηρία των ανθρώπων.

– Ασύνετος είναι όποιος κανονίζει μόνο την επίγεια διαθήκη και όχι την ουράνια.

– Μόνο την ημέρα της κρίσεως θα καταλάβουμε τι σημασία έχουν τα έργα μας. Γιατί τότε αυτά ή θα μας τιμήσουν ή θα μας συντρίψουν.

– Η κατά Θεόν αγάπη είναι αυτή που πηγάζει από την τήρηση των εντολών του Θεού.

– Οι θλίψεις δεν παρουσιάζονται τυχαία στη ζωή μας, αλλά παραχωρούνται από την πρόνοια του Θεού με σκοπό τον αγιασμό και την σωτηρία μας.

– Όπου υπάρχει η φλόγα της αγάπης, ό,τι κακό πλησιάζει το κατακαίει.

– Όταν η καρδιά μας δεν έχει την αγάπη προς το Χριστό, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Είμαστε σαν πλοίο που δεν έχει βενζίνη στη μηχανή του.

– Θέλεις η προσευχή σου να γίνει καρδιακή; Για να είναι ευπρόσδεκτη στο Θεό κάνε τον πόνο του συνανθρώπου σου δικό σου πόνο.

– Έχασα τα πάντα εκτός από εκείνα που έδωσα.

– Μια καρδιά που δεν ξυπνά μπροστά στη δυστυχία είναι πολύ δυστυχισμένη.

– Τα πρόσκαιρα αγαθά είναι αβέβαια και απροστάτευτα, ενώ τα πνευματικά αγαθά, οι αρετές και οι καλοσύνες στο όνομα του Χριστού είναι προστατευμένες αιωνίως.

– Tην ελεημοσύνη στα κρυφά, ο Θεός την πληρώνει στα φανερά.

– Εμείς οι άνθρωποι έλεγε ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος συνηθίζουμε να κοιτάζουμε το δώρο και όχι τον δωρητή. Πρέπει όμως να κοιτάζουμε τον δωρητή και όχι το δώρο! Και όταν ο δωρητής είναι καλός, να παίρνεις ό,τι σου δίνει. Όταν ο δωρητής είναι ο Θεός να παίρνεις το δώρο Του χωρίς να εξετάζεις τι είναι. Υγεία είναι, αρρώστια είναι, φτώχεια είναι, δόξα είναι, καταφρόνησις είναι, οτιδήποτε είναι εσύ να το παίρνεις με ευχαρίστηση. Ξέρει ο θεός τι χρειάζεσαι και γι΄ αυτό σου δίνει αυτό που έχεις ανάγκη.

– Πρόσθεσε την αγάπη και τότε όλα ωφελούν. Αφαίρεσε την και τότε τίποτε δεν ωφελεί.

– Φιλαργυρία είναι να μην πιστεύεις ότι ο Θεός φροντίζει για σένα να μην έχεις εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις Του και να αγαπάς τις ηδονές.

– Όπως η μνήμη της φωτιάς δεν ζεσταίνει το σώμα έτσι και η πίστη χωρίς αγάπη δεν φωτίζει την ψυχή με την γνώση του Θεού.

– Η ελεημοσύνη είναι αγαθό έργο. Φαίνεται πως δίνεται σε άλλους, στην πραγματικότητα όμως αποταμιεύεται σε εκείνον που την κάνει με άδολο και ταπεινό τρόπο.

www.dogma.gr
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από toula »

https://www.facebook.com/theokli.kotsif ... 9303428652

Απόσπασμα από την χθεσινή ομιλία "Έρωτας- Αγάπη μύθοι και αλήθειες.."

π. Χαρ. λίβυος Παπαδόπουλος
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από toula »

Περί Θείας αγάπης.
Ὢ ἀγάπη, βέβαιη καὶ ἀληθινή!
Ὢ ἀγάπη, ὁμοίωμα τῆς θείας εἰκόνας!
Ὢ ἀγάπη, τῆς ψυχῆς μου γλυκύτατη ἀπόλαυση Ὢ ἀγάπη, τῆς καρδιᾶς μου θεῖο πλήρωμα!
Ὢ Ἀγάπη τῆς ψυχικῆς μου δύναμης τὸ στερέωμα!
Ὢ ἀγάπη, διάνοιάς μου παντοτινὸ μελέτημα.
Ἐσὺ κατέχεις τὴν ψυχή μου παντοτινά, τὴ φροντίζεις καὶ τὴ θερμαίνεις.
Ἐσὺ τὴ ζωογονεῖς καὶ τὴν ὁδηγεῖς πρὸς τὴ θεία ἀγάπη.
Ἐσὺ κατακαίεις τὴν καρδιά μου, γεμίζοντάς την μὲ τὴ φλόγα τοῦ θείου ἔρωτα καὶ ἀναζωπυρώνοντας τὸν πόθο γιὰ τόν Θεό. Ἐσὺ δυναμώνεις μὲ τὴ ζωογόνα σου δύναμη τὴν ψυχή μου καὶ τὴν ἐνισχύεις νὰ προσφέρει τὴν ὀφειλόμενη λατρεία στὸν Θεό.
Ἐσὺ κατέκτησες τὸν νοῦ μου ἐλευθερώνοντάς τον ἀπὸ τὰ γήινα δεσμὰ καὶ παρέχοντάς του τὴν ἐλευθερία νὰ ὁδηγεῖται ἀπρόσκοπτα πρὸς τὴν οὐράνια θεία ἀγάπη.
Ἐσὺ εἶσαι ὁ πολυτιμότερος θησαυρὸς τῶν πιστῶν, γιατί εἶσαι τὸ τιμιότατο τῶν θείων χαρισμάτων δώρημα.
Εἶσαι τὸ θεόμορφο τῆς ψυχῆς καὶ τῆς καρδιᾶς καλλώπισμα, γιατί ἀναδεικνύεις τοὺς πιστοὺς σὲ παιδιὰ τοῦ Θεοῦ.
Εἶσαι τὸ στολίδι τῶν πιστῶν, ἀφοῦ τοὺς ἐμπνέεις τὴ σεμνότητα.
Εἶσαι τὸ μοναδικὸ μόνιμο ἀγαθό, ἀφοῦ εἶσαι αἰώνια.
Εἶσαι τὸ ὡραιότερο ἔνδυμα τῶν φίλων τοῦ Θεοῦ, γιατί μ’ αὐτὸ περιβεβλημένοι οἱ πιστοί, ἐμφανίζονται μπροστὰ στὴ Θεία ἀγάπη.
Εἶσαι ἢ γλυκύτερη ἀπόλαυση τῶν πιστῶν, διότι εἶσαι καρπὸς τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.
Ἐσὺ περνᾶς στὴ βασιλεία τῶν Οὐρανῶν τοὺς πιστοὺς πού ἁγιάστηκαν ἀπὸ σένα.
Εἶσαι ἡ εὐωδία τῶν πιστῶν.
Μὲ σένα, οἱ πιστοὶ μεταλαμβάνουν τὶς ἡδονὲς τοῦ Παραδείσου.
Ἀπὸ σένα ἀνατέλλει τὸ φῶς τοῦ νοητοῦ ἥλιου στὶς ψυχὲς τῶν πιστῶν.
Ἀπὸ σένα φωτίζονται οἱ νοεροὶ ὀφθαλμοὶ τῶν πιστῶν.
Ἀπὸ σένα οἱ πιστοὶ γίνονται θείας δόξας καὶ τῆς αἰώνιας ζωῆς.
Ἀπὸ σένα ξεπηδᾶ μέσα μαςὁ πόθος γιὰ τὰ ἐπουράνια.
Ἐσὺ ἀποκαθιστᾶς τὴ βασιλεία τοῦ Θεοῦ πάνω στὴ γῆ.
Ἐσὺ βραβεύεις μὲ εἰρήνη τοὺς ἀνθρώπους.
Ἐξομοιώνεις τὴ γῆ μὲ τὸν οὐρανὸ.
Άγιος Νεκτάριος.
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από toula »

Ελπίζω να προοδεύσετε σε αρετές. Κι αυτό θα συμβεί αν ζήσετε με προσοχή και δεν αμελείτε την προσευχή του Ιησού. Γιατί είναι το κεφάλαιο και η αρχή όλων των αρετών. Τίποτα δεν μπορεί να προφυλάξει τόσο την ψυχή από την είσοδο του πονηρού δαίμονα όσο η νοερά προσευχή του Ιησού και η θερμή ικεσία.

Όσιος Ιλαρίων
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από toula »

Μακάριοι κι ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που είναι εύσπλαχνοι κι ελεούν τους φτωχούς, γιατί αυτοί θα ελεηθούν από τον Θεό. Αχ και να ήξερες τι μεγάλη ανταπόδοση σε περιμένει για την ελεημοσύνη που δίνεις στους φτωχούς! Θα σου δείξει ο Θεός έλεος κατά την ημέρα της κρίσης ενώπιον αγγέλων και ανθρώπων και θα κληρονομήσεις τη βασιλεία των ουρανών που έχει ετοιμαστεί από καταβολής κόσμου.

Άγ. Ιωάννης της Κρονστάνδης
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”