Αγαπημένα τροπάρια, Ύμνοι και ό,τι άλλο από αυτά.
Συντονιστές: alex, Συντονιστές
- stathis73
- Κορυφαίος Αποστολέας
Re: Αγαπημένα τροπάρια, Ύμνοι και ό,τι άλλο από αυτά.
Ο ἀείμνηστος μοναχὸς Πανάρετος (Παναγιώτης Μακρυγιάννης, 1924-1993) ἦταν καλλιφωνότατος ἱεροψάλτης στὴν Πάτρα καὶ περίφημος μουσικοδιδάσκαλος. ἐργαζόταν πνευματικὰ καὶ ἱεραποστολικὰ καὶ δίδασκε τὴν μουσικὴ σὲ κάθε ἐνδιαφερόμενο, συνήθως χωρὶς νὰ πληρώνεται. ἦταν βαθύτατος γνώστης ὄχι μόνον τῆς ἐκκλησιαστικῆς μουσικῆς ἀλλὰ καὶ τῆς ἑλληνικῆς ἐξωτερικῆς καὶ τῆς ἀσιατικῆς (μὲ ὅλα τὰ μακάμια καὶ τοὺς σουπιέδες), καθὼς εἶχε μελετήσει ὅλα σχεδὸν τὰ μουσικὰ καὶ θεωρητικὰ συγγράμματα τῆς καθ᾿ ἡμᾶς μουσικῆς ἀπὸ τὸ 1820 μέχρι τὶς ἡμέρες του· ἀλλὰ ποτὲ δὲν ἔκανε ἐπίδειξι τῶν γνώσεών του. δὲν ὑπῆρχε σὲ ὅλη τὴν ἐπικράτεια ὅμοιός του μουσικοδιδάσκαλος ὡς πρὸς τὴν μεταδοτικότητα καὶ τὴν διδακτικὴ ἱκανότητα. ἔλεγαν χαρακτηριστικὰ ὅτι μποροῦσε νὰ πάρῃ ἕναν γάιδαρο καὶ νὰ τὸν μάθῃ νὰ κελαηδᾷ. Εγκαταλείπει τὰ ἐγκόσμια καὶ κείρεται μοναχὸς στὸ παλαιὸ καὶ ἱστορικὸ μοναστῆρι τοῦ ᾿Ομπλοῦ (εἰσοδίων τῆς θεοτόκου) Πατρῶν.
Στὸ μοναστῆρι τοῦ ᾿Ομπλοῦ ἠχογραφεῖ καθημερινῶς καὶ δημιουργεῖ μία σειρὰ μὲ τὰ κυριώτερα κλασσικὰ μαθήματα ἐκκλησιαστικῆς μουσικῆς (ἀναστασιματάριον, εἱρμολόγιον, μαθήματα τοῦ ἐνιαυτοῦ, τριῴδιον, μεγάλη ἑβδομάς, πεντηκοστάριον, μαθήματα λειτουργίας, διακονικὲς καὶ ἱερατικὲς αἰτήσεις καὶ ἐκφωνήσεις, καὶ πολλὰ ἄλλα) σὲ ὅλους τοὺς ἤχους παραλλαγὴ καὶ μέλος. μοναδικό του μέλημα νὰ βοηθήσῃ τοὺς ἀδελφούς του χριστιανοὺς στὴν σωστὴ ἐκμάθησι τῆς ψαλτικῆς, πάντοτε πρὸς δόξαν Θεοῦ.
᾿Επιθυμῶντας ἀκόμη ὑψηλότερη μοναχικὴ ζωὴ ἀναχωρεῖ γιὰ τὸν ἐπιβλητικὸ Ἄθωνα καὶ μονάζει στὴν μονὴ Φιλοθέου μέχρι τὸ τέλος τῆς ἐπιγείου ζωῆς του. ἐκεῖ διδάσκει μουσικὴ σὲ ῾Αγιορεῖτες μοναχοὺς καὶ ἠχογραφεῖ ἐκ νέου ὅλα τὰ μαθήματα τῆς ἐκκλησιαστικῆς μουσικῆς (παραλλαγὴ καὶ μέλος) σὲ νέα σειρά, πλουσιώτερη καὶ πληρέστερη ἀπὸ τὴν πρώτη, καθὼς προσθέτει πολλὰ κλασσικὰ μαθήματα ἀλλὰ καὶ νεώτερα μουσικὰ βιβλία·
Στοὺς ῾Αγιορεῖτες μαθητές του ἀνήκει καὶ ὁ γνωστὸς καλλίφωνος ἱερομόναχος ῾Ιερόθεος, πρώην Φιλοθεΐτης.
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
- stathisekp
- Κορυφαίος Αποστολέας
και επίσης
Δώρησαί μοι του όράν τα έμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον άδελφόν μου
- johnge
- Κορυφαίος Αποστολέας
Ωδήν επινίκιον άσωμεν πάντες Θεώ τω ποιήσαντι θαυμαστά τέρατα, βραχίονι υψηλώ και σώσαντι τον Ισραήλ ότι δεδόξασται.
Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς
Ωδή παρακλήσεως τη Θεοτόκω, πιστοί προσενέγκωμεν, ιλασμόν αιτούμενοι, των εγκλημάτων ημών, και του εχθρού αποφυγήν και σωτηρία ψυχών.
Ελέους την άβυσσον η τετοκυία, ελέησον οίκτειρον, την εμήν ασθένειαν θεοχαρίτωτε, και χειραγώγησον προς φως της κατανύξεως.
Υψώθην ο άθλιος τη απονία, αρθείς το φρονήματι, και εις βόθρον πέπτωκα των παραπτώσεων˙ τη μετανοία με αγνή, πάλιν ανόρθωσον.
Μυρίοις εγκλημασιν αμαρτημάτων, βαρούμενος άχραντε, σοι προσπίπτω δέξαι με, μετανοούντα θερμώς, και ιλεών μοι τον κριτήν, ποίησον Δέσποινα
Ο θρόνος ο του Θεού, των Χερουβίμ ο υπέρτερος˙ νεφέλη η του φωτός, ψυχής μου τα όμματα, Παναγία φώτισον, και παθών αχλύος, την καρδία μου καθάρισον.
Η μήτηρ του λυτρωτού˙ και των κτισμάτων βασίλισσα, αιχμαλωσίας δεινή, ληφθέντα με λύτρωσαι, Μαρία Πανάμωμε˙ και της βασιλείας, του υιού σου καταξίωσον.
Η κλήσις σου αληθώς, ψυχών υπάρχει καθάρσιον˙ και ρυπαρών λογισμών, εστιν ελατήριον, και φυγαδευτήριον, πονηρών πνευμάτων, Θεοτόκε αειπάρθενε.
Ασμάτων άσμα συ ει, Θεοχαρίτωτε Δέσποινα˙ Αγγέλων η καλλονή˙ βροτών η ανάπλασις˙ Θεόν γαρ εγέννησας, σεσωματωμένον, τον τας φύσεις μεταλάττοντα.
Θυγατέρες σπεύσατε, της Αγίας Ιερουσαλήμ, θεάσασθαι μορφήν, νύμφης ευκλεούς, Μαρίαν την άχραντον, και ευσεβώς άσατε αυτή˙ χαίρε Πανύμνητε, Θεοτόκε η χαρά ημών.
Εκλεκτή ευπρόσδεκτως ανεδείχθης όλη τω Θεώ˙ ως κρίνον ανθηρόν μέσον ακανθών˙ αφ' ων σε οσφράδιον Παρθενικόν, εύρεν εαυτώ, και σε ανέδειξε, προστασία των τιμώντων σε.
Δόξα Πατρί και Υιώ και Άγιω Πνεύματι
Νάρδος αποστάζουσα, αρωμάτων άφθορε σεμνή˙ καλή εν γυναιξίν, ώφθης αληθώς˙ ωραία η όψις σου και η φωνή πλήρης αγαθών˙ λύτρον γαρ έτεκες, των πταισμάτων τοις υμνούσι σε.
Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων αμήν
Η ψυχή μου Δέσποινα, εκολλήθη όλη ψαλμικώς, οπίσω σου τοιγαρούν σου η δεξιά, εμού αντιλάβοιτο εκδυσωπώ, σώζουσα με νυν, και περιέπουσα, και φρουρούσα και σκεπάζουα.
Ησαΐα χόρευε, η Παρθένος έσχεν εν γαστρί, και έτεκεν υιόν τον Εμμανουήλ, Θεόν τε και άνθρωπον. Ανατολή, όνομα αυτώ, ον μεγαλυνοντες, την Παρθένον μακαρίζομεν.
Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως γεννήθηκε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου του 1846 στην Σηλυβρία της Τουρκοκρατούμενης Θράκης, από ευσεβείς και φτωχούς γονείς -τους Δήμο (Δημοσθένη) και Μπαλού (Βασιλική) Κεφαλά. Ο πατέρας του καταγόταν από τα Ιωάννινα, ναυτικός στο επάγγελμα, και η μητέρα του καταγόταν από την Σηλυβρία.
Σηλυβρίας τὸν γόνον καὶ Αἰγίνης τὸν ἔφορον, τὸν ἐσχάτοις χρόνοις φανέντα, ἀρετῆς φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ὡς ἔνθεον θεράποντα Χριστοῦ· ἀναβλύζει γὰρ ἰάσεις παντοδαπάς, τοῖς εὐλαβῶς κραυγάζουσι· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πάσιν ἰάματα.
ENGLISH TRANSLATION OF THE HYMN:
"The off-spring of Selyvria, and the guardian of Aegina, the true friend of virtue who didst appear in the last years, Oh Nectarius, we faithfully honour thee, as a godly servant of Christ, for thou pourest forth healings of every kind, for those who piously cry out: Glory to Christ who hath glorified thee, Glory to Him who hath made thee wondrous, Glory to Him who worketh healings forall throuth thee. "
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
πολύ ωραίες οι παραπάνω δημοσίευσεις!
ξαναβάζω το βιντεο που μου εχει κανει εντυπωση γιατι δεν λειτουργεί..
ιδού..μηπως ξερει κανεις αδελφος/ή λεπτομερειες?
εννοω λεπτομερειες σχετικα με τον ιεροψάλτη...να βρω κανενα επιπλεον έργο του..
ξαναβάζω το βιντεο που μου εχει κανει εντυπωση γιατι δεν λειτουργεί..
ιδού..μηπως ξερει κανεις αδελφος/ή λεπτομερειες?
εννοω λεπτομερειες σχετικα με τον ιεροψάλτη...να βρω κανενα επιπλεον έργο του..
Γιώργη αδέλφι μου εν Χριστώ πολυαγαπημένο... για δες...
http://www.pigizois.net/sinergasies/ger ... otheos.htm
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
Μαρία ευχαριστώ πολύ! αυτο ηταν!ΜΙΧΣ έγραψε:Γιώργη αδέλφι μου εν Χριστώ πολυαγαπημένο... για δες...
http://www.ierotheos.gr/
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Κήρυξ δέδοσαι τη οικουμένη
συ γλυκύτατος εν θεολόγοις
της του Χριστού αγάπης τρισόλβιε
τον ταπεινόν γαρ και πράον εώρακας
και την εκείνου καρδίαν κατέμαθες
Όθεν άπαντες Σιλουανέ ελλαμπόμενοι
τοις σοις θεογλώσσοις ρήμασι
δοξάζομεν το Πνεύμα το δοξάσαν σε
ΥΓ: Συγχωρέστε με για το μονοτονικό.
Το χαρτί που κρατά ο άγιος Σιλουανός στο χέρι του γράφει :
Δέομαι Σου Ελεήμον Κύριε ίνα γνωρίσωσι Σε εν Πνεύματι Αγίω πάντες οι λαοί της γης.