==============================================
Η strumfi έγραψε :
Είναι συνήθης πρακτική η απομόνωση μέρους ενός κειμένου με σκοπό τη διαστροφή του νοήματος. Έτσι λοιπόν, αδελφικά και χριστιανικά ( λειτουργώντας απέκοψες την πρόταση: "Η Πίστη δεν είναι σίγουρα ταμπέλα, όπως και δεν είναι απλή νοητική παραδοχή της Θεότητας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού."
Και άφησες την επόμενη:
"Φοβάμαι, όμως, - μια και το ανέφερες - ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα σωθούν επειδή πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Υιός του Θεού."
Αδελφή, μου προσάπτεις μομφή δόλου για διαστροφή του νοήματος. Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση, για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν με ενδιαφέρει. Εν ολίγοις για να μη λαβυρινθοποιούμαι το θέμα, καταθέτω τις θέσεις μου :
1) Για να τοποθετηθώ σωστά σε τέτοια πνευματικά ζητήματα, -επαναλαμβάνω-προϋποθέτει φωτισμό που έρχεται μετά την κάθαρση. Νομίζω η ταπείνωση που πρέπει να γεννιέται από την επίγνωση της πνευματικής φτώχειας μας και που οδηγεί κατ' ευθείαν στην αμφιβολία αν σκεπτόμαστε σωστά, μας κάνει να αναστέλλουμε κάθε λογική τοποθέτηση και να παίρνουμε το δρόμο του ξένου που ρωτάει εκείνους που γύρισαν την "πολιτεία". Και ποίοι είναι αυτοί που έμαθαν την "πολιτεία" για να βρούμε εκείνο που ζητάμε χωρίς να πλανηθούμε; Είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας, οι πατέρες και διδάσκαλοί Της. Αυτοί τα ξέρουν όλα, γιατί είχαν το φως του Αγίου Πνεύματος. Αυτοί μονάχα που ανέβηκαν όλη τη κλίμακα της εν Χριστώ ζωής, εβίωσαν σε όλες τις μυστηριώδεις περιοχές της κεκρυμμένης εν Χριστώ ζωής.
2) Εάν-παρά την ανωτέρω θέση μου-θέλεις να καταθέσω λόγο, πιστεύω ότι : «ουδείς δύναται ελθείν προς με( λέγει ο Κύριος ), εάν μη ο πατήρ ο πέμψας με ελκύση αυτόν…( Ιωάν. 6,44 )
Ο άνθρωπος που ενσυνείδητα έχει δεχθεί Λυτρωτή και Σωτήρα του τον Ιησού Χριστό, και με το Ορθόδοξο Βάπτισμα είναι μέλος της Εκκλησίας Του, θα εισέλθει στο Παράδεισο. Σε ποιο μέρος του Παραδείσου; Κατά το : αστήρ γαρ αστέρος διαφέρει εν δόξη( Α΄Κορ. 15,41 ) ( τηρουμένων των αναλογιών).
Το σωτηριολογικό πρόβλημα του Ορθοδόξου δεν συμπεριλαμβάνει ίδρυση υπουργείου κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης. Η φροντίδα αυτή είναι έργο Άλλου : ου μη σε ανώ ουδ' ου μη σε εγκαταλίπω ( Εβρ. 13,5 )
Για τον Ορθόδοξο ισχύει το : ενός δε εστί χρεία ( Λουκ. 10,41 ), και : ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν του Θεού.... ( Ματθ. 6,33 ).
Καθάπερ και Δαβίδ λέγει τον μακαρισμόν του ανθρώπου ω ο Θεός λογίζεται δικαιοσύνην
χωρίς έργων,
Μακάριος ων αφέθησαν αι ανομίαι και ων επεκαλύφθησαν αι αμαρτίαι, μακάριος ανήρ ω ου μη λογίσηται Κύριος αμαρτίαν( Ρωμ. Δ,6 ).
Τελειώνοντας να σου υπενθυμίσω ότι η δίψα της μυστικής ζωής, υπάρχει εις τις ψυχές φυσικώς, ως ανάμνησης της θείας πατρίδας μας και ως πόθος επιστροφής εις την πατρική εστία. Και όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και διψούν την λύτρωση, και μπορούν να την βρουν εις τους κόλπους του Ιησού. Λοιπόν, υπάρχει αυτή η δίψα εις τους πιστούς, αλλά εις διάφορο βαθμό, αναλόγως της πνευματικότητας εκάστου. Όσον η ψυχή υψούται εις «γνώση» Χριστού, τόσο και διψά. Και όσο πίνει εκ του ύδατος αυτού, τόσο περισσότερο «καίεται αφλέκτως»….
Η των τελείων ατέλεστος τελειότης…..
============================================