"Πρώτος μεταξύ ίσων ο Πάπας"
Συντονιστής: Συντονιστές
-
nkope
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Με αφορμή τη δημοσίευση του vic σε άσχετο θέμα θέλω να βάλω ένα ερώτημα. Δηλαδή με όσους ανθρώπους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι δεν πρέπει να μιλάμε;
Και δεν εννοώ να μιλάμε για θεολογικά θέματα, εννοώ γενικώς για άσχετα θέματα.
Εσείς δεν έχετε φίλους ή έστω ανθρώπους που να μιλάτε ή να συνεργάζεστε, που δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί;
Εδώ ο Μητροπολίτης Φιλίππων με το Δήμαρχο Καβάλας πήγανε μεταξύ άλλων και στο Βατικανό να συζητήσουν θέματα θρησκευτικού τουρισμού κι αυτό ο vic θεωρεί ότι είναι κακό.
Είναι κακό, λοιπόν, να μιλάμε ή να συνεργαζόμαστε μ΄ετερόδοξους ή αλλόδοξους για άσχετα μη θεολογικά ή εκκλησιολογικά θέματα;
Τότε κι εσείς κακώς μιλάτε στους μη Ορθόδοξους φίλους ή συνεργάτες σας, δε θά 'πρεπε γιατί είναι αιρετικοί. :D :D
Και δεν εννοώ να μιλάμε για θεολογικά θέματα, εννοώ γενικώς για άσχετα θέματα.
Εσείς δεν έχετε φίλους ή έστω ανθρώπους που να μιλάτε ή να συνεργάζεστε, που δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί;
Εδώ ο Μητροπολίτης Φιλίππων με το Δήμαρχο Καβάλας πήγανε μεταξύ άλλων και στο Βατικανό να συζητήσουν θέματα θρησκευτικού τουρισμού κι αυτό ο vic θεωρεί ότι είναι κακό.
Είναι κακό, λοιπόν, να μιλάμε ή να συνεργαζόμαστε μ΄ετερόδοξους ή αλλόδοξους για άσχετα μη θεολογικά ή εκκλησιολογικά θέματα;
Τότε κι εσείς κακώς μιλάτε στους μη Ορθόδοξους φίλους ή συνεργάτες σας, δε θά 'πρεπε γιατί είναι αιρετικοί. :D :D
-
strumfi
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ο Γέροντας Πορφύριος ζούσε την κοινωνία του με τον Θεό στο πρόσωπο του Χριστού. Γι' αυτό και ήταν ο κατ' εξοχήν άνθρωπος της Εκκλησίας. "Ο Χριστός είναι η Εκκλησία και η Εκκλησία είναι ο Χριστός, που μας έχει προσλάβει όλους στον Εαυτό Του. Όταν αγαπάς τον Χριστό, αγαπάς συγχρόνως όλους τους ανθρώπους, χωρίς να ρωτάς αν οι άνθρωποι είναι άξιοι της αγάπης ή ακόμη αν την αποδεχθούν ή την απορρίψουν. Όταν θέλεις να συναντήσεις τον Χριστό, θα Τον βρεις στον χώρο της Εκκλησίας, γιατί εδώ είναι ενωμένη ολόκληρη η ανθρωπότητα με τον Θεό στο Πρόσωπο του Χριστού. Δεν μπορείς να επικοινωνείς με τον Χριστό και να μην τα έχεις καλά με τους άλλους ανθρώπους".nkope έγραψε:Δηλαδή με όσους ανθρώπους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι δεν πρέπει να μιλάμε;[/b]
[Όσιος Γρηγόριος, αρ. 17 (1992), σ. 84].
-
nkope
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Ολοκληρώθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος
Γράφει ο/η Romfea.gr
16.11.07

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή 16.11.2007, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία:
.....
Ε. Ἐξ αφορμής πληροφοριών για αποφάσεις της Συνελεύσεως της Μικτής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στη Ραβέννα της Ιταλίας, διευκρινίζεται ότι δεν έχουν εισέτι ληφθεί στην Ιερά Σύνοδο τα πορίσματα της Συνελεύσεως και η έκθεση των εκπροσώπων μας. Η πληροφορία ότι ο Πάπας αναγνωρίζεται ως πρώτος μεταξύ ίσων των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, είναι θέμα το οποίον συζητείται.
Πηγή: www.romfea.gr
Γράφει ο/η Romfea.gr
16.11.07

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή 16.11.2007, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία:
.....
Ε. Ἐξ αφορμής πληροφοριών για αποφάσεις της Συνελεύσεως της Μικτής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στη Ραβέννα της Ιταλίας, διευκρινίζεται ότι δεν έχουν εισέτι ληφθεί στην Ιερά Σύνοδο τα πορίσματα της Συνελεύσεως και η έκθεση των εκπροσώπων μας. Η πληροφορία ότι ο Πάπας αναγνωρίζεται ως πρώτος μεταξύ ίσων των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, είναι θέμα το οποίον συζητείται.
Πηγή: www.romfea.gr
nkope έγραψε:Θωμά όλα όσα γράφεις είναι παντελώς αστήρικτα θεολογικά και αντικειμενικά. Δεν είναι παρά ένα τροπάριο που επαναλαμβάνουν οι πάσης προελεύσεως φανατικοί. Δυστυχώς δεν έχουν κατανοήσει ότι ο ίδιος ο φανατισμός είναι κακός σύμβουλος και δεν οδηγεί σε κατά Θεόν λύσεις, αλλά μόνο σε άσκοπη διχόνοια κι αντιπαραθέσεις.
Ούτε ένωση θα γίνει, ούτε ο πάπας θα καταλάβει τον κόσμο στο ορατό μέλλον.
Ας μιλήσουμε λοιπόν γι αυτά που πραγματικά γίνονται και θα γίνουν, αντί ν΄αναλωνόμαστε σε νοσηρές φαντασίες φανατικών.
Το πρόβλημα της Ορθοδοξίας βρίσκεται στον κακό της εαυτό κι όχι εξωτερικά στους κάθε είδους αιρετικούς. Όλη η ανθρωπότητα προσβλέπει μ΄ελπίδα στην Ορθοδοξία για να μάθει την Αλήθεια, αλλά δυστυχώς βλέπει το κατάντημα ημών των Ορθοδόξων κι απογοητεύεται. ;Hταν αρκετοί λίγοι φωτισμένοι Γέροντες για να λάμψει και πάλι η Ορθοδοξία, όμως εμείς οι υπόλοιποι θα ελεγχθούμε σκληρά, γιατί ενώ γνωρίζαμε την Αλήθεια δεν κάναμε τίποτε για να την εφαρμόσουμε και να δώσουμε το καλό παράδειγμα σ΄όλους τους υπόλοιπους.
Ορθόδοξος, Θωμά, δεν είναι αυτός που φωνάζει έξω οι αιρετικοί απ΄την Εκκλησία, λες κι είναι ιδιοκτησία του, αλλά αυτός που ζει σαν Ορθόδοξος.
Αυτά που εσύ λες αγαπητέ είναι εντελώς ανορθόδοξα , άλλο το να μιλάμε και άλλο να αναγνωρίζουμε έναν αιρετικό πρώτο . . .
Εγώ αν θες μπορώ να στηρίξω την άποψη μου σε λόγια Αγίων ανά τους αιώνες , εσύ δεν είσαι σε θέση να στηρίξεις την άποψη σου πουθενά, παρά μόνο σε ανθρώπους όπως ο Ζηζιούλας , το μόνο που κάνεις είναι να λες πως δεν είναι Ορθόδοξη κτλ μια άποψη όταν αυτήν έρχεται αντίθετη με την δική σου ,και όπως συμπεραίνετε και με αυτήν των οικουμενιστων ( αυτών που θέλουν να μας ενώσουν με τον πάπα ) όχι αυτόν που επιθυμούν την μετάνοια και επιστροφή του Παπα στην Ορθοδοξία .
Και πέραν το ότι από την μια υποστηρίζεις τέτοιες ενέργειες ( όπως είναι δικαίωμα σου φυσικά ) από την άλλη καθησυχάζεις κιόλας λέγοντας πως δεν θα γίνει τίποτα κτλ , και πως όλοι εμείς που είμαστε αντίθετοι με οποιασδήποτε μορφής ένωση με αιρετικούς που μένουν αμετανόητοι και αμετακίνητοι στην αίρεση τους , είμαστε φανατικοί , και συμφωνείς πως δεν πρέπει να αντιδρούμε αλλά να περιμένουμε να μας ( φάει ) ο Πάπας πρώτα , ΟΧΙ , αγαπητέ προτιμώ την άποψη του Αγίου Κοσμά παρά την δική σου .
Ε! αγαπητέ μου όσο φανατικός είναι ο Άγιος Κοσμάς που μας λέει τον Πάπα να καταριόμαστε τόσο είμαι και εγώ , όσο εσύ μπορείς να ακολουθείς τους νεοΑγιους που αντί να κρατούν τις Διδαχές των Αγίων και με βάση αυτές να πορεύονται
Θα σε παρακαλέσω να στηρίξεις Θεολογικά την άποψη σου και να μου πεις , πως είναι δυνατόν ένας αιρετικός να είναι πρώτος μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών ?
Το Πρόβλημα τις Ορθοδοξίας είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τους θησαυρούς της , για λίγη κοσμική εξουσία που τους υπόσχετε ο Πάπας .
Έλεγε ο Γέροντας Παισιος πως όταν κάποιος περιτριγυρίζει την καλύβα με ξεροκλαδα, και στην συνέχεια τα ποτίζει με πετρέλαιο , Ε δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό ( έλεγε ) να καταλάβουμε ότι αυτός θέλει να μας βάλλει φωτιά, , αλλά βέβαια θα υπάρξουν και κάποιοι που θα μας πούνε , που την είδες την φωτιά . . . .
-
strumfi
- Κορυφαίος Αποστολέας

Μιλούσε για την Εκκλησία. Και πώς την έβλεπε την Εκκλησία; Έλεγε χαρακτηριστικά: "Η Εκκλησία είναι άκτιστη". Γιατί είναι άκτιστη; Γιατί η Εκκλησία είναι θεανθρωπότης, είναι ο Θεός στην ιστορία. Και καλούμεθα κι εμείς, οι πιστοί, να γίνουμε άκτιστοι, να γίνουμε μέτοχοι των ενεργειών του Θεού, να μπούμε μέσα στο μυστήριο της Θεότητος, να υπερβούμε την κοσμικότητά μας, να γίνουμε υπερβατικοί. Άκτιστη είναι η Εκκλησία. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το περνούσε πρακτικά. Δεχόταν όλους. Η πόρτα του ήταν ανοικτή για όλους. Δεν ήταν προσωπολήπτης. Όποιος πήγαινε τον δεχόταν, όπου κι ανήκε. Ο ίδιος δεν ανήκε πουθενά. Ανήκε στην Εκκλησία και δεχόταν όλους.'/b]
(Την ξέρετε την Παραπομπή:)
Γέροντος Πορφυρίου, Ανθολόγιο Συμβουλών, σελ. 164-165
(Την ξέρετε την Παραπομπή:)
Γέροντος Πορφυρίου, Ανθολόγιο Συμβουλών, σελ. 164-165
Παρατηρώντας την Ιστορία και διαβάζοντας τον Βίβλο βλέπουμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να μετέχει κάποιος στην Εκκλησία του Χριστού και στα Μυστήρια της είναι να έχει πρώτα βαπτιστεί, ( Ορθόδοξος )
Θα παρακαλέσω τον αγαπητό nkope να στηρίξει θεολογικά την άποψη του που θέλει τον Πάπα πρώτο μεταξύ και των Ορθοδόξων Εκκλησιών ,
Δεν αναφέρομαι στον τιμητικό τίτλο προ του σχίσματος , αλλά στον Πάπα ως αρχηγό αίρεσης .απο 1ον 10 αιωνα εως σημερα
Η πόρτα της Εκκλησίας είναι ανοιχτή για όλους, μπορούν να έρθουν μπορούν να φύγουν κτλ , για να έχει νόημα όμως η παραμονή τους πρέπει απαραίτητα να βαπτιστούν Ορθόδοξοι , και να αποτάξουν τον σατανά και όλα τα έργα αυτού και όλες τις αιρέσεις . . . ., αλλιώς η πόρτα για αυτούς κλείνει μετά το
Θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχομεν
Όπως από την άλλη δεν είναι δυνατόν να κάνουν μερικοί αναφορές σε λόγια Γερόντων , και από την άλλη να προσπαθούν μέσω αυτόν να πείσουν ότι πρέπει να υποταχθούμε στον Πάπα, έλεος
Άλλο η πόρτα ανοιχτή για όλους , και άλλο από την πόρτα να μπει και ο λύκος .
Θα παρακαλέσω τον αγαπητό nkope να στηρίξει θεολογικά την άποψη του που θέλει τον Πάπα πρώτο μεταξύ και των Ορθοδόξων Εκκλησιών ,
Δεν αναφέρομαι στον τιμητικό τίτλο προ του σχίσματος , αλλά στον Πάπα ως αρχηγό αίρεσης .απο 1ον 10 αιωνα εως σημερα
Η πόρτα της Εκκλησίας είναι ανοιχτή για όλους, μπορούν να έρθουν μπορούν να φύγουν κτλ , για να έχει νόημα όμως η παραμονή τους πρέπει απαραίτητα να βαπτιστούν Ορθόδοξοι , και να αποτάξουν τον σατανά και όλα τα έργα αυτού και όλες τις αιρέσεις . . . ., αλλιώς η πόρτα για αυτούς κλείνει μετά το
Θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχομεν
Όπως από την άλλη δεν είναι δυνατόν να κάνουν μερικοί αναφορές σε λόγια Γερόντων , και από την άλλη να προσπαθούν μέσω αυτόν να πείσουν ότι πρέπει να υποταχθούμε στον Πάπα, έλεος
Άλλο η πόρτα ανοιχτή για όλους , και άλλο από την πόρτα να μπει και ο λύκος .
-
nkope
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Θωμά είμαι βέβαιος ότι δε διάβασες καμιά απ΄τις δημοσιεύσεις μου ολόκληρες, αλλά μόνο αποσπάσματα και προπαντός δε διάβασες τη θεωρητική ανάλυση του τι σημαίνει "πρώτος μεταξύ ίσων" κι υπό ποιες προϋποθέσεις είπα ότι μπορεί να γίνει αυτό αποδεκτό.
Επίσης δε διάβασες αυτό που είπα ότι δεν προβλέπω ότι τουλάχιστον αυτός ο πάπας θα δεχθεί να χάσει το πρωτείο του, επειδή ήταν απ΄αυτούς που στήριξαν θεωρητικά το πρωτείο. Κατά συνέπεια δε βλέπω οι συζητήσεις να καταλήξουν πουθενά.
Δεν έχω αντίρρηση να με κατηγορείς για πράγματα που είπα, αλλά αφού διαβάσεις αυτά που γράφω και διαφωνήσεις μ΄αυτά κι όχι μ΄όσα φαντάζεσαι ότι είπα.
Επίσης ποτέ δεν είπα ότι συμφωνώ με τις απόψεις του π. Ιωάννη Ζηζιούλα, απλά είπα ότι στη Δογματική του κάνει πολύ καλή ανάλυση του προβλήματος, όχι ότι προτείνει τη σωστή λύση.
Μη με απειλείς με λόγια των Πατέρων, γιατί αν και δε θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό, είμαι βέβαιος ότι τεκμηριώνω καλύτερα τα κείμενά μου απ΄ότι εσύ, είτε σε χωρία της Αγίας Γραφής είτε στα λόγια των Πατέρων.
Όσο για την τελευταία δημοσίευση μου, που την παραθέτεις κιόλας δεν έκανες τον κόπο ν΄απαντήσεις ούτε σε μια φράση της.
Επίσης δε διάβασες αυτό που είπα ότι δεν προβλέπω ότι τουλάχιστον αυτός ο πάπας θα δεχθεί να χάσει το πρωτείο του, επειδή ήταν απ΄αυτούς που στήριξαν θεωρητικά το πρωτείο. Κατά συνέπεια δε βλέπω οι συζητήσεις να καταλήξουν πουθενά.
Δεν έχω αντίρρηση να με κατηγορείς για πράγματα που είπα, αλλά αφού διαβάσεις αυτά που γράφω και διαφωνήσεις μ΄αυτά κι όχι μ΄όσα φαντάζεσαι ότι είπα.
Επίσης ποτέ δεν είπα ότι συμφωνώ με τις απόψεις του π. Ιωάννη Ζηζιούλα, απλά είπα ότι στη Δογματική του κάνει πολύ καλή ανάλυση του προβλήματος, όχι ότι προτείνει τη σωστή λύση.
Μη με απειλείς με λόγια των Πατέρων, γιατί αν και δε θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό, είμαι βέβαιος ότι τεκμηριώνω καλύτερα τα κείμενά μου απ΄ότι εσύ, είτε σε χωρία της Αγίας Γραφής είτε στα λόγια των Πατέρων.
Όσο για την τελευταία δημοσίευση μου, που την παραθέτεις κιόλας δεν έκανες τον κόπο ν΄απαντήσεις ούτε σε μια φράση της.
1.Ορίστε αγαπητέ , πες μας είσαι σύμφωνος με την αναγνώριση του Πάπα έως πρώτου ενώ αυτός εξακολουθεί να είναι αιρετικός ?
Λες . . .είμαι βέβαιος ότι τεκμηριώνω καλύτερα τα κείμενά μου απ΄ότι εσύ, είτε σε χωρία της Αγίας Γραφής είτε στα λόγια των Πατέρων.
2.Θα συμφωνήσω μαζί σου και θα περιμένω την τεκμηριώσει αυτών που στηρίζεις μέσα από τους Αγίους και από τα Χωρία της Αγίας γραφής ,
Λες. .. Επίσης ποτέ δεν είπα ότι συμφωνώ με τις απόψεις του π. Ιωάννη Ζηζιούλα…..
3.Ορίστε δώσε μας μια ξεκάθαρη απάντηση , συμφωνείς η Όχι με τον Ζηζιούλα
Λες . . .είμαι βέβαιος ότι τεκμηριώνω καλύτερα τα κείμενά μου απ΄ότι εσύ, είτε σε χωρία της Αγίας Γραφής είτε στα λόγια των Πατέρων.
2.Θα συμφωνήσω μαζί σου και θα περιμένω την τεκμηριώσει αυτών που στηρίζεις μέσα από τους Αγίους και από τα Χωρία της Αγίας γραφής ,
Λες. .. Επίσης ποτέ δεν είπα ότι συμφωνώ με τις απόψεις του π. Ιωάννη Ζηζιούλα…..
3.Ορίστε δώσε μας μια ξεκάθαρη απάντηση , συμφωνείς η Όχι με τον Ζηζιούλα
-
nkope
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Το ότι δε διάβασες αυτά που γράφω φαίνεται απ΄το ότι οι απαντήσεις που ζητάς είναι γραμμένες πιο πάνω:
Και:nkope έγραψε:Το ερώτημα είναι μ΄αυτό τι θα βγει. Θ΄αρθεί το Fillioque κι όλες οι άλλες κακοδοξίες των παπικών, μεταξύ των οποίων και το αλάθητο του πάπα;
Αν ναι τότε το "πρώτος μεταξύ ίσων¨ δεν είναι πρόβλημα γιατί ούτως η άλλως εντάσσεται στα πλαίσια της Ορθόδοξης Εκκλησιολογικής θεώρησης περί ανεξαρτησίας της τοπικής Εκκλησίας.
Αν όχι τότε δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Οι παπικοί είναι αιρετικοί δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα ένωσης μαζί τους, κι επομένως τον πάπα τους ας τον λένε όπως θέλουν.
nkope έγραψε:Άννυ μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για το συμπέρασμά σου ως προς την αξιοπιστία των δύο Δογματικών. Δυστυχώς οι γνώσεις μου δεν με βοηθούν σε τόσο βαθιά νερά Θεολογίας, αλλά οι παρατηρήσεις της ΟΟΔΕ στη Δογματική του π. Ιωάννη Ζηζιούλα είναι κατατοπιστικές.anny έγραψε:Νίκο, την Δογματική Ζηζιούλα την έχω διαβάσει προσεκτικά στον εν λόγω ιστοτόπο, εδώ και ένα χρόνο πρίν.
Από τότε μελετώ σημείο προς σημείο την Δογματική του, από την οποία έχω εδραιώσει μέσα μου την αμφισβήτησή μου σ' αυτήν.
Εμπιστεύομαι απόλυτα την Δογματική Ρωμανίδη, στην οποία βλέπω την ορατή Πατερική συνέχεια και συνέπεια, αναγόμενη σε ακαδημαϊκή θεολογία.