Γοργόνες - Νέα προπαγάνδα;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
jimysn
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από jimysn »

Evi_J έγραψε:
ΥΓ: Ο θησαυρός της Βαγίας βασίζεται στο βιβλίο της Ζωρζ Σαρρή
Τώρα θέτετε σωστά θέματα όπως το βιβλίο. Μόνο το βιβλίο σε εισάγει σε δρόμους φωτεινούς, που μπορείς να τους πλάσεις και να δημιουργήσεις την εικόνα τους, με σκοπό να ξεφεύγεις απο την καθημερινότητα.....
Και μάλιστα το καλό βιβλίο
Βέβαια η τηλεόραση πολλές φορές δημιουργεί σήριαλ που το σενάριό τους βασίζεται σε βιβλία. Το διάβασμα όμως είναι η προσωπική επαφή με το έργο και το συγγραφέα του.
Περισσότερο διάβασμα και λιγότερη τηλεόραση
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

jimysn έγραψε:Βέβαια η τηλεόραση πολλές φορές δημιουργεί σήριαλ που το σενάριό τους βασίζεται σε βιβλία.
Τα οποία εντελώς κατά τύχη είναι από συγγραφείς της νέας εποχής.... π.χ "Οι μάγισσες της Σμύρνης"....
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Και για όποιον δεν είδε το επεισόδιο η σκηνή (η μία από τις 3 αρνητικές που έδειξε σε αυτο το επεισόδιο) πήγε ως εξής:
Ο καπετάνιος του Κωσταντή (δεν θυμάμαι το όνομα του τώρα) δεν ήξερε που είχε πάει ο Κωσταντής και αποφάσισε να πάει στις αρχές. Πήγε λοιπόν στο λιμεναρχείο. Καπετάνιος ήταν, στο λιμεναρχείο θα πήγαινε... Η λιμενάρχης (ένας από τους κακούς) δεν είχε σκασίλα να ασχοληθεί καν, και έτσι ρώτησε την ανηψιά της που δούλευε και αυτή εκεί, καμμιά ιδέα για το τι έπρεπε να κάνει ο καπετάνιος ελπίζοντας ότι με την ιδέα που θα έλεγε εκείνη, ο καπετάνιος θα έμενε ικανοποιημένος και θα έφευγε. Η κοπέλα είπε την απάντηση της: "Να τρυπήσεις τον σκατογένη". Πριν προλάβω καλά-καλά να καταλάβω τι είπε (γιατί δεν την είχα ξανακούσει την πρόταση) η λιμενάρχης την κοίταξε με ένα ξαφνιασμένο ύφους. Το ξάφνιασμα της με έκανε να υποθέσω ότι ούτε εκείνη κατάλαβε τι ειπώθηκε, και περίμενα ότι θα την ρωτήσει τι εννοούσε. Και αντί να γίνει αυτό, δεν είπε τίποτα, το άφησε στο ντούκου, αφήνοντας τον θεατή με την ιδέα ότι προφανώς εννοεί κάποιο έθιμο το οποίο ο ίδιος δεν το ήξερε που πολύ εύκολα θα γινόταν αοπδέκτης του όταν θα το έβλεπε αργότερα λόγο περιεργείας. Το γιατί ξαφνιαστηκε η λιμενάρχης τελικά δεν μας το είπε....

Τώρα σε ότι αφορά την κοπέλα και την περιβοήτη αυτή πρόταση... Ήταν μια νέα κοπέλα γύρω στα 25 -30. Δηλ ήταν:
1) Σε μια τέτοια ηλικία που δεν υπάρχει περίπτωση να ξέρει τα παλιά παραδοσιακά πράγματα, άρα η σκηνή ήταν σκόπιμη....

2) Εκτός αν ζούσε σε χωριό και ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ να είχε και αγάπη για την παράδοση και έτσι να το ήξερε. (Γιατί σε χωρίο θα μπορούσε να ζει, αλλά να ήταν μοντέρνα κοπέλα).

3) Η ίδια ήταν μοντέρνα κοπέλα άρα δεν είχε σκασίλα για την παράδοση. Με το που την βλέπεις φαίνεται. Ως απόδειξη πάντως είναι πρώτον η εξωτερική της εμφάνιση και δεύτερον η ιδεολογία της. ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι παραδοσιακός τύπος, όταν αντί να σέβεται τους πατριωτικούς θεσμούς τους κράτους τιμώντας την στολή που φοράει, πλένει τα πόδια του κάνοντας χαλάουα μέσα στο λιμενικό σώμα!! (Μας μάραναν οι τρίχες φαίνεται!!)

4) Τέταρτον και τελευταίον.... ΑΝ η πρόταση που έκανε στον καπετάνιο τελικά, ΔΕΝ ανήκε στην παλιά παράδοση αλλά στην νέα, πάω πάσο αφού σαν νέα κοπέλα θα την ήξερε. Σόρρυ που θα σε απογοητεύσω όμως, αλλά ψάχνοντας αργότερα να βρω στοιχεία για να δω τι είναι ανακάλυψα ότι ήταν παραδοσιακή....

Η κοπέλα λοιπόν είπε την πρόταση της την οποία εγώ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ με την παράδοση, ΕΙΜΑΙ και από χωριό (εν μέρη όμως οφείλω να παραδεχτώ) ΔΕΝ την είχα ακούσει ΚΑΝ! Από την έρευνα μου ανακάλυψα ότι από τις 4 λέξεις της προτάσεως ή ΜΙΑ μόνο ήταν παραδοσιακή σε άτομα που γεννήθηκαν γύρω στο 1900. Σήμερα δεν ξέρω κατά πόσο την γνωρίζουν οι χωριανοί.

Ποιος και τι ήταν αυτός ο Σκατογένης όμως; Όπως είπα πριν, εγώ στα νιάτα μου ήξερα τον Κοκκινογένη. Ο οποίος έχει μείνει στην μνήμη του λαού ως πειρατής. Στην πραγματικότητα ήταν αξιωματικός του τουρκικού στρατού που καταδυνάστευε τους έλληνες επι τουρκοκρατίας με τον στόλο του. Εγώ ως άνθρωπος της προηγούμενης γενεάς που μάθαιναν 5 πράγματα στο σχολείο για την τουρκοκρατία και που έχει αγάπη για την ιστορία και την παράδοση, πήγε το μυαλό μου λοιπόν σε κάποιο αντίστοιχο πρόσωπο που έτυχε εγώ να μην έχω ακούσει και που υπέθεσα ότι θα ήταν φίλος του Κοκκινογένη.

Ο Κοκκινογένης είναι γνωστός και με το όνομα "Μπαρμπαρόσα" (= Κοκκινογένης) και το όνομα του βγαίνει από τα κόκκινα γένια του. Ένα πρόσωπο άγριο, επιβλητικό και σκοτεινό. "Σκατογένη" όμως πρώτη φορά άκουγα. Επειδή τον παλιό καιρό έδιναν ονόματα ανάλογα με την φάτσα του του καθενός έχουν μείνει μέχρι σήμερα στη μνήμη μας αντίστοιχα παραδείγματα. Π.χ λέμε "σκατόφατσα". Έτσι εμένα δεν πήγε καν το μυαλό μου στο αληθινό νόημα της πρότασης. Όσο για το "να τρυπήσει" ούτε που κατάλαβα τι σημαίνει, και απλά υπέθεσα ότι θα είναι κάποιο έθιμο που δεν ξέρω.... μέχρι την στιγμή που το είδα. Όταν είδα τον καπετάνιο να παίρνει ένα ωραιότατο μαξιλαράκι και να αρχίζει να το τρυπάει όπως γίνεται δηλ στην μαύρη μαγεία... και να περιμένει να φανεί ο Κωσταντής.... και ο Κωσταντής να μην έρχεται (πώς θα ερχόταν ο φουκαράς αφού του χάλασε το αμάξι; ) και μετά να συνεχίζει με το δεύτερο μαξιλάρι λες και δεν έφτανε το πρώτο... Δηλ με 2 λόγια την εντύπωση την άφησε... Τι νομίζετε ότι θα κάνει έν απαιδί όταν θα ψάχνει να βρει κάτι; Όχι Φανουρόπιτα πάντως.

Όταν τελείωσε το επεισόδιο αποφάσισα να κάνω μια μικρή έρευνα. Και τι ανακαλύπτω; "Σκατογένης" δεν σημαίνει αυτός που έχει "σκατόφατσα", που φαίνεται άγριος και φοβερός και που σε τρομάζει. Σημαίνει το "σκατό γένος". Είναι μια έκφραση από τις πολλές που έλεγαν στα χωριά τον παλιό καιρό, μαζί με το "πανκάκιστος" κ.τ.λ... για τον εξαποδώ.

Σύμπτωση; Μπορεί.... Αλλά να μας δείχνει μετά και τα υπόλοιπα σχετικά αποκρυφιστικά... ε κάποιο λάκκο έχει η φάβα.
jimysn
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από jimysn »

Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν βλέπω και πολύ τηλεόραση. Δεν γνωρίζω τα σήριαλ μα κάτι καλό όντως δεν υπάρχει????
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Καλό υπέρ τίνος; Γιατί αν λες υπέρ του σατανισμού ασφαλώς υπάρχουν πολλά καλά...

Πάντως εγώ δεν έχω να προτείνω κάτι.. Και τις γοργόνες που τις βλέπω δεν θα το έκανα αν δεν έπεφτε το μάτι μου σε τέτοιες σκηνές (θέλω να ξέρω τι παίζεται γι' αυτό)

Φεύγω τα λέμε αργότερα...
Kyrie_Elehson
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από Kyrie_Elehson »

Evi_J μετά συγχωρήσεως αλλά πολύ ανάλυση του κάνεις του θέματος... Δεν ξέρω αν είναι δικό μου λάθος που το βλέπω επιφανειακά, αλλά δεν μου έκανε ειλικρινά καμιά εντύπωση όλο αυτό με τις καρφίτσες και τα τοιαύτα. Απλά ήταν ένα κόλπο που έκαναν, το οποίο αντιμετωπίστηκε με ειρωνία από τους ηθοποιούς και δεν είχε κι αποτέλεσμα... Και δεν ξέρω αν θα μπαίνανε πολλοί σε αυτή τη διαδικασία να ψάξουν να βρουν τι εστί σκατογένης. Άντε να μένανε με την πρώτη εντύπωση που δίνει η λέξη... :wink:
Δε νομίζω οτι τα παιδιά στις μέρες μας θα ψάχνανε να βρουν κάποιον που χάσανε με αυτόν τον τρόπο. Άντε να πηγαίνανε στο Χαρδαβέλα ή στη Νικολούλη που είναι και αποτελεσματική!! :razz: :wink:
...απίστευτος ο κόσμος κι ο χαρακτήρας μας...
friend
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από friend »

για το παρακάτω τι εχετε να πείτε???

http://www.youtube.com/watch?v=vSrK2aWkmS0
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Melpomeni »

mirto έγραψε:
jimysn έγραψε:ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ!!!ΚΑΨΤΕ!!! ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ!!!!!
Ζούμε σε εποχές περίεργες που ο καθένας μας λέει ό,τι θέλει κάνει ό,τι θέλει και στο τέλος δεν ξέρει τι θέλει.
Η πίστη μας είναι το μοναδικό φίλτρο του νου, που μπορεί να μας προσφέρει κριτική σκέψη, ώστε να αποφασίζουμε τι μας κάνει και τι όχι.
Εδώ δεν χωράνε εκπτώσεις.

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΠΑΡΑΘΕΣΗ!!!!!

Και αναρωτιέμαι ......θα φαινόμουν υπερβολική αν έλεγα ότι "τα πάθη κόβονται από την ρίζα τους". Κατά τη γνώμη μου σήμερα δεν μπορείς να κάνεις επιλογή στο τι θα βλέπεις στην τηλεόραση...... όλα μου φαίνονται σκουπίδια.
Το συμπέρασμά μου είναι ότι όταν έχεις την τηλεόραση "stand by" δεν μπορείς εύκολα να επιλέξεις τι είναι καλό και τι κακό, τι είναι ωφέλιμο και τι όχι και δη για τα παιδιά..... δεν μπορεί εσύ να βλέπεις κάτι που θεωρείς ενδιαφέρον και μόλις τελειώσει να κλείνεις τη τηλεόραση λέγοντας στα παιδιά σου ότι το επόμενο σήριαλ ή εκπομπή δεν είναι ωφέλιμη γι' αυτά. Ένα παιδί άνω των 13 ετών έχει άποψη και θεωρεί ότι είναι ωφέλιμο ή ότι δεν τον βλάπτει ..... τότε τι του λες;;;;;; έχει όλη την ελευθερία να επιλέξει από μόνο του τι του αρέσει και τι όχι, έχει άποψη που δεν μπορεί κάποιος επειδή είναι σε μεγαλύτερη ηλικία να το εμποδίσει με την προυπόθεση ότι θα του κάνει κακό στο μέλλον.

Γι' αυτό θα θεωρούσα σωστό η τηλεόραση να ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ!!!!!!!!! όταν έχει κάποιος μικρά παιδιά ...... όπως έχω κάνει ήδη.

Ο γιός μου είναι 13 ετών και με το που ερχόταν από το σχολείο πέρναγε μπροστά στην τηλεόραση ατελείωτες ώρες ακόμη κι όταν ερχόμουν εγώ στο σπίτι. Το αποτέλεσμα ήταν να μην διαβάζει να αποβλακώνεται σε αυτό το χαζοκούτι κάνοντας συνεχώς ζάπινγκ. Όταν τη έκλεινα πάντα με το ζόρι δεν είχε όρεξη να κάνει το οτιδήποτε. Γι' αυτό και πήρα αυτή την απόφαση και ελπίζω να πιάσει.
Ευχομαι να πιασει ,γιατι ειναι η σωστη λυση.
Οταν ηταν τα παιδια μου στην προσχολικη ηλικια,κοιταζαμε μαζι τηλεοραση,προγραμμα που το διαλεγα εγω,και μετα το συζητουσαμε και το κριναμε.Τις αποψεις τους τις ακουγα παντα με προσοχη.
Οταν αρχισαν σχολειο ,σταματησε η τηλεοραση .Βγηκε απο την πριζα.Μονο Σαββατοκυριακα και στις διακοπες,και παλι οχι πανω απο μια η δυο ωρες.Τα προγραμματα τα διαλεγαμε μαζι.Αργοτερα στο Γυμνασιο τα διαλεγαν μονες τους αλλα παλι τα κοιταζαμε μαζι και τα σχολιαζαμε.
Το θεμα ειναι οτι οταν κλεισει η τηλεοραση,πρεπει ο γονεας να ασχοληθει με τα παιδια του. Να αφιερωσει χρονο και κοπο συχνα τεντωνοντας τα νευρα του ,και θυσιαζοντας δικες του απασχολησεις η την ξεκουραση του.
Αλλα, αν δεν ασχοληθουμε συστηματικα και προσεκτικα με τα παιδια μας,δυστυχως αργοτερα θα ασχοληθουμε αναγκαστικα με πιο πολλα προβληματα.
Η δουλεια του γονεα ,και των δυο γονεων ειναι συχνα εξουθενωτικη, χωρις εγγυησεις, χωρις προηγουμενη ετοιμασια η πειρα,και συχνα χωρις βοηθεια απο το περιβαλλον.
Ο Θεος ομως,παρ ολα αυτα,μας εμπιστευται ανθρωπους ,να προσπαθησουμε με την βοηθεια Του να τους κανουμε Αγιους.
Απο την αλλη πλευρα, εχουν και τα παιδια μας πολλα να μας διδαξουν...
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
friend
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από friend »

περιμενω απαντηση και για αυτο

http://www.youtube.com/watch?v=xeWZCIv_ ... re=related
friend
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από friend »

δεν εγινε η πρωτη παρουσια????δεν θα γίνει η δευτερη???ο λογος του θεου ειναι για γελια????οταν μιλαμε για ευαγγελια γελλαμε???τι ενδυμα θα φοραμε στην δευτερα παρουσια???ΝΤΡΟΠΗ!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=PgZQdYWN ... re=related
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”