Σελίδα 41 από 46

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 04, 2014 9:20 am
από Domna
Κρέμα Σοκολάτας μόνο με Φρούτα!

Μια υπέροχη συνταγή για αλλιώτικη κρέμα σοκολάτας με βελούδινη υφή, όχι δεν έχει γάλα, αυγά ή σοκολάτα... Ένα γλύκισμα ακόμη και για εσάς που προσέχετε την διατροφή σας, ένα εύκολο γλυκό για την νηστεία ή για τα παιδιά, με την σοκολάτα στην πιο απλή μορφή της δηλαδή το κακάο, μέλι και φρούτα!Δεν θα πιστεύετε πόσο νόστιμη, ελαφριά και θρεπτική είναι!

Υλικά:
2 - αβοκάντος
2 - ώριμες μπανάνες
2 κουταλιές της σούπας - μέλι
3 κουταλιές της σούπας - κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού - εκχύλισμα βανίλιας
¼ κουταλάκι του γλυκού - κανέλα σε σκόνη

Οδηγίες:

Βήμα 1: Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα φρούτα.
Βήμα 2: Πολτοποιήστε τα φρούτα στο μπλέντερ με το μέλι και την κανέλα.
Βήμα 3: Προσθέστε το κακάο, την βανίλια και συνεχίστε το χτύπημα για 1 λεπτό.
Βήμα 4: Μοιράστε σε 4 μπωλάκια και βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Η κρέμα είναι πανέτοιμη να την απολαύσετε!
Το gluko.gr προτείνει:
~ Μπορείτε να αρωματίσετε την κρέμα με όποιο άλλο άρωμα θέλετε!
~ Προσθέστε ξηρούς καρπούς ή σπασμένο παστέλι.
~ Απολαύστε την στο πρωινό σας με δημητριακά!

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 08, 2015 10:14 am
από Domna
Κείκ αμυγδάλου ή φουντουκιού

250 γρ αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια
250 γρ αλεύρι για κάθε χρήση
150 γρ ζάχαρη
15 γρ μπείκιν πάουντερ
1 κάψουλα βανίλια σκόνη
περίπου 400 ml φυτικό γάλα

Σε ένα μεγάλο μπώλ ανακατεύουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια με το αλεύρι , την ζάχαρη , το μπείκιν και την βανίλια .
Προσθέτουμε τόσο πολύ φυτικό γάλα , ώστε να γίνει μία ομογενοποιημένη παχύρευστη μάζα . Την βάζουμε σε ένα στρόγγυλο ταψάκι νο 26 - 28 διαστάσεις στο οποίο έχουμε πρώτα προσθέσει μία λαδόκολα και το ψήνουμε περίπου στους 200 βαθμούς 30 λεπτά .

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 13, 2015 11:47 am
από Domna
Πατατοκροκέτες

4 μεγάλες πατάτες
2 κουταλιές σούπας άμυλο καλαμποκιού
Γάλα σόγιας
Αλάτι
Φρυγανιά και ρίγανη τριμμένη για το τύλιγμα

Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και τις βράζουμε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αλάτι.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος τις τρυπάμε με ένα μαχαίρι κι αν τρυπιούνται τότε τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Βάζουμε τις βρασμένες πατάτες σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι τις πολτοποιούμε, αλατίζουμε, προσθέτουμε το άμυλο και λίγο γάλα σόγιας και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Η ζύμη πρέπει να είναι σφικτή γι αυτό προσέχουμε τη ποσότητα στο γάλα.
Δοκιμάζουμε τη ζύμη πλάθοντας μία πατατοκροκέτα και αν χρειαστεί προσθέτουμε γάλα, ή αν βγει το μείγμα χαλαρό προσθέτουμε πατάτα ή λίγο αλεύρι.
Πλάθουμε σε κροκέτες και τις τυλίγουμε σε φρυγανιά τριμμένη που έχουμε ανακατέψει με τη ρίγανη.
Σε μία λαμαρίνα του φούρνου μας στρώνουμε μία λαδόκολλα και τοποθετούμε τις κροκέτες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφριά, όχι όμως περισσότερο από 20-25 λεπτά γιατί θα ανοίξουν.

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Τρί Απρ 21, 2015 6:32 am
από Domna
Αλάδωτη Νηστίσιμη Σαλάτα με Αβοκάντο

ΥΛΙΚΑ
1 ώριμο αβοκάντο
1 λεμόνι
1 σκελιδα σκόρδο
1 κουταλάκι σογια σος
1 χούφτα άνηθο
Μερικά φύλλα Μαρούλι iceberg
1 μικρό κομμάτι κόκκινο λάχανο
1 κίτρινη πιπεριά
1/2 κολοκυθάκι
1/2 κρεμμύδι
1/2 ντομάτα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζεις στο μούλτι τη σάρκα από το αβοκάντο, το χυμό από το λεμόνι, λίγο ξύσμα από τη φλούδα του, τον άνηθο, τη σόγια σος, το σκόρδο και 1/2 ποτήρι νερό. Χτυπάς μέχρι να γίνουν κρέμα.
Κόβεις το κρεμμύδι, το καρότο, το κολοκυθάκι, τη ντομάτα και τη πιπεριά σε κυβάκια. Τα ανακατύεις με την κρέμμα αβοπκάντο σε ένα μπολ. Βάζεις σε μία σαλατιέρα το μαρούλι, το iceberg και το λάχανο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Περιχύνεις τη σαλάτα με την κρέμα, ανακατεύεις και σερβίρεις! Συνδυάζεται υπέροχα με ψωμί εσσέων για ένα σούπερ υγιεινό και ωμοφαγικό γεύμα. Καλή όρεξη!

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Τρί Απρ 21, 2015 6:33 am
από Domna
Αβοκάντο τζατζίκι

1 αβοκάντο
2 μέτρια αγγούρια
1-2 σκ. σκόρδο
2 κλωνάρια άνηθο
¼ κούπας ταχίνι
λάδι, αλάτι


Πρώτα καθαρίζουμε τα αγγούρια και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Έπειτα τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν το νερό τους.
Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε το αβοκάντο με το σκόρδο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ταχίνι και λίγο λάδι να αφρατέψει.
Έπειτα προσθέτουμε τον άνηθο και τη μισή ποσότητα από τα τριμμένα αγγούρια και χτυπάμε άλλη μια φορά.
Βάζουμε το μείγμα σε μπωλ και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα αγγούρια.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και έτοιμο! Βγαίνει τέλειο.

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 25, 2015 7:52 pm
από Domna
Πορτοκαλόπιτα αλάδωτη

Υλικά
Ο χυμός από 5 μέτρια γλυκά πορτοκάλια (σε ένα δοχείο ο χυμός από τα 4 και σ’ άλλο ο χυμός από το 1)
Ξύσμα μισού πορτοκαλιού
1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου 300-350 γρ.)
2 γεμάτες κουταλιές ζαχαρη
1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι ολικής αλέσεως

Εκτέλεση
Βάζουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 170 βαθμούς. Στο χυμό των 4 πορτοκαλιών ρίχνουμε τη ζαχαρη και χτυπάμε για να διαλυθεί. Σε δοχείο ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής άλεσης με τη φαρίνα που φουσκώνει. Τα ρίχνουμε στο χυμό και ανακατεύουμε καλά. Πρέπει να γίνει μια ζύμη μαλακή αλλ’ όχι νερουλή. (Αν τη δούμε νερουλή προσθέτουμε λίγη φαρίνα ακόμα.) Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη ζύμη μας σε αντικολλητική φόρμα ή φόρμα κατάλληλα λαδωμένη. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40-45 λεπτά (ή μέχρι να βγαίνει στεγνό το πηρούνι που χώνουμε στην πίτα). Όσο η πίτα ψήνεται ετοιμάζουμε ελαφρύ σιρόπι ανακατεύοντας το χυμό του ενός πορτοκαλιού με την κουταλιά μέλι (ή τη μαρμελάδα). ΔΕΝ βράζουμε ούτε ζεσταίνουμε το σιρόπι μας, το αφήνουμε ωμό. Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο κι αφού κρυώσει για 5 λεπτά έχουμε 2 επιλογές: 1) να την ξεφορμάρουμε με προσοχή, αναποδογυρίζοντάς την 2) να την αφήσουμε στο ταψάκι της. Η επιλογή 2 δεν συμφέρει όταν το ταψάκι είναι αντικολλητικό, γιατί καθώς θα κόβουμε την πίτα σε κομμάτια το μαχαίρι θα χαράζει την αντικολλητική επίστρωση. Σε κάθε περίπτωση, όταν περάσει το πεντάλεπτο αρχίζουμε να την τρυπάμε με πηρούνι, ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι που θα της ρίξουμε. Αφού τη γεμίσουμε τρύπες κι ενώ είναι ακόμα ζεστή, ρίχνουμε πάνω της το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Όταν κρυώσει είναι έτοιμη για να τη φάμε! Εμείς που μας σπάει η μύτη απ’ την πορτοκαλομυρωδιά αρχίζουμε όταν είναι ακόμα ζεστή…

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 28, 2015 6:58 am
από Domna
Φακείκ : Αλμυρό κέικ με φακές

Υλικά:
1 κούπα φακές
1 κούπα νερό
1 κούπα αλεύρι oλικής
1 κούπα φυτικό γάλα ή νερό
2 κουταλιές ταχίνι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι baking powder
1/4 κουταλάκι κύμινο
1/4 κουταλάκι λίγο πιπέρι
1/4 κουταλάκι κόλιανδρο τριμμένο


Εκτέλεση:
Σε ένα μούλτι χτυπάς τις φακές και τις βάζεις σε ένα μπολ. Βάζεις το αλεύρι ολικής , κύμινο, κόλιανδρο, πιπέρι, αλάτι, μπέικιν και ανακατεύεις. Μετά βάζεις το φυτικό γάλα ή το νερό και το ταχίνι και πάλι ανακατεύεις . Λαδώνεις με ταχίνι μια φόρμα για κέικ και βάζεις μια λαδόκολλα. Απλώνεις το μείγμα και ψήνεις για 40 λεπτά στους 175 βαθμούς.

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Δευ Αύγ 03, 2015 7:11 am
από Domna
Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι

Υλικά για 3 μερίδες:
1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια λευκά ή κόκκινα
1 καρότο
½ κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
3 μικρές πατάτες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι καλαμπόκι
7 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
½ σκελίδα σκόρδο λιωμένο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό. Το πρωί τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν με το πιρούνι (καλύτερα τα καρότα βάλτε τα να βράσουν πριν από τις πατάτες)
Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μαζί με τα μπαχαρικά και με 1-2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά.
Αφού κρυώσει το μίγμα, εκτός ψυγείου, με ελαφρά αλευρωμένες παλάμες, πλάθουμε κεφτεδάκια με τα χέρια μας και τα περνάμε πάλι από τη φρυγανιά.
Τα βάζουμε σε λαδόκολλα (αντικολλητικό χαρτί) στο ταψί και στο φούρνο στο γκριλ στους 200 °C για 30 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο.

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Δευ Αύγ 10, 2015 9:27 am
από Domna
ΑΛΑΔΩΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ & ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

Υλικά

10 πιπεριές
3 ντομάτες
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα
1/2 κουτί τριμένη ντομάτα
2 κουταλιές της σούπας σκόνη λαχανικών
2 καρότα
μαϊντανό
1 κρεμύδι ψιλοκομένο
1 μάτσο κρεμυδάκια

Εκτέλεση

Πρώτα από όλα ετοιμάζουμε τις πιπεριές (πλένουμε, κόβουμε τα καπάκια). Μετά βγάζουμε την σάρκα από τις ντομάτες την οποία περνάμε στο multi.

Σε κατσαρόλα σε λίγο νερό «ζεματάμε» το κρεμύδι και τα κρεμυδάκια.

Τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι, την ντομάτα από το multi και από την συσκευασία, το καρότο, μαϊντανό, σκόνη λαχανικών λίγο αλατάκι και νεράκι για να παρει μία βράση. (Το ρύζι πρέπει να έχει αρκετό νεράκι ώστε να το βοηθήσει να φουσκώσει μέσα στην πιπεριά).

Κατεβάζουμε από την φωτιά και γεμίζουμε με 2- 2 1/2 κουταλιές της σούπας τις πιπεριές και τις ντομάτες. (Να γεμίσουν κατά 2/3).

Τοποθετούμετις πιπεριές στο ταψί και περιχύνουμε με έξτρα νεράκι και λιγο ακόμα σάλτσα.

Ψήνουμε στους 180ο βαθμούς για καμιά ωρίτσα. Γυρίζουμε τις πιπεριές κατά τακτά διαστήματα ώστε να ψηθούν απ΄όλες τις μεριές.

Οι αναλογίες είναι αυτές που χρησιμοποιώ εγώ προσωπικά. Ο κάθε ένας μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι που τον αρέσει ή δεν τον αρέσει ανάλογα.

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Δευ Αύγ 10, 2015 9:29 am
από Domna
Σάντουιτς με μπισκότα βρώμης και παγωτό μπανάνα

Υλικά

Για το παγωτό:

1 μεγάλη μπανάνα
Προαιρετικά: Λίγα πολύ γλυκά σταφύλια + 1-2 φράουλες
Για τα μπισκότα:

1 μεγάλη μπανάνα
1 κούπα νιφάδες βρώμης – 200 γραμμάρια
Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τη μια μπανάνα σε φέτες και την τοποθετούμε στην κατάψυξη. Αν έχουμε και σταφύλια και φράουλες, τα βάζουμε να παγώσουν όλα μαζί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο μείγμα φρούτων η μπανάνα πρέπει να υπερτερεί ποσοτικά, καθώς αυτή είναι που θα δώσει την κρεμώδη υφή στο παγωτό μας.

Ψιλοκόβουμε τη βρώμη στο μούλτι και προσθέτουμε την άλλη μπανάνα. Όσο δεν πολτοποιηθεί το ζυμώνουμεμε τα χέρια.
Σχηματίζουμε 4 μεγάλα μπισκότα και τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου (αν έχετε φούρνο ακριβείας, στους 177 καθώς η αρχική συνταγή ζητά 350 βαθμούς Φαρενάιτ).

Όταν κρυώσουν, βγάζουμε τα παγωμένα φρούτα από το ψυγείο και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Το αποτέλεσμα είναι μια κρεμώδης γρανίτα που απλώνουμε στα μπισκότα.
Με αυτά που έχουμε μπορούμε να σχηματίσουμε δυο σάντουιτς, οπότε έχουμε δυο μερίδες, ή να σερβίρουμε το κάθε μπισκότο με παγωτό επάνω του οπότε έχουμε 4 μερίδες.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ένα νόστιμο και δροσιστικό νηστίσιμο γλύκισμα κατάλληλο και για δίαιτα, και για διαβητικούς (σε μικρή ποσότητα).