Ψυχοφελή μηνύματα...
Συντονιστής: Συντονιστές
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...
Κυριακή του Ασώτου: Να είσαι ρεμάλι και να αμαρτάνεις κάθε δευτερόλεπτο αλλά να σε περιμένει η πατρική αγκαλιά του Θεού με τα χέρια ανοιγμένα, ματωμένα και να σου ψιθυρίζει :«Ό,τι και να κάνεις, ό,τι και να συμβαίνει εγώ σε αγαπώ και είμαι εδώ για σένα». Μια αγκαλιά που δεν δικάζει τη ζωή σου, αλλά αγκαλιάζει τα τραύματα σου. Εκεί που νομίζεις ότι θα κλείσει η πόρτα για τη θανατική σου ποινή ξαφνικά ανοίγουν οι Πύλες του Παραδείσου και είσαι προσκεκλημένος με βασιλική περιβολή. Μόνο ένας Θεός, ένας τρελά ερωτευμένος Θεός θα μπορούσε να ενεργήσει με τέτοια αγάπη. Αυτός ίσως είναι και ο μεγαλύτερος μας λυγμός. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την αγάπη του Θεού, παρά μόνο αν γονατίσουμε με ταπείνωση, διότι στα υπόγεια της μετανοίας βρίσκεται η θέα Του! Η καλύτερη ώρα της πραγματικής μας Ανάστασης είναι η στιγμή που θα πούμε μέσα από την καρδιά μας «Πάτερ, ἥμαρτον εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ἐνώπιόν Σου» και θα αλλάξουμε τους δείκτες της πυξίδας της ζωής μας από τη Δύση, προς την Ανατολή του ήλιου της δικαιοσύνης Χριστού.
Μια ανθρωπότητα που ασωτεύει συνεχώς από την κακή χρήση της ελευθερίας της και ένας Θεός που απλά περιμένει επάνω στο Σταυρό σιωπηλός με μια μεγάλη αγκαλιά να μας χωρέσει όλους.
Ο άνθρωπος δεν είναι η αμαρτία του και ο Θεός μας βλέπει όπως μια μάνα παίρνει στην αγκαλιά της το βρέφος που βγήκε από τα σπλάχνα της.
Να μην ξεχνάμε ότι το πόμολο είναι από τη μέσα πλευρά στην πόρτα της ιστορίας και της ανθρώπινης ελευθερίας.
Καλό αγώνα σε όλους.
π.Σπυρίδων Σκουτής – euxh. gr
Μια ανθρωπότητα που ασωτεύει συνεχώς από την κακή χρήση της ελευθερίας της και ένας Θεός που απλά περιμένει επάνω στο Σταυρό σιωπηλός με μια μεγάλη αγκαλιά να μας χωρέσει όλους.
Ο άνθρωπος δεν είναι η αμαρτία του και ο Θεός μας βλέπει όπως μια μάνα παίρνει στην αγκαλιά της το βρέφος που βγήκε από τα σπλάχνα της.
Να μην ξεχνάμε ότι το πόμολο είναι από τη μέσα πλευρά στην πόρτα της ιστορίας και της ανθρώπινης ελευθερίας.
Καλό αγώνα σε όλους.
π.Σπυρίδων Σκουτής – euxh. gr
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Όταν θέλεις να προσευχηθείς, να σηκώνεσαι την νύκτα, με άδειο το στομάχι.
Τότε, μα τότε δεν υπάρχει καλύτερο και ωραιότερο πράγμα. Όταν κοιμάται ο λαός σε ακούει ο Θεός...
Να κράζης στον Θεό, μ' όλη την δύναμη σου, από το βάθος της καρδιάς.
Ιδιαίτερα να προσεύχεσαι την νύκτα, τότε που ο εχθρός καιροφυλακτει. Μετά από τις 12, την νύκτα, μέχρι τις 3.30' , τότε βρίσκει ευκαιρία να δράση ο διάβολος , όταν κοιμούνται οι άνθρωποι. Δι' αυτό ο ποιμήν πρέπει να αγρυπνά δια το ποίμνιον...
...Την νύκτα δεν πρέπει να την χαραμιζομε όλη στον ύπνο, διότι τότε ο σατανάς μας κάνει ότι θέλει. Εγώ από μικρό παιδί μ' άρεσε να προσεύχωμαι. Πήγαινα σε τόπο ήσυχο και εκραζα εις τον Θεόν. Τον διψούσε η καρδιά μου. Είχα μάθει και τους χαιρετισμούς απ' έξω και τους έλεγα. Τί ευφροσύνη, αγαλλίαση και ειρήνη που είχα στην καρδιά!
Ότι και αν ζητούσα από την καλή Παναγία μας μου το έδινε...
Όσιος Δημήτριος Γκαγκαστάθης
Τότε, μα τότε δεν υπάρχει καλύτερο και ωραιότερο πράγμα. Όταν κοιμάται ο λαός σε ακούει ο Θεός...
Να κράζης στον Θεό, μ' όλη την δύναμη σου, από το βάθος της καρδιάς.
Ιδιαίτερα να προσεύχεσαι την νύκτα, τότε που ο εχθρός καιροφυλακτει. Μετά από τις 12, την νύκτα, μέχρι τις 3.30' , τότε βρίσκει ευκαιρία να δράση ο διάβολος , όταν κοιμούνται οι άνθρωποι. Δι' αυτό ο ποιμήν πρέπει να αγρυπνά δια το ποίμνιον...
...Την νύκτα δεν πρέπει να την χαραμιζομε όλη στον ύπνο, διότι τότε ο σατανάς μας κάνει ότι θέλει. Εγώ από μικρό παιδί μ' άρεσε να προσεύχωμαι. Πήγαινα σε τόπο ήσυχο και εκραζα εις τον Θεόν. Τον διψούσε η καρδιά μου. Είχα μάθει και τους χαιρετισμούς απ' έξω και τους έλεγα. Τί ευφροσύνη, αγαλλίαση και ειρήνη που είχα στην καρδιά!
Ότι και αν ζητούσα από την καλή Παναγία μας μου το έδινε...
Όσιος Δημήτριος Γκαγκαστάθης
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Με αφορμή τον Άγιο και Δίκαιο Πρεσβύτη Συμεών, τον Θεοδόχο…!!!
Απόσπασμα από λόγο του Μακαριστού Αρχιμ. π. Συμεών Κραγιόπουλου
«Κάποτε ἔβρισκε ὁ Θεός ἀνθρώπους ἐναρέτους, εὐλαβεῖς, δικαίους, σάν τόν Άγιο Συμεών τόν Θεοδόχο, πού μποροῦσε νά τούς ἔχει ἐμπιστοσύνη καί νά τούς ἀναθέσει κάποιο ἔργο, μιά ἀποστολή!
Σήμερα δέν μπορεῖ νά βρεῖ ὁ Θεός ἄνθρωπο πού νά πιστεύει σ᾽ αὐτά πού λέει ὁ Θεός καί νά μήν ἐπηρεάζεται ἀπό ὅλα τά ἄλλα πού συμβαίνουν γύρω του καί μέσα του!
A, νά, αὐτό εἶναι ἡ Ζωή:
Νά περιμένουμε τόν Κύριο, νά Τόν τιμήσουμε λιγάκι!
Ἡ ὅλη ζωή μας μέχρι τέλους εἶναι αὐτή ἡ ἀναμονή.
Δέν εἶναι θέμα ἁπλῶς νά πεῖς στόν Θεό «Δῶσε μου αὐτό!» … Ξέρει ὁ Θεός τί θέλεις!
Τό θέμα δέν εἶναι νά τοῦ τό γνωρίσουμε. Ὁ Θεός θέλει νά μᾶς δεῖ νά Τόν προσμένουμε, ὅπως πρόσμενε ὁ Άγιος Συμεών.
Καμιά φορά, βέβαια, περιμένοντας ξεχνιέσαι. Γι᾿ αὐτό, ἅμα σέ δεῖ ὁ Κύριος ὄντως νά προσκαρτερεῖς μέ ζῆλο, ὄντως νά Τόν περιμένεις, «βγάζει καί δίνει...»…!!!
Απόσπασμα από λόγο του Μακαριστού Αρχιμ. π. Συμεών Κραγιόπουλου
«Κάποτε ἔβρισκε ὁ Θεός ἀνθρώπους ἐναρέτους, εὐλαβεῖς, δικαίους, σάν τόν Άγιο Συμεών τόν Θεοδόχο, πού μποροῦσε νά τούς ἔχει ἐμπιστοσύνη καί νά τούς ἀναθέσει κάποιο ἔργο, μιά ἀποστολή!
Σήμερα δέν μπορεῖ νά βρεῖ ὁ Θεός ἄνθρωπο πού νά πιστεύει σ᾽ αὐτά πού λέει ὁ Θεός καί νά μήν ἐπηρεάζεται ἀπό ὅλα τά ἄλλα πού συμβαίνουν γύρω του καί μέσα του!
A, νά, αὐτό εἶναι ἡ Ζωή:
Νά περιμένουμε τόν Κύριο, νά Τόν τιμήσουμε λιγάκι!
Ἡ ὅλη ζωή μας μέχρι τέλους εἶναι αὐτή ἡ ἀναμονή.
Δέν εἶναι θέμα ἁπλῶς νά πεῖς στόν Θεό «Δῶσε μου αὐτό!» … Ξέρει ὁ Θεός τί θέλεις!
Τό θέμα δέν εἶναι νά τοῦ τό γνωρίσουμε. Ὁ Θεός θέλει νά μᾶς δεῖ νά Τόν προσμένουμε, ὅπως πρόσμενε ὁ Άγιος Συμεών.
Καμιά φορά, βέβαια, περιμένοντας ξεχνιέσαι. Γι᾿ αὐτό, ἅμα σέ δεῖ ὁ Κύριος ὄντως νά προσκαρτερεῖς μέ ζῆλο, ὄντως νά Τόν περιμένεις, «βγάζει καί δίνει...»…!!!
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Όταν ασχοληθείς με το «άτομό σου» και γνωρίσεις τον εαυτόν σου, θα ταπεινωθείς και τότε θα γίνει η πνευματική διάσπαση του ατόμου σου, θα βγει η πνευματική ενέργεια και θα πεταχτείς στο… διάστημα! Μόνο έτσι θα μπορέσεις να μπεις στην πνευματική τροχιά· διαφορετικά θα παραμένεις στην κοσμική τροχιά.
Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αυτός που κάνει την εργασία που χρειάζεται, για να γνωρίσει τον εαυτόν του, μοιάζει μ’ αυτόν που σκάβει βαθιά και βρίσκει μέταλλα στο βάθος της γης. Όσο βαθύτερα προχωράει στην γνώση του εαυτού του, τόσο χαμηλότερα βλέπει τον εαυτό του και ταπεινώνεται, αλλά το χέρι του Θεού τον ανεβάζει συνέχεια. Και όταν πιά γνωρίσει τον εαυτόν του, η ταπείνωσή του γίνεται κατάσταση και την Χάρη του Θεού την πιάνει το ”ενοικιοστάσιο”, οπότε δεν κινδυνεύει από την υπερηφάνεια. Ενώ αυτός που δεν κάνει αυτήν την εργασία, καλύπτει συνέχεια τα σκουπίδια του, μεγαλώνει την κορυφή (αυτών των σκουπιδιών), κάθεται για λίγο ψηλά με την υπερηφάνεια του και τελικά σωριάζεται.
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Και πάλι η Κυριακή του Ασώτου
Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου
Έλεγε ο άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης: «Και μόνο αυτή την ευαγγελική περικοπή να είχε το Ευαγγέλιο, και πάλι Ευαγγέλιο θα ήταν».
Ευαγγέλιο μετανοίας, επανόδου, επιστροφής! Ποιας επιστροφής; Μιας επιστροφής από την αμαρτία στην αγιότητα, από το σκοτάδι στο φως, από την ανηθικότητα στο “πρέπον”, στο “ορθόν”, στο ενάρετο.
Οι παλαιοί Γεροντάδες, έβαζαν τα καλογεροπαίδια τους να μαθαίνουν από στήθους την ευαγγελική περικοπή του Ασώτου. Γιατί; Έχει σημασία, έχει βάθος, αξιολογική αναφορά και σπουδαιότητα.
Ας διδαχθούμε και εμείς και τώρα και πάντοτε!
Κυριακή του Ασώτου, Κυριακή επανόδου από το σκοτάδι στο φως, επανόδου στην “προτέραν ευγένειαν” (άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς).
Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου
Έλεγε ο άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης: «Και μόνο αυτή την ευαγγελική περικοπή να είχε το Ευαγγέλιο, και πάλι Ευαγγέλιο θα ήταν».
Ευαγγέλιο μετανοίας, επανόδου, επιστροφής! Ποιας επιστροφής; Μιας επιστροφής από την αμαρτία στην αγιότητα, από το σκοτάδι στο φως, από την ανηθικότητα στο “πρέπον”, στο “ορθόν”, στο ενάρετο.
Οι παλαιοί Γεροντάδες, έβαζαν τα καλογεροπαίδια τους να μαθαίνουν από στήθους την ευαγγελική περικοπή του Ασώτου. Γιατί; Έχει σημασία, έχει βάθος, αξιολογική αναφορά και σπουδαιότητα.
Ας διδαχθούμε και εμείς και τώρα και πάντοτε!
Κυριακή του Ασώτου, Κυριακή επανόδου από το σκοτάδι στο φως, επανόδου στην “προτέραν ευγένειαν” (άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς).
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Όσοι ερωτεύονται το Θεό
Του Δημητρίου Λυκούδη
Βράδυ Παρασκευής, 23 Φεβρουαρίου 2024.
Ξέρεις, όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται, μαλακώνει η καρδιά τους. Ανασαίνει, αναπνέει, αισθάνονται διαφορετικά, αλλιώτικα, σαν να έρχονται από χρόνους μακρινούς, περασμένους στο χρόνο. Μπορούν ευκολότερα να γευθούν μυρωδιές και ακούσματα μελωδικά, άγνωστα στους πολλούς.
Άλλωστε, και οι άγιοι, ερωτευμένοι με το Θεό δεν ήσαν;
Του Δημητρίου Λυκούδη
Βράδυ Παρασκευής, 23 Φεβρουαρίου 2024.
Ξέρεις, όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται, μαλακώνει η καρδιά τους. Ανασαίνει, αναπνέει, αισθάνονται διαφορετικά, αλλιώτικα, σαν να έρχονται από χρόνους μακρινούς, περασμένους στο χρόνο. Μπορούν ευκολότερα να γευθούν μυρωδιές και ακούσματα μελωδικά, άγνωστα στους πολλούς.
Άλλωστε, και οι άγιοι, ερωτευμένοι με το Θεό δεν ήσαν;
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Εγώ, όταν κάποιος με πόνο μου λέει: ”Είμαι τέτοιος και τέτοιος…”, τον χαίρομαι, γιατί, αφού αναγνωρίζει τα σφάλματά του, θα ελευθερωθεί από αυτά. Και τώρα που ήμουν στο νοσοκομείο (Θεαγένειο 1994), ήρθε μια γυναίκα, που τα χέρια της ήταν τρυπημένα από τις μεταγγίσεις! Ήταν τελείως χάλια! Δεν είχε η φουκαριάρα φλέβα για φλέβα! ”Δεν έχω κανένα καλό, μου λέει. Μήπως με λυπηθεί από αυτά ο Θεός και με πάρει στον Παράδεισο! Έχω εκείνο και εκείνο το ελάττωμα…”. Και έλεγε-έλεγε ένα σωρό κουσούρια. Τί λεπτή εργασία έκανε στον εαυτό της! Εγώ σε τέτοια κατάσταση, άλλον άνθρωπο δεν είδα!
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Η νηστεία είναι εντολή του Θεού. Γι’ αυτό και εμείς να νηστεύουμε παιδιά μου. Δεν με έβλαψε η νηστεία μέχρι σήμερα που είμαι 70 χρονών. Η μητέρα μου με έμαθε νηστεία παιδιόθεν… Δεν με έβλεψε ποτέ η νηστεία και ας έχω ασθένειες πάνω μου.
Όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης
Όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Κάποτε ένας ασθενής, παρακαλούσε τον Άγιο Παντελεήμονα να τον θεραπεύσει. Ο Άγιος όμως, δεν τον θεράπευε. Ο ασθενής όμως επέμενε και παρακαλούσε συνέχεια, ώσπου μια μέρα ο Άγιος Παντελεήμονας τον έκανε καλά. Όταν ο πρώην ασθενής πέθανε και πήγε στην άλλη ζωή και είδε, ότι έχασε πολλά στεφάνια, εξαιτίας της θεραπείας του από την ασθένεια, είπε στον Άγιο Παντελεήμονα: ”Γιατί με έκανες καλά; Εσύ γνώριζες, ότι θα χάσω τα στεφάνια, γι΄αυτό και δεν έπρεπε να με κάνεις καλά!” Καταλάβατε; Βρήκε και τον μπελά του ο Άγιος Παντελεήμονας!