Σελίδα 6 από 13
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Τρί Μάιος 08, 2012 11:39 am
από Domna
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 25, 2012 12:27 pm
από Domna
Ντολμαδάκια Νηστίσιμα με Λάχανο και Φακές
Υλικά
1 μετρίου μεγέθους λάχανο κατάλληλο για ντολμαδάκια
4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
2/3 από ένα πακέτο ρύζι Καρολίνα
1 φλιτζάνι του καφέ φακές βρασμένες αλλά όχι λιωμένες
1 φλιτζάνι του καφέ χυμό ντομάτας
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Το χυμό από ένα λεμόνι
Ρίγανη-αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε, με το μαχαίρι, το κοτσάνι από το λάχανο, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να αφαιρούνται τα φύλλα του, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι, μέχρι να σκεπαστεί ο πάτος και προσθέτουμε το κρεμμύδι για να σοταριστεί ελαφρά. Ρίχνουμε το ρύζι, το χυμό ντομάτας, αλάτι-πιπέρι-ρίγανη, το μαϊντανό, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε στο τέλος τις φακές και μόλις τελειώσει το νερό και αρχίσουν να τσιγαρίζονται, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και κατόπιν παίρνουμε ένα- ένα φύλλο από το λάχανο, αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση, τα γεμίζουμε με μία κουταλιά από τη γέμιση και τα τυλίγουμε σε ρολό, κλείνοντας τις άκρες, όχι πολύ σφιχτά για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο αλλά ούτε και χαλαρά. Πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά σε κατσαρόλα, στην οποία πρώτα έχουμε βάλει μερικά σπασμένα φύλλα στον πάτο της. Τα ντολμαδάκια πρέπει να είναι το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, μισό ποτήρι λάδι και μισό χυμό λεμονιού επιπλέον, αν τα θέλουμε πιο ξινά. Τα σκεπάζουμε με ένα μικρό πιατάκι και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά, για 20-30 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό και να μαλακώσουν τα φύλλα από το λάχανο.
Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι
Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 12, 2012 8:38 am
από Domna
Μπισκότα με ταχίνι
Υλικά για 22 μπισκότα
225 γραμμ. ταχίνι
135 γραμμ. ζάχαρη καστανή
125 γραμμ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιών
10 γραμμ. ξύσμα πορτοκαλιού
15 γραμμ. κονιάκ
280 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμμ. αμύγδαλα λευκά, ψιλοτριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά.Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα ανακατεύουμε το ταχίνι, με τη ζάχαρη, το χυμό και το κονιάκ για 5' περίπου. Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα, την αμυγδαλόσκονη και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρι, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Την πλάθουμε σε μπαλίτσες με μέγεθος περίπου καρυδιού, τις οποίες τοποθετούμε στα ταψιά. Τις πιέζουμε με το κάτω μέρος ενός ποτηριού ώστε να γίνουν επίπεδες.Ψήνουμε τα μπισκότα για 25' περίπου, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Σημείωση: στην αρχική συνταγή περιέχεται 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, το οποίο όμως παρέλειψα.
Αν θέλουμε, μπορούμε να συνοδεύσουμε τα μπισκότα με ένα μυρωδάτο άλειμμα, το οποίο ετοιμάζουμε ως εξής:
Για το άλειμμα με αμύγδαλο
(προσαρμογή συνταγής από το ίδιο περιοδικό)
100 γραμμ. αμύγδαλα λευκά
180 γραμμ. μέλι
30 γραμμ. λικέρ μαστίχας (η αρχική συνταγή περιέχει 40 γραμμ. σουμάδα)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα αλέθουμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν σαν πολτός. Αδειάζουμε το άλειμμα σε βάζο και το διατηρούμε εντός ή εκτός ψυγείου.
Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι
Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 12, 2012 8:45 am
από xristianos.net
Domna έγραψε:Μπισκότα με ταχίνι
Υλικά για 22 μπισκότα
225 γραμμ. ταχίνι
135 γραμμ. ζάχαρη καστανή
125 γραμμ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιών
10 γραμμ. ξύσμα πορτοκαλιού
15 γραμμ. κονιάκ
280 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμμ. αμύγδαλα λευκά, ψιλοτριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
......
Αν θέλουμε, μπορούμε να συνοδεύσουμε τα μπισκότα με ένα μυρωδάτο άλειμμα, το οποίο ετοιμάζουμε ως εξής:
Για το άλειμμα με αμύγδαλο
(προσαρμογή συνταγής από το ίδιο περιοδικό)
100 γραμμ. αμύγδαλα λευκά
180 γραμμ. μέλι
30 γραμμ. λικέρ μαστίχας (η αρχική συνταγή περιέχει 40 γραμμ. σουμάδα)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Συγχωρείστε μου την ερώτηση: μια συνταγή που περιλαμβάνει κονιάκ ή λικέρ είναι νηστίσιμη και μάλιστα στην κατηγορία της άλαδης νηστείας; Ρωτώ από άγνοια.
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 12, 2012 8:54 am
από Domna
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 12, 2012 8:57 am
από Domna
Μπισκότα δίχρωμα και αφράτα
Υλικά
4 κουταλιές φυτινη(εγώ βάζω αυτή που έχει μέσα και λίγο φρέσκο βούτυρο)
2 ½ κουταλιές άχνη ζάχαρη
2 κουταλάκια baking
Αλεύρι όσο σηκώσει για μια σφιχτή ζύμη
2 κουταλιές Κονιάκ
1 βανίλια
2-3 κουταλιές κακάο
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη φυτινή και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και τόσο αλεύρι ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη.Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και αφαιρούμε τη μισή από το μιξερ.προσθετουμε στην υπόλοιπη ζύμη 2 κουταλιές κακάο και ξαναχτυπάμε μέχρι να γίνει καφέ.Μετά αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί(εγώ τη βάζω για 5 λεπτά στο ψυγείο)για να σφίξει καλύτερα και ανοίγουμε 2 τετράγωνα φύλλα ένα καφέ και ένα λευκό τα τυλίγουμε μαζί και φτιάχνουμε ένα ρολό μετά κόβουμε φέτες πάχους ένα δάχτυλο και τα βάζουμε στο φούρνο στον αέρα περίπου στους 180ο c μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Επίσης μπορούμε να κάνουμε κα άλλα σχέδια με το ζυμάρι μας ότι θέλουμε.
Προσοχή: ψήνονται αρκετά γρήγορα και μην προσπαθήσετε να τα βγάλετε από τη λαμαρίνα αν δεν κρυώσουν καλά γιατί σπάνε.
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 12, 2012 8:59 am
από Domna
Ταχινόπιτες
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κ.γ. baking powder
230 γρ. λάδι
230 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
200 γρ. ταχίνι
120 γρ. ζάχαρη
1 1/2 – 2 κ.γ. κανέλα
Οδηγίες
Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε με το χέρι.
Προσθέτουμε το λάδι και με τα δάχτυλα μας τρίβουμε το αλεύρι μαζί με το λάδι ώστε το αλεύρι να το απορροφήσει και να γίνει ψιχουλιαστό.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε πετυχαίνοντας έτσι μια ζύμη αφράτη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1/2 ώρα.
Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε τη ζάχαρη με τη κανέλα και με ένα κουταλάκι ανακατεύουμε καλά το ταχίνι (έτσι όπως είναι στο βαζάκι).
Αφού περάσει η μισή ώρα, δουλεύουμε για λίγο τη ζύμη και τη μοιράζουμε στα 4.
Ανοίγουμε ένα-ένα τα κομμάτια σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο με πλάτος 20 εκ. περίπου (το μήκος δεν έχει σημασία γιατί θα μοιράσουμε το φύλλο σε λωρίδες). Στη συνέχεια κόβουμε οριζόντιες λωρίδες με πλάτος 10 εκ. η μία, τις αλείφουμε με ταχίνι (με τη βοήθεια πινέλου) και πασπαλίζουμε με το μείγμα της ζάχαρης. Τυλίγουμε κάθε λωρίδα σε ρολό (ώστε να καλύψουμε τη γέμιση) και μετά το κάθε ρολό το τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού, βάζοντας την άκρη του ρολού κάτω από τη πιτούλα. Με τη παλάμη πιέζουμε τις πιτούλες και αφού τις αλείψουμε με ταχίνι, τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Τοποθετούμε τις ταχινόπιτες σε αλάδωτο ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι
Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 12, 2012 11:06 am
από angieholi
xristianos.net έγραψε:Συγχωρείστε μου την ερώτηση: μια συνταγή που περιλαμβάνει κονιάκ ή λικέρ είναι νηστίσιμη και μάλιστα στην κατηγορία της άλαδης νηστείας; Ρωτώ από άγνοια.
E! όχι..... δεν νομίζω ότι θεωρείται νηστίσμη στην κατηγορία της αλάδωτης...................
Έτσι δεν είναι Δόμνα;;;;;;;;;;;
Γι αυτό θα μεταφερθεί! Ευχαριστούμε για την επισήμανση!
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 12, 2012 11:10 am
από angieholi
Domna έγραψε:Μπισκότα δίχρωμα και αφράτα
Υλικά
4 κουταλιές φυτινη(εγώ βάζω αυτή που έχει μέσα και λίγο φρέσκο βούτυρο)
2 ½ κουταλιές άχνη ζάχαρη
2 κουταλάκια baking
Αλεύρι όσο σηκώσει για μια σφιχτή ζύμη
2 κουταλιές Κονιάκ
1 βανίλια
2-3 κουταλιές κακάο
Το φρέσκο βούτυρο είναι νηστίσιμο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Re: Νηστίσιμες συνταγές
Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 12, 2012 1:31 pm
από Domna
Αγγελική , εγώ δεν το έγραψα αυτό .
http://www.greekmasa.gr/index.php?optio ... &Itemid=49
Εννοείται ότι θα βάλουμε μόνο φυτίνη εαν θέλουμε να είναι νηστίσιμο .