Κι ύστερα λένε για τον Θεσσαλονίκης
Συντονιστής: Συντονιστές
Εγώ σε ρώτησα που υπάρχει αυτό που παρέθεσες και σε ευχαριστώ για την απάντηση. Έχω αρκετές επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να μπερδεύτηκε ο γέροντας Πορφύριος. Τώρα σε παρακαλώ αν μπορείς να βρεις που αναφέρει ο Χριστός τα παραπάνω. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να διαβάσεις και όλο το κομμάτι της προς Ρωμαίους για να δεις το πλαίσιο που γράφει ο απόστολος Παύλος.
Μέχρι στιγμής εσύ με έχεις χαρακτηρίσει ηθικολόγο, ενδιαφέρουσα περίπτωση και διαστρεβλώνεις πράγματα που γράφω. Δε νομίζω πως έχει νόημα η ανταλλαγή τέτοιων χαρακτηρισμών.
Εν κατακλείδι και φυσικά συμφωνώ με αυτά που γράφει ο γέροντας Πορφύριος αλλά είναι διαφορετικά όταν κάποιος κατέχει θεσμική εξουσία και φαίνεται ανάξιος να τη διαχειριστεί. Ας μη συγχέουμε την κριτική με την κατάκριση.
Μέχρι στιγμής εσύ με έχεις χαρακτηρίσει ηθικολόγο, ενδιαφέρουσα περίπτωση και διαστρεβλώνεις πράγματα που γράφω. Δε νομίζω πως έχει νόημα η ανταλλαγή τέτοιων χαρακτηρισμών.
Εν κατακλείδι και φυσικά συμφωνώ με αυτά που γράφει ο γέροντας Πορφύριος αλλά είναι διαφορετικά όταν κάποιος κατέχει θεσμική εξουσία και φαίνεται ανάξιος να τη διαχειριστεί. Ας μη συγχέουμε την κριτική με την κατάκριση.
-
theodosis79
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις και έχεις δίκιο. Απλά αν δουμε οτι ο λογος κάποιων ιερέων ή αρχιερέων που βγαινουν σε κανάλια δεν μας ωφελεί τότε πια δεν δινουμε και πόλύ σημασία. Υπάρχουν αξιόλογοι ιερεις και αρχιερείς οι οποίοι καταθέτουν τις αποψεις τους σε προγράμματα και εκπομπές μόνο εκκλησιαστικού περιεχομένου και οι οποίοι είναι αγνωστοι στο ευρύ κοινό. Κι όμως αν έκανε κάποιος τον κόπο να τους παρακολουθίσει θα είχε άλλη άποψη για τον κλήρο γενικά.strumfi έγραψε:Παίρνουμε θέση και ξέρεις το γιατί; Γιατί όλοι κόπτονται να προβάλλουν τις εθνικιστικές κορώνες κάποιων ιερωμένων, για να πουν με αυτό τον τρόπο πως ο Αρχιεπίσκοπος π.χ. (γιατί εδώ καίγονται αυτοί που φωνάζουν) δεν κάνει καλά που δεν μιλάει, που το ύφος του είναι ησυχαστικό, που προτιμάει το κομποσχοίνι από τα κανάλια, και τα έργα από τα ανέκδοτα.theodosis79 έγραψε:Νομίζω ότι υπάρχει ανάλογο εκκλησιαστικό συμβούλιο για να κρίνει πότε κάποιος ιερέας ή μητροπολίτης κάνει ένα εγκλημα. Εμείς ποιος ο λόγος να πάρουμε θέση? Καλή η κριτική, δε λέω αλλα με αυτά που λεμε, μας γεννάται η εντύπωση ότι αν είμαστε εμείς στη θέση τους θα τα κάναμε όλα καλύτερα.
Και όσο για τα σχόλια κάποιων περί εθνικιστικών κορώνων, τι να πω? Αυτό είναι το ευχαριστώ σε όσους μας ελευθέρωσαν.
Έχεις από τη μια έναν Ιερέα που σέβεται το ρόλο του, σέβεται και τιμά το αξίωμα της ιερωσύνης του κι έχεις και κάποιους άλλους που όπου βρουν ντουντούκα ή μικρόφωνο ή πρόθυμο δημοσιογραφο αρέσκοναι στις δηλώσεις επί παντός επιστητού. Και εντάξει... το ψιλοκαταπίνεις. Αλλά όταν βγαίνει ο άλλος και σου προβάλλει το κουφό για δεοντολογικό, ε τότε μερικές φορές τα παίρνεις... και μιλάς. Και τότε σου λένε "μην κάνεις κριτική" γιατί δεν πρέπει...
*^$%&^@%^%@#&^@&^@$^*^*&@$^
:D
-
theodosis79
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Εδώ πέρα ο Χριστός ο Ιδιος οικονόμησε μέσα στους μαθητές του να υπάρξει ένας προδότης και φιλάργυρος για να δείξει ότι πρέπει να μένουμε ακλόνιτοι στην πίστη οτι κι αν βλέπουμε, οποτε ποσως με νοιάζει τι γκάλοπ βγάζει η κάθε εφημερίδα. Επίσης όταν λές "Ελληνες" ποιους εννοείς? Αυτούς που κάποτε αποθεωναν τους αθλητες μας και τώρα τους βρίζουν και φωνάζουν να μπούνε φύλακή επειδή πιάστηκαν ντοπαρισμένοι?Shubik έγραψε:Αγαπητέ Stratos το χωρίο που παρέθεσες από που το βρήκες; Βλέπεις τα λόγια που αναφέρεις δεν είναι του Χριστού αλλά από την επιστολή προς Ρωμαίους (2,20) και καλό θα ήταν να διαβάσεις όλο το πλαίσιο που γράφει ο απόστολος Παύλος.
Αγαπητέ Θεοδόση τα εγκλήματα του πρώην Αττικής ήταν γνωστά χρόνια τώρα και ενώ υπήρχαν ιεράρχες που ήθελαν την κάθαρση κάποιοι άλλοι κατάφερναν στη Σύνοδο να μη γίνεται ποτέ κουβέντα για αυτά. Επενέβη η δικαιοσύνη και ξεφτιλιστήκαμε. Στα μάτια των νέων ανθρώπων σύμφωνα με γκάλοπ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε εφημερίδα οι κληρικοί είναι οι πιο διεφθαρμένοι. Είναι κρίμα για τους πολλούς έντιμους κληρικούς που δίνουν και το αίμα τους για το ποίμνιό τους να τους παίρνει και αυτούς η μπάλα. Τέλος δεν έκρινα αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας αλλά δε μου αρέσει κάποιοι να το παίζουν πιο έλληνες και να καπηλεύονται τις θυσίες άλλων.
Αγαπητέ Θεοδόση, θα έπρεπε να μας νοιάζει όλους το συγκεκριμένο γκάλοπ γιατί ουσιαστικά καταγράφει πως σκανδαλήσθησαν αρκετοί αδελφοί μας, νέοι σε ηλικία που είναι ασθενείς στην πίστη. Για αυτό δεν έχουν ευθύνη μόνο οι υπερβολές των δημοσιογράφων και τα λάθη κάποιων κληρικών αλλά και εμείς που ανεχόμαστε κάθε νοσηρότητα στο χώρο της Εκκλησίας. Η σιωπή μας σε εγκλήματα και σε αδικίες από τον οποιοδήποτε είναι αμαρτία.
-
alexandergreek
- Βασικός Αποστολέας

Ας μιλήσει και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός:
''Ο λόγος του μεγάλου «πατριώτη» Πατροκοσμά του Αιτωλού, είναι στο σημείο αυτό κωδικοποίηση όλης της σχετικής πατερικής παράδοσης: «Η πατρίδα μου η ψεύτικη, η γήινη και μάταια, είναι από του Αγίου Άρτης και από την επαρχίαν Αποκούρου… Ημείς Χριστιανοί μου δεν έχομεν εδώ πατρίδα» (πρβλ. Εβρ. 13,14)'' (πηγή: http://www.ecclesia.gr/greek/HolySynod/ ... totita.htm)
Όλη η πατερική παράδοση λοιπόν, και ο Αγιος Κοσμάς, συμφωνούν ότι η πραγματική μας πατρίδα είναι η Ανω Ιερουσαλήμ! Και αυτη την πατρίδα δεν την κερδίζουμε με τα κανόνια αλλά με τους πυραύλους της προσευχής, της ελεημοσύνης, των Μυστηρίων, της αγάπης, των εντολών του Κυρίου.
Αν κάποιος Αρχιερέας κρίνει ότι κατ οικονομίαν οφείλει προσωρινά να κατέβει απο τον Πνευματικό του ρόλο, εξ αιτίας ειδικών συνθηκών, και να αναλάβει εθνεγερτηριο ρόλο, τότε σαφώς και έχει την ευθύνη των πράξεών του. Ας μην κρίνουμε, μπορεί να τον φώτισε ο Θεός λόγω ειδικών συνθηκών.
Ας μην περιορίζουμε όμως το μήνυμα του Ευαγγελίου και το συρρικνώνουμε σε ένα "ιδανικό" που "ταιριάζει υπέροχα" δίπλα στο ιδανικό της Πατρίδας... όταν πάμε να κάνουμε την Ορθοδοξία μας "ιδανικό", τότε την εκκοσμικεύουμε και την φέρνουμε στα μέτρα του ανθρώπινου μυαλού. Την κάνουμε ιδεολογία!!!!! Μη γένοιτο...
Ορθοδοξία είναι η συμμετοχή στη ζωή του Χριστου... είναι το να ζούμε μαζί Του. Δεν είναι ιδεολογία! Δεν είναι ιδανικό... γι αυτό και ο π.Πορφύριος δε συμφωνούσε με τα "χριστιανικά" κόμματα (τα οποία ευτελίζουν την Ορθοδοξία σε ιδεολογία).
''Ο λόγος του μεγάλου «πατριώτη» Πατροκοσμά του Αιτωλού, είναι στο σημείο αυτό κωδικοποίηση όλης της σχετικής πατερικής παράδοσης: «Η πατρίδα μου η ψεύτικη, η γήινη και μάταια, είναι από του Αγίου Άρτης και από την επαρχίαν Αποκούρου… Ημείς Χριστιανοί μου δεν έχομεν εδώ πατρίδα» (πρβλ. Εβρ. 13,14)'' (πηγή: http://www.ecclesia.gr/greek/HolySynod/ ... totita.htm)
Όλη η πατερική παράδοση λοιπόν, και ο Αγιος Κοσμάς, συμφωνούν ότι η πραγματική μας πατρίδα είναι η Ανω Ιερουσαλήμ! Και αυτη την πατρίδα δεν την κερδίζουμε με τα κανόνια αλλά με τους πυραύλους της προσευχής, της ελεημοσύνης, των Μυστηρίων, της αγάπης, των εντολών του Κυρίου.
Αν κάποιος Αρχιερέας κρίνει ότι κατ οικονομίαν οφείλει προσωρινά να κατέβει απο τον Πνευματικό του ρόλο, εξ αιτίας ειδικών συνθηκών, και να αναλάβει εθνεγερτηριο ρόλο, τότε σαφώς και έχει την ευθύνη των πράξεών του. Ας μην κρίνουμε, μπορεί να τον φώτισε ο Θεός λόγω ειδικών συνθηκών.
Ας μην περιορίζουμε όμως το μήνυμα του Ευαγγελίου και το συρρικνώνουμε σε ένα "ιδανικό" που "ταιριάζει υπέροχα" δίπλα στο ιδανικό της Πατρίδας... όταν πάμε να κάνουμε την Ορθοδοξία μας "ιδανικό", τότε την εκκοσμικεύουμε και την φέρνουμε στα μέτρα του ανθρώπινου μυαλού. Την κάνουμε ιδεολογία!!!!! Μη γένοιτο...
Ορθοδοξία είναι η συμμετοχή στη ζωή του Χριστου... είναι το να ζούμε μαζί Του. Δεν είναι ιδεολογία! Δεν είναι ιδανικό... γι αυτό και ο π.Πορφύριος δε συμφωνούσε με τα "χριστιανικά" κόμματα (τα οποία ευτελίζουν την Ορθοδοξία σε ιδεολογία).
-
theodosis79
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Εντάξει και στο παρελθόν όταν έγινε μια πανευρωπαϊκή δημοσκόπιση και απεκάλυψε ότι οι νέοι στη χώρα μας έχουν ψηλα την πατρίδα τη θρησκεία και την οικογένεια κάποιοι προοδευτικοι βγήκαν και εξέφρασαν την δυσαρέσκεια(!) τους για το γκάλοπ αυτό. Και εγώ πιστευω καθαρά υποκειμενικά ότι ΟΛΑ αυτά ειναι ΦΤΗΝΕΣ δικαιολογίες. Όπως ο Αδάμ δεν πήρε το θάρρος να ομολογήσει την αμαρτία του και κατηγόρησε την Ευα ότι τον παρέσυρε έτσι και εμείς (και εγώ μαζί) δεν έχουμε το θάρρος να πούμε ότι δεν θέλω να πάω στην έκκλησία γιατί θέλω να κοιμηθώ το πρωί της Κυριακής αλλα δεν πάω γιατί ο παπάς Χ ή ο δεσπότης Ψ είναι διεφθαρμένοι.Shubik έγραψε:Αγαπητέ Θεοδόση, θα έπρεπε να μας νοιάζει όλους το συγκεκριμένο γκάλοπ γιατί ουσιαστικά καταγράφει πως σκανδαλήσθησαν αρκετοί αδελφοί μας, νέοι σε ηλικία που είναι ασθενείς στην πίστη. Για αυτό δεν έχουν ευθύνη μόνο οι υπερβολές των δημοσιογράφων και τα λάθη κάποιων κληρικών αλλά και εμείς που ανεχόμαστε κάθε νοσηρότητα στο χώρο της Εκκλησίας. Η σιωπή μας σε εγκλήματα και σε αδικίες από τον οποιοδήποτε είναι αμαρτία.
-
stratos
- Κορυφαίος Αποστολέας

Πέρα γιά πέρα αληθινό.theodosis79 έγραψε:ΟΛΑ αυτά ειναι ΦΤΗΝΕΣ δικαιολογίες. Όπως ο Αδάμ δεν πήρε το θάρρος να ομολογήσει την αμαρτία του και κατηγόρησε την Ευα ότι τον παρέσυρε έτσι και εμείς (και εγώ μαζί) δεν έχουμε το θάρρος να πούμε ότι δεν θέλω να πάω στην έκκλησία γιατί θέλω να κοιμηθώ το πρωί της Κυριακής αλλα δεν πάω γιατί ο παπάς Χ ή ο δεσπότης Ψ είναι διεφθαρμένοι.
ηὐλήσαμεν ὑμῖν, καὶ οὐκ ὠρχήσασθε, ἐθρηνήσαμεν ὑμῖν, καὶ οὐκ ἐκόψασθε. 18 ἦλθεν γὰρ Ἰωάννης μήτε ἐσθίων μήτε πίνων, καὶ λέγουσι· δαιμόνιον ἔχει· 19 ἦλθεν ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐσθίων καὶ πίνων, καὶ λέγουσιν· ἰδοὺ ἄνθρωπος φάγος καὶ οἰνοπότης, τελωνῶν φίλος καὶ ἁμαρτωλῶν.
Αυτό βλέπω προσωπικά νά γίνεται καί σήμερα.
Βγαίνει καποιος Ιεράρχης πού είναι αυστηρός η μάλλον ζητάει από τούς πιστούς τήν εφαρμογή του Ευαγγελίου καί τόν βγάζουμε σκοταδιστή,οπισθοδρομικό,σκληρο και οτι διώχνει τόν κόσμο από τήν Εκκλησία.
Βγαίνει κάποιος πού εφαρμόζει τήν <οικονομία> τής Εκκλησιας πρός τούς πιστούς καί τόν βγάζουμε οικουμενιστή,ανάξιο, καί χωρίς καλή ομολογία πίστεως.
Πώς τόν θέλουμε τελικά;
Οπως θέλει ο καθε ενας πού εχει μπερδεμένα μέσα τού Ορθοδοξία καί κοσμικό φρόνημα;