Δηλαδή επειδή είπε ο Ψαριανός αυτό που είπε είναι "σατανικό" το ραδιόφωνο;Evi_J έγραψε:Εκφράσεις τύπου "τι τον νοιάζει τον Θεό αν εγώ μαλ.....ομαι ή όχι" τις βρίσκεις δηλ θεάρεστες... (Ο Ψαριανός το είπε στον... best νομίζω ζωντανά στον αέρα... εγώ το διάβασα καταλάθος στην εφημερίδα όταν κοίταζα κάτι άσχετο)
Ορθοδοξία και τεχνολογία
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Παραθέτω τις απόψεις του Γέροντα Πορφυρίου για την τεχνολογία. Περιέχονται στο βιβλίο του Κλείτου Ιωαννίδη :
Υπέρ της τεχνολογίας
Κάτι που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό στον Γέροντα, ήταν ότι θαύμαζε και αξιοποιούσε πολύ τις εφευρέσεις την τεχνολογία. Θαύμαζε που ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο την ικανότητα να κάνει τέτοιες ανακαλύψεις και συνιστούσε στα πνευματικά του τέκνα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Επιτρέπεται έλεγε να βοηθά ο Θεός τον άνθρωπο να κάνει τόσες εφευρέσεις και να τις χρησιμοποιεί ο διάβολος, ενώ εμείς οι Χριστιανοί να μην τις χρησιμοποιούμε;
Υπέρ της τεχνολογίας
Κάτι που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό στον Γέροντα, ήταν ότι θαύμαζε και αξιοποιούσε πολύ τις εφευρέσεις την τεχνολογία. Θαύμαζε που ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο την ικανότητα να κάνει τέτοιες ανακαλύψεις και συνιστούσε στα πνευματικά του τέκνα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Επιτρέπεται έλεγε να βοηθά ο Θεός τον άνθρωπο να κάνει τόσες εφευρέσεις και να τις χρησιμοποιεί ο διάβολος, ενώ εμείς οι Χριστιανοί να μην τις χρησιμοποιούμε;
Συμφωνώ και επαυξάνω αλλά υπομονή τώρα όπου να'ναι θα σκάσει άλλο κείμενο από αλλού :paposal έγραψε:Παραθέτω τις απόψεις του Γέροντα Πορφυρίου για την τεχνολογία. Περιέχονται στο βιβλίο του Κλείτου Ιωαννίδη :
Υπέρ της τεχνολογίας
H κοπτοραπτική που λέγαμε
Καλή Σαρακοστή
εγω μπερδευτηκα τωρα....
τι κανουμε δηλαδη χρησιμοποιουμε την τεχνολογια η οχι?
ο Γεροντας Πορφυριος απο οτι διαβασα παραπανω το θεωρουσε απαραιτητο....
αν πειτε οχι να μην χρησιμοποιουμε την τεχνολογια και απαντησετε εδω σημαινει οτι ψευδεστε.(γιατι χρησιμοποιειται το pc )
αν απαντησετε οχι,δεν θα το διαβασουμε ολοι γιατι ορισμενοι θα βιαστουν να πεταξουν το pc
αρα τι κανουμε τωρα????
αν πειτε οχι να μην χρησιμοποιουμε την τεχνολογια και απαντησετε εδω σημαινει οτι ψευδεστε.(γιατι χρησιμοποιειται το pc )
αν απαντησετε οχι,δεν θα το διαβασουμε ολοι γιατι ορισμενοι θα βιαστουν να πεταξουν το pc
αρα τι κανουμε τωρα????
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
ο παραλήπτης θα καταλάβει....
"μη μασάς"... όλα τα ωραία και πολύτιμα σ αυτόν τον πλανήτη διατηρήθηκαν κι αυξήθηκαν από καποιους "παράξενους ταξιδιώτες " και "μοναχικούς καβαλλάρηδες"....
διατήρησε την ανατρεπτική,όντως φιλο-καλία στο μυαλό και στην καρδιά σου, σε πείσμα των καιρών .... >:D< >:D< >:D< >:D< >:D< >:D< >:D<
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Έχω την εντύπωση ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνολογία, ούτε γενικά οτιδήποτε άψυχο! Το σωστό είναι πάντως ότι οι πολλές ανέσεις, μας απομακρύνουν από την προσέγγισή μας με τον Θεό. Δεν μας την απαγορεύουν όμως. Απλά αντί να χρειαστεί να ανέβουμε ένα σκαλοπάτι (στην κλίμακα), τώρα, εν μέσω ανέσεων, για να αποκατασταθεί μια καλή, έως πύρινη επικοινωνία (προσευχή), ίσως να χρειαστεί να ανέβουμε και ένα δεύτερο.Dirfys έγραψε:εγω μπερδευτηκα τωρα....
αρα τι κανουμε τωρα????
Misha έγραψε:Dirfys έγραψε:
[/color][/size]
aposal έγραψε:Το περιγράφει θαυμάσια στο βιβλίο του "Ο προορισμός του ανθρώπου" ο μακαριστός Γέρων Ευσέβιος Ματθαιόπουλος (αν θυμάμαι καλά)
http://athos.edo.gr/modules.php?name=Fo ... highlight=
" Η Χειραφέτηση της ΖΩΗΣ από την ορθόδοξη παράδοση προχώρησε ως το κέντρο της δογματικής διδασκαλίας. Συγκρίνοντας κανείς π.χ. την αντίληψη της ΖΩΗΣ για τον Χριστό, στα πρώτα χρόνια, με την παραδοσιακή ορθόδοξη δογματική διδασκαλία, θα μπορούσε να μιλήσει σχεδόν για ρήξη. Στο βασικό βιβλίο του πατρός Ευσεβίου (Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ) έχει κιόλας συντελεσθεί η διαφοροποίηση της Χριστολογίας. Εκεί ο Χριστός παρουσιάζεται όχι πια ως μυστική ενότητα θείας και ανθρώπινης φύσης, όχι πια ως το ένα από τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος, όχι πια στην ουράνια δόξα του και στην κοσμική του αποστολή, αλλά πρώτιστα ως ο ανθρώπινος ιδεώδης τύπος και το ηθικό υπόδειγμα, που όταν ο άνθρωπος το μιμηθεί και εξομοιωθεί με αυτό φτάνει στον προορισμό του.... Γι' αυτό και στηρίχθηκε, όχι άδικα, σε αυτή τη θέση η κατηγορία για αίρεση.
Maczewski, die zoi ....., έκδ. 1970, σελ. 114, -από το βιβλίο του Γιανναρά Ορθοδοξία και Δύση στη νεώτερη Ελλάδα, σελ. 114.
Αγαπητή Εύη,Evi_J έγραψε: 1) Το ολο θέμα της συζήτησης είναι αν δεχόμαστε την τεχνολογία. Εγώ δεν την δέχομαι. Ούτε ως τεχνολογία μου αρέσει άρα δεν έχω κανένα λόγο να ασχοληθώ μαζί της, αλλά κάνει και κακό στην ψυχή μου. Πιστεύω αυτό που λέει ο nkope. Ότι όσο ποιο πολύ κολλάς σε ένα πράγμα τόσο αυτό σε δένει.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Και κάτι ακόμα:Συγνώμη αλλά είδα το "hera" και σκέφτηκα ότι θα σε λένε "Ήρα". Φαντάστηκα λοιπόν λάθος φύλο. Συγνώμη. Τελικά πως σε λένε; ( Ηρακλή ίσως; )cghera έγραψε:Κατ αρχάς να πω οτι είμαι Ο cghera και όχι Η cghera,
Ναι!Αγαπητή evi (υποθέτω οτι είσαι η evi)
κατ αρχάς να σου πω οτι με λένε Κώστα (το c από το cghera).
Θα ήθελα όμως να μου εξηγήσεις τι σημαίνει "δεν δέχομαι την τεχνολογία". Αποφεύγεις συγκεκριμένες χρήσεις για να μην κολήσεις όπως λες; Μονη σου είπες σε κάποιο σημείο οτι για να ακούσεις Πειραϊκή εκκλησία χρησιμοποιείς το Ιντερνετ. Εγώ θέλω να μου πεις, είναι καλή αυτή η τεχνολογία;(audio streaming τέλος πάντων λέγεται) Το οτι μπορει για παράδειγμα να μην θες να έχεις το τελευταίο μοντέλο κινητού (ή καθόλου κινητο) δεν σημαίνει οτι δεν είσαι χρήστης κάποια άλλης τεχνολογίας. Εγώ αυτό προσπαθώ να πω. Το να δαιμονοποιούμε την τεχνολογία γενικώς και αορίστως ταυτίζοντάς την με οτιδήποτε ηλεκτρονικό που μπορεί να μας σκλαβώσει είναι λάθος. Εγώ μπορεί να είμαι tech junkie το παραδέχομαι. Αλλά γενικώς δεν θεωρώ τον εαυτό μου θύμα γιατί έχω DSL π.χ.
Όταν ήμουν σχολειο το 1995 έβαλα ίντερνετ σπίτι μου και πιστεύω οτι ήμουν ο πρώτος στην τάξη αν όχι σε ολο το σχολειο. Εκείνη την εποχή οταν έλεγες για ιντερνετ όλοι μιλούσαν για αποξένωση των ανθρώπων, οτι δεν μιλάνε στο διπλανό τους και μιλάνε στο δίκτυο κλπ. Σήμερα έχουμε μονο στην Ελλάδα πόσες χιλιάδες blogs, άπειρα φόρουμς και επικοινωνούμε (έστω εικονικά όπως τώρα).
Σε κάθε περίπτωση αν σπαταλάμε τον πνευματικό μας χρόνο αυτό είναι επιλογή μας. Και στο δάσος να μέναμε μάλλον πεταλούδες θα κυνηγούσαμε. Αν είναι να κάνουμε προσευχή π.χ. μόνο και μόνο για να μην σκοτώσουμε την ώρα μας στην τηλεόραση μάλλον δεν πετυχαίνουμε πολλά νομίζω. Το θέμα είναι να κάνεις κάτι οικειοθελώς και με όρεξη ακόμα κι αν αυτο είναι η προσευχη ή η αγρυπνία. Γιατι αν το κάνεις γιατί "πρέπει" είναι μάλλον σαν να μην το κάνεις. Πιστευω οτι είναι καλύτερο να πεις μέσα στη μέρα μια προσευχή από την καρδιά σου έστω και 30 δεύτερα, επειδή ένιωσες την ανάγκη να μιλήσεις στο Θεό και να του πεις "ευχαριστώ", "σε παρακαλώ...", "συγνώμη" παρά να ξημεροβραδιάζεσαι με ένα προσευχητάρι στο χέρι. Δεν θέλω να υποβαθμίσω αγίους ανθρώπους που μπορεί να ασκήτεψαν στερούμενοι ευκολίες που έχουμε ολοι μας. Αλλά δεν είμαστε ολοι για τον ίδιο τρόπο προς την αγιοσύνη. Ετσι νομίζω. Δεν είμαι Άγιος φυσικα. Ο Θεός μας αγαπά και θέλει να είμαστε κοντά του. Και τον ληστή συγχώρεσε στο τσακ και τον ανθρωπο που πάλεψε στη ζωή του θα τον αμοίψει. Αν πιστεύεις οτι κάτι σου γίνεται πάθος φυσικά και θα το κόψεις είτε είναι τεχνολογικό είτε όχι. Για μένα κάποιες τεχνολογίες είναι πάθη. Αλλα δεν σημαίνει οτι είναι για όλους....