Υπάρχει σχέση μεταξύ Ορθοδοξίας και πολιτικής;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση

Υπάρχει σχέση μεταξύ Ορθοδοξίας και πολιτικής;

Ναι υπάρχει. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να έχουν συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά. (Εξηγείστε)
8
23%
Ναι υπάρχει. Μόνο όταν κάποιος πολιτικός φορέας είναι εναντίον της Εκκλησίας.
5
14%
Δεν υπάρχει γιατί η Ορθοδοξη πίστη είναι υπεράνω πολιτικής
15
43%
Δεν διακρίνω καμιά σχέση μεταξή πίστης και πολιτικής
7
20%

Σύνολο ψήφων: 35

konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Σωστός. Ανακαλώ λοιπόν και διορθώνω:

Τελικά Ηλία εμείς οι Παναθηναϊκοί είμαστε οι πιο αδικημένοι της υπόθεσης και μας βλέπω να επιλέγουμε πράσινο ζουρλομανδύα.
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

john έγραψε:(Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να διευκρινήσω ότι δεν είμαι οπαδός κανενός κόματος)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/ ... 416496.htm

Πολιτικό όρκο για την αυριανή ορκωμοσία των βουλευτών ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέκος Αλαβάνος, με επιστολή του προς τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής Γ. Σούρλα.

Στην επιστολή του ο κ. Αλαβάνος αναφέρει τα εξής:

« Κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 3, παρ. 2) οι εκλεγέντες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατά τις εκλογές της 16/9/2007, υποχρεώνονται να δώσουν τον όρκο που ορίζεται από το άρθρο 59 του Συντάγματος και είναι ο εξής: "Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου".

Είναι γνωστή η θέση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την ανάγκη διαχωρισμού εκκλησίας - κράτους και για την απόσυρση των νόμων και πρακτικών, που εμποδίζουν την θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας. Θεωρούμε ότι ο τύπος του όρκου που έχει καθιερωθεί παραβιάζει το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκίας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος, καθώς και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Επί του θέματος υπάρχει και σχετική νομολογία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το οποίο με απόφασή του στην υπόθεση Buscarini εναντίον του Αγίου Μαρίνου (1999) έκρινε αμετάκλητα ότι οι θρησκευτικές αναφορές στον όρκο εκλεγμένων αντιπροσώπων παραβιάζουν το άρθρο 9 της Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Κατόπιν τούτων σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο:

"Ορκίζομαι στην τιμή και τη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου"».
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

john έγραψε:http://www.naftemporiki.gr/news/static/ ... 416498.htm

ΣΥN: Βολές κατά της κυβέρνησης για την απόσυρση του βιβλίου

«Προεκλογικά είχε ανακοινωθεί ότι το βιβλίο θα μοιραστεί και πάλι με όσες προσθήκες και αλλαγές είχαν κριθεί αναγκαίες, με βάση τις υποδείξεις που είχαν γίνει δεκτές από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την Συντακτική Ομάδα. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα θέλει να δώσει την εικόνα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ και ο νέος Υπουργός να δώσει διαπιστευτήρια ακραιφνούς δεξιάς ορθοδοξίας σε σύγκριση με την προκάτοχό του».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του νέου Υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, για την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤʼ Δημοτικού.

«Όχι λοιπόν εξαιτίας κριτικών παρατηρήσεων που έγιναν από την επιστημονική κοινότητα, αλλά κάτω από το βάρος των πιέσεων που ασκούνται κυρίως από εθνικιστικούς κύκλους και από το θρησκευτικό φονταμενταλισμό, η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα παιδαγωγικό ζήτημα με τη γνωστή τακτική της κομματικής ιδιοτέλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Να ποιούς εμπιστεύεται ο κόσμος να τον κυβερνούν. Άνθρωποι δίχως πίστη, άρα άνθρωποι ικανοί για το χειρότερο κακό.
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

aposal έγραψε:Έχουμε και λέμε :
ΚΚΕ & ΣΥΝ έχουν δηλώσει κατά καιρούς άθεοι, με φωτεινή εξαίρεση της Βουλευτού του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ αρνούνται να εκδηλώσουν σεβασμό κατά την είσοδο του Αρχιεπισκόπου στη Βουλή μένοντας καθισμένοι στα έδρανά τους, επειδή "του τα έχουν μαζεμένα", έχοντας πλήρη άγνοια τι σημαίνει στην ορθοδοξία σεβασμός προς τους ιερωμένους, που δεν είναι προσωπικός, αλλά θεσμικός, αφού απευθύνεται μέσω του κληρικού στον θεσμό της ιεροσύνης και στον Ιδρυτή της Εκκλησίας, τον Χριστό.
Ο κ. Ευθυμίου ξεκίνησε το βιβλίο της Ιστορίας, το οποίο επέτρεψαν να μοιραστεί μέλη της επόμενης Κυβέρνησης (Γιαννάκου, Καλός), τους οποίους όμως ο σοφός λαός έστειλε στα σπίτια τους.
Αλλά το έγκλημα που συντελείται επί πολλά χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας, με τον ανθελληνισμό και τον αποχριστιανισμό της Παιδείας, φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί!
Όσο για τα "ορθόδοξα κόμματα", παραθέτω απόσπασμα από βιβλίο για τον Παϊσιο :

Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΠΑΪΣΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ – ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ & ΔΙΔΑΧΕΣ» των Δ.Δ. Λιακόπουλου, Δ. Μεσσηνιάτη
(σελ. 384)
Για όλα ρωτούσαν τον Γέροντα. Μέχρι τι να ψηφίσουν. «Ποιος είναι καλός Χριστιανός, Γέροντα;» «Τι να ψηφίσουμε»; Ο Γέροντας βέβαια, έχοντας το προορατικό χάρισμα, αλλά και διάκριση, έλεγε ότι αυτοί «όλοι ίδιοι είναι, αλλά θα φανούν και άλλοι, που θα χρησιμοποιούν το όνομα του Θεού για ψήφους. Να τους προσέχετε, γιατί θα είναι λύκοι ντυμένοι πρόβατα».
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

ROMFAIA έγραψε:Ακόμη πιο σοφός ο ψαλμωδός μας ενημερωνει κατι αιωνες πριν...

Μη πεποίθατε επ' αρχοντας επί υιούς ανθρωπων οις ουκ εστιν σωτηρία...
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Νομίζω ότι ένα θέμα περί την πολιτική και τους πολιτικούς αρκεί σ΄αυτό το forum, γι αυτό μετέφερα εδώ τις δημοσιεύσεις σας.

Ξέρετε πιο είναι το αστείο; Ότι το 62% αυτών που ψήφισαν δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν γνωρίζουν να υπάρχει σχέση Ορθοδοξίας και πολιτικής. Παρ΄όλα αυτά πολλά απ΄τα θέματα που ανοίγετε είναι έμμεσα ή αμιγώς πολιτικά.
Άβαταρ μέλους
preloude
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από preloude »

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΝΟΤΙΤΑ ΓΙΑ ΤΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ. ΛΕΝΕ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΕΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΑΙ...........

ΕΚΤΟΣ ΟΤΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝΕ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΙΣΚΟ ΤΟΥ ΑΚΑΚΙΟΥ......

ΑΚΙΒΗΝΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΕΙΑ ΑΝΑΒΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΝΤΗΛΑΚΙ...........

ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ......

ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΒΗΝΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΝΑΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ...........

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΑΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΙΚΩΣ ΔΕ ΕΙΣ......

ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.......
Iosif
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Iosif »

Ο άνθρωπος είναι από την δημιουργία του ( κατασκευή του ), ύπαρξη κατ' εξοχήν Θεολογική.
Δηλαδή ολόκληρη η ύπαρξη του ανθρώπου, στην ψυχή και στο σώμα, πρέπει να ενατενίζει προς τον Θεό.
Εάν αυτό δεν το καταλάβει ο άνθρωπος, θα ζήσει πάνω στην γή μία μικρότερη ή μεγαλύτερη πραγματική κόλαση.
Τέλειος Θεός, και τέλειος και ΑΠΟΛΥΤΑ αναμάρτητος άνθρωπος, και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Σωτήρας τού κόσμου, Ιησούς Χριστός: «Εγώ θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, έως την συντέλεια τού κόσμου».
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Είτε το θέλουμε, είτε όχι, υπάρχει η σχέση ανάμεσα στην πολιτική και την ορθοδοξία, αφού στην καθημερινότητά μας ενυπάρχουν και τα δύο. Και αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί και τα δύο αφορούν σε καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες!
Η μεν πολιτική μπορεί να μου επηρεάσει τον χώρο εκπαίδευσης, εργασίας, συνταξιοδότησης, ή ακόμη και τον ελεύθερο χρόνο μου (πχ μισθολογική επάρκεια, ωράριο καταστημάτων, ή κέντρων διασκέδασης) και να μου διαμορφώσει μια ζωή περισσότερο ή λιγότερο (σωματικά) άνετη.
Η ορθοδοξία από την άλλη (που είναι απείρως ανώτερη από οτιδήποτε γήινο, επομένως και από την πολιτική) είναι τρόπος ζωής : Υπαγορεύει τους κανόνες μέσα στους οποίους θα κινηθώ είτε στην επαγγελματική, είτε στην προσωπική μου ζωή, αλλά δεν την ενδιαφέρει να μου χαρίσει μια ζωή σωματικά άνετη, αλλά κυρίως πνευματικά και ψυχικά σωστή, που είναι και σημαντικότερο.
Η πολιτική μπορεί να βοηθήσει, ή να εμποδίσει την επικράτηση της ορθοδοξίας. Θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια συμβαίνει συνειδητά το δεύτερο, ξεκινώντας από την παιδεία που παρέχεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μόνο στην παροχή της γνώσης και όχι στην παροχή ιδανικών και οι νέοι μαθαίνουν να ενδιαφέρονται πρωτίστως για τον πλουτισμό τους και την κατανάλωση (αγορά) αγαθών, για μια ζωή περισσότερο «άνετη», νομίζοντας ότι έτσι θα αποκτήσουν την καλύτερη ποιότητα ζωής που ψάχνουν, αδιαφορώντας πλήρως, όπως είναι επόμενο, για την επόμενη ζωή, την μετά θάνατον.
Από την άλλη, πολλοί πολιτικοί εκμεταλλεύονται την επιρροή της Εκκλησίας στους Χριστιανούς για δικό τους όφελος, χωρίς δυστυχώς η Εκκλησία να παίρνει ξεκάθαρη θέση και να διαλαλεί προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν ταυτίζεται με τίποτε γήινο, επομένως και με κανένα κόμμα, αλλά ΟΛΟΙ οι πολιτικοί θα κρίνονται με βάση τα λόγια, τα έργα και τις συμπεριφορές τους. Απεναντίας πολλές φορές κληρικοί ανακατεύονται σε θέματα κατ’ εξοχήν πολιτικά, χωρίς να αποβλέπουν σε κανένα πνευματικό όφελος, κάνοντας μόνο ζημιά, αφού αρκετοί πιστοί, απογοητεύονται και απομακρύνονται από την Εκκλησία.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Από το site : naftemporiki.gr
26.09.2007
…Θρησκευτικό όρκο δεν έδωσαν οι βουλευτές της Αριστεράς, πλην της κ. Λιάνας Κανέλλη.
Με γραπτή δήλωσή της, προς το προεδρείο της Βουλής, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπενθύμισε τη θέση του κόμματος για πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της ανεξιθρησκίας και κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, «όπου κι αν αυτός προβλέπεται».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εισήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας μετά τη δοξολογία, κατέθεσαν στο προεδρείο του Σώματος γραπτή πρόταση για αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου των βουλευτών από πολιτικό.
Υπέρ της αντικατάστασης του θρησκευτικού όρκου από διαβεβαίωση στο όνομα του λαού και του Έθνους, τάχθηκε και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”