Κατάρχήν δεν λέω πως είναι πρέπων να έχει κανείς προγαμιαία σχέση πρίν το γάμο αλλά πως είναι ελαφρότερο απο το να έχει πολλές, όπως γίνετε συνίθως και μόνιμα.
Ο πνευματικός σου πάντως φίλε δεν ξέρω πόσο σοφός είναι μιας και σε εκτίμηση έχω αυτούς που μιλάνε στο www.pantokrator.info και όχι τον οποιονδήποτε.
Και ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για τους νόμους του Χριστού που θέλουν μερικοί να είναι αυστηροί κάνοντας εντύπωση.
Και με αυτό απαντώ και στη φίλη Melpomeni για την ερμινεία των νόμων που πρέπει πάντα να γίνεται υπο την καθοδήγηση σοφών Πατέρων και όχι απο τον οποιονδήποτε που ξέρει καλά τον νόμο χωρίς να ξέρει το μέτρο και δεν ξέρει να κάνει ούτε διάκριση.
Πάρα πολύ σημαντικό αυτό!!!
(η απάντηση και η διατύπωση είναι απο τον Αθανάσιο Λεμεσού)
Το παράδειγμα δεν είναι για το θέμα μας αλλά είναι χαρακτηριστικό του τι μπορεί να γίνει αν ακούμε τους γνώστες και αυστιρούς και όχι τους θεοφώτιστους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- Λέει ο Κύριος ότι αν επιθυμήσουμε κάτι, εάν (........) για μια κοπέλα, λέει ή εμοιχεύσαμε όταν σκέφτομαι πονηρά για αυτήν.
- Βέβαια ο Κύριος εμίλησε για την τελειότητα και στο σύνολο του λογισμού ως αρχή της πράξεως.
Να σας πω ένα απλό παράδειγμα.
Λέγετε ότι στην εποχή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου υπήρχαν μερικοί χριστιανοί αυστηροί οι οποίοι λέγανε ότι και μόνο να επιθυμήσεις κάτι σημαίνει ότι το έκανες.
Και ο Άγιος Χρυσόστομος δεν μπορούσε να τους πείσει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, όχι έτσι αφού το λέει ο Χριστός, όποιος δει μια γυναίκα και τα λοιπά...
Ε τότε για να τους πείσει μιαν ημέρα ετοίμασε μια πολυτελή τράπεζα στην Αρχιεπισκοπή, στο σπίτι που έμενε και κάλεσε όλους αυτούς τους αυστηρούς χριστιανούς.
Τους είπε ότι θα σας κάνω τραπέζι αλλά θέλω να έρθετε νηστικοί για να έχετε όρεξη.
Θα κάνω πολύ ωραία φαγητά, πλούσια πολλά και μην μείνει τίποτα και να μείνετε νηστικοί.
Ήρθαν λοιπόν, πράγματι ήταν πολυτελέστατη τράπεζα, ήταν όλα τα φαγητά εκεί ας πούμε ζεστά, όμορφα, πάρα πολύ εκλεκτικά και προκλητικά.
Πήγε ο Άγιος και είπε στο Διάκονο να αναγνώσει το ψαλτήριο, λέει πες το ψαλτήριο.
Άρχισε τούτος το ψαλτήριο στους ψαλμούς.
Αυτοί έστεκαν, έστεκαν, έστεκαν, περίμεναν να τελειώσει αυτή η προσευχή να κάτσουν να φάνε, τίποτα.
Είπε, είπε κάμποσες, κάμποσες, κάμποσες ε λέει τώρα εντάξει, λέει, χορτάσαμε, μπορείτε να πάτε στο καλό.
Ε μα τι, έλεγε, δεν τα είδατε; Τα είδατε.
Δεν τα επιθυμήσατε; Τα επιθυμήσατε.
Δεν τα εμυρισθήκατε; Τα εμυρισθήκατε.
Ε χορτάσατε!!!
Αλίμονο αν το πιάσουμε έτσι...
Όσο απέχει ο ουρανός από την γη να απέχει ο λογισμός από την πράξη...
Και έλεγαν και οι Πατέρες στο Γεροντικό σε έναν μοναχό του είπε λέει.
Έυχου στον Θεόν να σε φυλάξει από την πράξη της αμαρτίας και τους λογισμούς άστους για αργότερα.
Πολύ ωραία τα λέει και ο Πάτερ Εφραίμ Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου (θεοφώτιστος για μένα) σε λόγο του στον www.pantokrator.info (Περί Γάμου)
Έχω ξεκινίσει να τον απομαγνητοφωνώ τον λόγο για να τον δώσω να τον διαβάσετε μιας και όταν κανείς βλέπει link δεν του δείνει και τόση σημασία.
Λέει μεταξύ άλλων πως το σέξ γίνεται και για ψυχωλογικούς λόγους ακόμη και έχει δίκαιο.
Είναι απο τις πιο ωραίες ομιλίες που έχω ακούσει!
Όποιος θέλει την βάζει και την ακούει, θα εκνευριστεί πολύ που δεν την είχε ακούσει πιο πρίν...