Έλλειπα τόσες μέρες...alexandergreek έγραψε:π.Αντώνιε Ευλογείτε,
είμαι άγαμος άνδρας και με απασχολεί το θέμα της επιλογής συντρόφου.
Δε θέλω να κινηθώ αυτόβουλα κανοντας υπακοή στο λογισμό μου, αλλά επιθυμώ να εφαρμόσω στη ζωή μου το θέλημα του Κυρίου για μένα, ειδικότερα δε στο συγκεκριμένο θέμα.
Όπως λέγεται στις Παροιμιες "παρα Κυρίου αρμόζεται γυνή ανδρί". Επίσης και στο βιβλίο του Τωβίτ, ο άγγελος λέει στον Τωβία "αυτή είναι η ητοιμασμένοι σοι προ αιώνος ... και σώσεις αυτήν"¨.
Διαφαίνεται λοιπόν ότι το "κατ ευδοκίαν" θέλημα του Κυρίου είναι να έλθουμε σε γάμο με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που είναι το πλέον κατάλληλο για τη σωτηρία μας, ενώ το κατ οικονομίαν θα είναι να πατρευτούμε κάποιο άλλο άτομο, και το κατα παραχώρηση θα είναι οτιδήποτε άλλο, αμαρτωλό (π.χ. ομοφυλοφιλία κλπ).
Μάλιστα διατυπώνεται η άποψη ότι ο Κύριος θα φέρει έτσι τα πράγματα ώστε να γνωρίσουμε κάποια στιγμή το εν λόγω άτομο, αλλά εναπόκειται στην ελεύθερη βούλησή μας το εάν θα προσλάβουμε τούτο ή αν θα το προσπεράσουμε. Να προσθέσω ότι εμπλέκεται ο διάβολος, η σάρκα, οι λογισμοί, και ο κόσμος, και όλοι με σκοπό να αποτραπεί η "ιδανική" αυτη παρα Κυριου ένωση.
Εσεις συμφωνείτε ότι υπάρχει ένας ετοιμασμένος και συγκεκριμένος σύντροφος, που ο Θεός προορίζει εν ελευθερία για εμάς; Και αν ναί, τι τρόπο προτείνετε για να τον αναγνωρίσουμε και να παρουσιαστει στη ζωη μας εν γενει;
Προσπαθώ τώρα να δω που τελειώνουν οι απαντήσεις σας για να απαντήσω κι εγώ... αλλά δεν μπορώ να βρω το τέλος...
Μεγάλη παραγωγή για το φλέγον θέμα!!!
Ας αρχίσω από την αρχή:
είπες "Δε θέλω να κινηθώ αυτόβουλα κανοντας υπακοή στο λογισμό μου, αλλά επιθυμώ να εφαρμόσω στη ζωή μου το θέλημα του Κυρίου για μένα, ειδικότερα δε στο συγκεκριμένο θέμα..."
Γιατί δεν ξεκινάμε από λίγο πιο πριν;
Αφού θέλουμε να εφαρμόσουμε το θέλημα του Θεού ας πούμε στην προσευχή μας. Θεέ μου αν θέλεις να γίνω και μοναχός η και να μείνω άγαμος (γιατί ποιά μπορεί να με θέλει εμένα!!!) ας γίνει το θέλημά σου!
Μήπως εκπειράζουμε το Θεό και μάλιστα σε περιόδους που δυσκολευόμαστε... απαιτώντας να "βγάλει τα κάστανα" Εκείνος από τη φωτιά;;;
Ας το σκεφτούμε και λίγο έτσι...
Μήπως και ξεβολευτούμε λίγο...