eortologio_gr έγραψε:Πολιτικό όρκο ζητά ο Α. Αλαβάνος
Χωριστό όρκο προτίθενται να δώσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στον προσωρινό πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Γ. Σούρλα ο επικεφαλής της παράταξης κ. Α. Αλαβάνος.
Στην επιστολή του ο κ. Αλαβάνος αναφέρει ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 3, παρ. 2) οι εκλεγέντες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατά τις εκλογές της 16/9/2007, υποχρεώνονται να δώσουν τον όρκο που ορίζεται από το άρθρο 59 του Συντάγματος και είναι ο εξής: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Ο κ. Αλαβάνος επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματός του υπέρ του διαχωρισμού κράτους -εκκλησίας και προσθέτει ότι «ο τύπος του όρκου που έχει καθιερωθεί, παραβιάζει το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκίας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος, καθώς και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην επιστολή του ότι επί του θέματος υπάρχει και σχετική νομολογία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το οποίο με απόφασή του στην υπόθεση Buscarini εναντίον του Αγίου Μαρίνου (1999) έκρινε αμετάκλητα ότι οι θρησκευτικές αναφορές στον όρκο εκλεγμένων αντιπροσώπων παραβιάζουν το άρθρο 9 της Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Αλέκος Αλαβάνος τονίζει ότι εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και καταλήγει:
Κατόπιν τούτων σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο: Ορκίζομαι στην τιμή και τη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου.
απο το ---> http://greece.flash.gr//soon/2007/9/25/35147id/
Για την αντιγραφή
Χρ.
Υπάρχει σχέση μεταξύ Ορθοδοξίας και πολιτικής;
Συντονιστής: Συντονιστές
-
nkope
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
-
nkope
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
gorath έγραψε:Τι ξεκάθαρο και έντιμο ρε φίλε;;;;; Στο σύνταγμα λέει ρητά πως θα πρέπει να ορκίζονται στην Αγία Τριάδα. Αυτοί πως θα σέβονται το σύνταγμα και τους νόμους όταν δε θα το τηρούν; Και εάν δεν τους αρέσει η Ελλαδίτσα μας και το σύνταγμά της, να πάνε να ζήσουνε στο Στρασβούργο που τα λέει ωραία.
-
nkope
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
NIKOSZ έγραψε:http://www.youtube.com/watch?v=ui2f5rPK6cs
-
nkope
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Xpnstos έγραψε:Το ξεκάθαρο και έντιμο, σημαίνει ότι δεν πιστεύουν και τό λένε. Και μου αρέσουν πιό πολύ σε αυτό το θέμα, από τα υπόλοιπα 260 περίπου ορκισμένα καθάρματα (στην πλειονότητά τους) που χρησιμοποιούν αυτά που αγαπάμε και πιστεύουμε, για να αγρεύουν ψήφους.
Το 4% που τον ψήφισε δεν πιστεύει, και τους εκπροσωπεί εντίμως.
Αυτά.
-
nkope
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Cordelia έγραψε:Θα συμφωνήσω με τον Χρήστο.
Τουλάχιστον οι άνθρωποι λένε ευθαρσώς την άποψή τους.
Προτιμώ αυτή τη στάση από άλλους που ορκίζονται στην Αγία Τριάδα, αλλά πριν έχουν δηλώσει υποταγή στον Μεγάλο Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος (?) ή δεν ξέρω πως λένε οι μασόνοι αυτόν στον οποίο πιστεύουν. (συγγνώμη για την άγνοια).
Με έχει προβληματίσει και εμένα το θέμα του όρκου. Κανονικά δεν θα έπρεπε να μην ορκιζόμαστε καθόλου ?
-
nkope
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
arxontopoulo έγραψε:Η άποψη του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως, του θαυματουργού περί όρκου:
http://www.phys.uoa.gr/~nektar/orthodox ... _orkoy.htm