Ορθοδοξία και τεχνολογία
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σκοτωνομαστε γύρω από ένα θέμα, όπου ουσιαστικά όλοι συμφωνούμε. Καθόμαστε και γράφουμε κατεβατά ολόκληρα για να πούμε το εξής απλό: Ναι στη χρήση της τεχνολογίας, όχι στην κατάχρηση της τεχνολογίας.
Το ίδιο έλεγαν κι οι Γέροντες. Ο καθένας επιλέγει πόση απ΄την τεχνολογία θα χρησιμοποιήσει, που να τον βοηθά στο έργο του και να μην κάνει κακό στον πνευματικό του αγώνα.
Το μυστικό είναι ΔΙΑΚΡΙΣΗ, όπως και σ΄όλα τα άλλα θέματα που αφορούν την πνευματική ζωή.
Το ίδιο έλεγαν κι οι Γέροντες. Ο καθένας επιλέγει πόση απ΄την τεχνολογία θα χρησιμοποιήσει, που να τον βοηθά στο έργο του και να μην κάνει κακό στον πνευματικό του αγώνα.
Το μυστικό είναι ΔΙΑΚΡΙΣΗ, όπως και σ΄όλα τα άλλα θέματα που αφορούν την πνευματική ζωή.
E ρε δίκιο που έχουν όσα μας σούρνουν οι άπιστοι .....
Οχι ότι ισχύουν απλά αυτό βγάζουμε προς τα έξω κάποιοι
Ανθρωπέ μου (ευχαριστώ που με είπες ευλογημένο :) μακάρι να είμαι )
Βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά .Δεν είναι κακό
Απλά επειδή τις τελευταίες μέρες κάποιοι από εδώ στο όνομα της "δογματικής" όπως λες είπαν πως η τηλεόραση είναι ο διάβολος , εγώ με το φτωχό μου μυαλό και την φτωχότερη πνευματική μου ζωή αυτά δεν μπορώ να τα δεχτώ
Είναι σαν να διαμελίζουμε το κόνοπα και να καταπίνουμε τη κάμηλο
Δε μπορώ να φανταστώ έναν ολόκληρο Θεό να σου στερεί τη χάρη Του επειδή έχεις mp3 player
Οχι ότι ισχύουν απλά αυτό βγάζουμε προς τα έξω κάποιοι
Ανθρωπέ μου (ευχαριστώ που με είπες ευλογημένο :) μακάρι να είμαι )
Βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά .Δεν είναι κακό
Απλά επειδή τις τελευταίες μέρες κάποιοι από εδώ στο όνομα της "δογματικής" όπως λες είπαν πως η τηλεόραση είναι ο διάβολος , εγώ με το φτωχό μου μυαλό και την φτωχότερη πνευματική μου ζωή αυτά δεν μπορώ να τα δεχτώ
Είναι σαν να διαμελίζουμε το κόνοπα και να καταπίνουμε τη κάμηλο
Δε μπορώ να φανταστώ έναν ολόκληρο Θεό να σου στερεί τη χάρη Του επειδή έχεις mp3 player
Καλή Σαρακοστή
Αγαπητέ Νίκο συνοψίζοντας στο "ναι στην χρήση όχι στην κατάχρηση"δίνει και την εξ'ορισμού χρυσή τομή του θέματος. Ομως και οι φίλοι που φάνηκε να διαφωνούν με την τεχνολογία, εκείνο που ήθελαν να τονίσουν είναι το γεγονός πως όλοι μας έχουμε την έφεση να εξαντλούμε την τεχνολογία,όχι πρός την οδό του "εύ ζήν"αλλά προς την οδό του "φεύ ζήν".Και σαφώς η αλλόγιστη χρήση των "εύκολων τρόπων" στη ζωή μας,μας αποκόπτουν από την φυσική ζωή και πολύ περισσότερο από την πνευματική.
-
- Απλό Μέλος
- Τοποθεσία: Colonia augusta achaica Patrensis διαφερόντως ευανδρεί
Θα έλεγα ότι αν αισθανθούμε την εσωτερική ανάσταση, που την προσφέρει η κοινωνία μας με τον αναστάντα Κύριο, τότε δεν θα υπάρχει κίνδυνος να επαληθευθεί η πρόβλεψη του Ralf Emerson ότι "τα τεχνουργήματα ανέβησαν στη σέλα και ιππεύουν τον άνθρωπο", (Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα , τόμ. 67, σελ. 143, Λήμμα Τεχνολογία).
Είναι ψευδαίσθηση ότι η βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής, μέσω της προηγμένης τεχνολογίας, θα μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους και χαρούμενους.
Είναι ψευδαίσθηση ότι η βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής, μέσω της προηγμένης τεχνολογίας, θα μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους και χαρούμενους.
Μάνο μου προσπαθώ να σου δώσω να καταλάβεις (και γενικότερα σε όλους αλλά κυρίως σε σένα) ότι άλλο λες εσύ "δαιμονοποίηση" της τεχνολογίας και άλλο εγώ. Οι κρίσεις σου περί τεχνολογίας είναι απόλυτα φυσικό να βασίζονται στον προσωπικό σου χαρακτήρα αλλά είναι τελείως παράλογο να δέχεσαι ή να μην δέχεσαι το mp3 player που.... δεν αρέσει στον άλλο. Λες και ξαναλες ότι δεν πρέπει να υπερβάλουμε -να δαιμονοποιούμε δηλ- το τάδε πράγμα ξεχνώντας (ή μήπως δεν ξέροντας; :-k ) το τι σημαίνει στα αλήθεια (ετυμολογικά) η συγκεκριμένη λέξη. Αγαπητέ vfilip και εσύ έκανες ένα "λογοπαίγνιο" να το πω έτσι βασιζόμενος στην ίδια θεωρητική τοποθέτηση του Μάνου ( δηλ εσύ θεωρείς το ραδιόφωνο Θεο-επιμόρφωτικό; ) την οποία εγώ ποτέ δεν έλαβα υπόψην. Για να μην μπερδευούμε τις λέξεις λοιπόν νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε μια ετυμολογική απάντηση.
Υπάρχουν ένα σωρό λέξεις για να περιγράψουμε τον κοινό μισητό εχθρό:
1) Σατανάς
2) Δαίμονας
3) Μισόκαλος
4) Πονηρός
...και ξέρω γω πόσες ακόμα άλλες....
Οι δύο πρώτες είναι αυτές που λέγονται περισσότερο. Αυτό που όμως ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι και η πρώτη και η δεύτερη σημαίνουν το ίδιο πράγμα σε άλλη όμως γλώσσα. Αν το καλοσκεφτήτε φαίνεται ότι η πρώτη δεν μοιάζει με ελληνική. Και πράγματι δεν είναι. Είναι εβραϊκή. Αν την μεταφράζαμε στα ελληνικά θα μεταφραζόταν στο αρχαίο ελληνικό δαίω που σημαίνει "αυτός που χωρίζει στα δύο", "αυτός που διχάζει", "αυτός που παρεμποδίζει" και λοιπά. Αν κοιτάξετε στο λεξικό θα δείτε ότι μεταφράζεται ως: ξεσκίζω, κατασπαράζω, κομματιάζω, θυσιάζω, φονεύω, διαχωρίζω, χωρίζω, διχάζω, διαιρώ. Νομίζω πια πως είναι προφανές ότι όποια λέξη από αυτές και αν χρησιμοποιήσουμε το νόημα "αποχωρίζεται ο άνθρωπος από το Θεό" είναι ολοφάνερο. Γιατί λοιπόν όταν εγώ λέω ότι μερικά πράγματα είναι "σατανιστικα" δηλαδη με δυο λόγια μας χωρίζουν από τον Θεό, ο Μάνος -κυρίως ο Μάνος- αντιδράει γιατί λέει... δαιμονοποιούμε την κατάσταση. Δεν την δαιμονοποιούμε εμείς. Έτσι είναι η ελληνική γλώσσα. Αυτό σημαίνει, πως να το κάνουμε δηλ;
Μετά από όλη αυτήν την επεξήγηση μπορείς να μου αποδείξεις -Θεολογικά εννοώ- ότι ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ τεχνολογικό επίτευγμα ΔΕΝ είναι σατανιστικό; Όχι. Γιατί ΟΛΑ τα πράγματα μας απασχολούν από την προσευχή. ΌΛΑ τα πράγματα, τεχνολογικά και μη, μας αποσπούν την προσοχή όχι μόνο από τον Θεό αλλά απαιτούν κιόλας ένα είδος ειδωλοποίησης που στις μέρες μας -αν μη τι άλλο δηλ- έχει καταντήσει και ηλίθιο!!
Αυτό ήθελα να σου/σας πω. Δεν είπα ποτέ ότι δεν χρησιμοποιώ τεχνολογία. Είπα ότι προσπαθώ να την κόψω για να μην παρασυρθώ. Και αυτό ο Μάνος το βρίσκει "σατανιστικό" πρόβλημα του. Προσωπικά δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Εκ μέρους μου η συζήτηση τελειώνει εδώ.
Υπάρχουν ένα σωρό λέξεις για να περιγράψουμε τον κοινό μισητό εχθρό:
1) Σατανάς
2) Δαίμονας
3) Μισόκαλος
4) Πονηρός
...και ξέρω γω πόσες ακόμα άλλες....
Οι δύο πρώτες είναι αυτές που λέγονται περισσότερο. Αυτό που όμως ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι και η πρώτη και η δεύτερη σημαίνουν το ίδιο πράγμα σε άλλη όμως γλώσσα. Αν το καλοσκεφτήτε φαίνεται ότι η πρώτη δεν μοιάζει με ελληνική. Και πράγματι δεν είναι. Είναι εβραϊκή. Αν την μεταφράζαμε στα ελληνικά θα μεταφραζόταν στο αρχαίο ελληνικό δαίω που σημαίνει "αυτός που χωρίζει στα δύο", "αυτός που διχάζει", "αυτός που παρεμποδίζει" και λοιπά. Αν κοιτάξετε στο λεξικό θα δείτε ότι μεταφράζεται ως: ξεσκίζω, κατασπαράζω, κομματιάζω, θυσιάζω, φονεύω, διαχωρίζω, χωρίζω, διχάζω, διαιρώ. Νομίζω πια πως είναι προφανές ότι όποια λέξη από αυτές και αν χρησιμοποιήσουμε το νόημα "αποχωρίζεται ο άνθρωπος από το Θεό" είναι ολοφάνερο. Γιατί λοιπόν όταν εγώ λέω ότι μερικά πράγματα είναι "σατανιστικα" δηλαδη με δυο λόγια μας χωρίζουν από τον Θεό, ο Μάνος -κυρίως ο Μάνος- αντιδράει γιατί λέει... δαιμονοποιούμε την κατάσταση. Δεν την δαιμονοποιούμε εμείς. Έτσι είναι η ελληνική γλώσσα. Αυτό σημαίνει, πως να το κάνουμε δηλ;
Μετά από όλη αυτήν την επεξήγηση μπορείς να μου αποδείξεις -Θεολογικά εννοώ- ότι ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ τεχνολογικό επίτευγμα ΔΕΝ είναι σατανιστικό; Όχι. Γιατί ΟΛΑ τα πράγματα μας απασχολούν από την προσευχή. ΌΛΑ τα πράγματα, τεχνολογικά και μη, μας αποσπούν την προσοχή όχι μόνο από τον Θεό αλλά απαιτούν κιόλας ένα είδος ειδωλοποίησης που στις μέρες μας -αν μη τι άλλο δηλ- έχει καταντήσει και ηλίθιο!!
Αυτό ήθελα να σου/σας πω. Δεν είπα ποτέ ότι δεν χρησιμοποιώ τεχνολογία. Είπα ότι προσπαθώ να την κόψω για να μην παρασυρθώ. Και αυτό ο Μάνος το βρίσκει "σατανιστικό" πρόβλημα του. Προσωπικά δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Εκ μέρους μου η συζήτηση τελειώνει εδώ.
Ok εγώ μόλις έβαλα στα αυτιά μου τα σατανικά ακουστικά και έβαλα την σατανική Nelly Furtado να μου τραγουδά (τραγούδι = τράγου ωδή ) το σατανικό τραγούδι "All Good Things"Evi_J έγραψε: Δεν είπα ποτέ ότι δεν χρησιμοποιώ τεχνολογία. Είπα ότι προσπαθώ να την κόψω για να μην παρασυρθώ. Και αυτό ο Μάνος το βρίσκει "σατανιστικό" πρόβλημα του. Προσωπικά δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Εκ μέρους μου η συζήτηση τελειώνει εδώ.
Το έχω σε σατανική ένταση και σε λίγο θα πάω να δω τη σατανική εκπομπή "So You Think you can dance" γιατί μου αρέσει ο χορός
Μόλις τελειώσω αυτή τη σατανική βραδιά θα κλείσω το σατανικό διακόπτη του ρεύματος και θα πέσω για ύπνο
Α και θα βάλω το σατανικό κινητό να χτυπήσει το πρωί για να πάω στη δουλειά που εκεί να δεις σατανάδες ...... όλο κομπιούτερ σατανικά και φαξ σατανικά και εκτυπωτές σατανικές
Και όπως έλεγε και ο Βουτσάς σε μια σατανική παλιά Ελληνική ταινία στο Κωσταντάρα "σαν πολλοί σατανάδες μαζεύτηκαν εδώ πέρα"
Καλή Σαρακοστή