Σελίδα 1 από 1

Η θαυματουργός σαρκοφάγος του Αγίου Αγαπητικού στις Αρόδες

Δημοσιεύτηκε: Τρί Αύγ 11, 2009 12:48 pm
από Christos
Ξεπέρασε τα σύνορα της Κύπρου η φήμη του Αγίου Αγαπητικού, η σαρκοφάγος του οποίου έχει θαυματουργές ιδιότητες.

Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Κύπρου, αλλά και πολλές χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι έμαθαν για τις "θαυματουργές" ιδιότητες της σκόνης από την πέτρα της σαρκοφάγου, επισκέπτονται την κοινότητα για να δοκιμάσουν το πολύτιμο κοκτέιλ.

Ο μύθος γύρω από τον Άγιο Αγαπητικό και τη σαρκοφάγο του είναι πολύ παλιός, όμως ευρέως γνωστός έγινε τα τελευταία χρόνια.

Αυτό αποδεικνύεται και από την ποσότητα της πέτρας που "καταναλώθηκε" την τελευταία 20ετία. Για εκατοντάδες χρόνια οι κάτοικοι της κοινότητας, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, θεωρούσαν τη σαρκοφάγο ιερή και συνήθιζαν να την χρησιμοποιούν προκειμένου να λύσουν οικογενειακά προβλήματα ή να σμίξουν ένα ζευγάρι. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη των Αρόδων, Ματθαίο Στεφάνου, οι πιστοί έξυναν το βράχο που σκεπάζει τη σαρκοφάγο και διέλυαν τη σκόνη σε νερό το οποίο έπιναν.

Οι γονείς, οι παππούδες και του ιδίου έλεγαν, πως με αυτό τον τρόπο αναπτύσσονταν έρωτες, έσμιγαν ζευγάρια και γενικά κυριαρχούσε η αγάπη. Από τα πολλά και παλιά σημάδια του βράχου φαίνεται πως ορισμένοι έσπαζαν κομμάτια και τα κρατούσαν ως φυλαχτό. Στη βόρεια πλευρά της ίδιας εκκλησίας, βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Μεσιτικού ή Μισητικού.

Η εκκλησία είναι περίπου 250 χρόνων και παλαιότερα η σαρκοφάγος βρισκόταν στο εσωτερικό του ναού. Στον ίδιο χώρο φαίνεται από τις εκσκαφές που έγιναν κατά καιρούς ότι υπήρχε αρχαίο κοιμητήριο.

Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος λειτουργοί και τεχνικοί του τμήματος αρχαιοτήτων σπεύδουν σήμερα στην κοινότητα των Αρόδων της Πάφου προκειμένου να μελετήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα θέσουν τέρμα στην καταστροφή της σαρκοφάγου του Αγίου Αγαπητικού.

Πηγή: Ράδιο Πάφος http://www.radiopafos.com/index.php?cat ... cleid=2665

Re: Η θαυματουργός σαρκοφάγος του Αγίου Αγαπητικού στις Αρόδες

Δημοσιεύτηκε: Τρί Αύγ 11, 2009 10:36 pm
από Ermite
Στη θρησκευτική ζωή, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της λαϊκής θρησκοληψίας και περαιτέρω της δεισιδαιμονίας.

Ο άνθρωπος συχνότατα ενδιαφέρεται κυρίως να λύσει τρέχοντα προβλήματα της ζωής, όπως είναι η επιβίωση, η αύξηση των χρημάτων του, η επιτυχία σε ερωτικές παρορμήσεις κοκ. Πλησιάζει λοιπόν τον Υπεράγιο Θεό και τους Αγίους Του, όχι γιά τον ανακαινισμό της ψυχής και τη σωτηρία της ψυχής, αλλά γιά μιά στιγμιαία και αυτόματη επίλυση των προβλημάτων που τον απασχολούν και τον ενοχλούν, και μάλιστα ΑΚΟΠΩΣ! χωρίς αγώνα, χωρίς προσπάθεια, χωρίς το πολύτιμο άθλημα της υπομονής και της εις Θεόν υποταγής..

Η φιλοσοφία είναι ίδια με της μαγείας. Το "θείον" πρέπει να υποταχθεί στον άνθρωπο, ο ουρανος πρέπει να υπηρετήσει τα εγκόσμια..

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν πραγματικά οι Αγιοι Καλαντίων Επίσκοπος και οι Ασκηταί Αγάπιος και Βαρλαάμ, οι οποίοι αγίασαν με ασκητικούς ιδρώτες στην Αρόδου της Πάφου, όπου και Ναός και προσκύνημα των τάφων και του σπηλαίου ασκήσεως. Εορτάζουν δε στις 26 Απριλίου.

Από κει και πέρα όμως χρειάζεται αρκετή διάκριση, ώστε να μην εξευτελίζουμε την υπόθεση με την κοσμική νοοτροπία των δημοσιογράφων, πράγμα που σε τελική αποτελεί ασέβεια και προσβολή γιά τους Αγίους.