Σελίδα 1 από 1

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Αύγ 31, 2006 10:02 pm
από Maria_
Η ανακομιδή της τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου άλλοι λένε ότι έγινε από τον βασιλιά Αρκάδιο και άλλοι από τον γιό του Θεοδόσιο Β’. Η μεταφορά έγινε από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησαν μέσα σε μια χρυσή θήκη, που ονομάστηκε αγία Σωρός.
Όταν πέρασαν 410 χρόνια ο βασιλιάς Λέων ο Σοφός άνοιξε την αγία αυτή Σωρό, για τη βασίλισσα σύζυγό του Ζωή, που την διακατείχε πνεύμα ακάθαρτο. Όταν λοιπόν άνοιξε την αγία Σωρό, βρήκε την τιμία Ζώνη της Θεοτόκου να ακτινοβολεί υπερφυσικά. Και είχε μια χρυσή βούλα, που φανέρωνε το χρόνο και την ημέρα που μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Αφού λοιπόν την προσκύνησαν, ο Πατριάρχης άπλωσε την τιμία Ζώνη πάνω στη βασίλισσα και αμέσως αυτή ελευθερώθηκε από τα δαιμόνια. Οπότε όλοι δόξασαν το Σωτήρα Χριστό και ευχαρίστησαν την πανάχραντη Μητέρα Του, η οποία είναι για τους πιστούς φρουρός, φύλαξ, προστάτις, καταφυγή, βοηθός, σκέπη, σε κάθε καιρό και τόπο, ημέρα και νύκτα.

Η Εκκλησία εορτάζει την κατάθεση της τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου την 31η Αυγούστου.

Απολυτίκιο
Θεοτόκε Αειπάρθενε, των ανθρώπων η σκέπη, εσθήτα και ζώνην του αχράντου σου σώματος, κραταιάν τη πόλει σου περιβολήν εδωρήσω, τω ασπόρω τόκω σου άφθαρτα διαμείναντα. επί σοι γαρ και φύσις καινοτομείται και χρόνος. Διο δυσωπούμεν σε, ειρήνην τη πολιτεία σου δώρησαι και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.