Σελίδα 1 από 3

«τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν»

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 01, 2009 10:02 am
από srev
Άρθρο του Πρωτοπρεσβύτερου Θεόδωρου Ζήση, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

http://www.aegean.gr/agios-therapontas/ ... i/25a.html

Τα σχόλια δικά σας.

Σπύρος.

Re: «τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν»

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 01, 2009 11:55 am
από filotas
Ο αληθινός Χριστιανός προσπαθεί να μιμηθεί τον Κύριο, που ήλθε στον κόσμο και σταυρώθηκε και ανέστη για τη σωτηρία ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους. Ο κάθε Χριστιανός επομένως πρέπει να προσεύχεται και ν' αγωνίζεται κατά το μέτρο των δυνάμεών του για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τόπου κατοικίας, χρώματος ή οτιδήποτε άλλο. Στην προσπάθειά του αυτή έχει συμμάχους όλα τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας (απ' αιώνος).

Στην προσπάθεια προσέγγισης των ανθρώπων, που βρίσκονται εκτός Ορθόδοξης Εκκλησίας, είτε ομαδικά είτε ατομικά, έχουν γίνει προσπάθειες διαχρονικά από πολλούς προκαθημένους, εκπροσώπους, ειδικούς απεσταλμένους ή ιεραποστόλους. Πάρα πολλές προσπάθειες ήταν επιτυχημένες και οδήγησαν στο να κερδηθούν πολλές ψυχές, άλλες ήταν λιγότερο επιτυχημένες ή και εσφαλμένες.

Δεν είναι σωστό να μένουν στα λάθη, αλλά να επωφελούμαστε από τις εμπειρίες των επιτυχημένων ή αποτυχημένων ενεργειών, για να επιτύχουμε περισσότερα στο μέλλον. Όταν κολλάμε στα λάθη το μόνο που μπορεί να καταφέρουμε είναι να σταματήσει ή να περιοριστεί η προσπάθεια να κερδηθούν κι άλλες ψυχές στο μέλλον, εις βάρος και των ψυχών αυτών και των δικών μας για την ολιγωρία μας.

Αδελφέ η δημοσίευσή σου (ενός κειμένου 7 ετών) είναι επανάληψη πολλών παρόμοιων σ' αυτό το forum. Ποτέ τέτοιες δημοσιεύσεις δεν έφεραν θετικό αποτέλεσμα, επειδή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μας τους Ορθοδόξους δεν είναι να μη χάσουμε την πίστη μας από την επαφή με τους ετερόδοξους ή αλλόδοξους, αλλά να μην μείνουμε στην οίηση, ότι μόνο εμείς γνωρίζουμε την Αλήθεια και γι αυτό μόνο εμείς θα σωθούμε.

Re: «τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν»

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 01, 2009 12:15 pm
από srev
Το κείμενο είναι παλιό αλλά δυστυχώς επίκαιρο. Το ότι μόνο εμείς γνωρίζουμε την αλήθεια μπορεί να μην είναι μεν "πολιτικά ορθό" αλλά αν το παραχωρήσουμε δε στην προσπάθειά μας να "προσεγγίσουμε" όλους τους ανθρώπους τότε εμείς θα χάσουμε την ψυχή μας δια παντός κι όχι οι ετερόδοξοι. Δεν αναφέρομαι, λοιπόν, σε αυτούς αλλά σε εμάς. Από πότε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Μήπως να κάνουμε και καμμιά σατανιστική τελετή για να βάλει κι ο Πονηρός το χεράκι του ώστε να γίνει η "προσέγγιση" αποτελεσματικότερη; Όπως είπες κι εσύ το πολύ πολύ να θεωρηθεί μια "εσφαλμένη" προσπάθεια..

Σπύρος.

Re: «τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν»

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 01, 2009 1:02 pm
από filotas
Κανείς δεν είπε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλλά είναι βέβαιο ότι η απραξία δεν φέρνει ποτέ αποτέλεσμα και ότι λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτε. Επίσης συνήθως κριτική κάνουν αυτοί που είναι έξω από το χορό. (Αν δε σου φτάνουν αυτές οι σοφές διαπιστώσεις, να πω κι άλλες)

Εγώ μέχρι τώρα δεν είδα κανένα Ορθόδοξο να γίνει Ρωμαιοκαθολικός ή οτιδήποτε άλλο εξ αιτίας του διαλόγου. Αντίθετα πολλοί από τ' άλλα δόγματα και τις θρησκείες έχουν γίνει Ορθόδοξοι εξ αιτίας των προσπαθειών προσέγγισης και ιεραποστολής. Επομένως ο κίνδυνος, που επισείεις, είναι μόνο στα λόγια, όμως η πράξη δείχνει άλλα. Λαμπρό παράδειγμα για όλα αυτά είναι ο Αλβανίας Αναστάσιος και ο π. Ιωνάς στην Ιεραποστολή της Ταϋβάν.

Re: «τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν»

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 01, 2009 1:24 pm
από panagiotisspy
Μπαίνοντας στο κείμενο που παρετέθη, όταν κάνεις κλικ στην μωβ χρώματος λέξη Interkommunio, το link εμφανίζει την απάντηση του Αλβανίας Αναστασίου, την οποία παραθέτω.



Ουδεμία διαμυστηριακή κοινωνία με ετεροδόξους *



του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ.κ. Αναστασίου





Απεριφράστως δηλώνω, ότι τα γραφόμενα και με ποικίλους τρόπους κυκλοφορούντα, ότι δήθεν μετέδωσα τα άχραντα Μυστήρια σε Ρωμαιοκαθολικούς κατά τη θεία Λειτουργία την τελεσθείσα στη Ραβέννα (5 Ιουνίου 2002), δεν είναι αληθή. Πριν από τη θεία Κοινωνία ανακοινώθηκε σαφώς, ότι, όσοι από τους παρόντες δεν ήσαν Ορθόδοξοι δεν επιτρεπόταν να κοινωνήσουν. Όταν δε προς το τέλος έλαβα από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το Άγιο Ποτήριο, για να συνεχίσω τη θεία Κοινωνία, ζήτησα κι εγώ από τους διακόνους, που με βοηθούσαν, να ρωτούν κάθε προσερχόμενο αν είναι Ορθόδοξος. Διότι δεν είναι δυνατόν, συγκεντρωμένος κανείς στο Άγιο Ποτήριο, να παρακολουθεί όλες τις κινήσεις των προσερχομένων. Στις ρωμαιοκαθολικές χώρες, συμβαίνει Ορθόδοξοι, παρασυρόμενοι από το περιβάλλον, να κάμνουν ασυναισθήτως το σημείον του σταυρού κατά μη ορθόδοξο τρόπο. Καμμία, βεβαίως, μυστηριακή διακοινωνία (intercommunio) με τους ετεροδόξους δεν έχομε ποτέ υποστηρίξει ούτε ανεχόμεθα.



------------------

* Ανακοίνωση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας στις 19 Αυγούστου 2002

Re: «τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν»

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 01, 2009 1:28 pm
από srev
Κακώς σχολίασα τα σχόλιά σου. Σκοπός μου ήταν ακουστούν, όπως προείπα, τα δικά σας σχόλια- το δικό μου είναι καταγεγραμμένο εντός του συνδέσμου.

Σπύρος.

Υ.Γ.
Παρεπιπτώντος, γνωρίζω ορθόδοξους που μεταστράφηκαν σε δυτικοχριστιανικές αιρέσεις και άλλους, Έλληνες και μη, που θεωρούν χωρίς να έχουν μεταστραφεί επίσημα ότι όχι μόνο η Ορθοδοξία είναι Χριστιανισμός ορθός ή η μοναδική πίστη στον αληθινό θεό. Εκεί που ζεις δεν υπάρχουν ακόμα τόσο εμφανή τέτοια αποτελέσματα την φιλελεύθερης προσέγγισης που τόσο πολύ αρέσκονται να εκθειάζουν οι Νεο-ορθόδοξοι (κατά το Νεοέλληνες) αλλά αν υπάρξουν κι άλλες τέτοιες "προσπάθειες" θα είναι αναπόφευκτο.

Re: «τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν»

Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 02, 2009 8:36 am
από srev
Σχόλιο φίλου που δεν είναι μέλος:

<<
Επιστολή προς την Ι.Κ. του Αγίου Όρους, απέστειλε ο καθ. της
Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτριος Τσελεγγίδης, σχετικά με την
Συνέλευση της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής για τον Θεολογικό Διάλογο
Ορθοδόξων Καθολικών σε λίγες μέρες (16-23/10) στην Κύπρο, εκφράζοντας
την άποψη οτι η προγραμματισμένη θεολογική συζήτηση για το πρωτείο του
Επισκόπου Ρώμης "εις μεγαλύτερον βάθος", είναι μεθοδολογικώς άκαιρη
και ουσιαστικά πρωθύστερη, και πως δεν είναι δυνατό να μπορέσουμε να
συζητήσουμε ορθολογικώς για τη θεσμική-ιεραρχική θέση ενός προσώπου
(δηλαδή του Πάπα) εντός Εκκλησίας, ενόσω το πρόσωπο αυτό βρίσκεται
ακόμη ουσιαστικά αλλά και τυπικά εκτός της Εκκλησίας:
http://www.romfea.gr/index.php?option=c ... 2&Itemid=1

H Ι.Σ. της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να μην στείλει
εκπροσώπους στη Συνέλευση αυτή. Η συμμετοχή της Βουλγαρικής Ορθόδοξης
Εκκλησίας σ΄ αυτόν τον διάλογο χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη από την Ι.Σ.,
η οποία αναλύοντας λεπτομερώς παρόμοιες συναντήσεις και διασκέψεις που
έγιναν στο παρελθόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέτοιοι θεολογικοί
διάλογοι μεταξύ Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών δεν οδήγησαν τουλάχιστον
ούτε στην ελάχιστη συνδιαλλαγή Ρ/Καθολικής και Ορθόδοξης Δογματικής.
http://www.romfea.gr/index.php?option=c ... 8&Itemid=1

Συναφώς, να θυμίσω, οτι το 1998 αποχώρησε η Ορθόδοξη  Εκκλησία της
Βουλγαρίας από το ΠΣΕ, ενώ το Πατριαρχείο  της Γεωργίας αποχώρησε το
1997,  χαρακτηρίζοντας ως αίρεση την Οικουμενική κίνηση. Οι άνθρωποι
κατάλαβαν οτι αυτές οι κινήσεις δεν βγάζουν πουθενά αλλά μάλλον ζημία
κάνουν. Και όχι μόνοι αυτοί βέβαια (πχ, (α) ιδού τα πορίσματα από το
Διορθόδοξο Θεολογικό Συνέδριο "Οικουμενισμός: Γένεση - Προσδοκίες -
Διαψεύσεις" του 2004:
http://www.impantokratoros.gr/DA026A10.el.aspx
(β) με τρόπο ορθόδοξo, νηφάλιο και τεκμηριωμένο, το Άγιο Όρος το 2007
έχει εκφράσει την ανησυχία του τον προβληματισμό του για τα
διατυπούμενα και τε λούμενα στους λεγόμενους θεολογικούς διά λογους
του ΠΣΕ.
http://www.orthodoxnet.gr/pse%20IK/IK-PSE_Ypomnima.php
>>

Σπύρος.

Re: «τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν»

Δημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 06, 2009 3:28 am
από srev

Re: «τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν»

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 18, 2009 3:05 am
από srev

Re: «τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν»

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 18, 2009 2:00 pm
από panagiotis2008
Να σε ρωτήσω κάτι αδελφέ μου?Νομίζεις οτι το γεγονός πως η Ορθοδοξία επιβίωσε 2.000 χρόνια μέχρι τώρα κι είναι ακόμα ζωντανή εν μέσω εκατοντάδων αιρέσεων όπως οι Αρειανοί,οι Νεστοριανοί,οι Ευτυχιανοί,οι Μονοφυσίτες,οι Εικονομάχοι είναι απλώς ένα καπρίτσιο της τύχης?
Νομίζεις πως ο Θεός μένει άπρακτος και δεν σκεπάζει την Εκκλησία Του που ίδρυσε ο Σαρκωμένος Λόγος του Θεού πριν 20 αιώνες με την Σταύρωση και την Ανάστασή Του?
Νομίζεις οτί ο Παντοδύναμος Θεός που προγνωρίζει όλα τα εν χρόνω γεγονότα του κόσμου δεν ξέρει για τις Ορθόδοξες ψυχές που κατ'εσένα κινδυνεύουν να χαθούν και να γίνουν Ρωμαιοκαθολικοί,και δεν προνοεί για να τις προστατεύσει και να τις σώσει?
Η πορεία της Εκκλησίας είναι αδιάκοπη γιατί ο Ιησούς είπε "και εγώ δε συ λέγω οτί συ είσαι Πέτρος, και επί ταύτης της πέτρας θέλω οικοδομήσει την εκκλησίαν μου,και πύλαι άδου δεν θέλουσιν ισχύσει κατ'αυτής."(Κατά Ματθαίον Κεφ.28,18.)
Άρα οι εχθροί της Εκκλησίας δεν μπορούν να καταστρέψουν την Εκκλησία του Χριστού παρά μόνο αν ο ίδιος ο Θεός το επιτρέψει.
Το να λες όμως οτί παρόμοια κείμενα και πρωτοβουλίες θα σώσουν την Εκκλησία που κινδυνεύει φαντάζει από τραβηγμένο έως γραφικό από την στιγμή που ο Θεός είναι Παντοδύναμος κι η Εκκλησία του υπάρχει ακόμη.
Ο Θεός δεν επιβάλλει σε κανέναν άνθρωπο που δεν θέλει να πιστέψει να μπει στην Εκκλησία,ούτε σε όποιον είναι στην Εκκλησία και δεν τον καλύπτει πνευματικά και δεν τον αναπαύει και θέλει να αποχωρήσει από Αυτήν να παραμείνει σε Αυτήν και να μην φύγει εφ'όσον το θέλει,όμως από την άλλη επιβάλλει οτί η Εκκλησία Του θα υπάρχει μέσα στον κόσμο και θα συνεχίζει επί γης το σωτήριο έργο που άρχισε ο Χριστός με την ενανθρώπηση του,την Σταύρωση και την Ανάσταση Του για όσους θέλουν να πιστεύουν στον Χριστό,να ζουν εν τω Χριστώ και να σωθούν από Εκείνον.
Δεν μπορεί ο διάβολος να μας επιβάλλει να μην είμαστε στην Εκκλησία από την στιγμή που θέλουμε πραγματικά να είμαστε μέσα στην Εκκλησία του Χριστού.
Όσο υπάρχει έστω κι ένας που πιστεύει σε αυτήν την ζωή,τότε η Εκκλησία θα υπάρχει επί γης έστω για να σώσει αυτήν την μία ψυχή.
Ο Θεός προστατεύει την Εκκλησία Του από τα πεπυρωμένα βέλη του διαβόλου ακόμα,και θα την αφήσει να υπάρχει για όσο Εκείνος το θέλει.
Το Άγιο Πνεύμα είναι ακόμα μέσα στην Εκκλησία,συνεχίζει το έργο που άρχισε ο Χριστός,και την συντηρεί.
Υπάρχουν ζωντανοί αγιασμένοι άνθρωποι που είναι οι στύλοι και σαν στύλοι βαστούν την Εκκλησία με την δύναμη του Πμεύματος του Θεού και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως το τέλος του αιώνα τούτου "και ιδού εγώ έιμαι μεθ'υμών πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος.αμήν"(Κατά Ματθαίον,Κεφ.28,20).
Τέτοιες πρωτοβουλίες και κείμενα δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα φέρουν,αλλά αν δεν γράφονται με διάκριση και φωτισμό του Πνεύματος,τότε φοβάμαι οτί ίσως μόνο σύγχιση και προβλήματα μπορούν να επιφέρουν στον λαό του Θεού.
Εξ'άλλου όποιος νομίζει οτί μόνος του αυτός με τέτοια κείμενα θα σώσει την Ορθοδοξία,πλανάται πλάνην οικτράν.
Μόνο με την δύναμη του Πνεύματος μπορεί κάποιος να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση και μόνο σε συνενόηση με την επίσημη Εκκλησία και με τους αδελφούς του.
Μόνος του δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα,περισσότερο με την προσευχή μπορεί να βοηθήσει κάποιος παρά με κείμενα ζηλωτικού και απολογητικού χαρακτήρα.