Σχέση,αρραβώνας,γάμος

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Συνταξιδιώτης
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Σχέση,αρραβώνας,γάμος

Δημοσίευση από Συνταξιδιώτης »

Επειδή δε μου έχει τύχει και δεν ξέρω αν θα μου συμβεί:"Eίναι εφικτή η εγκράτεια στις σαρκικές σχέσεις από τον αρραβώνα έως το γάμο στη σημερινή εποχή;"Aπ`ότι γνωρίζω προσωπικά δεν τηρείται σήμερα αυτή η σύσταση της Εκκλησίας μας.Θίγω το ερώτημα γιατί οι σύγχρονοι γέροντες που συχνά αναφέρονται ως ηθικά παραδείγματα σε όλες σχεδόν τις συζητήσεις εδώ στην παρούσα ιστοσελίδα,προτείνουν εγκράτεια μέχρι το γάμο.`Αλλωστε και τα στέφανα που βάζουν στους νυμφευμένους κατά τη διάρκεια του μυστηρίου,είναι τα στεφάνια για την εγκράτεια που επέδειξαν οι νυμφευμένοι κατά τη διάρκεια του αρραβώνα τους.Θεωρώ ότι οι απόψεις που θα παρατεθούν θα έχουν ενδιαφέρον ιδιαίτερα όσων μελών και μη,έχουν ανάλογη εμπειρία του ζητήματος.
Άβαταρ μέλους
inaf
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Σχέση,αρραβώνας,γάμος

Δημοσίευση από inaf »

Αν όχι ακριβώς το ίδιο, πάντως στην ουσία του το θέμα αναλύθηκε στον παρακάτω σύνδεσμο. Όρεξη να έχεις να διαβάζεις :smile: είναι αρκετές σελίδες:

viewtopic.php?f=76&t=10341

Βέβαια παραμένει σαν θέμα πάντα επίκαιρο και χρήσιμο, ειδικά στις μέρες μας, για ανταλλαγή σκέψεων και για αποφάσεις για το υπόλοιπο της εδώ ζωής....
«Ιδού βαδίζω…» Κύριε, δέξου με
ξεχνώντας τον πολύ μου ρύπο…
Εσύ που ακούς τον κρυφό πόθο μου
και της καρδιά μου κάθε χτύπο.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Αγαπητέ φίλε την εγκράτεια μέχρι το Γάμο μας τη ζήτησε ο ίδιος ο Χριστός, επομένως δεν ήταν δυνατόν να μας ζητήσει κάτι που δεν είναι δυνατόν να κάνουμε. Μας είπε όμως ότι τίποτε καλό δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς Αυτόν, θέλοντας να μας τονίσει την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης, απέναντι στην απολυτότητα της Δύναμης του Θεού.

Επομένως, ναι φίλε μου, είναι δυνατόν και στη σύγχρονη εποχή και σε κάθε εποχή να κρατήσει το ζευγάρι την παρθενία του μέχρι το Γάμο, μόνο με τη βοήθεια της Χάριτος του Θεού, άρα μόνο εφόσον ζει συνεπή πνευματική ζωή.

Αν το δούμε με όρους κοσμικούς, είναι σαφώς αδύνατο και εν μέρει ακατανόητο, απ' όποιον δεν πιστεύει στη Δύναμη της Θείας Χάριτος.

Στο link που παρέθεσε ο Σωτήρης θα βρεις πολύ περισσότερες πληροφορίες, μπορεί όμως και να μπερδευτείς. Γι αυτό μίλα καλύτερα με τον Πνευματικό σου.
Συνταξιδιώτης
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Mου έχει δημιουργηθεί άλλη μια απορία.`Οποιο μέλος γνωρίζει,μπορεί να δώσει απάντηση,τη θεωρώ πολύτιμη.Για να έρθουν σε γάμο ένας άντρας και μία γυναίκα είναι απαραίτητη προυπόθεση η ίδια θρησκευτική πνευματική κατάσταση;Aν ο ένας βρίσκεται σε μια παθογόνα κατάσταση και ο άλλος ανήκει στους τελείους,μπορεί να επιτευχθεί η ένωση αυτών των ατόμων (ενώ παράλληλα έχουν τους ίδιους θρησκευτικούς στόχους);Επίσης αν δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον άλλον εμείς οφείλουμε να επιμένουμε;
Συνταξιδιώτης
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

`Ελαβα απάντηση από ένα μέλος της ιστοσελίδας αλλά επειδή δεν μπορώ να του στείλω προσωπικό μήνυμα παραθέτω εδώ την απάντησή μου. "Σας ευχαριστώ πολύ για αυτά που γράψατε.Κατατοπίστηκα επακριβώς.`Εχετε δίκιο όταν λέτε "ας προσέχουμε αυτά που γράφουμε",θα το τηρήσω στη συνέχεια.Απλά κάποιες φορές εκφράζουμε όχι μόνο εγώ αλλά και άλλα μέλη της ιστοσελίδας,κάποια ερωτήματα και κάποιες αποφάσεις προς καταρτισμόν εξ αδυναμίας.Επειδή χαίρεται κάποιος όταν ακούει συστάσεις από μια ομάδα που θέλει να ανήκει,αν και τα έχει ξανακούσει.Ευχαριστώ και πάλι.
avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

Συνταξιδιώτης έγραψε:Aν ο ένας βρίσκεται σε μια παθογόνα κατάσταση και ο άλλος ανήκει στους τελείους,μπορεί να επιτευχθεί η ένωση αυτών των ατόμων (ενώ παράλληλα έχουν τους ίδιους θρησκευτικούς στόχους);
Ανήκει στους τελείους ΚΑΙ επιζητεί και τον γάμο;
Δεν τόχω διαβάσει πουθενά.. αλλά ούτε και εμπειρία έχω
Ούτε και ξέρω τι είναι ή πως είναι ο «τέλειος»
Απ ότι έχω διαβάσει όμως ο τέλειος δεν αναζητεί τον γάμο..
Απ την στιγμή που πιστεύει πως είναι τέλειος αποδεικνύει την ατέλειά του, την εμπάθειά του.
Η τελειότητα έγκειται στην βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος είναι «ο πρώτος των αμαρτωλών»
Κατά πως οι Άγιες Γραφές γράφουν και οι Άγιοι Πατέρες λένε..
Συνταξιδιώτης έγραψε:Επίσης αν δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον άλλον εμείς οφείλουμε να επιμένουμε;
Ναι. Σαφώς. Μη μασάς.
Ειδικά αν είσαι άντρας δεν καταλαβαίνεις τίποτε.
Την αρπάζεις απ τα μαλλιά και την σέρνεις στην Εκκλησία.
Αυτό έλειπε τώρα να μας λέει όχι μια γυναίκα!
Που ζούμε; στο 2010 μ.Χ.;

Υγ.
Καλού κακού ΜΗΝ με παίρνεις στα σοβαρά. ΔΕΝ σοβαρολογώ.
Ρώτα και τον πνευματικό σου. Και αν δεν έχεις βρές έναν.
Κανένας δεν έπαθε κακό ρωτώντας τον πνευματικό του.

...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»

Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Συνταξιδιώτης έγραψε:Για να έρθουν σε γάμο ένας άντρας και μία γυναίκα είναι απαραίτητη προυπόθεση η ίδια θρησκευτική πνευματική κατάσταση;
Όχι.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Συνταξιδιώτης
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

avvas έγραψε:
Συνταξιδιώτης έγραψε:Aν ο ένας βρίσκεται σε μια παθογόνα κατάσταση και ο άλλος ανήκει στους τελείους,μπορεί να επιτευχθεί η ένωση αυτών των ατόμων (ενώ παράλληλα έχουν τους ίδιους θρησκευτικούς στόχους);
Ανήκει στους τελείους ΚΑΙ επιζητεί και τον γάμο;
Δεν τόχω διαβάσει πουθενά.. αλλά ούτε και εμπειρία έχω
Ούτε και ξέρω τι είναι ή πως είναι ο «τέλειος»
Απ ότι έχω διαβάσει όμως ο τέλειος δεν αναζητεί τον γάμο..
Απ την στιγμή που πιστεύει πως είναι τέλειος αποδεικνύει την ατέλειά του, την εμπάθειά του.
Η τελειότητα έγκειται στην βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος είναι «ο πρώτος των αμαρτωλών»
Κατά πως οι Άγιες Γραφές γράφουν και οι Άγιοι Πατέρες λένε..
Συνταξιδιώτης έγραψε:Επίσης αν δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον άλλον εμείς οφείλουμε να επιμένουμε;
Ναι. Σαφώς. Μη μασάς.
Ειδικά αν είσαι άντρας δεν καταλαβαίνεις τίποτε.
Την αρπάζεις απ τα μαλλιά και την σέρνεις στην Εκκλησία.
Αυτό έλειπε τώρα να μας λέει όχι μια γυναίκα!
Που ζούμε; στο 2010 μ.Χ.;

Υγ.
Καλού κακού ΜΗΝ με παίρνεις στα σοβαρά. ΔΕΝ σοβαρολογώ.
Ρώτα και τον πνευματικό σου. Και αν δεν έχεις βρές έναν.
Κανένας δεν έπαθε κακό ρωτώντας τον πνευματικό του.
Ρώτησα.Πάνω κάτω τα ίδια μου είπε με θρησκευτική ορολογία.Τώρα η "φράση την αρπάζεις απ`τα μαλλιά",είναι σχετικό γιατί στη σημερινή εποχή και οι κοπέλες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το σύντροφό τους.
avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

Συνταξιδιώτης έγραψε:
avvas έγραψε:Τώρα η "φράση την αρπάζεις απ`τα μαλλιά",είναι σχετικό γιατί στη σημερινή εποχή και οι κοπέλες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το σύντροφό τους.
Βλέπεις που καταντήσαμε αγαπητέ Συνταξιδιώτη;
Να έχουν και οι κοπέλες δικαίωμα! Κοίτα κατάσταση!
Άκου δικαίωμα! η γυναίκα! .. ποιός; η γυναίκα!!!
Που κατάντησε ο κόσμος! και πούσαι ακόμα!

...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»

Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Συνταξιδιώτης έγραψε:Mου έχει δημιουργηθεί άλλη μια απορία.`Οποιο μέλος γνωρίζει,μπορεί να δώσει απάντηση,τη θεωρώ πολύτιμη.Για να έρθουν σε γάμο ένας άντρας και μία γυναίκα είναι απαραίτητη προυπόθεση η ίδια θρησκευτική πνευματική κατάσταση;Aν ο ένας βρίσκεται σε μια παθογόνα κατάσταση και ο άλλος ανήκει στους τελείους,μπορεί να επιτευχθεί η ένωση αυτών των ατόμων (ενώ παράλληλα έχουν τους ίδιους θρησκευτικούς στόχους);Επίσης αν δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον άλλον εμείς οφείλουμε να επιμένουμε;
Όπως λέει ο Απόστολος Παύλος στην Α προς Κορινθίους (Κορινθ. Α 7, 12-16) δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ίδια πνευματική κατάσταση για τη διατήρηση ενός Γάμου. Όμως φίλε μου είναι πράγματι ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια ενός ανθρώπου να ζήσει συνεπή πνευματική ζωή. Το φρόνιμο είναι μέσα στις προϋποθέσεις, που ούτως ή άλλως όλοι βάζουμε στην επιλογή συντρόφου να συμπεριλάβουμε και την πνευματική της κατάσταση. Αν δεν το κάνουμε, ας έχουμε τουλάχιστον υπόψη μας τις δυσκολίες, που μπορεί να προκύψουν από την απόφαση αυτή.

Δεν μπορούμε να πιέσουμε τη σύντροφό μας να δεχτεί τη δική μας πίστη. Αν το κάνουμε πιθανότατα θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα. Η καλύτερη μέθοδος είναι, το παράδειγμά μας να την πείσει ότι η σχέση μας με το Χριστό προσφέρει ουσιαστικά πράγματα στη προσωπική και στην κοινή μας ζωή και αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει να μας μιμηθεί. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι αν δεν το κάνει να μπορούμε να συνεχίσουμε να την αγαπάμε και να τη σεβόμαστε εξ ίσου σαν να το είχε κάνει. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε την πνευματική μας προσπάθεια, όμως σε κάθε περίπτωση, με τη βοήθεια του Πνευματικού μας, θα πρέπει ν' αποφεύγουμε τις υπερβολές και τις αδιακρισίες.

Μεγάλο πρόβλημα θα υπάρξει με την ανατροφή των παιδιών. Εκεί οδηγός είναι η αγάπη και η συμβουλές του Πνευματικού μας.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”