Η ορκομωσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ορκομωσία όλων των βουλευτών.
Συντονιστής: Συντονιστές
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Η ορκομωσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ορκομωσία όλων των βουλευτών.
Εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων αλλα και πολίτες που είναι άθεοι
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας έστειλε σήμερα επιστολή στον προσωρινό Πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιεί τον όρκο που προτίθενται να δώσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την αυριανή ορκωμοσία στη Βουλή, σύμφωνα με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και την απόσυρση νόμων και πρακτικών που εμποδίζουν τη θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκείας
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Προς
Τον προσωρινό Πρόεδρο
της Βουλής των Ελλήνων
Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2009
Κύριε Πρόεδρε,
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 3, παρ.2 ) οι εκλεγέντες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, υποχρεούνται να δώσουν όρκο που ορίζεται από το άρθρο 59 του Συντάγματος.
Είναι γνωστή η θέση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την ανάγκη διαχωρισμού εκκλησίας- κράτους και την απόσυρση νόμων και πρακτικών, που εμποδίζουν την θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκείας. Θεωρούμε ότι ο τύπος του όρκου που έχει καθιερωθεί παραβιάζει το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκείας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος καθώς και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.
Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Κατόπιν τούτων σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο,
«Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας έστειλε σήμερα επιστολή στον προσωρινό Πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιεί τον όρκο που προτίθενται να δώσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την αυριανή ορκωμοσία στη Βουλή, σύμφωνα με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους και την απόσυρση νόμων και πρακτικών που εμποδίζουν τη θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκείας
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Προς
Τον προσωρινό Πρόεδρο
της Βουλής των Ελλήνων
Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2009
Κύριε Πρόεδρε,
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 3, παρ.2 ) οι εκλεγέντες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, υποχρεούνται να δώσουν όρκο που ορίζεται από το άρθρο 59 του Συντάγματος.
Είναι γνωστή η θέση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την ανάγκη διαχωρισμού εκκλησίας- κράτους και την απόσυρση νόμων και πρακτικών, που εμποδίζουν την θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος περί ανεξιθρησκείας. Θεωρούμε ότι ο τύπος του όρκου που έχει καθιερωθεί παραβιάζει το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκείας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος καθώς και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.
Εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων, πολίτες που είναι άθεοι, αλλά και πολίτες που αρνούνται να δηλώσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Κατόπιν τούτων σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο,
«Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Re: Η ορκομωσία του ΣΥΡΙΖΑ
[εκδικητικότητα on]
Και το 3% πολύ τους είναι..
Καλύτερα νάχαν 2,99% να γλυτώσουν και τον όρκο
[εκδικητικότητα /off]
Εντάξει τώρα .. ποιός ασχολείται με τον ...Τσίπρα!
Και το 3% πολύ τους είναι..
Καλύτερα νάχαν 2,99% να γλυτώσουν και τον όρκο
[εκδικητικότητα /off]
Εντάξει τώρα .. ποιός ασχολείται με τον ...Τσίπρα!
...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»
Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Προς το παρόν το 4,5% των ψηφοφόρων. Αύριο δεν γνωρίζουμε.avvas έγραψε:[Εντάξει τώρα .. ποιός ασχολείται με τον ...Τσίπρα!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- panagiotisspy
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ας τηρήσουν το παραπάνω, φτάνει και περισσεύει.aposal έγραψε:«Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Στο κάτω-κάτω πού να ορκιστούν βρε παιδιά? Στο Θεό? Αν κάποιος δεν πιστεύει, είναι σωστό να ορκίζεται στον Θεό? Δεν είναι αντιδεοντολογικό? Και βλάσφημο?
Και όσο αφορά και διάφορους άλλους, που ορκίζονται ενώπιον του Θεού, τους είδαμε κι'αυτούς. Επίορκοι και απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι στον Θεό.
Ωραίος ο avvas με τα on και off της εκδικητικότητας!!
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Καλά η ανεξιθρησκεία ,το λέει και ο ίδιος ο Κύριος ,ότι όποιος θέλει τον ακολουθεί.
Αλλά σκέφτομαι μήπως είναι επικίνδυνο να απομακρύνουμε τον Χριστό από την κοινωνία μας.
Μήπως απομακρύνοντας τον Χριστό από την κοινωνία μας έστω και με τους νόμους που τον επιβάλουν ,αρχίσει να απομακρύνεται και ο ίδιος ο Χριστός από την προστασία του έθνους μας.
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην εποχή των διωγμών όπου οι χριστιανοί λίγοι και κρατούσαν την πίστη τους μέσα τους και όχι στις ταυτότητες ή στα ονόματα των Υπουργείων ή στους όρκους στην Βουλή.
Εγώ πιστεύω ότι οι πιστοί της Ορθοδοξίας είναι συντριπτικό ποσοστό του πλυθησμού στην Ελλάδα ,οπότε πρέπει να επικρατεί η Θρησκεία των περισσοτέρων.Στην Δημοκρατία δεν υποκείπτουν οι πολλοί στους λίγους αλλά υποτάσσονται οι λίγοι στην απόφαση των πολλών.
Αλλά σκέφτομαι μήπως είναι επικίνδυνο να απομακρύνουμε τον Χριστό από την κοινωνία μας.
Μήπως απομακρύνοντας τον Χριστό από την κοινωνία μας έστω και με τους νόμους που τον επιβάλουν ,αρχίσει να απομακρύνεται και ο ίδιος ο Χριστός από την προστασία του έθνους μας.
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην εποχή των διωγμών όπου οι χριστιανοί λίγοι και κρατούσαν την πίστη τους μέσα τους και όχι στις ταυτότητες ή στα ονόματα των Υπουργείων ή στους όρκους στην Βουλή.
Εγώ πιστεύω ότι οι πιστοί της Ορθοδοξίας είναι συντριπτικό ποσοστό του πλυθησμού στην Ελλάδα ,οπότε πρέπει να επικρατεί η Θρησκεία των περισσοτέρων.Στην Δημοκρατία δεν υποκείπτουν οι πολλοί στους λίγους αλλά υποτάσσονται οι λίγοι στην απόφαση των πολλών.
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ
- panagiotisspy
- Κορυφαίος Αποστολέας

Δυστυχώς το ποσοστό αυτό φθίνει αδελφέ μου cloaca.cloaca έγραψε:Εγώ πιστεύω ότι οι πιστοί της Ορθοδοξίας είναι συντριπτικό ποσοστό του πλυθησμού στην Ελλάδα ,οπότε πρέπει να επικρατεί η Θρησκεία των περισσοτέρων.
Πήγαινε σε ένα σχολείο να δεις, πόσα μικρά παιδάκια υπάρχουν από πάρα πολλές χώρες.
Φυσικά και όλοι αυτοί κάποτε μετά από χρόνια θα είναι Ελληνες πολίτες (και δικαίως μάλιστα).
Να έχουν οι αρμόδιοι σοφία και φώτιση, για να λύσουν όλα αυτά τα θέματα, με σύνεση και δικαιοσύνη απέναντι σε όλους, Ελληνες και μη.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Το ότι εκπροσωπούν όλες τις θρησκείες και ακόμη και όσους δηλώνουν άθεοι δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι δεν πρέπει να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο. Ο όρκος έιναι κάτι προσωπικό και αφορά ΜΟΝΟΝ αυτόν που ορκίζεται. Αν εγώ πχ γίνω βουλευτής θα με ενδιαφέρουν τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα ορκίζομαι στο Ευαγγέλιο, ή ότι δεν θα νιώθω Έλληνας!
Καλύτερα λοιπόν να πουν ότι οι ίδιοι δεν πιστεύουν, παρά ότι το κάνουν γι' αυτούς που εκπροσωπούν.
Καλύτερα λοιπόν να πουν ότι οι ίδιοι δεν πιστεύουν, παρά ότι το κάνουν γι' αυτούς που εκπροσωπούν.
Ακριβώς αυτό. Όποιος θέλει!cloaca έγραψε:Καλά η ανεξιθρησκεία ,το λέει και ο ίδιος ο Κύριος ,ότι όποιος θέλει τον ακολουθεί.
Για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε..
Με το ζόρι πιστός δεν γίνεται κανένας
Εδώ και να θέλει κάποιος δεν μπορεί να γίνει της προκοπής πιστός
πιστεύεις πώς θα γίνει κάποιος που δεν θέλει; Ανέφικτο.
Δεν απομακρύνουμε τον Χριστό ούτε όμως και την επιβάλλουμε.cloaca έγραψε:Αλλά σκέφτομαι μήπως είναι επικίνδυνο να απομακρύνουμε τον Χριστό από την κοινωνία μας.
Ούτε μπορούμε να Τον απομακρύνουμε ακόμα και αν θέλουμε
ούτε μπορούμε να Τον επιβάλλουμε ακόμα και αν θέλουμε.
Αν το έθνος μας απομακρυνθεί απ τον Χριστό - με την θέλησή του - τότε αναμενόμενο είναι να απομακρυνθεί και ο Χριστός απ το έθνος μας.. Αν και ο γέρων Σοφρώνιος γράφει κάπου πως χριστιανικά έθνη που να βάδιζαν τον δρόμο του Χριστού και σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού υπήρξαν μόνο κατ' όνομα Χριστιανικά και ουδέποτε στην πραγματικότητα. Συμφωνώ με την άποψη του γέροντα.
Γιατί δεν μπορούμε; Μια χαρά μπορούμε!cloaca έγραψε:Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην εποχή των διωγμών όπου οι χριστιανοί λίγοι και κρατούσαν την πίστη τους μέσα τους και όχι στις ταυτότητες ή στα ονόματα των Υπουργείων ή στους όρκους στην Βουλή.
Άσε που πίστη άλλη από αυτήν που είναι μέσα μας ΔΕΝ υπάρχει!
Η έξωθεν επιβαλλόμενη πίστη δεν είναι πίστη, είναι υποκρισία.
Το θέμα είναι πως σε λίγο δεν θα είμαστε οι περισσότεροι όπως πάμεcloaca έγραψε:Εγώ πιστεύω ότι οι πιστοί της Ορθοδοξίας είναι συντριπτικό ποσοστό του πλυθησμού στην Ελλάδα ,οπότε πρέπει να επικρατεί η Θρησκεία των περισσοτέρων.Στην Δημοκρατία δεν υποκείπτουν οι πολλοί στους λίγους αλλά υποτάσσονται οι λίγοι στην απόφαση των πολλών.
Και μετά τους «άλλους» τι θα τους κάνουμε; Ορθόδοξους με το ζόρι;
Σαν κάτι Αλβανούς που τους βάφτιζαν και ..
..ας μην πω τι έκαναν μετά που Κοινωνούσαν.. ούτε να το πω δεν τολμώ.
Άντε γιατί μερικά πράγματα δεν θέλω ούτε να τα σκέφτομαι..
Μόνο και μόνο για να πάρουν τα δώρα του νονού και της νονάς δλδ..
Και να λένε μερικοί «εγώ βάφτισα 10 Αλβανούς» ..
.. χωρίς να συναισθάνονται κάν την ευθύνη που αναλάμβαναν
Όσο για το «υποτάσσονται οι λίγοι στην απόφαση των πολλών»..πως θα σου
φαίνονταν αν αύριο οι «πολλοί» αποφάσιζαν να απαγορεύσουν την Θ. Λειτουργία;
Πές ότι η πλειοψηφία σε 10 χρόνια δεν είναι Ορθόδοξοι αλλά αλλόδοξοι..
.. καθόλου απίθανο σενάριο όπως πάμε...
Στην δημοκρατία σαφώς και η γνώμη των πολλών υπερισχύει
ΑΛΛΑ σέβεται και την πίστη και τα δικαιώματα των λίγων.
Νομίζω πως δεν το τοποθετούν σε αυτήν την βάσηaposal έγραψε:Το ότι εκπροσωπούν όλες τις θρησκείες και ακόμη και όσους δηλώνουν άθεοι δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι δεν πρέπει να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο. Ο όρκος έιναι κάτι προσωπικό και αφορά ΜΟΝΟΝ αυτόν που ορκίζεται. Αν εγώ πχ γίνω βουλευτής θα με ενδιαφέρουν τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα ορκίζομαι στο Ευαγγέλιο, ή ότι δεν θα νιώθω Έλληνας!
Λένε στο περίπου...
«Πάγια πολιτική μας θέση είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους
Υπερασπιζόμενοι αυτή μας την πολιτική θέση αρνούμαστε να ορκιστούμε στο Ευαγγέλιο
Αν δλδ ορκιστούμε σημαίνει πως αρνούμαστε την πάγια πολιτική μας θέση
Εμείς προσωπικά σαν άνθρωποι παραμένουμε Χριστιανοί Ορθόδοξοι ή ότι άλλο θέλουμε
Αυτό όμως δεν αφορά την πολιτεία ούτε την βουλή ούτε κανέναν εκτός από εμάς προσωπικά»
Το θέτουν δλδ εντελώς σε πολιτική βάση και όχι σε προσωπική άρνηση της πίστης τους.
Και δεν αρνούνται ότι είναι Έλληνες πολίτες .. (άκρως νεοταξικοί διεθνιστές βέβαια)»
Και εντάξει.. δεν είναι και εύκολο να καταλάβει κάποιος τι σκέφτεται ο κάθε συριζας
Είναι συνοθύλευμα πολλών ιδεολογιών.. εδώ μόνοι τους δεν ξέρουν καλά καλά ποιοί είναι..
- vivika
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αν αυτό τους βοηθά στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους καλύτερα ίσως και για αυτούς και για μας.
Έτσι τουλάχιστον δεν επικαλούνται το όνομα Του επί ματαίω ...
(Από την άλλη αναρωτιέμαι πολλές φορές αν έχουμε ανοίξει κερκόπορτα και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι... )
Έτσι τουλάχιστον δεν επικαλούνται το όνομα Του επί ματαίω ...
(Από την άλλη αναρωτιέμαι πολλές φορές αν έχουμε ανοίξει κερκόπορτα και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι... )
«Γρηγορεῖτε καί προσεύχεσθε, ἵνα μή εἰσέλθητε εἰς πειρασμόν» Ματθ. κστ' 41
Ω Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ,
και τη σοφία για να γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ τους.
Ω Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ,
και τη σοφία για να γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ τους.