Είπε και ψέμα ο Ιησούς;
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
Είπε και ψέμα ο Ιησούς;
Και περιεπάτει ο Ιησούς μετά ταύτα εν τη Γαλιλαία· ού γάρ ήθελεν εν τη Ιουδαία περιπατείν ότι εζήτουν αυτόν οι Ιουδαίοι αποκτείναι. ήν δε εγγύς η εορτή των Ιουδαίων η σκηνοπηγία. είπον ούν πρός αυτόν οι αδελφοί αυτού· Μετάβηθι εντεύθεν και ύπαγε εις την Ιουδαίαν, ίνα και οι μαθηταί σου θεωρήσωσι τα έργα σου ά ποιείς· ουδείς γάρ εν κρυπτώ τι ποιεί και ζητεί αυτός εν παρρησία είναι. εί ταύτα ποιείς, φανέρωσον σεαυτόν τώ κόσμω. ουδέ γάρ οι αδελφοί αυτού επίστευτον αυτόν. λέγειν ούν αυτοίς ο Ιησούς· ού δύναται ο κόσμος μισείν υμάς· εμέ δε μισεί, ότι εγώ μαρτυρώ περί αυτού ότι τα έργα αυτού πονηρά εστιν. υμείς ανάβητε εις την εορτήν ταύτην, εγώ ούπω αναβαίνω εις την εορτήν ταύτην, ότι ο εμός καιρός ούπω πεπλήρωται. ταύτα δε ειπών αυτοίς έμεινεν εν τη Γαλιλαία. Ως δε ανέβησαν οι αδελφοί αυτού, τότε και αυτός ανέβη εις την εορτήν, ου φανερώς, αλλ' εν κρυπτώ.
Κατά Ιωάννην 7, 2-10.
... λέγειν ούν αυτοίς ο Ιησούς..
εγώ ούπω αναβαίνω εις την εορτήν ταύτην, ότι ο εμός καιρός ούπω πεπλήρωται
είπε λοιπόν ο Ιησούς στους αδελφούς του ότι δεν θα ανέβη σε αυτήν την εορτή
και όχι μόνο το είπε αλλά και αιτιολόγησε τον λόγο που δεν θα ανέβει..
δεν θα ανέβη στην εορτή επειδή «ο εμός καιρός ούπω πεπλήρωται»
όταν όμως οι αδελφοί του ανέβηκαν στην εορτή ,,
«,,τότε και αυτός ανέβη εις την εορτήν, ου φανερώς, αλλ' εν κρυπτώ»
Τους είπε ψέματα ότι δεν θα ανέβη στην εορτή της σκηνοπηγίας
τους «παραμύθιασε» θα λεγαμε σήμερα και μετά ανέβηκε στην γιορτή.
Και όχι μόνο ανέβηκε αλλά ανέβηκε και στα κρυφά.
Δεν είναι αυτό ένα ψέμα;
Αν ο Ιησούς είπε ένα ψέμα - για τον οποιονδήποτε λόγο, ανεξέταστο - και αν εμείς οφείλουμε να του μοιάσουμε - κατά το «μιμηταί μου γίνεσθε καθώς καγώ Χριστού» - σε όλα γιατί δεν πρέπει να λέμε ψέματα;
Μας επιτρέπεται να παραμυθιάζουμε ενίοτε κάποιους ανθρώπους για "χ" λόγους;
Μας επιτρέπεται άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε; και εν τω κρυπτώ;
Και αν δεν μας επιτρέπεται ο Ιησούς γιατί άλλα είπε και άλλα έκανε;
Και υπάρχει κάποια παραβίαση εντολής στο παραπάνω εδάφιο;
Και αν ναί ποιά εντολής;
Και άν όχι τότε επιτρέπονται τα ψέματα;
Ακούω με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις σας επί του θέματος παρακαλώ
Ερωτήσεις κάνω λόγω άγνοιας και αναμένω τις πεφωτισμένες απαντήσεις σας.
Κατά Ιωάννην 7, 2-10.
Δεν είναι αυτό ένα ψέμα;
Αν ο Ιησούς είπε ένα ψέμα - για τον οποιονδήποτε λόγο, ανεξέταστο - και αν εμείς οφείλουμε να του μοιάσουμε - κατά το «μιμηταί μου γίνεσθε καθώς καγώ Χριστού» - σε όλα γιατί δεν πρέπει να λέμε ψέματα;
Μας επιτρέπεται να παραμυθιάζουμε ενίοτε κάποιους ανθρώπους για "χ" λόγους;
Μας επιτρέπεται άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε; και εν τω κρυπτώ;
Και αν δεν μας επιτρέπεται ο Ιησούς γιατί άλλα είπε και άλλα έκανε;
Και υπάρχει κάποια παραβίαση εντολής στο παραπάνω εδάφιο;
Και αν ναί ποιά εντολής;
Και άν όχι τότε επιτρέπονται τα ψέματα;
Ακούω με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις σας επί του θέματος παρακαλώ
Ερωτήσεις κάνω λόγω άγνοιας και αναμένω τις πεφωτισμένες απαντήσεις σας.
...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»
Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
-
vasilisalt
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Είπε και ψέμα ο Ιησούς;
ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΧΕΤΙΚΗ. ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, Η ΣΙΩΠΗ, Η ΚΑΙ ΤΟ ΄΄ΨΕΜΑΤΑΚΙ΄΄, ΑΡΚΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ. ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ Π.Χ. Ο ΣΟΒΑΡΑ ΑΣΘΕΝΗΣ. ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΄΄ΨΕΜΑΤΑΚΙΑ΄΄ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ.
-
thomas25
- Συστηματικός Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Φυσικά και δεν ειπε ψέμματα!
Αν διαβασουμε με λιγο πιο πολυ προσοχη θα δουμε πως λεει" για εμενα δεν ηρθε ακομα η ωρα για να φανερωθώ επισήμως σε αυτη την εορτη" και γιαυτο πηγε κρυφα και οχι φανερα! Επρεπε τον κατάλληλο καιρο να φανερωθεί!
Αν διαβασουμε με λιγο πιο πολυ προσοχη θα δουμε πως λεει" για εμενα δεν ηρθε ακομα η ωρα για να φανερωθώ επισήμως σε αυτη την εορτη" και γιαυτο πηγε κρυφα και οχι φανερα! Επρεπε τον κατάλληλο καιρο να φανερωθεί!
Θα παραθέσω τη γνώμη μου για το ερώτημα που σαφώς και ακριβώς περιγράφεται.
Πιστεύω ότι οι αδελφοί Του ζητούσαν απο Αυτόν, την εν δυνάμει είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα,και όχι την απλή παρουσία Του εκεί, έτσι ώστε να ΄΄δικαιωθεί΄΄ ως υιός Δαυίδ - ( μελλοντικός τουλάχιστον) Βασιλεύς. Κάτι που θα δικαίωνε τις φήμες που άκουγαν και απο τους μαθητές, που Τον ακολουθούσαν, ότι ήταν ο Αναμενόμενος. Όμως εκτός τούτου το ζητούσαν με θράσσος, και κατα κάποιο τρόπο ελεγκτικά, λες και τους το όφειλε προσωπικά, -με τα δικαιώματα που δίδει η συγγένεια-.
Ζητούσαν την είσοδό Του δηλαδή στα Ιεροσόλυμα, την στιγμή που όλοι γνώριζαν ότι Τον περίμεναν εκεί αρκετοί με εχθρικές διαθέσεις, ζητούσαν λοιπόν είσοδο εν δόξη, και εν δυνάμει ( όπως αργότερα ΕΓΙΝΕ των Βα"ίων).
Άρα η απάντηση που τους έδωσε ¨ο εμός καιρός ( προς τούτο) ούπω πεπλήρωται΄΄ είναι αληθής, και καθ΄όλα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Επίσης θέλω να τοποθετηθώ εις το εξής: Οι ενέργειες ΟΛΕΣ του Θεού και κατα συνέπειαν ΚΑΙ η ανωτέρω δεν είναι δυνατόν να εξηγηθούν απο οποιοδήποτε άνθρωπο, πολύ περισσότερο ο Ύψιστος δεν χρειάζεται αυτόκλητους -π.χ. εμένα- και μη δικηγόρους. Μόνο υποθετικά και ότι νομίζει κανείς μπορεί να παραθέσει, έχοντας κατα νού ότι μπορεί να κάνει λάθος. Με την προϋπόθεση αυτή παρέθεσα τη γνώμη μου.
Πιστεύω ότι οι αδελφοί Του ζητούσαν απο Αυτόν, την εν δυνάμει είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα,και όχι την απλή παρουσία Του εκεί, έτσι ώστε να ΄΄δικαιωθεί΄΄ ως υιός Δαυίδ - ( μελλοντικός τουλάχιστον) Βασιλεύς. Κάτι που θα δικαίωνε τις φήμες που άκουγαν και απο τους μαθητές, που Τον ακολουθούσαν, ότι ήταν ο Αναμενόμενος. Όμως εκτός τούτου το ζητούσαν με θράσσος, και κατα κάποιο τρόπο ελεγκτικά, λες και τους το όφειλε προσωπικά, -με τα δικαιώματα που δίδει η συγγένεια-.
Ζητούσαν την είσοδό Του δηλαδή στα Ιεροσόλυμα, την στιγμή που όλοι γνώριζαν ότι Τον περίμεναν εκεί αρκετοί με εχθρικές διαθέσεις, ζητούσαν λοιπόν είσοδο εν δόξη, και εν δυνάμει ( όπως αργότερα ΕΓΙΝΕ των Βα"ίων).
Άρα η απάντηση που τους έδωσε ¨ο εμός καιρός ( προς τούτο) ούπω πεπλήρωται΄΄ είναι αληθής, και καθ΄όλα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Επίσης θέλω να τοποθετηθώ εις το εξής: Οι ενέργειες ΟΛΕΣ του Θεού και κατα συνέπειαν ΚΑΙ η ανωτέρω δεν είναι δυνατόν να εξηγηθούν απο οποιοδήποτε άνθρωπο, πολύ περισσότερο ο Ύψιστος δεν χρειάζεται αυτόκλητους -π.χ. εμένα- και μη δικηγόρους. Μόνο υποθετικά και ότι νομίζει κανείς μπορεί να παραθέσει, έχοντας κατα νού ότι μπορεί να κάνει λάθος. Με την προϋπόθεση αυτή παρέθεσα τη γνώμη μου.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
- Captain Yiannis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Όπως προανέφερε και ο φίλος μας ο thomas25.
Φυσικά δεν είπε ψέματα ο Θεάνθρωπος. Έτσι έκρινε τότε και έτσι έκανε .
Σίγουρα πάντως δεν τους παραμύθιασε ,όπως ανέφερες παραπάνω avvas ,
γιατί Εκείνος ήξερε , ότι δεν είναι η ώρα να παρουσιασθεί ακόμα μπροστά στους λύκους , και έτσι πήγε εν κρυπτώ.-
Ο Τέλειος Άνθρωπος , ο Θεός ο οποίος σαρκώθηκε και τελικά θυσιάστηκε για μας, ο Κύριος Ιησούς Χριστός , είναι αναμάρτητος και δεν παραμυθιάζει κανένα , γνωρίζει τι κάνει και κάνει τα πάντα τέλεια , όπως επίσης παρουσιάζετε όπου και όταν απαιτείται και με όποιο τρόπο αυτός κρίνει κατάλληλο ακόμα και σήμερα.
Δόξα τω Θεώ
Φυσικά δεν είπε ψέματα ο Θεάνθρωπος. Έτσι έκρινε τότε και έτσι έκανε .
Σίγουρα πάντως δεν τους παραμύθιασε ,όπως ανέφερες παραπάνω avvas ,
γιατί Εκείνος ήξερε , ότι δεν είναι η ώρα να παρουσιασθεί ακόμα μπροστά στους λύκους , και έτσι πήγε εν κρυπτώ.-
Ο Τέλειος Άνθρωπος , ο Θεός ο οποίος σαρκώθηκε και τελικά θυσιάστηκε για μας, ο Κύριος Ιησούς Χριστός , είναι αναμάρτητος και δεν παραμυθιάζει κανένα , γνωρίζει τι κάνει και κάνει τα πάντα τέλεια , όπως επίσης παρουσιάζετε όπου και όταν απαιτείται και με όποιο τρόπο αυτός κρίνει κατάλληλο ακόμα και σήμερα.
Δόξα τω Θεώ
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
-
petrosathonas
- Κορυφαίος Αποστολέας

Θα απαντήσω με μία ερώτηση.
Είναι δυνατόν να έχει πει ψέμα ο Θεός;
Ο Ίδιος είπε Εγώ είμαι η αλήθεια.
Είναι δυνατόν να έχει πει ψέμα ο Θεός;
Ο Ίδιος είπε Εγώ είμαι η αλήθεια.
-
petrosathonas
- Κορυφαίος Αποστολέας

Δεν είναι πεφωτισμένη απάντηση αυτή.
Εδώ σαράντα χρόνια πάνω στον στύλο ικέτευαν τον Θεό "φώτισόν μου το σκότος" οι στυλίτες και εμείς έχουμε πεφωτισμένες απαντήσεις στο τσεπάκι μας; Αλίμονο την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας.
Εδώ σαράντα χρόνια πάνω στον στύλο ικέτευαν τον Θεό "φώτισόν μου το σκότος" οι στυλίτες και εμείς έχουμε πεφωτισμένες απαντήσεις στο τσεπάκι μας; Αλίμονο την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας.
-
Dionysios_Anat
- Έμπειρος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Συγγνώμη, δὲν ξέρω ἀπὸ ποῦ προέρχεται αὐτὴ ἡ «ἑρμηνεία», ἀλλὰ ἡ διαστρέβλωσι τοῦ θεοπνεύστου εὐαγγελικοῦ λόγου ἐδῶ εἶναι ἐξόφθαλμη καὶ ἀπαράδεκτη, καὶ μάλιστα χρησιμοποιῶ ἐπιεικεῖς χαρακτηρισμούς.avvas έγραψε:Κατά Ιωάννην 7, 2-10.
Δεν είναι αυτό ένα ψέμα;
1ον.
Παραθέτω τὸ ὀρθὸ βιβλικὸ κείμενο, διότι τὸ ἀνωτέρω εἶναι ἀποκρουστικό (παραδείγματος χάριν «λέγειν» ἀντὶ τοῦ ὀρθοῦ «λέγει»).
«λέγει οὖν αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς· ...ὑμεῖς ἀνάβητε εἰς τὴν ἑορτὴν ταύτην· ἐγὼ οὔπω ἀναβαίνω εἰς τὴν ἑορτὴν ταύτην, ὅτι ὁ καιρὸς ὁ ἐμὸς οὔπω πεπλήρωται. ταῦτα δὲ εἰπὼν αὐτοῖς ἔμεινεν ἐν τῇ Γαλιλαίᾳ. ὡς δὲ ἀνέβησαν οἱ ἀδελφοὶ αὐτοῦ, τότε καὶ αὐτὸς ἀνέβη εἰς τὴν ἑορτήν, οὐ φανερῶς, ἀλλ᾿ ὡς ἐν κρυπτῷ» (᾿Ιω 7, 6-10).
* * *
2ον.
Παραθέτω τὴν πεφωτισμένη ἀπάντησι τοῦ ἁγίου ᾿Ιωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, ὁ ὁποῖος ἔχει ἀκόμη στὴν ἐποχή του ὡς ζωντανὴ καὶ καθημερινὴ γλῶσσα τοῦ λαοῦ τὴν γλῶσσα τῆς Καινῆς Διαθήκης·
«Οὐκ εἶπε “καθάπαξ (= καθόλου) οὐκ ἀναβαίνω”, ἀλλὰ “νῦν”, εἶπε, τουτέστι “μεθ᾿ ὑμῶν”».
Λέει καὶ ἄλλα πολὺ ἐνδιαφέροντα ὁ ἅγιος καὶ ψυχολογεῖ πολὺ εὔστοχα τὰ λόγια τῶν «ἀδελφῶν» τοῦ ᾿Ιησοῦ καὶ ἀποκαλύπτει ἀπὸ τὴν μιὰ τί εἶχαν ἐκεῖνοι στὸν νοῦ τους καὶ ἀπὸ τὴν ἄλλη ἑρμηνεύει καταπληκτικὰ τοὺς λόγους τοῦ Κυρίου.
* * *
3ον.
Ἄλλο εἶναι τὸ «οὐ» καὶ ἄλλο τὸ «οὔπω».
οὐ = ὄχι, δέν.
οὔπω = ἀκόμη ὄχι, ἀκόμη δέν (σὲ ὁποιοδήποτε λεξικὸ τῆς ἀρχαίας, ἀκόμη καὶ σ᾿ αὐτὸ τῆς 1η γυμνασίου).
῾Επομένως ὅταν ὁ Κύριος λέγῃ· «ἐγὼ οὔπω ἀναβαίνω εἰς τὴν ἑορτὴν ταύτην», δὲν λέει «ἐγὼ οὐκ ἀναβαίνω» οὔτε «δὲν θὰ ἀνεβῶ» (ἄλλωστε τὸ «ἀναβαίνω» εἶναι ἐνεστῶτας καὶ ὄχι μέλλοντας), ἀλλὰ λέει «δὲν ἀνεβαίνω ἀκόμη», «δὲν ἀνεβαίνω τώρα (ποὺ πηγαίνετε ἐσεῖς)», «πρὸς τὸ παρὸν δὲν ἀνεβαίνω στὴν γιορτή». τὸ ὁποῖον σημαίνει· «θὰ ἀνεβῶ ἀργότερα» (τὸ ἐννοούμενο εἶναι ὁ μέλλοντας). ἁπλὰ ἑλληνικὰ εἶναι, ἔτσι μιλοῦμε καὶ σήμερα· μὲ τὸν ἴδιο ἀκριβῶς τρόπο χρησιμοποιοῦμε καὶ σήμερα τοὺς χρόνους τῶν ῥημάτων. καὶ μάλιστα τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον γιὰ νὰ προλάβῃ κάθε παρερμηνεία, φώτισε τὸν εὐαγγελιστὴ ἀμέσως μετὰ νὰ συμπληρώσῃ· «ταῦτα δὲ εἰπὼν αὐτοῖς ἔμεινεν ἐν τῇ Γαλιλαίᾳ», ὥστε νὰ διώξῃ ἀπὸ τὸ μυαλό μας κάθε σκέψι ὅτι ὁ Κύριος, ἡ αὐτοζωὴ καὶ ἡ αὐτοαλήθεια, μπορεῖ νὰ εἶπε κάποιο ψέμα! τοὺς εἶπε· «τώρα δὲν ἀνεβαίνω μαζί σας στὴν γιορτή», καὶ πράγματι ἔκατσε στὴν Γαλιλαία· καὶ ξεκίνησε γιὰ τὴν γιορτὴ ἀργότερα, δυὸ τρεῖς ἡμέρες μετὰ τοὺς νομιζομένους ἀδελφούς του.
᾿Επίσης σωστὲς ἀπαντήσεις ἐπὶ τοῦ ἐρωτήματος ἔδωσαν καὶ οἱ thomas25 καὶ Σπάρτακος καὶ Captain Yiannis, οἱ ὁποῖοι δὲν τοποθετοῦνται μόνον γενικῶς καὶ ἀορίστως ὡς πρὸς τὸ δόγμα, ἀλλὰ ἐπιχειροῦν καὶ ἐξήγησι τοῦ βιβλικοῦ χωρίου.
* * *
᾿Αδελφικὴ παραίνεσις· οἱ ἅγιοι πατέρες τῆς ἐκκλησίας μας, κυρίως οἱ ἀρχαιότεροι, ἑρμήνευσαν αὐθεντικὰ σχεδὸν τὸ σύνολο τῶν ῾Αγίων Γραφῶν μὲ πρῶτον τὸν ἅγιο ᾿Ιωάννη τὸν Χρυσόστομο. τὰ περισσότερα κείμενά τους σήμερα εἶναι ἐκδεδομένα καὶ στὸ ἀρχαῖο κείμενο καὶ σὲ μετάφρασι. ἐκεῖ νὰ καταφεύγουμε, γιὰ νὰ λύνωνται οἱ ὅποιες καλοπροαίρετες ἀπορίες μας. τὸ διαδίκτυο δὲν εἶναι ὁ κατάλληλος χῶρος γιὰ νὰ μάθουμε τὴν αὐθεντικὴ καὶ ἐπίσημη θέσι τῆς ὀρθοδόξου ἐκκλησίας· τοὐλάχιστον ὄχι πρὸς τὸ παρόν.
Διονύσιος ᾿Ανατολικιώτης
http://www.symbole.gr
e-mail: symbole@mail.com
«γηράσκω ἀεί διορθούμενος»
http://www.symbole.gr
e-mail: symbole@mail.com
«γηράσκω ἀεί διορθούμενος»
- evagelia
- Κορυφαίος Αποστολέας

ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΣΤΕΚΕΣΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΑΝ ΕΙΠΕ ΨΕΜΑ!!ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ,ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ<<ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΨΕΜΑ Ο ΙΗΣΟΥΣ??>>ΔΗΛ??ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΠΕ Η ΕΚΑΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ??
ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΜΑΛΟΝ ΕΙΜΑΙ ΤΥΦΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΨΕΜΑ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ??
ΤΟ <ΚΑΙ??>
ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΜΑΛΟΝ ΕΙΜΑΙ ΤΥΦΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΨΕΜΑ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ??
ΤΟ <ΚΑΙ??>

Άριστη απάντηση!Dionysios_Anat έγραψε:Συγγνώμη, δὲν ξέρω ἀπὸ ποῦ προέρχεται αὐτὴ ἡ «ἑρμηνεία», ἀλλὰ ἡ διαστρέβλωσι τοῦ θεοπνεύστου εὐαγγελικοῦ λόγου ἐδῶ εἶναι ἐξόφθαλμη καὶ ἀπαράδεκτη, καὶ μάλιστα χρησιμοποιῶ ἐπιεικεῖς χαρακτηρισμούς.avvas έγραψε:Κατά Ιωάννην 7, 2-10.
Δεν είναι αυτό ένα ψέμα;
1ον.
Παραθέτω τὸ ὀρθὸ βιβλικὸ κείμενο, διότι τὸ ἀνωτέρω εἶναι ἀποκρουστικό (παραδείγματος χάριν «λέγειν» ἀντὶ τοῦ ὀρθοῦ «λέγει»).
«λέγει οὖν αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς· ...ὑμεῖς ἀνάβητε εἰς τὴν ἑορτὴν ταύτην· ἐγὼ οὔπω ἀναβαίνω εἰς τὴν ἑορτὴν ταύτην, ὅτι ὁ καιρὸς ὁ ἐμὸς οὔπω πεπλήρωται. ταῦτα δὲ εἰπὼν αὐτοῖς ἔμεινεν ἐν τῇ Γαλιλαίᾳ. ὡς δὲ ἀνέβησαν οἱ ἀδελφοὶ αὐτοῦ, τότε καὶ αὐτὸς ἀνέβη εἰς τὴν ἑορτήν, οὐ φανερῶς, ἀλλ᾿ ὡς ἐν κρυπτῷ» (᾿Ιω 7, 6-10).
* * *
2ον.
Παραθέτω τὴν πεφωτισμένη ἀπάντησι τοῦ ἁγίου ᾿Ιωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, ὁ ὁποῖος ἔχει ἀκόμη στὴν ἐποχή του ὡς ζωντανὴ καὶ καθημερινὴ γλῶσσα τοῦ λαοῦ τὴν γλῶσσα τῆς Καινῆς Διαθήκης·
«Οὐκ εἶπε “καθάπαξ (= καθόλου) οὐκ ἀναβαίνω”, ἀλλὰ “νῦν”, εἶπε, τουτέστι “μεθ᾿ ὑμῶν”».
Λέει καὶ ἄλλα πολὺ ἐνδιαφέροντα ὁ ἅγιος καὶ ψυχολογεῖ πολὺ εὔστοχα τὰ λόγια τῶν «ἀδελφῶν» τοῦ ᾿Ιησοῦ καὶ ἀποκαλύπτει ἀπὸ τὴν μιὰ τί εἶχαν ἐκεῖνοι στὸν νοῦ τους καὶ ἀπὸ τὴν ἄλλη ἑρμηνεύει καταπληκτικὰ τοὺς λόγους τοῦ Κυρίου.
* * *
3ον.
Ἄλλο εἶναι τὸ «οὐ» καὶ ἄλλο τὸ «οὔπω».
οὐ = ὄχι, δέν.
οὔπω = ἀκόμη ὄχι, ἀκόμη δέν (σὲ ὁποιοδήποτε λεξικὸ τῆς ἀρχαίας, ἀκόμη καὶ σ᾿ αὐτὸ τῆς 1η γυμνασίου).
῾Επομένως ὅταν ὁ Κύριος λέγῃ· «ἐγὼ οὔπω ἀναβαίνω εἰς τὴν ἑορτὴν ταύτην», δὲν λέει «ἐγὼ οὐκ ἀναβαίνω» οὔτε «δὲν θὰ ἀνεβῶ» (ἄλλωστε τὸ «ἀναβαίνω» εἶναι ἐνεστῶτας καὶ ὄχι μέλλοντας), ἀλλὰ λέει «δὲν ἀνεβαίνω ἀκόμη», «δὲν ἀνεβαίνω τώρα (ποὺ πηγαίνετε ἐσεῖς)», «πρὸς τὸ παρὸν δὲν ἀνεβαίνω στὴν γιορτή». τὸ ὁποῖον σημαίνει· «θὰ ἀνεβῶ ἀργότερα» (τὸ ἐννοούμενο εἶναι ὁ μέλλοντας). ἁπλὰ ἑλληνικὰ εἶναι, ἔτσι μιλοῦμε καὶ σήμερα· μὲ τὸν ἴδιο ἀκριβῶς τρόπο χρησιμοποιοῦμε καὶ σήμερα τοὺς χρόνους τῶν ῥημάτων. καὶ μάλιστα τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον γιὰ νὰ προλάβῃ κάθε παρερμηνεία, φώτισε τὸν εὐαγγελιστὴ ἀμέσως μετὰ νὰ συμπληρώσῃ· «ταῦτα δὲ εἰπὼν αὐτοῖς ἔμεινεν ἐν τῇ Γαλιλαίᾳ», ὥστε νὰ διώξῃ ἀπὸ τὸ μυαλό μας κάθε σκέψι ὅτι ὁ Κύριος, ἡ αὐτοζωὴ καὶ ἡ αὐτοαλήθεια, μπορεῖ νὰ εἶπε κάποιο ψέμα! τοὺς εἶπε· «τώρα δὲν ἀνεβαίνω μαζί σας στὴν γιορτή», καὶ πράγματι ἔκατσε στὴν Γαλιλαία· καὶ ξεκίνησε γιὰ τὴν γιορτὴ ἀργότερα, δυὸ τρεῖς ἡμέρες μετὰ τοὺς νομιζομένους ἀδελφούς του.
᾿Επίσης σωστὲς ἀπαντήσεις ἐπὶ τοῦ ἐρωτήματος ἔδωσαν καὶ οἱ thomas25 καὶ Σπάρτακος καὶ Captain Yiannis, οἱ ὁποῖοι δὲν τοποθετοῦνται μόνον γενικῶς καὶ ἀορίστως ὡς πρὸς τὸ δόγμα, ἀλλὰ ἐπιχειροῦν καὶ ἐξήγησι τοῦ βιβλικοῦ χωρίου.
* * *
᾿Αδελφικὴ παραίνεσις· οἱ ἅγιοι πατέρες τῆς ἐκκλησίας μας, κυρίως οἱ ἀρχαιότεροι, ἑρμήνευσαν αὐθεντικὰ σχεδὸν τὸ σύνολο τῶν ῾Αγίων Γραφῶν μὲ πρῶτον τὸν ἅγιο ᾿Ιωάννη τὸν Χρυσόστομο. τὰ περισσότερα κείμενά τους σήμερα εἶναι ἐκδεδομένα καὶ στὸ ἀρχαῖο κείμενο καὶ σὲ μετάφρασι. ἐκεῖ νὰ καταφεύγουμε, γιὰ νὰ λύνωνται οἱ ὅποιες καλοπροαίρετες ἀπορίες μας. τὸ διαδίκτυο δὲν εἶναι ὁ κατάλληλος χῶρος γιὰ νὰ μάθουμε τὴν αὐθεντικὴ καὶ ἐπίσημη θέσι τῆς ὀρθοδόξου ἐκκλησίας· τοὐλάχιστον ὄχι πρὸς τὸ παρόν.
Είχα καιρό να διαβάσω μιάς τέτοιας κλάσεως -άριστα τεκμηριωμένης - απάντηση στο διαδίκτυο όπου δυστυχώς έχει επικρατήσει η προχειρότητα και η ποσότητα εις βάρος της ποιότητος.