Ορθόδοξη ηθική

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Συνταξιδιώτης
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Ορθόδοξη ηθική

Δημοσίευση από Συνταξιδιώτης »

"Οι γυναίκες σήμερα,δεν δυσκολεύονται καθόλου να φέρονται σαν άνδρες.Δυσκολεύονται μόνο να φέρονται σαν κύριοι" , Γέροντας Παίσιος
Άβαταρ μέλους
grigoria-ka
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ορθόδοξη ηθική

Δημοσίευση από grigoria-ka »

Συνταξιδιώτης έγραψε:"Οι γυναίκες σήμερα,δεν δυσκολεύονται καθόλου να φέρονται σαν άνδρες.Δυσκολεύονται μόνο να φέρονται σαν κύριοι" , Γέροντας Παίσιος
δυστηχος ετσι ειναι.αν κ ειμαι κ γω γυναικα,εχουν αλαξη πολυ οι νοοτοπειες τις γυναικας κ η συμπεριφορα τους.δε σου κριβω οτι σε μερικες περιπτωσεις δε μαρεσει κ μενα,παλιοτερα δεν ηταν ετσι,οσο ο ανθρωπος εξελισεται χαλαν κ οι "αρχες" μας :(
Η ΑΓΑΠΗ ΠΑΝΤΑ ΣΤΕΓΕΙ,ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ,ΠΑΝΤΑ ΕΛΠΙΖΕΙ,
ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙ.
Άβαταρ μέλους
vivika
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vivika »

Φοβάμαι ότι και οι άντρες έχουν ξεχάσει να φέρονται και ως άντρες και ως 'κύριοι'... :(
«Γρηγορεῖτε καί προσεύχεσθε, ἵνα μή εἰσέλθητε εἰς πειρασμόν» Ματθ. κστ' 41
Ω Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ,
και τη σοφία για να γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ τους.
Συνταξιδιώτης
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Συμφωνώ με το μέλος georgia-ka και προσθέτω ότι είναι η φύση της γυναίκας να μην μπορεί να φέρεται σαν άντρας.Δε θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω την παρουσία της γυναίκας στην κοινωνία γιατί η θρησκεία μας έχει πολλές `Αγιες γυναίκες.`Ομως θα παρομοιάσω δύο στίχους παρμένους από την Αγία Γραφή:"Kαλύτερη η κακία του άντρα απ`της γυναίκας την αγαθότητα,γιατί η γυναίκα προκαλεί ντροπή και καταφρόνια"(Σοφία Σειράχ στιχ.42,14).Απ`την Καινή Διαθήκη έχουμε:"Καλόν είναι εις τον άνθρωπον να μη εγγίζη και να μη γνωρίσει διόλου γυναίκα"(Α' προς Κορινθίους κεφάλαιο Ζ').
Συνταξιδιώτης
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Αυτό που έγραψε το μέλος vivika είναι σωστό.`Ομως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απολυτοποιήσουμε μια άποψη.Πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις.Από εκεί και πέρα είναι στην ελευθερία του καθενός αν θέλει να βρίσκεται ανάμεσα στις εξαιρέσεις ή στην άλλη πλευρά.`Οτι κρύβουμε απ`τους συνανθρώπους μας δεν μπορούμε να το κρύψουμε απ`το Θεό.
Άβαταρ μέλους
grigoria-ka
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από grigoria-ka »

ξερετε τι πιστευω εγω οτι γινετε δυστηχος?οτι η γυναικα θελει να ξεπερασει τον αντρα,παλια οι γυναικες δεν ηταν ετσι σε πολλα θεματα,οπως σε θεματα δουλειας,προτοβουλειας κτλ.οχι οτι ειναι κακο που προσφερει κ αυτη,αντιθετα ξεκουραζει κ τον αντρα της,αλλα θελει να υπερεχει κ εκει χασαμε την ηρεμια,εχει καταλαβει πλεον η γυναικα το τι μπορει να προσφερει κ λιγο το παρακαμε :mrgreen: "το πηρε πανω της"κοινος :smile:
Η ΑΓΑΠΗ ΠΑΝΤΑ ΣΤΕΓΕΙ,ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ,ΠΑΝΤΑ ΕΛΠΙΖΕΙ,
ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙ.
Άβαταρ μέλους
vivika
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vivika »

grigoria-ka έγραψε:ξερετε τι πιστευω εγω οτι γινετε δυστηχος?οτι η γυναικα θελει να ξεπερασει τον αντρα,παλια οι γυναικες δεν ηταν ετσι σε πολλα θεματα,οπως σε θεματα δουλειας,προτοβουλειας κτλ.οχι οτι ειναι κακο που προσφερει κ αυτη,αντιθετα ξεκουραζει κ τον αντρα της,αλλα θελει να υπερεχει κ εκει χασαμε την ηρεμια,εχει καταλαβει πλεον η γυναικα το τι μπορει να προσφερει κ λιγο το παρακαμε :mrgreen: "το πηρε πανω της"κοινος :smile:
Συμφωνώ απόλυτα.

@ Συνταξιδιώτης
Και η γυναίκα πλάσμα του Θεού είναι.
Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ο στίχος από την Αγία Γραφή:"Kαλύτερη η κακία του άντρα απ`της γυναίκας την αγαθότητα,γιατί η γυναίκα προκαλεί ντροπή και καταφρόνια"(Σοφία Σειράχ στιχ.42,14)
Δε θα συμφωνήσω με το σκεπτικό απ`την Καινή Διαθήκη "Καλόν είναι εις τον άνθρωπον να μη εγγίζη και να μη γνωρίσει διόλου γυναίκα"(Α' προς Κορινθίους κεφάλαιο Ζ') γιατί υπάρχει αντίστοιχα στο μυστήριο του γάμου "Ὁ Θεὸς ὁ ἄχραντος, καὶ πάσης κτίσεως δημιουργός, ὁ τὴν πλευρὰν τοῦ προπάτορος Ἀδὰμ διὰ τὴν σὴν φιλανθρωπίαν εἰς γυναῖκα μεταμορφώσας, καὶ εὐλογήσας αὐτούς, καὶ εἰπών· «Αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε, καὶ κατακυριεύσατε τῆς γῆς», καὶ ἀμφοτέρους αὐτοὺς ἓν μέλος ἀναδείξας διὰ τῆς συζυγίας· ἕνεκεν γὰρ τούτου καταλείψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα, καὶ προσκολληθήσεται τῇ ἰδίᾳ γυναικί, καὶ ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν· καί, οὓς ὁ Θεὸς συνέζευξεν, ἄνθρωπος μή χωριζέτω·..."
Αν οι άνθρωποι δεν δημιουργούσαν οικογένειες και δεν γνώριζαν γυναίκες δε θα συνεχιζόταν και η ζωή πάνω στη Γη...
Εκτός αν έχω καταλάβει κάτι λάθος, οπότε παρακαλώ διαφωτίστε με.
«Γρηγορεῖτε καί προσεύχεσθε, ἵνα μή εἰσέλθητε εἰς πειρασμόν» Ματθ. κστ' 41
Ω Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ,
και τη σοφία για να γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ τους.
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dora gian »

συμφωνω ως πρ0ς την αναισχυντη συμπεριφορα της σημερινης γυναικας ,ομως αυτη ειναι αποτελεσμα ολων αυτων που το αγαπητο μελος συνταξιδιωτης ανεφερε απο την καινη διαθηκη η πληρης δαιμομοποιηση της γυναικας απο την πατριαρχικη κοινωνοια την οποια επρερε παντα να υποτασετε και να υποδουλονεται .η ναικαςηθικη και η εξιψωση της γυναικας απο τον ιδιο τον χριστο ουτε που τους αγγιζει ,διαιωνιζεται εως σημερα με το αλλο .......εαν δεις γυναικα στο ενα πεζοδρομιο και τον διαοο στο αλλο ......πηγαινε στη μερια .......του διαβολου....
Άβαταρ μέλους
XRHSTOS
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από XRHSTOS »

Αξίζει να σχολιάσουμε τι θα πει ορθόδοξη ηθική. γενικά ηθική είναι η διάκριση του τθ είναι καλό κ τι όχι. η ορθοδοξη ηθική βαθαίνει περισσότερο έγοντας ηθικό το τι σώζει κ ανήθικο ότι διώχνει την Χάρη του γίου Πνεύματος... όσον αφορά την κατάσταση σήμερα όπως λεει ο Άγιος Αυγουστίνος ω καιροί ω ήθη!!!
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Andreasmas »

vivika έγραψε:
grigoria-ka έγραψε:ξερετε τι πιστευω εγω οτι γινετε δυστηχος?οτι η γυναικα θελει να ξεπερασει τον αντρα,παλια οι γυναικες δεν ηταν ετσι σε πολλα θεματα,οπως σε θεματα δουλειας,προτοβουλειας κτλ.οχι οτι ειναι κακο που προσφερει κ αυτη,αντιθετα ξεκουραζει κ τον αντρα της,αλλα θελει να υπερεχει κ εκει χασαμε την ηρεμια,εχει καταλαβει πλεον η γυναικα το τι μπορει να προσφερει κ λιγο το παρακαμε :mrgreen: "το πηρε πανω της"κοινος :smile:
Συμφωνώ απόλυτα.

@ Συνταξιδιώτης
Και η γυναίκα πλάσμα του Θεού είναι.
Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ο στίχος από την Αγία Γραφή:"Kαλύτερη η κακία του άντρα απ`της γυναίκας την αγαθότητα,γιατί η γυναίκα προκαλεί ντροπή και καταφρόνια"(Σοφία Σειράχ στιχ.42,14)
Δε θα συμφωνήσω με το σκεπτικό απ`την Καινή Διαθήκη "Καλόν είναι εις τον άνθρωπον να μη εγγίζη και να μη γνωρίσει διόλου γυναίκα"(Α' προς Κορινθίους κεφάλαιο Ζ') γιατί υπάρχει αντίστοιχα στο μυστήριο του γάμου "Ὁ Θεὸς ὁ ἄχραντος, καὶ πάσης κτίσεως δημιουργός, ὁ τὴν πλευρὰν τοῦ προπάτορος Ἀδὰμ διὰ τὴν σὴν φιλανθρωπίαν εἰς γυναῖκα μεταμορφώσας, καὶ εὐλογήσας αὐτούς, καὶ εἰπών· «Αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε, καὶ κατακυριεύσατε τῆς γῆς», καὶ ἀμφοτέρους αὐτοὺς ἓν μέλος ἀναδείξας διὰ τῆς συζυγίας· ἕνεκεν γὰρ τούτου καταλείψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα, καὶ προσκολληθήσεται τῇ ἰδίᾳ γυναικί, καὶ ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν· καί, οὓς ὁ Θεὸς συνέζευξεν, ἄνθρωπος μή χωριζέτω·..."
Αν οι άνθρωποι δεν δημιουργούσαν οικογένειες και δεν γνώριζαν γυναίκες δε θα συνεχιζόταν και η ζωή πάνω στη Γη...
Εκτός αν έχω καταλάβει κάτι λάθος, οπότε παρακαλώ διαφωτίστε με.
Σοφία Σειράχ (42,14).=Είναι προτιμότερο η κακία ενός άνδρα παρά η πλαστή και φαινομενική καλοσύνη μια γυναίκας ,μιας γυναίκας που έχει δυσφημιστεί , έχει κακοήθεια και κακούς τρόπους.

Το πνεύμα του Αποστόλου των Εθνών προς Κορινθίους ,αναφέρεται σε λίγους και μερικούς ανθρώπους που έχουν τη δύναμη και τη θέληση ,και για να προκόψουν περισσότερο πνευματικά ,καλύτερο είναι να μη γνωρίσουν γυναίκα .Οι άνθρωποι αυτοί έχουν και το ειδικό προς τούτο χάρισμα .Και φυσικά αναφέρεται όχι μόνο στους ιδίους αλλά και σε όσους που ενώ δεν έχουν το χάρισμα αυτό ,γίνονται ανύπανδροι κληρικοί με όποιες συνέπειες μετά ακολουθήσουν.Καταλαβαίνει δηλ.κανείς πως οι προτροπές του Αποστόλου έχουν παιδαγωγική και πατρική συμβουλή .
Και επειδή δεν είμαι θεολόγος ,αν έχω λάθος ,ας με διορθώσει.
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”