Μετά από 29 χρόνια

Ο άνθρωπος που προσπάθησε να σκοτώσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β 'το 1981 απελευθερώθηκε από τις φυλακές της Άγκυρας.
Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά κρατήθηκε 19 χρόνια σε μια ιταλική φυλακή γιατί πυροβόλησε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, και άλλα 10 χρόνια στην Τουρκία για την δολοφονία ενός εκδότη εφημερίδας.
Τα κίνητρα του Αγκτσά για την απόπειρα να σκοτώσει τον Πάπα παραμείνουν ένα μυστήριο, αν και όταν συνελήφθη, είπε ότι δεν είχε συνεργό.
Το 1983 ο Ιωάννης Παύλος ανακοίνωσε ότι είχε συγχωρέσει τον Αγκτσά μετά τη συνάντησή τους.
Υπήρξαν μακροχρόνια ερωτηματικά σχετικά με την ψυχική υγεία των Αγκτσά, που βασίζεται στις συχνές εκρήξεις και τις δηλώσεις του ότι ήταν ένας νέος Μεσσίας.
Σε μια δήλωση που εκδόθηκε για την απελευθέρωσή του, είπε: «Έχω διακηρύξει το τέλος του κόσμου. Όλος ο κόσμος θα καταστραφεί σε αυτόν τον αιώνα. Όλοι οι άνθρωποι θα πεθάνουν σε αυτόν τον αιώνα ... Εγώ είμαι ο αιώνιος Ιησούς.»
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι ο Αγκτσά πρέπει να εισαχθεί σε μια στρατιωτική εγκατάσταση και στη συνέχεια σε ένα νοσοκομείο όπου πρέπει να αξιολογηθεί η φυσική του κατάσταση για την εκπλήρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/7915
Αφέθηκε ελεύθερος ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά
Απελευθερώθηκε ο επίδοξος δολοφόνος του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’.

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ το 1981, απελευθερώθηκε σήμερα από τη φυλακή κοντά στην Αγκυρα και μεταφέρθηκε αμέσως σε στρατιωτικό νοσοκομείο για εξετάσεις, διότι δεν έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία.
«Η διαδικασία αποφυλάκισης ολοκληρώθηκε», δήλωσε ο συνήγορός του Γιλμάζ Αμπόσογκλου έξω από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας, που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την τουρκική πρωτεύουσα και όπου ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά πέρασε σχεδόν τριάντα χρόνια.
Ο συνήγορός του δήλωσε κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ότι το κέντρο στρατολογίας της γενέτειράς του της Μαλάτια ζητεί ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά να περάσει από ιατρικό έλεγχο, διότι διαφορετικά θα κατηγορηθεί ως ανυπότακτος.
Σύμφωνα ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα ο συνήγορός του, ο Αγκτσά υποστηρίζει ότι «έρχεται το τέλος του κόσμου. Όλος ο κόσμος θα καταστραφεί αυτόν τον αιώνα. Κάθε ζωντανό πλάσμα θα πεθάνει αυτόν τον αιώνα. Είμαι ο Χριστός αιώνια».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 010_318827