Συνέδριο Άρτου Ζωής

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Shubik
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Συνέδριο Άρτου Ζωής

Δημοσίευση από Shubik »

Ο εκδοτικός οίκος Άρτος Ζωής (http://www.artoszoes.gr/ --- εστιάζει στις βιβλικές μελέτες) διοργανώνει ένα ενδιαφέρον συνέδριο. Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.artoszoes.gr/arxeia/PROGRAMMA.pdf
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Συνέδριο Άρτου Ζωής

Δημοσίευση από dionysisgr »

Αδερφε, Shubik, δεν ξερω εαν εχεις σκοπο να πας, θα σου ελεγα φυλαξου καλυτερα.

Εαν θες μπορω να γινω και πιο αναλυτικος.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Shubik
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Shubik »

Αγαπητέ Διονύση,

Αρχικά σε ευχαριστώ για το γνήσιο ενδιαφέρον σου αλλά στο συνέδριο θα πάω και θα παρακολουθήσω όσες περισσότερες ομιλίες μπορέσω. Για έναν χριστιανό δεν τίθεται καν το ερώτημα ποιος είναι ο Σωτήρας μας ή ο Μεσσίας μας.

Θεωρώ πως η πίστη μας έχει επηρεάσει σημαντικά τον δυτικό πολιτισμό και προσωπικά βρίσκω ενδιαφέρον σε πολλά τέτοια θέματα. Όπως θα είδες και στο πρόγραμμα αρκετοί από τους ομιλητές είναι καθηγητές σε θεολογικές σχολές. Τον Κωνσταντίνου τον εκτιμώ πάρα πολύ για τις γνώσεις του. Έχω την χαρά να γνωρίζω προσωπικά τον Καρακόλη που πέρα από επιστήμονα τον θαυμάζω και ως άνθρωπο. Τέλος συμμετέχει και ο πατέρας Αντώνιος Πινακούλας ο οποίος γράφει συνεχώς στον εφημέριο, έχει εκδώσει δύο βιβλία διαμάντια με κηρύγματα και γενικά είναι πολύ αξιόλογος. Θα χαιρόμουνα να ερχόσουνα και εσύ κι ας διαφωνείς με πολλά που θα λεχθούν. Είναι πολύ πιθανό να διαφωνήσω και εγώ με πολλά που θα λεχθούν αλλά σίγουρα έχω να μάθω πολλά από αυτούς τους ανθρώπους.

Και πάλι σε ευχαριστώ,
Shubik
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

"Το κακο, θα ελθει, απο τους γραμματιζουμενους.."

Αγιος Κοσμας ο Αιτωλος.

Το οτι μετεχουν καποιοι απο θεολογικες σχολες, δεν αποτελει αυτοχρημα πανακεια,
η αυτοδικαιωση, και εγγυηση ωφελειας, και κερδους σοφιας,
για ενα θεμα, που για εμενα τουλαχιστον, κατα την ταπεινη μου γνωμη,
μπροστα στις φοβερες προκλησεις που αντιμετωπιζει σημερα, η θεολογια,
και η θεση της, και ο λογος της, μεσα στον καταρρεοντα κοσμο,
ειναι ισο απο ενδιαφερον, με το κατα που πεφτει η σκια του γαϊδαρου,
στις τρεις παρα τεταρτο το μεσημερι.

Επισης απο την συνθεση, καταλαβαινεις, οτι προς το τελος τουλαχιστον,
θα εκφυλιστει σε γενικου και αοριστου πλαισιου φιλοσοφικης υφης "αναζητηση".

Ειλικρινα, δεν καταλαβαινω, εκτος απο την ελευθερια εκφρασης, που ειναι δεδομενη, για τους διοργανωτες, και επιβαλλεται για ολους,
τι ωφελει καποιον να μετασχει σε ενα τετοιο συνεδριο, ως προς την πνευματικη του ωφελεια.

Ετσι; Αλλο τι γινεται, και αλλο εαν ωφελει αυτο που γινεται. Εκει ειναι το ζητημα.

Παντως αυτο ειναι αποψη μου, και εσυ πηγαινε, και ελα μετα να μας πεις, με καποιο θεμα που θα ανοιξεις, τι περιπου ειπωθηκε σαν ιδεα.

και μετα το συζηταμε, και εδω, να δουμε μηπως βγει κατι ωφελιμο.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

Με τόσους συμμετέχοντες στο πάνελ αγχώθηκα...

Να φάμε θα έχει τίποτα;

Αν τελικά έρθει ο Δημήτρης39 και ο Στάθης, θα έρθω κι εγώ!

Ελπίζω να με συγχωρέσεις για το καλαμπουράκι φίλε Άρη...
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Μην τον ακους, αγαπητε Αρη, τον εγκαθετο.

Εκει στα Μεγαρα, οταν λενε συνεδριο, εννοουν μπαρμπεκιου υπαιθριο, με 1.500 κοτοπουλα,
στα καρβουνα, και η τσικνα να φτανει απο τα διοδια της Ελευσινας μεχρι την Motor Oil..

Ημιμαθεις.. Αλλα κανουν ωραια σως λεμονιου, για το κοτοπουλο!
Shubik
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Shubik »

Αγαπητέ Βασίλη,
Όσα αστεία και να κάνεις το βρίσκω αδύνατο να θυμώσω μαζί σου. Παραείσαι καλόκαρδος…

Αγαπητέ Διονύση,
Δε θα διαφωνήσω σε ό,τι γράφεις. Πολλοί καθηγητές στις θεολογικές σχολές είναι ελλιπέστατοι και ενώ σε πολλά άλλα τμήματα έρχονται καθηγητές από το εξωτερικό με αναγνωρισμένη εργασία, στις θεολογικές σχολές επικρατεί η οικογενειοκρατία, οι πιο βρώμικες κλίκες κτλ. Παρόλα αυτά οι συγκεκριμένοι καθηγητές είναι πολύ αξιόλογοι και μπορεί κανείς να μάθει πολλά από τους συγκεκριμένους.

Στο ερώτημά σου αν υπήρξε κάτι ωφέλιμο για τον πνευματικό αγώνα από αυτό το συνέδριο, η απάντησή μου είναι πως από κανένα συνέδριο δεν πρόκειται να βγει κάτι πνευματικώς ωφέλιμο. Ο δρόμος προς την αγιότητα δεν προϋποθέτει την ευρεία μόρφωση. Η Εκκλησία μας έχει κάποια ζεύγη αγίων με διαφορετικές πορείες ζωής σε εξωτερικό επίπεδο. Δίπλα στον μορφωμένο άγιο Αθανάσιο έχουμε τον αγράμματο άγιο Αντώνιο, δίπλα στον διανοούμενο γέροντα Σωφρόνιο βλέπουμε τον ολιγογράμματο άγιο Σιλουανό. Ο προηγούμενος αιώνας ανέδειξε σεβαστούς ολιγογράμματους γέροντες με θαυμαστό οσιακό βίο αλλά ποιος δεν έχει προσευχηθεί στον άγιο Νεκτάριο που ήταν λόγιος με ένα καταπληκτικό συγγραφικό έργο; Ας μην πω περισσότερα για τους τρείς ιεράρχες που τα γνωρίζεις σαφώς καλύτερα από εμένα. Πάντως δεν γνωρίζω περίπτωση αγίου που να είχε την ευκαιρία να μορφωθεί και αυτός να την αρνήθηκε και αυτό θέλει μεγάλη κουβέντα.

Δεν σας κρύβω πως το συνέδριο παραήταν ακαδημαϊκό και με κούρασε ιδιαίτερα καθώς πήγα αμέσως μετά την εργασία μου.

Κάνοντας υπακοή στην αγάπη του Διονύση σας παραθέτω την περίληψη του καθηγητή κυρίου Καρακόλη:

Χρήστος Καρακόλης
Το καινοφανές του πρωτοχριστιανικού μεσσιανισμού.
Ενότητα και εκδοχές του χριστολογικού κηρύγματος της πρώτης Εκκλησίας

Αρχικά εξετάζονται τα σημεία επαφής και διαφοροποίησης του πρωτοχριστιανικού μεσσιανισμού σε σχέση με τον ιουδαϊκό μεσσιανισμό, και διαπιστώνεται η ενότητα της αρχέγονης χριστολογίας στον πυρήνα της. Εν συνεχεία μελετώνται παραδειγματικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χριστολογίας τριών από τους συγγραφείς της Καινής Διαθήκης, του Παύλου και των συγγραφέων του Κατά Μάρκον και του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, συνδεόμενα με τις παραστάσεις, τα προβλήματα και τις παραδόσεις των κοινοτήτων τους.
Συμπερασματικά, ο αρχέγονος χριστιανικός μεσσιανισμός διαγράφεται ως ένα οικουμενικό κίνημα απόλυτης άρνησης της βίας, υψηλών ηθικών απαιτήσεων, με ενιαία χριστολογία στη βάση του, αλλά παράλληλα ανοικτό σε ποικίλες εκφράσεις αυτής της χριστολογίας. Η ύστερη μετεξέλιξη του χριστιανικού μεσσιανισμού σε ιδεολογία νομιμοποιητική καταπιεστικών κρατικών και θρησκευτικών δομών αποδεικνύεται ουσιαστικά ξένη προς το αρχικό του περιεχόμενο στα κείμενα της Καινής Διαθήκης.
Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stathis73 »

vasilisalt έγραψε:Με τόσους συμμετέχοντες στο πάνελ αγχώθηκα...

Να φάμε θα έχει τίποτα;

Αν τελικά έρθει ο Δημήτρης39 και ο Στάθης, θα έρθω κι εγώ!

Ελπίζω να με συγχωρέσεις για το καλαμπουράκι φίλε Άρη...
dionysisgr έγραψε:Μην τον ακους, αγαπητε Αρη, τον εγκαθετο.

Εκει στα Μεγαρα, οταν λενε συνεδριο, εννοουν μπαρμπεκιου υπαιθριο, με 1.500 κοτοπουλα,
στα καρβουνα, και η τσικνα να φτανει απο τα διοδια της Ελευσινας μεχρι την Motor Oil..

Ημιμαθεις.. Αλλα κανουν ωραια σως λεμονιου, για το κοτοπουλο!
Eιδες δυο λογικους ανθρωπους ειχε το φορουμ και μας εβγαλες το ονομα βγενοπουλε, βεβαια εχει δικιο ο καινουριος "Διονυσης" και η αληθεια ειναι τις περισσοτερες φορες πικρη, γι αυτο και εγω θα φαω μονο τα 499 κοτοπουλα μην με πουν και φαταουλα. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”