Πρωτοψάλτης Ευάγγελος Αθ. Νανάκος

Συζήτηση για την Βυζαντινή Μουσική.

Συντονιστές: alex, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
babisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 746
Εγγραφή: Τρί Απρ 21, 2009 6:54 pm
Τοποθεσία: Χαράλαμπος@Θεσσαλονικιός

Πρωτοψάλτης Ευάγγελος Αθ. Νανάκος

Δημοσίευση από babisgr »

ΣΤΕΦΑΝΟΣ έγραψε:
babisgr έγραψε:
stathisgrh έγραψε:Μπαμπη και στην Αγια Αναστασια στο μοναστηρι στα βασιλικα εχει εναν δεξιο ψαλτη ( δεν ξερω το ονομα του) κατσε καλά.
Δεν έχω παει ποτέ μου, άμα μάθεις πες μου.. :wink:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΑΝΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ . ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ , ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.
Ευχαριστώ! Και με αφορμή τη συζήτηση παραθέτω και τη βιογραφία του.


ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΤΗΣ
ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
Ο Ευάγγελος Αθ. Νανάκος γεννήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Από μικρή ηλικία, έχοντας πλούσια ακούσματα από τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια του τόπου του, αποφασίζει να σπουδάσει μουσική στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης έχοντας καθηγητή τον αείμνηστο Δημήτρη Σουρλαντζή.

Εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, νιώθει την ανάγκη να διευρύνει τα μουσικά του όρια και επιλέγει να παρακολουθήσει ανελλιπώς για μία πενταετία το μεγάλο δάσκαλο της Ιεράς του Δαμασκηνού Τέχνης Χαρίλαο Ταλιαδώρο στο αναλόγιο του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας απ’ όπου κατακυρώνει μεγάλο μέρος της ιεροψαλτικής του ταυτότητας.
Διατελεί επί μία δωδεκαετία χοράρχης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης με το οποίο πραγματοποιεί πολυάριθμες συναυλίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, φτάνοντάς το στα ανώτατα σκαλοπάτια του καλλιτεχνικού στερεώματος.

Συνεργάζεται με μεγάλους καλλιτέχνες όπως το Χρόνη Αηδονίδη του οποίου υπήρξε και διευθυντής χορωδίας σε συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Διδυμότειχο κ.α., τη Δόμνα Σαμίου, τον Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, την Ξανθίππη Καραθανάση, τον Βασίλη Σούκα, το Νίκο Σαραγούδα με τη Γιασεμή, τη Νίτσα Τσίτρα, καθώς και άλλους αξιόλογους εκπροσώπους του παραδοσιακού τραγουδιού∙ (η σειρά με την οποία ανεφέρονται οι καλλιτέχνες είναι τυχαία).

Καταγράφει περισσότερα από χίλια παραδοσιακά τραγούδια σε Βυζαντινή παρασημαντική και κυκλοφορεί και το δεύτερό του βιβλίο με εκατό τραγούδια όλων των γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας.

Λαμβάνει ενεργό δράση στην ελληνική δισκογραφία ηχογραφώντας δύο κασέτες με τραγούδια της Μακεδονίας και της Θράκης, ύμνους από την ακολουθία της Θείας Λειτουργίας, cd με νέα γκάμα τραγουδιών της Μακεδονίας, ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και ηχογραφεί cd με τραγούδια της Κωνσταντινούπολης, της Θράκης και της Μικράς Ασίας.

Το 1987 βραβεύεται από τη Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος με το Αργυρό Μετάλλιο για το αξιέπαινό του έργο της συγκεντρώσεως και αξιοποιήσεως των δημοτικών τραγουδιών της Μακεδονίας.

Υπηρετεί το αναλόγιο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας για είκοσι τρία χρόνια όπου, κατόπιν ευλογίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, λαμβάνει το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου και Ηγουμένου της Μονής κ.κ. Αποστόλου το 1993.

Το 2002 του απονέμεται το Δίπλωμα Υψίστης Τιμής από την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού Γερμανίας.

Αγόγγυστος υπηρέτης της Ιεράς του Δαμασκηνού Τέχνης καθώς και της παραδοσιακής μουσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνεχίζει ακάθεκτα να εργάζεται για την ποιοτική διάσωση του Μεγαλείου της Μουσικής.

πηγή: http://www.ieropsaltis.com/psalt_Nanakos.htm (θα βρείτε και ηχητικό υλικό)
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βυζαντινή Μουσική”