Συνταγή για σαπούνι
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 26, 2011 5:48 am
Το κοινο σαπουνι ελαιολαδου ξηραινει την επιδερμιδα εδω θα σας δωσω μια συνταγη για ενα πιο ενυδατικο σαπουνι.
Πριν ξεκινησετε τη διαδικασια παρτε τα καταλληλα μετρα προστασιας.
Για τη παρασκευη σαπουνιου θα χρειαστουμε καυστικη σόδα η κοινως ποτασα.Ειναι ενα διαβρωτικο υλικο μια βαση που αν ερθει σε επαφη με το νερο ανεβαινει πολυ η θερμοκρασια υπαρχει κυνδυνος για εγκαυματα.
Αν παρουμε τα καταλληλα μετρα δεν υπαρχει κινδυνος εχω φτιαξει αρκετες φορες σαπουνι κατ αυτον τον τροπο.
τη καυστικη ποτασα θα πρεπει να τη ψυλαξουμε επειτα σε ασφαλες μερος και να ενημερωσουμε ολους στο σπιτι επισης να γραψουμε σε ενα ταμπελακι οτι ειναι ποτασα
Σαπουνι βαλσαμελαιου
(θερμη μεθοδος)
Υλικια που θα χρειαστουμε
απαραιτητα 2 ανοξειδωτες κατσαρολες (αν δεν ειναι ανωξειδωτες θα τρυπισουν)
1 ανοξειδωτο μπρικι
1 ζυγαρια ακριβειας
1 ξυλο καπου 70-80 εκατοστων για ανακατεμα
1 ξυλινη κουταλα
1 πλαστικο μπολακι μιας χρησης
χοντρα γαντια πλαστικα
ρουχα που να καλυπτουν ολο το σώμα
βασεις σιλικονουχες για να φορμαρουμε το σαπουνι τις οποιες πριν χρησιμοποιησουμε θα εχουμε λαδωσει ελαφρα .Τις εχουμε ετοιμες απο πριν για να μη πηξει το μειγμα.
393 γρ λαδι καρυδας
255 γρ φοινικελαιο
594 γρ πυρηνελαιο
150 γρ βουτυρο καριτε
189 γρ καυστικη σοδα
492 γρ νερο απιονισμενο
υλικα για tracing
------------------
1-2 κουταλιες της σουπας κερι αγνο το οποιο θα εχουμε ηδη λιωσει απο πριν σε ενα μπρικι
1 κ.σ κατεψυγμενο(οχι κοκκαλωμενο νερο) + 1+ 1/2 κ.σουπας αιθερια ελαια
Αν θελουμε το σαπουνι να περιεχει βαλσαμο τοτε πρεπει να βρουμε το βοτανο φρεσκο κατα προτιμηση και να το βαλουμε σε ενα γυαλινο μπουκαλι με τη ποσοτητα του πυρινελαιου που αναφερω πιο πανω.Το σφραγγιζουμε και αφηνουμε στον ηλιο 40 μερες.
Πριν ξεκινησουμε θα πρεπει να ζεστανουμε τα στεραια ελαια και αφου αυτα υγροποιηθουν τα αναμιγνυουμε με τα υγρα ελαια .Τα αφηνουμε στην ακρη .
Ζεσταινουμε το νερο στη μια αλλη ανοδειξωτη κατσαρόλα ελαφρα μεχρι τους 40 βαθμούς
.Ριχνουμε αργα αργα τη καυστικη σοδα στο νερο.(ποτε το αντιστιστροφο!)
Ανακατεβουμε να δυαλιθει η σοδα.Θα αρχιζει να ανεβαζει θερμοκρασια και να βγαζει υδρατμους.Ειναι φυσιολογικο.Μην αναπνεετε τους υδρατμους.
Ριχνουμε το μειγμα λαδιων στο μιγμα σοδας αργα αργα ανακατευουμε καλα κ βαζουμε στη φωτια.Βραζουμε ενω καθε τοσο ανακατευουμε και ελενχουμε τη θερμοκρασια μη χυθει το μειγμα.
Οταν αρχισει και μοσχοβολα σαπουνι και κανει αφρους ειναι ετοιμο.Κατεβαστε αφηστε να πεσει η θερμοκρασια και ριξτε το λιωμενο κερι(κανει πιο σκληρο σαπουνι ενω προστατευει το δερμα) και τα αιθερια ελαια ανακατεμενα σε μια κουταλια κατεψυγμενο νερο για να μη χασουν τις βιταμινες τους.
Ακομα το μειγμα καιει πολυ προσεξτε να φορατε γαντια χοντρα .Φορμαρετε σε σιλικονουχες φορμες αντοχης(κανουν κ αυτες για κεικ) .Προσεξτε μη κρυωσει το μειγμα και πηξει καλυτερα να ριξετε το μεγμα σε μια η 2 μεγαλες φορμες να κερδισετε χρονο ωστε να μη πηξει.Αφηστε το σαπουνι στις φορμες 1 μερα την αλλη ξεκαλουπωνετε και ποτε μη χρησιμοποιησετε αμεσως το σαπουνι εχει υψιλο ph και δεν ειναι φιλικο για την επιδερμιδα.Εγω προσωπικα το αφηνω 3 μηνες. Αν και ενας μηνας το λιγοτερο ειναι ενταξυ.Προτεινω ομως να το αφησετε περισσοτερο χρονο για να σκληρινει το σαπουνι και να μη λιωνει ευκολα.
Πριν ξεκινησετε τη διαδικασια παρτε τα καταλληλα μετρα προστασιας.
Για τη παρασκευη σαπουνιου θα χρειαστουμε καυστικη σόδα η κοινως ποτασα.Ειναι ενα διαβρωτικο υλικο μια βαση που αν ερθει σε επαφη με το νερο ανεβαινει πολυ η θερμοκρασια υπαρχει κυνδυνος για εγκαυματα.
Αν παρουμε τα καταλληλα μετρα δεν υπαρχει κινδυνος εχω φτιαξει αρκετες φορες σαπουνι κατ αυτον τον τροπο.
τη καυστικη ποτασα θα πρεπει να τη ψυλαξουμε επειτα σε ασφαλες μερος και να ενημερωσουμε ολους στο σπιτι επισης να γραψουμε σε ενα ταμπελακι οτι ειναι ποτασα
Σαπουνι βαλσαμελαιου
(θερμη μεθοδος)
Υλικια που θα χρειαστουμε
απαραιτητα 2 ανοξειδωτες κατσαρολες (αν δεν ειναι ανωξειδωτες θα τρυπισουν)
1 ανοξειδωτο μπρικι
1 ζυγαρια ακριβειας
1 ξυλο καπου 70-80 εκατοστων για ανακατεμα
1 ξυλινη κουταλα
1 πλαστικο μπολακι μιας χρησης
χοντρα γαντια πλαστικα
ρουχα που να καλυπτουν ολο το σώμα
βασεις σιλικονουχες για να φορμαρουμε το σαπουνι τις οποιες πριν χρησιμοποιησουμε θα εχουμε λαδωσει ελαφρα .Τις εχουμε ετοιμες απο πριν για να μη πηξει το μειγμα.
393 γρ λαδι καρυδας
255 γρ φοινικελαιο
594 γρ πυρηνελαιο
150 γρ βουτυρο καριτε
189 γρ καυστικη σοδα
492 γρ νερο απιονισμενο
υλικα για tracing
------------------
1-2 κουταλιες της σουπας κερι αγνο το οποιο θα εχουμε ηδη λιωσει απο πριν σε ενα μπρικι
1 κ.σ κατεψυγμενο(οχι κοκκαλωμενο νερο) + 1+ 1/2 κ.σουπας αιθερια ελαια
Αν θελουμε το σαπουνι να περιεχει βαλσαμο τοτε πρεπει να βρουμε το βοτανο φρεσκο κατα προτιμηση και να το βαλουμε σε ενα γυαλινο μπουκαλι με τη ποσοτητα του πυρινελαιου που αναφερω πιο πανω.Το σφραγγιζουμε και αφηνουμε στον ηλιο 40 μερες.
Πριν ξεκινησουμε θα πρεπει να ζεστανουμε τα στεραια ελαια και αφου αυτα υγροποιηθουν τα αναμιγνυουμε με τα υγρα ελαια .Τα αφηνουμε στην ακρη .
Ζεσταινουμε το νερο στη μια αλλη ανοδειξωτη κατσαρόλα ελαφρα μεχρι τους 40 βαθμούς
.Ριχνουμε αργα αργα τη καυστικη σοδα στο νερο.(ποτε το αντιστιστροφο!)
Ανακατεβουμε να δυαλιθει η σοδα.Θα αρχιζει να ανεβαζει θερμοκρασια και να βγαζει υδρατμους.Ειναι φυσιολογικο.Μην αναπνεετε τους υδρατμους.
Ριχνουμε το μειγμα λαδιων στο μιγμα σοδας αργα αργα ανακατευουμε καλα κ βαζουμε στη φωτια.Βραζουμε ενω καθε τοσο ανακατευουμε και ελενχουμε τη θερμοκρασια μη χυθει το μειγμα.
Οταν αρχισει και μοσχοβολα σαπουνι και κανει αφρους ειναι ετοιμο.Κατεβαστε αφηστε να πεσει η θερμοκρασια και ριξτε το λιωμενο κερι(κανει πιο σκληρο σαπουνι ενω προστατευει το δερμα) και τα αιθερια ελαια ανακατεμενα σε μια κουταλια κατεψυγμενο νερο για να μη χασουν τις βιταμινες τους.
Ακομα το μειγμα καιει πολυ προσεξτε να φορατε γαντια χοντρα .Φορμαρετε σε σιλικονουχες φορμες αντοχης(κανουν κ αυτες για κεικ) .Προσεξτε μη κρυωσει το μειγμα και πηξει καλυτερα να ριξετε το μεγμα σε μια η 2 μεγαλες φορμες να κερδισετε χρονο ωστε να μη πηξει.Αφηστε το σαπουνι στις φορμες 1 μερα την αλλη ξεκαλουπωνετε και ποτε μη χρησιμοποιησετε αμεσως το σαπουνι εχει υψιλο ph και δεν ειναι φιλικο για την επιδερμιδα.Εγω προσωπικα το αφηνω 3 μηνες. Αν και ενας μηνας το λιγοτερο ειναι ενταξυ.Προτεινω ομως να το αφησετε περισσοτερο χρονο για να σκληρινει το σαπουνι και να μη λιωνει ευκολα.