Παρακαλώ όποιος μπορεί να με βοηθήσει σε μία εργασία..
Ψάχνω στα θρησκευτικά τι σημαίνει πλάνη και είδωλο κατά την εκκλησία. Όποιος μπορεί να με βοηθήσει ας γράψει απάντηση εδώ.
Ευχαριστώ
Βοήθεια για εργασία!!!
Συντονιστής: Συντονιστές
-
anastasios
- Βασικός Αποστολέας

Από το βιβλίο «Ορθόδοξος Ιερά Κατήχησις», τού Θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως.
Εκδόσεις Ρηγοπούλου, Θεσσαλονίκη.
Σελίδες 68, 69.
Το βιβλίο έχει την έγκριση τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος.
Ο Άγιος Νεκτάριος αναφέρεται εδώ ειδικά μετά τον κατακλυσμό, αλλά προκύπτει ξεκάθαρα το νόημα τής ειδωλολατρείας.
Μέσα σε παρένθεση, είναι δικό μου ερμηνευτικό σχόλιο.
«ΠΤΩΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΙΑΝ
Μετά τον κατακλυσμόν οι άνθρωποι ελάτρευσαν τον αληθινόν Θεόν ή περιέπεσαν εις ειδωλολατρείαν;
- Οι άνθρωποι κατά μικρόν απέβαλον αύθις την γνώσιν τού αληθινού Θεού και ελάτρευσαν την δημιουργίαν αποδόντες αυτή ( εις αυτή ) τήν προς τον δημιουργόν οφειλομένην λατρείαν. Ούτω δε διεμόρφωσαν πολλά συστήματα λατρείας και πολλάς ανέδειξαν θεότητας και διάφορα εφεύρον θρησκεύματα.
Η κτισματολατρεία αύτη πώς ονομάζεται;
- Η κτισματολατρεία ονομάζεται ειδωλολατρεία, διότι οι λάτρεις τών κτισμάτων κατεσκεύαζον είδωλα ήτοι γλυπτά ομοιώματα τών κτισμάτων, άτινα ως θεούς αυτών ελάτρευον.
Ποίαι υπήρξαν αι διάφοροι μορφαί τής ειδωλολατρείας;
- Αι διάφοροι μορφαί τής ειδωλολατρείας υπήρξαν, η αστρολατρεία, η ανθρωπολατρεία, η ζωολατρεία, η φυτολατρεία και η λιθολατρεία».
Σχόλιο δικό μου :
Οι Άγιοι πατέρες τής Εκκλησίας, ονομάζουν ( εάν θυμάμαι καλά ) ειδωλολατρεία, και την επίμονη προσκόλληση πάνω στα διάφορα αμαρτωλά πάθη. Σε αυτή την περίπτωση, το είδωλο είναι το αμαρτωλό πάθος, στο οποίο προσκολλάται επίμονα ο άνθρωπος.
Όποιος θυμάται, να μάς αναφέρει τον λόγο τού Αποστόλου, όπου η πλεονεξία ονομάζεται ειδωλολατρεία.
Εκδόσεις Ρηγοπούλου, Θεσσαλονίκη.
Σελίδες 68, 69.
Το βιβλίο έχει την έγκριση τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος.
Ο Άγιος Νεκτάριος αναφέρεται εδώ ειδικά μετά τον κατακλυσμό, αλλά προκύπτει ξεκάθαρα το νόημα τής ειδωλολατρείας.
Μέσα σε παρένθεση, είναι δικό μου ερμηνευτικό σχόλιο.
«ΠΤΩΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΙΑΝ
Μετά τον κατακλυσμόν οι άνθρωποι ελάτρευσαν τον αληθινόν Θεόν ή περιέπεσαν εις ειδωλολατρείαν;
- Οι άνθρωποι κατά μικρόν απέβαλον αύθις την γνώσιν τού αληθινού Θεού και ελάτρευσαν την δημιουργίαν αποδόντες αυτή ( εις αυτή ) τήν προς τον δημιουργόν οφειλομένην λατρείαν. Ούτω δε διεμόρφωσαν πολλά συστήματα λατρείας και πολλάς ανέδειξαν θεότητας και διάφορα εφεύρον θρησκεύματα.
Η κτισματολατρεία αύτη πώς ονομάζεται;
- Η κτισματολατρεία ονομάζεται ειδωλολατρεία, διότι οι λάτρεις τών κτισμάτων κατεσκεύαζον είδωλα ήτοι γλυπτά ομοιώματα τών κτισμάτων, άτινα ως θεούς αυτών ελάτρευον.
Ποίαι υπήρξαν αι διάφοροι μορφαί τής ειδωλολατρείας;
- Αι διάφοροι μορφαί τής ειδωλολατρείας υπήρξαν, η αστρολατρεία, η ανθρωπολατρεία, η ζωολατρεία, η φυτολατρεία και η λιθολατρεία».
Σχόλιο δικό μου :
Οι Άγιοι πατέρες τής Εκκλησίας, ονομάζουν ( εάν θυμάμαι καλά ) ειδωλολατρεία, και την επίμονη προσκόλληση πάνω στα διάφορα αμαρτωλά πάθη. Σε αυτή την περίπτωση, το είδωλο είναι το αμαρτωλό πάθος, στο οποίο προσκολλάται επίμονα ο άνθρωπος.
Όποιος θυμάται, να μάς αναφέρει τον λόγο τού Αποστόλου, όπου η πλεονεξία ονομάζεται ειδωλολατρεία.
Τέλειος Θεός, και τέλειος και ΑΠΟΛΥΤΑ αναμάρτητος άνθρωπος, και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Σωτήρας τού κόσμου, Ιησούς Χριστός: «Εγώ θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, έως την συντέλεια τού κόσμου».