Σελίδα 1 από 2

Παρασκευή μοσχοθυμιάματος

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2007 11:10 am
από andronikos
Παρακινούμενος από συζήτηση που είχα με φίλους στην συνάντηση των μελών της Αθήνας πήρα την απόφαση να σας δώσω ένα τρόπο ώστε όποιος θέλει να επιχειρήσει την κατασκευή μοσχοθυμιάματος. Για 1 κιλό θυμίαμα θα χρειαστούμε λοιπόν :
900 γραμμάρια λιβάνι τριμμένο
100 γραμμάρια άρωμα λιβανοποιϊας
100 + γραμμάρια μαγνησία (αυτή που χρησιμοποιούν οι αθλητές άρσης βαρών)

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Βάζουμε σε μία λεκάνη το λιβάνι και μετά σιγά – σιγά προσθέτουμε το άρωμα και αρχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια η με ένα μικρό ηλεκτρικό μίξερ. Ανακατεύουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ το μίγμα ώστε το άρωμα που είναι σε υγρή μορφή τα ΠΟΤΙΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙ.
Μετά παίρνουμε μια σακούλα και βάζουμε μέσα το μίγμα και το βάζουμε σε σκιερό και κρύο μέρος για περίπου 24 ώρες
Κατόπιν αν το μίγμα έχει σκληρύνει πολύ το περνάμε στον ατμό ώστε να «μαλακώσει» και με τη βοήθεια κάποιου πλάστη ( που άνοιγαν παλαιά φύλο οι νοικοκυρές για γλυκά ¨η πίτες) απλώνουμε το μείγμα μας σαν πίτα με πάχος περίπου 4 χιλιοστά.
Αφού τελειώσει το άπλωμα παίρνουμε ένα μεγάλο μαχαίρι (σαν αυτά που κόβουν τυρί) και το κόβουμε κάθετα σε φέτες πάχους περίπου 4 χιλιοστά), μόλις τελειώσει το πρώτο κόψιμο και έχουμε μπροστά μας ψιλές φέτες από το μείγμα (σαν μακριές χυλοπίτες) τα κόβουμε οριζόντια αυτή τη φορά στο ίδιο μήκος (θα βγαίνουν σα παχιές χυλοπίτες) και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο όπου έχουμε βάλει τη μαγνησία(αυτό γίνεται για να μην κολλήσουν τα κομματάκια μεταξύ τους, τα αφήνουμε σε σκιερό μέρος για περίπου 12 ώρες , έπειτα κοσκινίζουμε το θυμίαμα ώστε να μείνει μόνο η απαραίτητη μαγνησία επάνω του και το θυμίαμα είναι έτοιμο για χρήση.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
1. Όταν ξεκινήσετε την κατασκευή ΝΑ ΑΕΡΙΖΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ
2. Να φοράτε γάντια μιας χρήσεως γιατί το λιβάνι κολλάει εύκολα στα χέρια.
3. Ξεκινήστε με μικρότερες ποσότητες π,χ ½ κιλού ¨η ¼ κιλού (Τα 100 +
γραμμάρια μαγνησία είναι
σταθερή)
4. Μη βάλετε λιγότερο από 80 γραμμάρια άρωμα (στο 1 κιλό ) γιατί μετά δεν
θα έχει απόδοση το λιβάνι.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΟΥ ΜΗΝΥΜΑ

Υ.Γ.1
Αυτός είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος παρασκευής ,υπάρχουν και άλλοι .
Υ.Γ.2
Ζητάω συγνώμη αν σας κούρασα και παρακαλώ αυτή μου η προσπάθεια να μη ληφθεί σαν επίδειξη γνώσεων .

Τα υλικά να είναι ότι καλύτερο γιατί μην ξεχνάτε ότι με το θυμίαμα, τιμούμε και ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο και όλους τους Αγίους , γιʼ αυτό ότι καλύτερο λοιπόν

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2007 11:16 am
από nektaria7
ΑΝΔΡΟΝΙΚΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!
ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΥΕΥΘΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΘΥΜΙΑΜΑΤΟΣ? :-k

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2007 11:26 am
από andronikos
Εγώ προμηθεύομαι υλικά από τον ΚΟΚΙΝΑΚΗ που είναι πίσω από το Ιερό του ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Υπάρχουν και άλλοι αλά δεν έχω αγοράσει υλικά από εκεί.

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2007 11:39 am
από stratos
ανδρονικε πολυ καλο !!
αλλα πες μας και το βαθμο δυσκολιας
για να ξερουμε αν κανουμε την αρχη .... :D

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2007 12:30 pm
από andronikos
stratos αυτό εξαρτάται από άτομο σε άτομο, πάντως πιστεύω ότι όποιος ξεκινήσει θα πρέπει να αρχίσει με μικρή ποσότητα π.χ. 250 γραμ. θυμίαμα που και λίγο είναι στο πλάσιμο και λίγο βγαίνει στο κόψιμο αλλά και αρκετο σαν ποσότητα για χρήση

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2007 12:36 pm
από stratos
για να μην τα κανω θαλασσα ρωταω...
και βγει το μιγμα κανενα εκρηκτικο Εικόνα

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2007 12:37 pm
από andronikos
stratos εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ μιά άλλη τεχνική που δεν την συνιστώ σε όλλους γιατί θέλει αρκετές ημέρες για την παρασκευή του (από 7 και πάνω)

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2007 1:29 pm
από g_aggelos
Χίλια ειχαριστώ για την συνταγή.... Θα το προσπαθήσω μόλις προμηθευτώ τα υλικά. Για μένα αυτό είναι το πιο δύσκολο... :)

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 01, 2007 4:42 pm
από agioreiths
Υπάρχει κάποιο κατάστημα για αγορά των υλικών στη Θεσσαλονίκη;;;

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 02, 2007 12:05 pm
από andronikos
Δεν ξέρω από Θεσσαλονίκη αλλά εκεί που αγοράζω εγώ υλικά στέλνει σε όλη την Ελλάδα με αντικαταβολή