TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του 1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (Internet Governance Forum - IGF), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2006, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης.
Κεντρικό θέμα του Φόρουμ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είναι «Διακυβέρνηση του Διαδικτύου για την Ανάπτυξη» και θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και τεχνολογικής κοινότητας, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για σχετικά με τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου.
Την εναρκτήρια ομιλία του Φόρουμ θα κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Καραμανλής, ενώ κατά την τελετή έναρξης θα μιλήσουν επίσης ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Λιάπης, ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. ΟΗΕ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας για την προετοιμασία του Φόρουμ, Ntin Desai, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), Yoshio Utsumi, ο Αιγύπτιος υπουργός Τηλεπικοινωνιών, Tarek Kamel, η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Viviane Reding, και οι αποκαλούμενοι ιδρυτές του Διαδικτύου εφευρέτες του πρωτοκόλλου TCP/IP, Vint Cerf και Robert Kahn.
Παρουσίαση Μ. Λιάπη
Όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μ. Λιάπης:
«Η Διακυβέρνηση του Διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας. Το εάν και ποιος πρέπει να «ελέγχει» το Ιντερνετ, οι αναγκαίες πολιτικές και οι απαιτούμενοι μηχανισμοί για τη διοίκησή του, είναι μερικά από τα φλέγοντα ερωτήματα.
Ήδη στη Διεθνή Κοινότητα παρατηρείται ένα ευρύ φάσμα θέσεων και απόψεων που ξεκινούν από τη μεγάλη παρέμβαση των εθνικών κυβερνήσεων στο Διαδίκτυο και φθάνει στη διατήρηση των βασικών λειτουργιών διοίκησης του Διαδικτύου από τους υφιστάμενους διεθνείς οργανισμούς.
Κατά τη Διάσκεψη Κορυφής για την Κοινωνία της Πληροφορίας που διοργάνωσε ο ΟΗΕ στην Τύνιδα τον περασμένο Νοέμβριο, η Ελλάδα διεκδίκησε επιτυχώς τη διοργάνωση του πρώτου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (Internet Governance Forum) IGF.
Το νέο αυτό παγκόσμιο Φόρουμ, που θα διεξάγεται στο εξής κάθε χρόνο, έχει ως άμεσο στόχο την προώθηση και διευκόλυνση του ανοικτού - πολυμερούς διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων παραγόντων για κοινές πολιτικές. Και μακροπρόθεσμο στόχο την προώθηση θεμάτων που σχετίζονται με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μέσω του Διαδικτύου.
Επιδίωξη μας λοιπόν εδώ στην Αθήνα είναι να βρεθούν μαζί εκπρόσωποι κυβερνητικών φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, του ιδιωτικού τομέα και να ανοίξει ο διάλογος στην κοινωνία των πολιτών και των χρηστών του Διαδικτύου. Είναι ενδεικτικό ότι στο Φόρουμ δεν υπάρχουν μέλη και αποκλεισμοί.
Η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όλους και οι εργασίες του Φόρουμ θα αναμεταδίδονται ζωντανά όχι μόνο από το Διαδίκτυο αλλά και δορυφορικά σε ολόκληρο τον κόσμο, θέλοντας να προκαλέσει παγκόσμια συζήτηση και προβληματισμό για το μέλλον του Ιντερνετ».
Αναλυτικότερα, η θεματολογία του IGF περιλαμβάνει βασικές προτεραιότητες δημόσιας πολιτικής, όπως η ελευθερία της πρόσβασης, η πολυγλωσσία, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ασφάλεια και η καταπολέμηση των ανεπίκλητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spam). Παράλληλα, προβάλλει την ανάγκη τήρησης των αρχών της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας της έκφρασης και επιδιώκει την καλύτερη πρόσβαση των ανθρώπων στη γνώση και την πληροφορία.
Με τη διοργάνωση του πρώτου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, υπογράμμισε ο κ. Λιάπης, η Ελλάδα φιλοδοξεί να επιβεβαιώσει, για ακόμη μια φορά, τον αναβαθμισμένο διεθνή πολιτικό της ρόλο.
Παράλληλα η παρουσία πολλών και ιδιαιτέρως σημαντικών παραγόντων της διεθνούς πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των φορέων νέας τεχνολογίας αλλά και η προσέλκυση του ενδιαφέροντος των παγκοσμίων ΜΜΕ κατά το διάστημα αυτό στην Αθήνα, η Ελλάδα έχει μια ακόμη σημαντική ευκαιρία να αναδείξει τις οργανωτικές της ικανότητες, τον πολιτισμό της, και τις τουριστικές της υποδομές και δυνατότητές.
Το IGF σε παγκόσμια δορυφορική μετάδοση
Οι εργασίες του Φόρουμ θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του Διαδικτύου από την ιστοσελίδα
www.igfgreece2006.gr , καθώς επίσης θα υπάρχει απευθείας δορυφορική μετάδοση σε παγκόσμια κάλυψη.
Ο ελληνικός δορυφόρος HELLAS SAT σε συνεργασία με τον οργανισμό INTELSAT και με χρήση της χωρητικότητας της HELLAS SAT που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο, θα μεταδώσουν σε παγκόσμια εμβέλεια και σε ταυτόχρονη μετάφραση σε τέσσερις γλώσσες τις κύριες συνεδρίες του Φόρουμ.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2006 07:00