Ερώτηση για εξομολόγηση

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Gafaranga
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Ερώτηση για εξομολόγηση

Δημοσίευση από Gafaranga »

Καλησπέρα σας, έχω μια ερώτηση σχετικά με την εξομολόγηση πριν την Θεία Κοινωνία. Γνωρίζω ότι πρέπει κανεις να εξομολογείται πριν να κοινωνήσει. Το πρόβλημα μου είναι ότι τα Χριστούγεννα πήγα να κοινωνήσω και πριν να κοινωνήσω λέω στον ιερέα ότι δεν έχω εξομολογηθεί και μου λέει "δεν πειράζει κοινώνησε και έλα από εβδομάδα να τα πούμε". Εγώ όμως μένω στο εξωτερικό (σε χώρα που δεν έχει ελληνόφωνους ορθόδοξους ιερείς) και επρεπε να φύγω κι έτσι έμεινε. Τώρα το Πάσχα νήστεψα και ήθελα πάλι να εξομολογηθώ και μάλιστα είχα ετοιμάσει και μια λίστα πριν έρθω στην Ελλάδα. Πριν κοινωνήσω λέω πάλι στον ιερέα ότι δεν έχω εξομολογηθεί και ότι μήπως θα ήταν καλύτερα να μην κοινωνήσω. ΄Ζήτησα την γνώμη του καθώς αυτός είναι ειδικός και ξέρει καλύτερα. Ο ίδιος ήταν πάλι και μου δίνει την ίδια ακριβώς απάντηση, δηλαδη έλα από βδομάδα να τα πούμε γιατί Μεγάλη Πέμπτη καθώς ήταν δεν μπορούσε να με ακούσει γιατί είχε κάποιες δουλειες. Κοινώνησα λοιπόν πάλι αλλά δεν είμαι σίγουρη αν έκανα καλά. Το θέμα είναι τώρα τι μπορώ να κάνω. Η μόνη μου ενημέρωση σε αυτά τα θέματα προέρχεται από το internet γι΄αυτό θα εκτιμούσα παρα πολύ αν μου στέλνατε την γνώμη σας σχετικά με το θέμα αυτό και ίσως την διεύθυνση κάποιου πνευματικού από το Αγιο Ορος που θα μπορούσε να αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του να μου εξηγήσει μερικά πράγματα.
ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
sakis_
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από sakis_ »

pascalmaroudis
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από pascalmaroudis »

Xristos Anesth. Xairetai. Katarxas na ksereis oti den einai aparaithto na eksomologitheis se agioreith pneymatiko. Se opoion or8odoxo pneymatiko kai na eksomologh8eis einai akrivws to idio. Mhn to anavaleis pantws dioti na ksereis, ka8e fora poy 8a 8es na eksomologh8eis panta kati 8a prokyptei pou 8a se apotrepei, xwris vevaia na einai tyxaio ayto. Kalh dynamh.
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Φίλε Gafaranga, δεν είναι απαραίτητη η εξομολόγηση κάθε φορά πριν τη Θεία Κοινωνία, αλλά θα πρέπει να έχεις την επιβεβαίωση της συνείδησής σου, ότι είσαι έτοιμος να Κοινωνήσης, και βεβαίως να έχεις την ευλογία του Πνευματικού σου, για τη συγκεκριμένη φορά ή γενικότερα για τακτική Θεία Κοινωνία.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να έχεις Πνευματικό, με τον οποίο θα βλέπεσαι τακτικά, το αργότερο κάθε δυό μήνες, κι όποτε τον έχεις ανάγκη ενδιάμεσα, μπορείς να επικοινωνείς τηλεφωνικά μαζί του. Για το λόγο αυτό ο Πνευματικός σου πρέπι να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από κει που μένεις, ώστε να είναι εύκολο να πας να τον βρεις, όποτε τον χρειαστής. Σ΄όλα τα Μοναστήρια στο Άγιο Όρος και διάσπαρτοι σε Σκήτες και Κελιά υπάρχουν πολλοί καλού Πνευματικοί, όμως η επαφή μαζί τους από τον έξω κόσμο είναι δύσκολη. Αν πας στο Άγιο Όρος μπορεί να γνωρίσεις κάποιους απ΄αυτούς και να συζητήσεις μαζί τους κάποια δύσκολα πνευματικά προβλήματα, αλλά ο Πνευματικός σου πρέπει να βρίσκεται κοντά σου.

Το Μυστήριο της Εξομολόγησης αφορά την άφεση των αμαρτιών δια της σχετικής ευχής, αλλά αυτό μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε ιερέας έχει τη σχετική ευλογία από τον Επίσκοπό του. Η τακτική επαφή όμως με τον Πνευματικό δεν έχει μόνο αυτό το σκοπό, αλλά κυριώς αφορά την πνευματική καθοδήγηση. Η υπακοή σε Πνευματικό έχει τις ρίζες της στους πρώτους χρόνους της Εκκλησίας και χωρίς αυτή δεν υπάρχει δυνατότητα σωστής πνευματικής πορείας.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”