Τα σαλιγκάρια είναι νηστίσιμο φαγητό;;;
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
-
- Τακτικό Μέλος
- Δημοσιεύσεις: 66
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 21, 2006 5:00 am
- Τοποθεσία: Πάφος, Κύπρος
- Επικοινωνία:
Τα σαλιγκάρια είναι νηστίσιμο φαγητό;;;
Τα σαλιγκάρια είναι νηστήσιμο φαγητό???
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 3145
- Εγγραφή: Παρ Δεκ 29, 2006 6:00 am
- Τοποθεσία: Κων/νος@Μόντρεαλ-Καναδά.
- Επικοινωνία:
Ο/Η rodoscy έγραψε:
Αδελφέ/ή Χριστός Ανέστη!
Επειδή δεν έχεις απάντηση, για να μην θεωρήσεις ότι σε αγνοώ, σου απαντώ, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος. Νομίζω είναι νηστήσιμο φαγητό.
Με εκτίμηση, Σίλβερ.
===================
Ούδείς πιστός Όρθόδοξος Χριστιανός, συνετός, φρόνιμος, έχων όλίγον φόβον Θεού, θά δεχθή ποτέ ένωσιν μέ τούς αίρετικούς παπιστάς, τούς καταφρονητάς τών έπτά Άγίων Οίκουμενικών Συνόδων καί τών Άποστολικών καί Πατρικών Παραδόσεων... ( Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος )
Τα σαλιγκάρια είναι νηστήσιμο φαγητό???
Αδελφέ/ή Χριστός Ανέστη!
Επειδή δεν έχεις απάντηση, για να μην θεωρήσεις ότι σε αγνοώ, σου απαντώ, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος. Νομίζω είναι νηστήσιμο φαγητό.
Με εκτίμηση, Σίλβερ.
===================
Ούδείς πιστός Όρθόδοξος Χριστιανός, συνετός, φρόνιμος, έχων όλίγον φόβον Θεού, θά δεχθή ποτέ ένωσιν μέ τούς αίρετικούς παπιστάς, τούς καταφρονητάς τών έπτά Άγίων Οίκουμενικών Συνόδων καί τών Άποστολικών καί Πατρικών Παραδόσεων... ( Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος )
Χοχλιοί μπουμπουριστοί (σαλιγκάρια στο τηγάνι )
Υλικά
* 1/2 κιλό χοντρούς χοχλιούς
* 1/2 ποτήρι λάδι
* 4-5 κουταλιές ξύδι
* 1 κουταλιά δενδρολίβανο (αρισμαρί)
* Αλάτι
Προετοιμασία
Οι χοχλιοί πρέπει να καθαριστούν καλά και να αφαιρεί η "τσίπα" που σχηματίζεται στα στόμια των οστράκων. Οσο πιο μεγάλη είναι η μεμβράνη, τόσο πιο εύρωστος και πιο παχύς είναι ο χοχλιός. Τους βάζουμε, λοιπόν, μέσα σε νερό και τους αφήνουμε για λίγο. Αμέσως θα αρχίσουν να ζωντανεύουν από την νάρκη. Ενας-ένας βγαίνουν πλέον από το κέλυφός τους και εμείς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ζωντανούς από τους τυχόν ψοφισμένους, αν υπάρχουν. Αν υπάρχουν μερικοί που δεν βγαίνουν, παίρνουμε μια καρφίτσα και τους δοκιμάζουμε με ένα ελαφρύ τσίμπημα. Οσοι δεν αντιδρούν θα πρέπει να πεταχτούν γιατί είναι ψόφιοι. Στην συνέχεια καθαρίζουμε σχολαστικά με ένα μαχαίρι όλα τα υπολείμματα της μεμβράνης που υπάρχουν είτε στο στόμιο είτε πάνω στο κέλυφος, Οι χοχλιοί είναι πλέον έτοιμοι για μαγείρεμα.
Ετοιμασία
1. Απλώνουμε 2-3 κουταλιές αλάτι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και πάνω τοποθετούμε τους χοχλιούς "αμπούμπουρα" (με την μούρη προς τα κάτω).
2. Οταν σταματήσουν οι χοχλιοί να "τραγουδούν" (να τσιτσιρίζουν) προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
3. Τους αφήνουμε να τηγανιστούν για μερικά λεπτά και μετά ρίχνουμε στο τηγάνι το ξύδι και το αρισμαρί και αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά.
4. Οι χοχλιοί είναι έτοιμοι να σερβιριστούν σε βαθιά πιατέλα με όλη τους την σάλτσα.
Η συνταγή είναι παρμένη από το βιβλίο Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα των Μαρία και Νίκου Ψιλάκη.
Είναι φοβερός μεζές , δεν το συνιστώ να το φάτε βράδι γιατί είναι βαρύ !!
Εγώ γνωρίζω ότι μόνο τα σαλιγκάρια της Κρήτης τρώγονται , αλλά μπορεί να κάνω και λάθος .
Υλικά
* 1/2 κιλό χοντρούς χοχλιούς
* 1/2 ποτήρι λάδι
* 4-5 κουταλιές ξύδι
* 1 κουταλιά δενδρολίβανο (αρισμαρί)
* Αλάτι
Προετοιμασία
Οι χοχλιοί πρέπει να καθαριστούν καλά και να αφαιρεί η "τσίπα" που σχηματίζεται στα στόμια των οστράκων. Οσο πιο μεγάλη είναι η μεμβράνη, τόσο πιο εύρωστος και πιο παχύς είναι ο χοχλιός. Τους βάζουμε, λοιπόν, μέσα σε νερό και τους αφήνουμε για λίγο. Αμέσως θα αρχίσουν να ζωντανεύουν από την νάρκη. Ενας-ένας βγαίνουν πλέον από το κέλυφός τους και εμείς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ζωντανούς από τους τυχόν ψοφισμένους, αν υπάρχουν. Αν υπάρχουν μερικοί που δεν βγαίνουν, παίρνουμε μια καρφίτσα και τους δοκιμάζουμε με ένα ελαφρύ τσίμπημα. Οσοι δεν αντιδρούν θα πρέπει να πεταχτούν γιατί είναι ψόφιοι. Στην συνέχεια καθαρίζουμε σχολαστικά με ένα μαχαίρι όλα τα υπολείμματα της μεμβράνης που υπάρχουν είτε στο στόμιο είτε πάνω στο κέλυφος, Οι χοχλιοί είναι πλέον έτοιμοι για μαγείρεμα.
Ετοιμασία
1. Απλώνουμε 2-3 κουταλιές αλάτι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και πάνω τοποθετούμε τους χοχλιούς "αμπούμπουρα" (με την μούρη προς τα κάτω).
2. Οταν σταματήσουν οι χοχλιοί να "τραγουδούν" (να τσιτσιρίζουν) προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
3. Τους αφήνουμε να τηγανιστούν για μερικά λεπτά και μετά ρίχνουμε στο τηγάνι το ξύδι και το αρισμαρί και αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά.
4. Οι χοχλιοί είναι έτοιμοι να σερβιριστούν σε βαθιά πιατέλα με όλη τους την σάλτσα.
Η συνταγή είναι παρμένη από το βιβλίο Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα των Μαρία και Νίκου Ψιλάκη.
Είναι φοβερός μεζές , δεν το συνιστώ να το φάτε βράδι γιατί είναι βαρύ !!
Εγώ γνωρίζω ότι μόνο τα σαλιγκάρια της Κρήτης τρώγονται , αλλά μπορεί να κάνω και λάθος .
Τα σαλιγκάρια είναι νηστήσιμο φαγητό από όσο ξέρω εγώ. Τα τρώγαμε στις νηστείες σαν ήμουν παιδί.
Ξέρω όμως και κάτι άλλο. Ότι θεωρείται εκλεκτό φαγητό ως έδεσμα π.χ, στα αντίστοιχα Hilton και IDEAL της Γαλλίας. Πώς εδώ τρώμε σαμπάνια και χαβιάρι ή αστακό; Έτσι εκεί τρώνε σαλιγκάρια. Λόγο της πολυτελούς εκλογής τους, δηλ κάτι απολαυστικό που φανερώνει ματαιοδοξία και πλούτη, έχει καταντήσει η αντίθετη ιδεολογία από αυτήν της νηστείας. Δηλ άμα πεις ότι έφαγες σαλιγκάρια θα σκεφτούν το ακριβό Hilton όχι την νηστεία με τις προσευχές. Γι' αυτό καλό θα είναι να μην φας αν σκοπό έχεις την νηστεία ή τουλάχιστον να μην το πεις.
Ξέρω όμως και κάτι άλλο. Ότι θεωρείται εκλεκτό φαγητό ως έδεσμα π.χ, στα αντίστοιχα Hilton και IDEAL της Γαλλίας. Πώς εδώ τρώμε σαμπάνια και χαβιάρι ή αστακό; Έτσι εκεί τρώνε σαλιγκάρια. Λόγο της πολυτελούς εκλογής τους, δηλ κάτι απολαυστικό που φανερώνει ματαιοδοξία και πλούτη, έχει καταντήσει η αντίθετη ιδεολογία από αυτήν της νηστείας. Δηλ άμα πεις ότι έφαγες σαλιγκάρια θα σκεφτούν το ακριβό Hilton όχι την νηστεία με τις προσευχές. Γι' αυτό καλό θα είναι να μην φας αν σκοπό έχεις την νηστεία ή τουλάχιστον να μην το πεις.
Καλησπέρα σας.
Πιστεύω ότι νηστεία σημαίνει στέρηση απολαύσεων για χάρη του Κυρίου.
Για παράδειγμα αν ένα από τα αγαπημένα μου εδέσματα είναι τα καλαμαράκια ή οι γαρίδες ή οι κοχλιοί,ασχέτως εάν είναι νηστίσιμα,καλό είναι να απέχω.
Φυσικά ο καθένας οφείλει να συζητάει με τον πνευματικό του τα θέματα της νηστείας,όπως και κάθε άσκησης στο πλαίσιο του αγώνα του.
Πιστεύω ότι η νέα τάση για έκδοση βιβλίων με νηστίσιμες λιχουδιές,όπου μέχρι και νηστίσιμο παστίτσιο μπορείς να παρασκευάσεις(με κιμά σόγιας,γάλα σόγιας...) δεν βοηθά στη σύνδεση της νηστείας με την στέρηση για χάρη της θυσίας του προσωπικού θελήματος.
Δεν κρίνω κανέναν,καθότι πολλές Τετάρτες και Κυριακές δεν έχω νηστεύσει,αλλά ασχέτως με τις πράξεις μας,πιστεύω ότι καλό είναι να έχουμε συναίσθηση των παραλείψεων μας.
Χριστός Ανέστη.
Πιστεύω ότι νηστεία σημαίνει στέρηση απολαύσεων για χάρη του Κυρίου.
Για παράδειγμα αν ένα από τα αγαπημένα μου εδέσματα είναι τα καλαμαράκια ή οι γαρίδες ή οι κοχλιοί,ασχέτως εάν είναι νηστίσιμα,καλό είναι να απέχω.
Φυσικά ο καθένας οφείλει να συζητάει με τον πνευματικό του τα θέματα της νηστείας,όπως και κάθε άσκησης στο πλαίσιο του αγώνα του.
Πιστεύω ότι η νέα τάση για έκδοση βιβλίων με νηστίσιμες λιχουδιές,όπου μέχρι και νηστίσιμο παστίτσιο μπορείς να παρασκευάσεις(με κιμά σόγιας,γάλα σόγιας...) δεν βοηθά στη σύνδεση της νηστείας με την στέρηση για χάρη της θυσίας του προσωπικού θελήματος.
Δεν κρίνω κανέναν,καθότι πολλές Τετάρτες και Κυριακές δεν έχω νηστεύσει,αλλά ασχέτως με τις πράξεις μας,πιστεύω ότι καλό είναι να έχουμε συναίσθηση των παραλείψεων μας.
Χριστός Ανέστη.
Αυτά είναι άλλου είδους σαλιγκάρια , πολύ μεγαλύτερα και σερβίρονται με διαφορετικούς τρόπους , και είναι όντως είδος πολυτελείας .Evi_J έγραψε:Τα σαλιγκάρια είναι νηστήσιμο φαγητό από όσο ξέρω εγώ. Τα τρώγαμε στις νηστείες σαν ήμουν παιδί.
Ξέρω όμως και κάτι άλλο. Ότι θεωρείται εκλεκτό φαγητό ως έδεσμα π.χ, στα αντίστοιχα Hilton και IDEAL της Γαλλίας. Πώς εδώ τρώμε σαμπάνια και χαβιάρι ή αστακό; Έτσι εκεί τρώνε σαλιγκάρια.
Εδώ στη Κρήτη είναι καθιερωμένο φαγητό νηστείας, πουλιούνται στις λαϊκές και στα χωριά με το τσουβάλι και όλος ο κόσμος τα τρώει νηστεύοντες και μη , η δε εποχή τους συμπίπτει με την Τεσσαρακοστή .
Είπα ότι είναι ωραίος μεζές ,ε όχι ότι είναι και αστακομακαρονάδα !!!